Autor Wątek: Thrustmaster AVA joystick base  (Przeczytany 10319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Thrustmaster AVA joystick base
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 04, 2025, 23:28:41 »
Tak wygląda i mój "obrazek" przepustnicy, czyli jest "GET FIRMWARE i CONTROL LED STATE", a pod AVA nie ma żadnego podpisu, czy tak to ma być? Jeśli tak to OK!

Tak ma być, jest ok.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 04, 2025, 23:57:52 »
Dzięki bardzo, no to jest OK!
Jeszcze jedna sprawa... na jaką kartę g. zamienić RTX4060 OC/8GB, mając na pokładzie i5 14400F, 32GB RAM i LG34GN850.
Pozdrawiam.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 05, 2025, 00:14:47 »
Dzięki bardzo, no to jest OK!
Jeszcze jedna sprawa... na jaką kartę g. zamienić RTX4060 OC/8GB, mając na pokładzie i5 14400F, 32GB RAM i LG34GN850.

Każdą od 5070Ti wzwyż?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 05, 2025, 10:45:46 »
O, tą brałem pod uwagę ale poczekam na jakąś promocję.
YoYo dzięki wielkie.
Pozdrawiam.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 09, 2025, 18:21:30 »
TH wypuszcza dodatki do AVA:

Są już w ichniejszym sklepie: https://www.thrustmaster.com/universe/flying/.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 10, 2025, 00:18:24 »
No miałbym ochotę na te  "ściskacze", przedłużkę już mam (własnej roboty), a inne krzywki od tych z kompletu mnie nie przekonują?! Może sam spróbuję wydłubać? Jak by Ktoś kupił te ściski proszę o komentarz.
Pozdrawiam.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 17, 2025, 11:43:47 »
Jest jakaś pierwsza recenzja dodatków do Avy: https://youtu.be/NFYDWn0dt60?si=abwn_OmthuR913o2.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 18, 2025, 01:44:58 »
Zamówiłem, czekam i sam zobaczę czy będzie fajniej (realniej), chyba po 20 VII.
Pozdrawiam.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 18, 2025, 07:46:28 »
Zamówiłem, czekam i sam zobaczę czy będzie fajniej (realniej), chyba po 20 VII.

A z ciekawości co konkretnie zamówiłeś?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 18, 2025, 20:47:01 »
No oczywiście  dampery  "ściskacze X/Y" . Ale wmontuję je dopiero za kilka dni, dam znać jak one zmienią charakterystykę joya.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 16, 2025, 11:22:58 »
Zamówiłem nowe krzywki FBW i dampery. Zamówienie złożone we wtorek wieczorem - w następny poniedziałek rano - kurier przywiózł. Z nowymi damperami - joystick nie lata już tak w centrum, jest stabilny. Ale nie testowałem nowych damper'ów z krzywkami AERO - Nie wiem, czy nie dodadzą znacząco oporu.

W każdym razie z zamontowanymi krzywkami FBW i nowymi damperami - opór joysticka przy ruchu wzdłuż obu osi X, Y jest wyraźnie inny, niż na krzywkach JET/AERO i bez damper'ów. Oczywiście dampery można poluzować i wtedy ich opór powinien zniknąć.

Używam AVA Base od pół roku. Latam helikopterem R66 Turbine w MSFS 2024, i pasażerskimi samolotami odrzutowymi w X-Plane i MSFS 2020. Czasami ME-109 w IL-2. I największy problem to zmiana tych krzywek i ustawień. Mimo, że zajmuje to niewiele czasu i wymaga tylko jednego imbusa to i tak jest to uciążliwe.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 16, 2025, 15:55:03 »
No rozkrecanie tutaj jest na minus. Powinni zrobic tak, ze oslone bazy zdejmuje sie z boku, na zasadzie scianek. Wtedy byloby i szybko i bezstresowo.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 22, 2025, 22:58:47 »
Nareszcie założyłem dampery, trwało to długo i na minus precyzji dopasowania w miejsce docelowe... Nie jestem zadowolony z ich działania, biorąc pod uwagę cenę (około 190zl), to gruba przesada. Wahania yoja i owszem jest tłumione ale trzymając go w garści to raczej zbędne "ściski". Będę jeszcze regulować imbusem ale nie liczę na poprawę satysfakcji.  Uważam że nie warto montować tego ustrojstwa. A może z czasem przekonam się?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 24, 2025, 00:17:36 »
Nie wiem, czy dopasowanie tych damperów jest kiepskie, czy trzeba te śruby dokręcać w miarę "jednocześnie". Aczkolwiek po dokręceniu faktycznie wyglądają, jakby nie do końca pasowały.

Natomiast po kilku lotach A320 jestem zadowolony z ich posiadania. Wcześniej w osi X ciężko było zapanować nad drganiami, przy powrocie joysticka do centrum. Z damperami jest o wiele łatwiej. Trzeba jednak znaleźć sobie optimum, żeby nie dawały zbyt dużego oporu przy wychylaniu joya jednocześnie w osiach X i Y.

System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 24, 2025, 13:25:42 »
I to miałem na myśli. Zgadza się Twoja opinia z rzeczywistością! Mam wrażenie jak bym otrzymał dwa prawe dampery?! Ponieważ ten z lewej -"Y"-  łeb śruby zaciskowej ma od dołu! Regulacja bardzo mocno upierdliwa.
P.S.
Nadal się przekonuję do słuszności decyzji zakupu.
Pozdrawiam.