Autor Wątek: Trailer wydania 4.38 już jest !!!!  (Przeczytany 1780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Trailer wydania 4.38 już jest !!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 01, 2025, 20:49:53 »
Mamy też Polske w progresie.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 01, 2025, 21:52:02 »
Polska super :)
Od ponad godziny ciągnę i ciągnę :)

« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 01, 2025, 23:55:18 »
Toś mnie ostudził :(. Czemu? Jaki jest powód? Z Toolkita akurat korzystam, rzecz dość ważna do rasowania grafy.

Uściślając, autor OpenXR toolkit przestał wspierać to narzędzie, bo miało być tylko demonstracją dla poszczególnych Vendorów co można zrobić. BMS nie działa z OXRT ponieważ używa nowszej wersji OpenXR niż toolkit.
Co do 'rasowania' ustawień to w zależności od użytego headsetu i softu, można albo w aplikacji od HMD: VirtualDesktop/ALVR, czy WiVRn jak ktoś używa Linuxa ;). Pimax też chyba coś ma w swojej apce od ichniejszej implementacji OpenXR lub w samum configu BMS, np tylko tak można włączyć foveated rendering.
Tak BMS powinien mieć GUIacza do tego, ale devsi z pewnością mieli wazniejsze priorytety.
Jak ktoś jest ogarnięty .Net to Launcher jest otwartoźródłowy, można taki ficzer dopisać ;)

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 02, 2025, 15:37:03 »
Działa Wam alternatywny launcher?

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 02, 2025, 20:27:24 »
Rozumiem że chodzi o alternative launcher w katalogu launcher ?
Tak chodzi. Odpalenie przez launcher uruchamia okno falcon bms i stronę z opcjami programu do jakiej się przyzwyczailiśmy od iluś edycji wstecz, natomiast uruchomienie przez alternative launcher uruchamia okienko jakie pojawiło się bodajże w 4.37, gdzie można wybrać wersję gry (mam zainstalowane 4.37 i 4.38) i uruchomić, u góry wybrać launcher/axisassign/keymaping, a po lewej przeczytać newsy lub odpalić szereg opcji i programów dodatkowych.

« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 02, 2025, 23:41:26 »
No i jak wrażenia? :)
Ja na razie po jednym locie (pierwsze trzy misje razem), jeszcze nie wszystko ustawione, ale nie mogłem się powstrzymać. Tekstury 16K, suwaki w ustawieniach graficznych na domyślnych pozycjach, więc jeszcze jest pole to cyzelowania, na 4K chodzi mega płynnie.
Ogólnie widać duży postęp pod względem graficznym, acz jakby się udało jeszcze ten teren poprawić to bym się nie obraził :) .
Lecąc zwłaszcza na niskiej wysokości miałem wrażenie jakbym patrzył na matę stosowaną w makietach kolejek, taki jakby efekt dywanu, im wyżej tym lepiej, budowle niezłe, acz miasta to połączenie fototekstur z budowlami 3d, znalazłem drobnego babola, gdy budynki wyrastały z rzeki. Lotnisko i przede wszystkim budynki i różne instrumenty na nim duży progress, wygląda nieźle, modele samolotów, w zasadzie i w poprzedniej wersji wyglądały dobrze, więc nie mam się do czego przyczepić, woda lepiej, chmury też, efekty świetlne wydają się też lepsze, acz za dużo jeszcze nie przetestowałem.
Domyślnym teatrem (tradycja zobowiązuje :)  ) jest oczywiście Korea, z forum już można ściągać Grecję i pewnie lada moment będą Bałkany i Izrael i mam nadzieję na urodzaj teatrów tak jak w poprzednich wersjach.
Czy jest to postęp? Zdecydowanie tak
Czy warto? Oczywiście że tak, mimo trochę gorszej grafiki terenu dostajemy za free bardzo dobry, może najlepszy (nie podejmuję się rozstrzygać, acz z rozmowy z pilotem naszego Vipera podczas chyba przedostatniej edycji Air Show, wynikało, iż piloci dużą estymą dażą Falcona BMS i są zaskoczeni jakością zasymulowania awioniki i uzbrojenia) skończony symulator Vipera + 15-tki i chyba 18-tki, choć nie sprawdzałem, ale jakaś misja treningowa z lotniskowcem chyba jest z fajnymi teatrami i nadzieją na więcej i bardzo fajnymi kampaniami.
Acz mogę nie być do końca obiektywny, bo ja mam sentyment do tego tytułu i duży szacunek dla Osób go rozwijających, czapki z głów przed wszystkimi zaangażowanymi w projekt, świetna robota Panowie i może Panie (nie wiem) :)
I tak po jakiejś dłuższej przerwie od symków, zabieram się za studiowanie instrukcji i cieszę się nową zabawką :) 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 03, 2025, 08:12:51 »
Hehe, zachęcasz. Tekstury gleby typu foto maja to do siebie, że zawsze fajnie wyglądają z pułapu, ale już na małej wysokości to rozlana plama z płynnymi, zamiast ostrymi przejściami. Idzie się do tego przyzwyczaić, chociaż może to się też nie podobać. Pamiętam dramę jak wyszła mapa SA do DCS, ile to było lamentów, potem w miarę podobnie było z Kolą (to zresztą ten sam autor).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 03, 2025, 08:57:45 »
Tak kusiliście to sprawdziłem. Ściągnąłem Bałkany 16k. Pi pierwsze doceniam ludzi, którzy nad tym wszystkim pracują bo to prawdziwi entuzjaści. Szacunek. Nie mniej jednak te zapowiedzi o podrasowanej grafice chyba na wyrost. Bałkany wyglądają dobrze z 30 tyś. stóp. Na temat fizyki się nie wypowiem, bo się na tym nie znam, ale graficznie to mnie odstraszyło. Wygląda jak gra z zeszłej epoki. Kokpity ładne, woda i to w sumie tyle. Teren, chmury, wybuchy, miasta - słabiutko. Szkoda, bo dla tych co liczy się i grafika i symulacja przydałoby się więcej konkurencji na rynku.
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 03, 2025, 12:56:23 »
Na ładne miasta przyjdzie jeszcze pora i chmury też :p  Najpierw trzeba było wypchnąć nowy teren, bo od tego zależą następne ulepszenia. Jak się ustabilizuje to devsi będą myśleć co jeszcze usprawnić. No i 4.39 też musi mieść jakieś ficzery, więc nie można wszystkiego na raz ;)
Tak czy inaczej jest znaczący progres w stosunku co do poprzednich wersji.