No i jak wrażenia?
Ja na razie po jednym locie (pierwsze trzy misje razem), jeszcze nie wszystko ustawione, ale nie mogłem się powstrzymać. Tekstury 16K, suwaki w ustawieniach graficznych na domyślnych pozycjach, więc jeszcze jest pole to cyzelowania, na 4K chodzi mega płynnie.
Ogólnie widać duży postęp pod względem graficznym, acz jakby się udało jeszcze ten teren poprawić to bym się nie obraził

.
Lecąc zwłaszcza na niskiej wysokości miałem wrażenie jakbym patrzył na matę stosowaną w makietach kolejek, taki jakby efekt dywanu, im wyżej tym lepiej, budowle niezłe, acz miasta to połączenie fototekstur z budowlami 3d, znalazłem drobnego babola, gdy budynki wyrastały z rzeki. Lotnisko i przede wszystkim budynki i różne instrumenty na nim duży progress, wygląda nieźle, modele samolotów, w zasadzie i w poprzedniej wersji wyglądały dobrze, więc nie mam się do czego przyczepić, woda lepiej, chmury też, efekty świetlne wydają się też lepsze, acz za dużo jeszcze nie przetestowałem.
Domyślnym teatrem (tradycja zobowiązuje

) jest oczywiście Korea, z forum już można ściągać Grecję i pewnie lada moment będą Bałkany i Izrael i mam nadzieję na urodzaj teatrów tak jak w poprzednich wersjach.
Czy jest to postęp? Zdecydowanie tak
Czy warto? Oczywiście że tak, mimo trochę gorszej grafiki terenu dostajemy za free bardzo dobry, może najlepszy (nie podejmuję się rozstrzygać, acz z rozmowy z pilotem naszego Vipera podczas chyba przedostatniej edycji Air Show, wynikało, iż piloci dużą estymą dażą Falcona BMS i są zaskoczeni jakością zasymulowania awioniki i uzbrojenia) skończony symulator Vipera + 15-tki i chyba 18-tki, choć nie sprawdzałem, ale jakaś misja treningowa z lotniskowcem chyba jest z fajnymi teatrami i nadzieją na więcej i bardzo fajnymi kampaniami.
Acz mogę nie być do końca obiektywny, bo ja mam sentyment do tego tytułu i duży szacunek dla Osób go rozwijających, czapki z głów przed wszystkimi zaangażowanymi w projekt, świetna robota Panowie i może Panie (nie wiem)
I tak po jakiejś dłuższej przerwie od symków, zabieram się za studiowanie instrukcji i cieszę się nową zabawką