Autor Wątek: Dwa tematy - model ciężarówki RC i reanimacja zabytkowej drukarki 3D  (Przeczytany 3605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy ja kiedykolwiek założyłem jakiś wątek na The Forum?... Na razie spróbujmy w barze, zobaczymy czy coś z tego będzie. Dręczą mnie ostatnio dwa tematy:

1. Ciężarówka RC. Konkretnie Star 288 - na razie nie będę zanudzał detalami, ale oczywiście kupić się nie da, więc kombinuję. Zarzuciłem już temat na dwóch forach: rc-trial.pl i rctruck.pl, ale odzew jest znikomy łamane przez żaden... Ale z mojego skromnego doświadczenia wiem że akurat tutaj odzew jest absolutnie zawsze i fantastycznie fenomenalny. Więc rzucam temat: czy znajdzie się chętny i zdolny coś podpowiedzieć?

2. W ramach kombinowania w temacie jak powyżej natrafiłem na kilka projektów wspierających się wydrukami 3D, w tym również jedną stronę oferującą "plany" niemal kompletnych modeli do druku. Wygrzebałem więc z czeluści piwnicy moją drukareczkę... która ostatni raz dała znaki życia jakieś 10 lat temu. I oczywiście zamarzyło mi się ją ożywić, ale... oryginalnego softu (po stronie komputera/laptopa) już nie mam (laptopa też...), i nie bardzo mam pojęcie co i jak zadziałać żeby ruszyć dalej.  Drukarka jest oczywiście DIY ("wtedy" to była jedyna opcja nie kosztująca nerkę i płuco), więc sporo da się w niej poprawić czy wymienić jeśli trzeba - tylko jak sprawdzić czy trzeba? A jeśli tak to co i na co? Pytałem już na forum prusa3d.com (moja babinka to właśnie taki wynalazek, wersja Mk0...), ale odzew znów raczej znikomy (poza "kup se nową").

Za jakąkolwiek pomoc będę bezgranicznie wdzięczy.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Odp: Dwa tematy - model ciężarówki RC i reanimacja zabytkowej drukarki 3D
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2026, 22:14:28 »
Jak masz plany to zawsze możesz się dogadać z kimś żeby ci wydrukował, skoro to jednorazowa potrzeba.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 28, 2026, 08:38:34 »
Mogę. Nie o to pytam 😁
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 01, 2026, 10:30:40 »

Jakby ktoś chciał śledzić postępy bardziej na bieżąco, to można TU.
Get a bike. Break FREE!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 04, 2026, 09:09:29 »
Ładne to, podziwiam :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 04, 2026, 17:38:49 »
Co to Star 288? Nic mi w googlach nie znalazło.
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2026, 07:37:45 »
Raczej nic takiego nie było, a sam projekt to luźna wariacja na zbudowanie fikcyjnego modelu Stara 8x8 :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2026, 15:52:55 »
Aha. Nie załapałem. Myślałem, że mi coś umknęło:-P. THX.
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 17, 2026, 14:48:56 »
NajMazaczniejszy ma oczywiście rację, 288 "nigdy nie było, nie ma i nie potrz..." :evil: Ale będzie, przynajmniej w skali, mniej lub bardziej "surowy" bo jakoś nie mam zacięcia do wychuchanych redukcji (chociaż w wykonaniu innych podziwiam i szanuję) ale za to jeżdżący "bez popychania".
Ja osobiście nie powiedział bym że wariacja jest "luźna". Ćwiczenie jest z gatunku inżynierskich (wykonalność, stopień unifikacji, identyfikacja ograniczeń i konfliktów, takie tam... no i oczywiście docelowo próby terenowe) a tematem przewodnim "a co by było gdyby jednak ktoś takiego zechciał (czyli ja  ;D) i miał na to trochę gotówki (czyli już nie ja...  :cry:) ale nie za dużo żeby nie było za łatwo". Jak ktoś chętny na szczegóły, śmiało pytać - o(d)powiadać nie umiem, ale lubię.

Na tę chwilę postęp w pracach nieco zwolnił, bo skończył mi się 12-letni filament i próbuję okiełznać nowy. Temat jednak nie stoi w miejscu, tylko czasem nabiera dziwnych kolorów - dzisiaj akurat wybitnie łososiowy, chociaż na opakowaniu jak byk stoi "beige"...

Galeria zalinkowana w moim trzecim (wątkowo czwartym) poście nadal jest dostępna i obrasta w "kontent", na zachętę nowa focia (również link do galerii):

Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 18, 2026, 16:31:48 »
Jest "git malina!", ale zrobiłeś mi problem - "Tato, tato zrób mi taki" ;)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 18, 2026, 16:56:36 »
 Ale fajna zabaweczka 8)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 18, 2026, 20:25:45 »
Jest "git malina!", ale zrobiłeś mi problem - "Tato, tato zrób mi taki" ;)

Jeden problem to nie problem...  :evil:

Ale fajna zabaweczka 8)

A dziękuję, choć plan jest taki żeby tej fajności jeszcze sporo dolać. Mam tylko kłopociki z dobraniem elementów napędu. Nie chcę tego drukować (choć już sprawdziłem że się da), wolę fabryczne i przynajmniej wałki z metalu - mniej luzów, mniej myślenia kiedy się zepsuje... Ale jedyne w zasadzie sensowne źródełko to chiny; kłopot w tym że nikt nie podaje wymiarów. Tylko mówią że "pasuje tu, pasuje tam", albo w ogóle rzucają "do modeli 1:10, 1:12" itd - a wiemy jak to z tymi "skalami marketingowymi" jest.

Ale idzie powoli do przodu, na dniach dotrą oponki. Jak już będą, poleci druczek felg. Jak będą felgi, to będę dokładnie wiedział jak długie mają być półosie. A jak będą półosie, to... no wiecie jak to z takimi projektami jest, projektuje się na bieżąco ;D A w międzyczasie tworzy się "bardziejszy" model zabudowy - ma być w miarę wierna N-117. Trzeba też będzie pomyśleć nad kabiną: na razie wisi "oryginalna" z 266 - dłuższa, z miejscem na leżankę za plecami; ale w tym projekcie coraz bardziej przemawia do mnie nieco nowocześniejsza z późnych 244, a może nawet 200 (z zewnątrz niewiele się różni od ostatnich 1142, uznawanych za szczyt w kwestii komfortu pracy kierowcy/mechanika w Starach "serii 200") głównie ze względu na mniejszą długość. Dzięki temu po pierwsze odpadnie kwestia "ładnego" wkomponowywania nadkola osi nr. 2 (bo już nie będzie zachodziła na kabinę), a po drugie zrobi się miejsce na zabudowę kosza na koło zapasowe na plecach kabiny - tak jak miały skrzyniowe 266 - przez co nic nie będzie wisiało za pupą...

I tak sobie powolutku zwoje mózgowe prostuję. Sporo tego jeszcze zostało. Miłego podziwiania.
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 10, 2026, 15:29:36 »
Mała aktualizacja - oponki dotarły :D I jeszcze trochę więcej się zrobiło, tak najogólniej to obecny stan wygląda z zewnątrz tak:

a tak od środka:

Teraz kombinuję jak poupychać niektóre "detale", bo robi się ciutelek ciasno...

Pytanie pomocnicze do szerszego grona: ma ktoś doświadczenie z doborem silników/ESC do takich cudeniek? W latających mniej więcej jestem na bieżąco, ale z tego co widzę obecne "samochodziki" podniosły poprzeczkę komplikacji o kilka poziomów...
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 11, 2026, 06:40:09 »
Fajne te przekładnie, szacun. Pozdrawiam. :)

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 15, 2026, 21:22:30 »
TO ŻYJE! (filmik)

A na filmiku wersja mocno tymczasowa, pomotana jak się dało (czyli jak zwykle u mnie) na częściach między innymi Storch'a (kto go jeszcze pamięta...). Jeździ. Nawet fajnie.
Get a bike. Break FREE!