Autor Wątek: Korkociąg płaski !?  (Przeczytany 6527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gabryś

• Gość
Korkociąg płaski !?
« dnia: Lutego 05, 2004, 10:33:48 »
Czy ktoś wie jak wyjść z korkociągu płaskiego???

Stratocaster

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2004, 10:40:10 »
W Ił2/FB najlepiej skrótem CTRL+E

Offline Kusch

• Global Moderator
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 05, 2004, 11:08:25 »
:D  :D  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Waylander

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 05, 2004, 11:31:03 »
MUHHAHAHAHA :!:  :!:  :!:
Nie uswiadczylem jeszcze PLASKIEGO korkociagu w FB. Jakies tylko fikolki dziwne. PLASKI korkociag jest w starym kochanym IL2.  

PLASKI korkociag... nie moge..lololol.. w FB  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Schmeisser

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2004, 11:33:48 »
ale chyba nie w Fb co :D ?
jesli w fb to gratuluje umiejetnosci :D zmuszenia gry do czegos czego autor za bardzo nie przewidział.
A na powaznie , w FB te korki przypominaja wszystko tylko nie korki, a czasem  sie wieszają i rzeczysiescie moj  przedmowca mial racje wspominajac  o ctrl+e
Jeśli chodzi o sturmovika , to mamy tam jak bozia przykazala lewy korkociiąg plaski z ktorego praktycznie nie da sie wyjsc, oraz prawy korkociąg płaski ktory jest o tyle  bardziej user friendli iz dodanie mocy gwaltowne powinno samolot wytracic ze stanu  rownowagi dynamicznej w korkociągu płaskim
A generalnie to jak widzisz ze samolot zaczyna ci  myszkowac na boki , drgac itp, to uwazam ze lepoiej wprowadzic maszyne w jedna ,dwie zwitki korkociągu , z pełną swiadomością tego co robimy , niż wesoło improwizować kręcąc się jak bączek na 600 m , naprzyklad

...lol jak to napisalem  odrazu mi sie pojawił banan na twarzy :D na samomą myśl o opiniach na temat  FB mówiących 'Modle lotu rózni się nieznacze na poziomie detali" , "ja nie widzę róznicy' :D

Kos

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2004, 11:48:24 »
Pomimo moich usilnych prob wejscia w taki rodzaj korkociagu w FB, taka sztuka nie udala mi sie ani razu. Wyglada na to, ze taka sztuka nie jest dla tej gry przewidziana.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 05, 2004, 11:57:10 »
To zdolny jestem  :lol:

W pierwszej mojej grze on-line w FB, akurat na serwerze "Passsyfik" wprowadziłem Jug'a w korkociąg płaski na jakiś 1200m.

Od tamtej pory jeszcze mi się coś podobnego nie zdarzyło (chyba dorosłem :D).

Jeżeli wejdziesz w taki korkociąg, to masz z góry przerąbane i jedyne co pozostaje, by wywinąć się z przyjacielskiego uścisku ponurego, to użycie opcji "Flat Spin Auto Recovery" - czyli Ctrl+E  :lol:

Schmeisser

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 05, 2004, 12:39:24 »
tzn ja do konca nie wiem czy to nie jest jakis bug w grze , mnie sie po prawdzie udalo kilka razy maszyne w to wprowadzic , najlatwiej idzie z maszynami o malych skrzydelkach, takich np jak foki. Zaobserwowalem wowcas  ciekawa rzecz - mianowicie caly proces ruchu stal się "kanciasty" i wygladalo jakby engine wymodelował 1/4 obrotu , ulamek sekundy przerwy,a w zasadzie nawet nie tyle przerwy co zmiany tempa w jakim odbywa się ruch , i znowu 1/4  obrotu  i tak bez konca
mowiąc obrazowo ruch  obrotowy w 'korku' stal sie taki jakis kanciasty,,

303_Michcich

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 05, 2004, 13:24:00 »
a po cholere ci korkociagi....? grzej, bracie, z MK 108 i lap punktow ile wlezie...:D to jest Mortal Kombat.

Elwood

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 05, 2004, 19:54:31 »
Korkociąg płaski to najgorsze co może Ci się przytrafić w powietrzu. Uwierz mi. W FB nie występuje ani korkociąg płaski, ani nawet stromy, tylko jakieś takie dziwne opadanie z kręceniem się w kółko i stery nie działają.
Dla wyjaśnienia: w korkociąg stromy wprowadzasz się dla zabawy, dla publiczki na pokazach, jako element walki powietrznej w Szturmoviku. Horyzont masz wysoko ponad maską, maszyna pod dużym kątem kręci bardzo ciasne koła skierowana opuszczonym nosem do środka i obszernie zamiata ogonem. Lekki przechył w stronę wykonywanego korkociągu, duża prędkość obrotowa i olbrzymie opadanie. Wyprowadzasz poprzez zdecydowane oddanie drążka i wciśnięcie do oporu przeciwnego do obrotu orczyka. Jakakolwiek praca lotkami jest niepotrzebna i może być tylko utrudnieniem (wielu uczniów pilotów wyprowadzając z korkociągu machinalnie wraz z orczykiem wychyla lotki przeciwnie do przechylenia. To generalnie błąd). Należy pamiętać o utracie wysokości na poziomie kilkudziesięciu metrów na sekundę, oraz o utracie nawet kilkuset metrów na jedną pełną zwitkę (cięższe samoloty; szybowce nie tak strasznie); należy pamiętać o efekcie zacienienia sterów przez strugi powietrza zasłaniane obracającym się kadłubem- stery działają z opóźnieniem, w skrajnych przypadkach i w specyficznych konstrukcjach może dojść do tzw. negatywki, czyli odwrotnego działania sterów wywołanego lokalnym zawirowaniem strug. Zacieśnianie korkociągu stromego skończyć się może korkociągem płaskim. W tym momencie żarty się kończą i wielu ludzi nigdy już nie podzieliło się swymi wrażeniami z tego stanu lotu. W zasadzie płaski korkociąg poprawnie wykonać można tylko na sportowych samolotach akrobacyjnych, a i to trzeba dobrze wiedzieć co się robi. Korkociąg ten poznasz po tym, że horyzont jest pod bardzo płaskim kątem, w zasadzie tuż nad maską, a wirowanie jest zdecydowanie wolniejsze niż w korkociągu stromym. W takim to ustalonym i dość powolnym (w poziomie; w pionie spadasz na łeb na szyję) stanie lotu podążasz w czułe objęcia matki ziemi, czując oddech Ponurego na karku. Problemem nie jest w tym momencie samo wyprowadzenie maszyny (które może okazać się wręcz niemożliwe z uwagi na zacienienie sterów obracającym się kadłubem jak i zbyt małą prędkość poziomą by mogły one działać), ale nawet jej opuszczenie, z uwagi na przeciążenie wciskające Cię do fotela. Jeśli nie jest to myśliwiec z fotelem wyrzucanym, to może być smutna godzina.
Powyższe rozważania są oczywiście uproszczeniem, każdy typ samolotu reaguje inaczej w korkociągu, niektóre są niewyprowadzalne nawet ze stromego, niektóre i z płaskiego wyjdą. Różne są metody opuszczania maszyny w płaskim korkociągu (zazwyczaj do wewnątrz pod skrzydło, jak w wielu szybowcach), itd. Trzeba by mieć konkretną czeklistę konkretnego samolotu. Ogólnie jednak, korkociąg to jest The Coś, i to coś takiego, że ktoś kto tego nie przeżył, nigdy tego nie zrozumie (to moja subiektywna opinia).

Gabryś

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 05, 2004, 20:10:37 »
Mam pytanko czy twoje wiedza jest czysto teoretyczna czy latałeś (może jesteś pilotem)------pytam z czystej ciekawości???

Elwood

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2004, 20:28:57 »
Widziałem to na Discovery, i kolega szwagra mi trochę opowiadał. No i od red. Grubola dużo się dowiedziałem. :twisted:

Schmeisser

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 05, 2004, 20:39:33 »
lmao

Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 05, 2004, 21:16:33 »
I czego sie smiejecie, kolega zapytal tak jak mial pytac jak czegos nie wie  :D .
Pan szacowny Elwood latal kiedys w Lisich Katach i z gory patrzyl na moje znienawidzone miasto, takze wierz mi wie o czym mowi :!:  I nie mysl, ze sie mu podlizuje, bo pomimo iz autorytetem dla mnie jest to go specjalnie nie lubie  :twisted:

Edited: Po wizycie Ponurego i delikatnych pertraktacjach oswiadczam wszem i wobec, ze juz lubie pana Elwooda i nigdy o nim zle nie myslalem. Dodam jeszcze, ze wiem ze latal w Lisich dlatego o tym powiedzialem, gdzie latal jeszcze nie wiem, dlatego nie napisalem.
Achtung Spitfeuer!

Elwood

• Gość
Korkociąg płaski !?
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2004, 22:00:23 »
Po pierwsze, nie tylko w Lisich, po drugie:
TY CYCU ! ! !  :twisted: