A więc od wczoraj pastwię się nad UR Gearem, z którego obecnie po dniu majsterkowania został mi mikrofon, element wskazujący i kilkanaście cm kabelków

reszta poszła w diabły - jak dla mnie design urządzenia wyklucza użytkowanie go dłużej niż godzinę bez przerwy - bardzo grzała mi się głowa, ale przede wszystkim słuchawki bardzo mocno zgniatają uszy, które również szybko się rozgrzewają - to było najbardziej uciążliwe. W tej chwili mam to ustrojstwo zamontowane na o niebo wygodniejszych i lepszych sennheiserach, za wysięgnik posłużył mi pałąk od innych, starych słuchawek. Jak troszkę dopracuję estetykę to może zapodam jakieś fotki, cały mod zajął mi może ze 2 godziny, a komfort pracy jest nieporównywalny, funkcjonalność w pełni zachowana, bo i mikrofon przemontowałem sobie na słuchawki.
Nie mogę sobie natomiast poradzić z konfiguracją urządzenia tak, aby pozwalało na wygodną, bezstresową rozgrywkę. Pomimo wypróbowania ustawień zapodanych przez Horneta nie udało mi się wyeliminować nieciągłości w zmianach widoku przy patrzeniu w prawo. W ogóle chyba jestem niezbyt rozgarnięty, bo mam poważne problemy z wyczajeniem jak ten cały nview działa. Np. nie wiem, czy na działanie w grze mają wpływ tylko ustawienia z nview config, czy liczy się też skalibrowanie osi spod opcji w grze (dead zone, shift, curvature) - czy te ustawienia nakładają się jakoś na siebie, czy może jedno drugie nadpisuje??
Znacznie lepiej niż w FC udało mi się skonfigurować UR Geara w FB, ale chyba robię to trochę naokoło, bo włączam nv to mouse, potem iła, odpalam misję, następnie alt+tab i w nvtomouse uaktywniam opcję mouse, wracam do iła i dopiero teraz mogę kontrolować widok przy pomocy urządzenia, działa to bardzo stabilnie i płynnie, przy czym kąt wychylenia widoku jest ograniczony (myszą mogę rozglądać się bardziej) no i samo uaktywnianie widoku jest uciążliwe.
Niestety FB to dla mnie tylko ciekawostka, a głównym przeznaczeniem hełmu miał być FC, tu zaś jest znacznie gorzej. Obraz drży a przeskakiwanie widoku przy patrzeniu w prawo jest nieznośne (użycie celownika nahełmowego wykluczone). Próbowałem użyć tej samej metody co w ile, ale jakich bym ustawień w .ini nie użył to za Chiny ludowe nie mogę rozglądać się myszką, wszędzie gdzie się dało w plikach ini i cfg pozmieniałem "cockipt mouse = true" ale nadal mysz w trakcie gry nie działa.
Jeśli ktoś posiada dobrze ustawiony profil UR Geara do Flaming Cliffs i byłby tak miły, by się nim podzielić to będę bardzo wdzięczny, bo powoli tracę nadzieję że uda mi się to jakoś sensownie ustawić. W ogóle byłoby super, gdyby ktoś zaznajomiony z programem Nview zrobił jakiś opis jego opcji, bo jest ich sporo, i odnoszę wrażenie, jakby funkcje niektórych z nich się pokrywały - pewnie po prostu nie rozpoznaję właściwego przeznaczenia.