Autor Wątek: Restarty kompa  (Przeczytany 2871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wilczor

• Gość
Restarty kompa
« dnia: Lipca 31, 2004, 16:32:44 »
Witam. Odkąd latam OnLine  zaczęły się problemy z komputerem, a mianowicie restart komputera po jakiś 10-15 minutach virtualnego latania  :cry: (w trybie OffLine nic takiego się nie dzieje). Nie pomaga tutaj format komputera.
Proszę o pomoc.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Restarty kompa
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 01, 2004, 12:16:19 »
Wiecej konkretow (moze jakis konfig kompa), wiecej o objawach. Pozatym temat jest zly bo juz kilkukrotnie prosilem o podawanie konkretnej nazwy problemu tzw. zamiast  "Pomocy" wpisac np. "Czeste restarty kompa" to ulatwia pozniej szukanie.

A teraz konkretniej sprawdz zasilacz czy nie wali goracym powietrzem z wiatraka. Mozliwe ze sie gotuje przy takich temp. i masz hustawke napiec i restarty przy wiekszym obciazeniu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kabinial

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 02, 2004, 00:25:53 »
Może masz Win XP i nie masz łatki, która blokuje restart kompa przez zdalne procedury RPC. W sieci może krążyć  jeszcze ten wirus, który to wykorzystywał (nie pamiętam jego nazwy). Zamiast łatki można zainstalować Firewalla- to też pomagało.

Wilczor

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 02, 2004, 10:24:59 »
Racja posiadam Windows Xp i nie mam łatki a FireWall ale bardzo spowalnia mi kompa. Mógłbyś podać link do tej strony z łatką??

kabinial

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 02, 2004, 17:30:52 »
Ten wirus nazywał się Blaster a ->TU<- jest link do strony Microsoftu z tą łatką.
Cytat: Wilczor
FireWall ale bardzo spowalnia mi kompa.

To sprawdź Kerio Personal Firewal bo ja mam Athlona 1.2 i wcale nie odczuwam jego obecności w systemie ( :wink: oczywiście firewalla).

Wilczor

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 03, 2004, 14:19:51 »
Dzięki za pomoc ale ta łatka nic nie daje. zostaje tylko FireWall. Jescze coś przed restartem pojawia się niebieski ekran cos tam pisze ale nie zdążę przeczytac a już komp się zrestartował.  :evil:
Za każdą pomoc dzięki  :D

[ Dodano: Wto 03 Sie, 2004 16:29 ]
Po rstarcie pojawia się okienko i pisze: "sytem windows odzyskał sprawność po poważnym błędzie"
Morze to pomorze zdiagnozować przyczynę

[ Dodano: Wto 03 Sie, 2004 16:33 ]
teraz konkretniej sprawdz zasilacz czy nie wali goracym powietrzem z wiatraka. Mozliwe ze sie gotuje przy takich temp. i masz hustawke napiec i restarty przy wiekszym obciazeniu.

Problem w tym, że zasilacz jest ok nie wali gorącym powietrzem.

Doktor M

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 03, 2004, 20:17:31 »
Jeżeli chodzi o firewall (przy stałym łączu - must have), to ja używam Zone Alarm Pro, i przy procku Athlon 900 i 256 MB RAM-u praktycznie nie obciąża systemu w zauważalny sposób.

A co do restartów i "niebieskiego ekranu śmierci", to kiedyś miałem podobny przypadek. Okazało się metodą prób i błędów, że uszkodzona była płyta główna.

Natomiast jeżeli chodzi o wirusa, to imho też jest możliwe, więc nie zaszkodzi przeskanować dyska aktualnym antywirem.

BOR

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2004, 20:34:15 »
Aloha
Ostatnio miałem ciekawe zdarzenia. Gram sobie w fb, żarówa za oknem i w pokoju.
Nagle zwis pudła na amen.
Więc sprawdzam temperaturę procka - a tu 78 stopni. AUĆ!!
więc go skręciłem z 2100 @ na nominal 1906, przyłożyłem do pudła zelmera 130dB a on dalej pyk, tym razem: niebieski ekran.
przeinstalowałem win98 - nic,
sprawdzam procesor na wycisk - nic, chłodze procka do 45.C - nic
raz zwisy na amen, raz niebieskie ekrany, ras wypadki z FB  :573:

W końcu wyszło, że padł RAM - 1gb twinmossa - nie kręcony, nie gorący, nie przemęczony.
Do kosza. Miał pół roku i do wymiany dwie kostki. dobrze, że był na gwarancji.

W życiu bym nie wpadł, że to ram. kostki się nie psują  :570:  :570: , no chyba że wsadza się je odwrotnie  :564:

Człowiek uczy się całe życie i umiera głupi.

P.s. to były 400, chodziły jako 333  :lol:  :569:

[ Dodano: Wto 03 Sie, 2004 21:38 ]
Aha! kartę grafiki 9100 tez wyjąłem i wsadziłem tnt2. nic
Skromnie szacując 3 dni dłubania przy kompie a tu taki klops.

Mówie wam, sprawdzajcie RAM, np. MemTest. szybko, łatwo i przyjemnie i bez NERW :)

kabinial

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2004, 22:19:01 »
Jeśli masz niebieskie ekrany to co innego. Myślałem, że pojawia się normalny komunikat o zamknięciu systemu. W takim razie stawiam na przegrzewanie albo problem z pamięciami. Jest jeszcze jeden winowajca, który takie cuda może wyprawiać- kurz. Mocno zakurzony komp to też przyczyna wielu problemów, ponieważ między niektórymi ścieżkami mogą występować mikroprzepięcia.

Wilczor

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2004, 07:13:23 »
Ale problem w tym, że komp jest czysty. sprawdze jeszcze w Biosie temp. A jeżeli chodzi o ram to posiadam Kingstona 256Mb i 128 jakie4ś innej firmy

[ Dodano: Sro 04 Sie, 2004 08:28 ]
Komp chodził całą noc
Temp. CPU 42`C
Temp. Systemu 30`C
może to coś da
A jak zrobić MemTest??

kabinial

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 04, 2004, 08:18:59 »
Warto pamięci sprawdzić programem do testowania ramu np Gold Memory (używają go również w wielu salonach komputerowych).
Sprobuj zrobic jeszcze tak: ponieważ obie kości są innego producenta to zostaw sobie w systemie np. tą 256 Kingstona i odpal grę. Jesli nie bedzie sie wieszała to może też znaczyć, że pamięci się gryzą i poeksperymentuj z włożeniem ich w inne sloty. Miałem taki przypadek u siebie. Pomogła dopiero wymiana na inne kości bo niestety nie wszystkie ze sobą chcą zawsze poprawnie działać.

Ger0nim0

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 04, 2004, 08:26:45 »
Pozostaje stara sprawdzona metoda prób i błędów, wyjąc wszystko co możliwe (dodatkowy ram itp.) i sprawdzić jak działa, jak masz jakiegoś kolegę z PC rób podmiankę z jego częściami. I sprawdzaj jak działa. Najlepiej testować jakimś benchmarkiem,  co do pamięci poszukaj sobie np. DocMem przetestujesz sobie dokładnie kostki.

Wilczor

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 04, 2004, 17:55:33 »
wymiana na inne kości bo niestety nie wszystkie ze sobą chcą zawsze poprawnie działać.

Problem w tym że mam Kingstona niecały rok i nic się nie działo. Od kiedy zacząłem latać On Line zaczeły się problemy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Restarty kompa
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 04, 2004, 23:48:52 »
Juz wczesniej mowilem ze na forum wrozek nie ma, podaj swoj konfig i jaki masz zasilacz wtedy moze znajdzie sie ktos kto Ci pomoze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Wilczor

• Gość
Restarty kompa
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 05, 2004, 19:00:30 »
Chyba znalazłem usterkę. Była nią kość ramu Kingstona 256Mb. Z podłączoną tylko tą kością nic nie chciało poprawnie funkcjonować. Po włożeniu kości drugiej kości Simensa 128Mb wszystko gra :D  Miejmy nadzieje, że to to było problemem. Teraz jestem uziemiony na 3 tygodnie :(  bo na 128Mb nie poszaleje.