Autor Wątek: lock-on i pamiec ram  (Przeczytany 5178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #15 dnia: Października 26, 2004, 17:55:19 »
Cytat: Leszek957
Cytat: martin
... Ja wybrałem A64 ze względów przyszłościowych no i linux-a. ....

No właśnie, czy A64 z 32bitowym Systemem Operacyjnym ma szansę pociągnąć 32bitowy kod gry, na Radku X800 PRO PCI-Express ?
Czy 5 tonową ciężarówką z napędem 6x6 dam rade pociągnać za sobą na zwykłej lince holwoniczej Fiata Pande ?

lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #16 dnia: Października 26, 2004, 18:33:11 »
Cytat: Sundowner
... Czy 5 tonową ciężarówką z napędem 6x6 dam rade pociągnać za sobą na zwykłej lince holwoniczej Fiata Pande ?

Oczywiście, że tak.
Zajrzyj kilka postów wcześniej, mój optymim co do możliwości A64 w LO nie jest wielki.
Patrz wypowiedzi martina.
A dokładniej to chciałem spytać o wydajność A64 z 32bitowym OS'em. Czy to nie jest czasem silnik rakietowy w Trabancie?
Leszek

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #17 dnia: Października 26, 2004, 18:42:20 »
Cytat: Leszek957
Cytat: Sundowner
... Czy 5 tonową ciężarówką z napędem 6x6 dam rade pociągnać za sobą na zwykłej lince holwoniczej Fiata Pande ?

Oczywiście, że tak.
Zajrzyj kilka postów wcześniej, mój optymim co do możliwości A64 w LO nie jest wielki.
Patrz wypowiedzi martina.
A dokładniej to chciałem spytać o wydajność A64 z 32bitowym OS'em. Czy to nie jest czasem silnik rakietowy w Trabancie?
OS'a zawsze mozna zmienić, od jakiegoś czasu są dostępne dystrybucje Linuxa na 64 bitowe procesory, czy też Windowsy XP/2003 również pod 64 bitowe platformy. Problemem jest tutaj tylko sama gra, która faktycznie nie została stworzona na ten procesor. Mimo to będzie chodził szybko, a nikt tutaj nie mówi o kupowaniu A64 wyłącznie dla LockOn'a !

@KosiM: Atari z Epic'iem siedzą nad 64 bitową wersją silnika Unreal Warfare, a konkretnie jego nowszej wersji, którą już chyba inaczej ochrzcili.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #18 dnia: Października 26, 2004, 19:02:49 »
A dlaczego by nie ?? spokojnie bedzie bujac jest kompatybilne wstecz :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #19 dnia: Października 26, 2004, 21:52:48 »
Cytat: KosiMazaki

Jak juz napisałem, A64 wydajnością na 32 bitach nieco przewyższa odpowiednik 32 bit o tym samym takcie procesora. Zresztą coś mi kołacze po głowie, że on nie emuluje 32 bitów tylko ma taki tryb pracy - "sprzętowo" wykonuje instrukcje 32 bitowe

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #20 dnia: Października 27, 2004, 17:29:50 »
Cytat: martin
Cytat: KosiMazaki

Jak juz napisałem, A64 wydajnością na 32 bitach nieco przewyższa odpowiednik 32 bit o tym samym takcie procesora. Zresztą coś mi kołacze po głowie, że on nie emuluje 32 bitów tylko ma taki tryb pracy - "sprzętowo" wykonuje instrukcje 32 bitowe

Martin

Że jest zgodność w dół, to jasne. Mnie chodzi o to nieco.
Marzy mi się taki 64bitowy procek, grafika na PCI-Express,  1Gb RAM / 800 Mhz i może LO zachowa się normalnie.
Leszek

LuKaS

• Gość
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 30, 2004, 11:34:48 »
Przesiadlem sie kilka dni temu z 512 MB DDR na 1GB. Moge powiedziec ze roznica jest odczuwalna, szczegolnie przy duzym zachmurzeniu i atakowaniu celów naziemnych rakietami niekierowanymi. Niestety ogranicza mnie jeszcze procek i grafika (Athlon XP 2000+ FX5600 128 MB), ale niedlugo ida swieta wiec Mikolaj na pewno o mnie nie zapomni  :D

grad

• Gość
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 30, 2004, 16:33:59 »
Skąd wy macie na to kasę!? :shock:

Jeżeli jest na forum jakiś znudzony Mikołaj, to ja też poproszę coś do mojego kompa - może być zasilacz, twardziel, procek, ram, nagrywarka DVD... ;)

raven

• Gość
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 30, 2004, 16:38:33 »
I Cougara do łapki.

Drogi święty Mikołaju...

qrdl

• Gość
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 30, 2004, 21:02:59 »
512 MB DDR na 1GB. Moge powiedziec ze roznica jest odczuwalna, szczegolnie przy duzym zachmurzeniu i atakowaniu celów naziemnych rakietami niekierowanymi.

Delikatnie mówiąc... :-) 512 dla LO to niestety za mało, widać to wyraźnie w płyności działania i ilości fps... niestety, nawet 768mb robi wyraźną różnicę.

pozdrawiam,
qrdl

reelcash

• Gość
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 01, 2004, 15:08:52 »
kupilem a64 2800+ na plycie asus k8n na nforce3 i 2x256mb 400mhz, grafe mam jeno slaba radek 9100
lomac sie wlasnie ciagnie, jutro powinienem zdac relacje ;P
co do wydajnosci apsow 32bit to na 32bit os roznica jest niewielka
natomiast od znajomka ktory robi w malomietkim wiem ze przesiadka na 64bit os nawet przy aplikacjach 32bit da wzrost wydajnosci do 30% czyli calkiem sporo... przy appsach 64bit moze przekroczyc 50-60%
co do windy 64 bit narazie sa tylko bety ktore kolega z malomietkiego odradzal i mowil ze lepiej sie wstrzymac i poczekac na oficjalny release ktory bedzie przelom stycznia i lutego

lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 01, 2004, 19:07:38 »
Cytat: reelcash
 ..  jutro powinienem zdac relacje ;P
co do wydajnosci apsow 32bit to na 32bit os roznica jest niewielka
natomiast od znajomka ktory robi w malomietkim wiem ze przesiadka na 64bit os nawet przy aplikacjach 32bit da wzrost wydajnosci do 30% czyli calkiem sporo... przy appsach 64bit moze przekroczyc 50-60%
co do windy 64 bit narazie sa tylko bety ktore kolega z malomietkiego odradzal i mowil ze lepiej sie wstrzymac i poczekac na oficjalny release ktory bedzie przelom stycznia i lutego

Czekam z niecierpliwością. Wg moich przewidywań (i przybliżonych mocno wyliczeń), zysk na wydajności nie może być aż tak duży -
z tego powodu niecierpliwość.
Leszek

reelcash

• Gość
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 03, 2004, 10:35:09 »
napisalem ze przyrost wydajnosci jest ale dla appsow 32bit na systemie operacyjnym 64bit
to bedzie mozna zwerygikowac dopiero w lutym jak wyjdzie winda 64bit

a teraz co do moich spostrzezen w lockonie hehe
no wiec wsio jest cacy z jednym wyjatkiem... fps strasznie skacza czesto dochodza do 80, zazwyczaj trzymaja poziom kolo 60, ale potrafia zejsc do 4 od tak dla zabawy, po prostu lece sobie nad krymem fpsy sobie skacza z 60-80 jest fajnie, nagle ciach na sekunde sa 4 fpsy, potem wszystko normalnie i tak co jakis czas... strasznie to upierdliwe
ze wzgledu na mojego radziszona latam w 800x600 z ustawieniami grafiki na medium
przy przestawieniu na 1024x768 to fpsy sie robia jeszcze bardziej niestabilne  :?
generalnie giera roz.... mnie na lopatki :P ale engine jest strasznie niedopracowany imho

czy kazdy stall w suce nalezy zakonczyc katapultowaniem sie??  :mrgreen:

a ktos tu cos pisal o wolnym ladowaniu sie misji na 512mb ramu - nie zauwazono - jest pstryk monitor zmienia rozdzialek, potem 2-3 sek zdjecia samolotu i potem kokpit

Ajti

• Gość
Ciekawe...
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 03, 2004, 15:53:59 »
Ciekawe, ze na takim kompie masz srednio 60 FPS...
Wychodzi na to, ze nie karty graficzne, ale procesory sa za slabe dla Lock On'a...

Ja u siebie na med-high mam okolo 30FPS (co mi wystarcza), spada do 17 klatek (wiem ze d...- ale tylko koszakiem nad miastem).
Zauwazylem, ze na med, med-low i low liczba klatek wzrasta max do 35 na wlaczonych wygladzaniach na maxa i innych bajerow jeszcze..... wylaczenie wygladzania rozniez nic nie daje.
A co ciekawe- miedzy misja samotna (tylko moj samolot na swiecie), a pierwsza misja kampani su27 wynosi do 5 klatek.
To wszystko przy rozdzielczosci 1280-960 i 16 bitach glebii.

Ten opis dotyczy tylko wersji 1.02.... bo w 1.01 bylo normalnie, tzn im mniej szczegolow tym wiecej FPS (w wersji 1.01 na low bez wygladzania mialem nawet do 80 klatek w gorach)

Pzdr

qrdl

• Gość
lock-on i pamiec ram
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 04, 2004, 19:45:53 »
strasznie skacza czesto dochodza do 80, zazwyczaj trzymaja poziom kolo 60
Jak patrzę w niebo to mam i 150, a na menu 500 :-) Proc 3.2@3.5ghz p4.