Autor Wątek: Grób ppor. Anatola Piotrowskiego  (Przeczytany 53429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Grób ppor. Anatola Piotrowskiego
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 26, 2007, 21:46:33 »
Sprawy ppor. A. Piotrowskiego posuwają się powoli do przodu. Jak pisałem wyżej skontaktowałem się z panią B. Baczyńską oraz J. Borowską.

Pani Baczyńska przesłała mi relację swojej mamy, oto ona:
„ (.... Rozmawialiśmy dziś z naszą mamą, która chowała ze swoją matką swojego tatę, kpt. W. Żarskiego z kompanią honorową i pod bombardowaniem w dniu  02 lub 03.09.1939 r.. Twierdzi ona, że przypomina sobie, że w tej alejce przy grobie jej ojca były tylko dwa groby z lewej jego strony i były to właśnie świeże groby lotnicze. Wydaje jej się, że ten grób pierwszy z lewej był bardzo świeży. Wydaje jej się również, że na obydwu grobach były szare, drewniane śmigła lotnicze oraz uważa, że obecnie te dwa groby z lewej strony mogiły jej ojca to są te same groby, które widziała w 1939 r.. )

Idąc tropem relacji mamy pani B. Baczyńskiej, opowiadającej o pogrzebie swojego ojca w dniu 2 lub 3 września 1939 r, udało mi się ustalić w zarządzie Cmentarza Wojskowego na Powązkach, że grób A. Piotrowskiego powstał 1939r, co całkowicie podważa informację powielaną w wielu opracowaniach dotyczących śmierci Piotrowskiego gdzie mowa jest, że „ został pochowany w miejscu katastrofy a dopiero po wojnie został ekshumowany i przeniesiony na Powązki”. Informacja ta jeszcze do końca nie jest pewna musze zobaczyć to archiwum na własne oczy i zrobić kopię. Jednak, aby to zrobić muszę wystąpić oficjalnie z podaniem do zarządu cmentarza.

Kontaktowałem się również z rodziną Majlertów, (która prowadzi jeszcze gospodarstwo rolne na terenie Płud, w tym sławną jeszcze przed wojną hodowlę szparagów) na polu, których według relacji pani J. Borowskiej rozbił się Piotrowski, jednak na razie nie mam jeszcze żadnych informacji na temat tego czy ktoś w rodzinie pamięta kraksę samolotu.

Na dniach oczekuje mapki Choszczówki od pani J. Borowskiej, na której będzie zaznaczone miejsce upadku samolotu pilotowanego przez Piotrowskiego.

Z uwagi, że 1 września nie będę mógł być na grobie Piotrowskiego, byłem tam dziś, zrobiłem trochę porządku i zapaliłem znicze.

Na środkowym zdjęciu po prawej grób kpt. W. Żarskiego a po lewej owe dwa lotnicze groby (A. Piotrowski i L. Arct), o których mówi mama pani B. Baczyńskiej.

Zapaliłem również znicze na grobie Gen. S. Skalskiego oraz trenera naszej reprezentacji K. Górskiego.

Pozdrawiam Scoot.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 29, 2007, 16:28:41 »
Ładnie Scoot, jak zwykle duuuże wrażenie i Wielki Szacunek dla Ciebie :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #107 dnia: Września 24, 2007, 19:58:45 »
No Panowie w końcu się udało, na 99% znam miejsce gdzie rozbił się ppor. A. Piotrowski, nawet dziś tam byłem. Jak sprawdzę wszystko na 100% to napiszę coś więcej.  :001:

« Odpowiedź #108 dnia: Września 29, 2007, 02:08:48 »
No to udało się wyjaśnić w końcu sprawę grobu Piotrowskiego. Okazuje się, że informacja o pochowaniu Piotrowskiego w miejscu upadku samolotu a po wojnie ekshumacji i przeniesieniu na Cmentarz Wojskowy jest fałszywa.
Jak pisałem poprzednio na trop tego jak było naprawdę naprowadziła mię rozmowa z panią B. Baczyńską a relacja jej mamy spowodowała, że postanowiłem to wyjaśnić. Zadzwoniłem do sekretariatu cmentarza i otrzymałem informację, że Piotrowski został pochowany na Powązkach we wrześniu 1939r. Dzisiaj (wczoraj  :001:) byłem w kancelarii Cmentarza Wojskowego i dzięki uprzejmości kierownika otrzymałem kopię oryginalnego dokumentu z 1939r.

Dokument wystawiony jest przez „Centrum Wyszkolenia Sanitarnego”, które mieściło się w Szpitalu Ujazdowskim w Warszawie, prawdopodobnie ciało Piotrowskiego zostało przewiezione z Choszczówki do tego szpitala i tam został wystawiony ten dokument. Dokument ten wyjaśnia jeszcze kilka spraw.
Pkt. 8  Zmarł ... „1 września 1939”
Pkt. 9 Przyczyna śmierci...  „rany postrzałowe klatki piersiowej”
Pkt 11 Dzien. i miejsce pogrzebu...  „ 4 IX 1939r godz.16 Cmentarz wojskowy”

Uwagę moją zwróciły punkty 14 i 15 mówiące a w zasadzie nie mówiące nic o dokumentach Piotrowskiego. Wiem z relacji pani J. Borowskiej, że te dokumenty się zachowały, czemu nie zostały przekazane wraz z ciałem Piotrowskiego?
Ciekawe czy przetrwały te wszystkie lata, aż mię korci, aby zacząć ich poszukiwania, ale obawiam się, że „zbyt wysoko stawiam poprzeczkę „

Dzisiaj byłem również w Choszczówce i rozmawiałem z panem W. Grzymskim mieszkańcem Choszczówki, wtedy kilkunastoletnim chłopcem, który wspominał ten dzień i rozbicie się polskiego samolotu, co potwierdza jedyną znaną do tej pory relację pani J. Borowskiej.
Jak będę miał całkowitą pewność, co do tego miejsca to wstawię mapkę, ale musze jeszcze przeprowadzić kilka rozmów, aby potwierdzić to, co wiem od pani Borowskiej i pana Grzymskiego.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #109 dnia: Października 31, 2007, 14:11:28 »
Jak co roku zbliża się 1 listopad, byłem w niedziele na Powązkach posprzątałem na grobie Piotrowskiego, zapaliłem znicz.

Przez przypadek, a właściwie po usłyszeniu audycji w radiu, znalazłem taka stronę.
http://www.wirtualnycmentarz.pl/

Nie wiem jak to ocenić, ale.... chyba pozytywnie, umożliwi to przynajmniej na postawienie wirtualnej świeczki na grobie, którego nigdy normalnie nie moglibyśmy odwiedzić.
Zdecydowałem się na wstawienie na tym wirtualnym cmentarzu grobu Piotrowskiego.
Co o tym sądzicie?

Ps. Sprawdźcie literę H i D 

Hazel

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 01, 2007, 08:55:42 »
Choć jestem nowym użytkownikiem pozwolicie, że się wypowiem w tej sprawie.
Bardzo dobra oraz przemyślana decyzja z tym grobem.
Cały szacunek do Scootego oraz innych osób zaangażowanych w tą akcję.

f-16

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Maja 03, 2008, 11:20:43 »
W tym wirtualnym cmentarzu jest całkiem dużo napisane na jego temat i jest zdjęcie

W tym momencie chcę wam pogratulować za to co robicie za to, że chcecie
rozwikłać tą tajemnice jeśli już tego nie zrobiliście

Żałuję tylko jednej rzeczy a mianowicie żałuję, że nie jestem w stanie zapalić na jego grobie  świeczki gdyż mieszkam w Zakopanem ale jeśli tam będę to zapalę na nim świeczkę[/font][/font]

« Odpowiedź #112 dnia: Maja 07, 2009, 17:06:26 »
Witam

Dawno nic nie pisałem w temacie, jednak sprawy z wyjaśnieniem katastrofy ppor. A. Piotrowskiego posuwały się cały czas do przodu.
Zebrałem trochę nowych informacji, dotarłem do świadków wydarzenia. Mam relacje, które jednoznacznie określają miejsce gdzie rozbiła się P-11c Piotrowskiego.
Z relacji tych wynika również fakt, że znana i opublikowana na forum „Myśliwcy” relacja pana Ammera nie dotyczy kpt. M. Olszewskiego, ale jest to opis dotyczący właśnie ppor. A. Piotrowskiego.
Pan Ammer zasugerował się najprawdopodobniej wpisem w "Księdze Lotników Polskich 1939-45", który jest błędny, bo przypisuje miejsce zestrzelenia kpt. Olszewskiego w Choszczówce.
Przy okazji poszukiwań dotyczących ppor. Piotrowskiego trafiłem na relacje dotyczące rozbicia się samolotu kpt. Olszewskiego. Na razie jeszcze nie mam całkowitej pewności, ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo tego, że tak jak twierdził Jerzy Pawlak w „Polskie eskadry w Wojnie Obronnej. Wrzesień 1939” (wyd. WKiŁ Warszawa 1991r), ranny kpt. Olszewski wylądował w okolicy Legionowa (teraz to już jest w granicach Legionowa). Dotarłem też do dokumentów, które jednoznacznie świadczą, że pogrzeb obu pilotów odbył się na Powązkach w dniu 4 IX 1939. Ciała pilotów przywieziono z Centrum Wyszkolenia Sanitarnego, które mieściło się w Zamku Ujazdowskim.

Poszukiwania nabrały tempa w tym roku, gdy skontaktował się ze mną publicysta lotniczy pan Krzysztof Janowicz. Udostępniłem panu Janowiczowi swoje materiały, relacje, zdjęcia, przygotowałem mapki.
W związku z powyższym mam przyjemność zakomunikować, że już niedługo w „Militariach XX w” ukaże się duży artykuł poświęcony ppor. Anatolowi Piotrowskiemu.

Po ukazaniu się artykułu spróbuję jak będzie potrzeba wyjaśnić pewne kwestie i udostępnię dla wszystkich swoje materiały.

Pozdrawiam
EW

« Odpowiedź #113 dnia: Maja 07, 2009, 20:04:44 »
... Dawno nic nie pisałem w temacie, jednak sprawy z wyjaśnieniem katastrofy ppor. A. Piotrowskiego posuwały się cały czas do przodu....
Ty, Scoocie, nie dość że siwy, to The Gość jesteś.
Leszek

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #114 dnia: Maja 07, 2009, 21:38:20 »
Przeczytawszy Twój wpis zacząłem się zastanawiać, czego można chcieć więcej. Odnaleźć zapomniany grób, odnowić go, zbadać okoliczności śmierci lotnika, a w końcu przygotować autorskie opracowanie. Scoot jestem pod ogromnym wrażeniem. Przy Tobie głupio mi nawet wspominać, że kończę studia historyczne.

Chapeau bas!

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #115 dnia: Lipca 06, 2009, 08:38:21 »
Artykuł wspomniany przez Scoota ukazał się w ostatnich "Militariach XX w", włącznie z chyba pierwsza adnotacją o naszym forum. W ten tez sposób chyba już oficjalnie została uznana nazwa "Forum miłośników symulatorów lotniczych".

« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 13, 2012, 13:02:31 »
Scoot, brawo! Oby więcej takich ludzi jak Ty. Zainspirowałeś mnie i zmotywowałeś do działania, mam nadzieję, że będzie druga taka okazja..

« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 13, 2013, 09:17:28 »
Witam, zarejestrowałem się na forum tylko po to by zamieścić jeszcze jedno zdjęcie słynnej "trójki", które jest w moim posiadaniu. :-)

Zdjęcie zestrzelonego P.11c w kamuflażu (?) „wydarte” zostało z niemieckiego albumu w 1945 roku w Ostródzie. Jako pierwsze w tym albumie było zdjęcie Storch’a. Pod Olsztynkiem koło Ostródy w Gryźlinach było spore niemieckie lotnisko wojskowe. Więc widocznie był to album niemieckiego pilota.

Zdjęcie jest malutkie 6x6 cm – tzw. „stykówka”.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 13, 2013, 15:27:28 »
Dziękujemy! Im więcej takich zdjęć w inecie tym lepiej, przynajmniej nie zaginą gdzieś na strychu.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 13, 2013, 15:30:09 »
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.