Autor Wątek: Grób ppor. Anatola Piotrowskiego  (Przeczytany 53504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grób ppor. Anatola Piotrowskiego
« Odpowiedź #60 dnia: Września 14, 2005, 19:41:45 »
NUMER KONTA:
97 1140 2004 0000 3202 3937 5701

Na przekazach podajcie swój nick z Forum, żebyśmy wiedzieli komu podziękować. Każdą wpłatę, która wpłynie na konto potwierdzimy przez PW.

Wszystkich chętnych wesprzeć naszą inicjatywę serdecznie zapraszamy i z góry dziękujemy.

Ps. numer sprawdziłem z pięc razy, nie ma błędu :)
Ps2. prosimy o rozsądek w wielkości wpłat.
Ps3. po dodatkowe dane (imię, nazwisko, adres) zapraszam na PW lub GG.

« Odpowiedź #61 dnia: Września 16, 2005, 14:36:47 »
Chciałbym serdecznie podziękować w swoim i Scoota imieniu, następującym osobom:
                         •Leszkowi957
                         •Bip3r-owi
                         •Marioosh-owi
                         •Josiv-owi

(kolejność wynika tylko i wyłącznie z kolejności w jakiej pieniążki wpływały na konto, żeby nie było :wink:  )

Wasza chojność nas poraża :shock: , bo już w tej chwili na koncie jest 230 zł, co znacznie przekracza nasze obecne potrzeby.

Jeszcze raz GORĄCO DZIĘKUJEMY.

« Odpowiedź #62 dnia: Września 23, 2005, 14:38:53 »
Do listy osób, którym chcielibyśmy podziękować, dopisuję
kolegę olo8.
Dziękujemy.

Ps. W tej chwili nie zdradzę publicznie ile jest na koncie, bo nie wiem czy olo8 życzyłby sobie, aby ujawniać (w ten pośredni sposób) wysokość jego wpłaty.

olo8

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Września 24, 2005, 13:15:44 »
Cytat: piotrek z.
Do listy osób, którym chcielibyśmy podziękować, dopisuję
kolegę olo8.
Dziękujemy.

Ps. W tej chwili nie zdradzę publicznie ile jest na koncie, bo nie wiem czy olo8 życzyłby sobie, aby ujawniać (w ten pośredni sposób) wysokość jego wpłaty.

Nie widzę w tym żadnego problemu.A wręcz przeciwnie,wydaje mi się że podawanie pełnego stanu konta może zmobilizować innych do wpłat,ale również można będzie je przeznaczyć na inne cele(przecież i tak będziecie podawali na co poszły te pieniądze,prawda :D  ?)

p.s.
Rzuciłem palenie i teraz mogę zrobić coś co chcę a nie co muszę :wink:

« Odpowiedź #64 dnia: Września 24, 2005, 14:45:03 »
W takim razie podaję. Stan konta na dzień dzisiejszy to 270 zł.

Cytat: olo8
przecież i tak będziecie podawali na co poszły te pieniądze,prawda  ?)

Oczywiście ,że tak. O każdym zakupie/inwestycji będziemy informować.

« Odpowiedź #65 dnia: Października 09, 2005, 19:41:23 »
Tym razem podziękowania kieruję w stronę Sławka.
Wielkie dzięki, Sławku !!!

PS. Znów nie zdradzę ile pieniązków jest w tej chwili na koncie, z przyczyn wyjaśnionych kilka postów wyżej. Chyba że Sławek wyrazi jasną zgodę na to.

« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 01, 2005, 22:06:29 »
1 Listopad 2005

Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 02, 2005, 14:11:50 »
Kurcze ,a może Arctowi tgeż by sie dało krzyż odnowić ?
Chociazby za lot do Radomia bez mapy , we wrzesniowa noc , kursem 'na dwa palce od księzyca'...

Odp: Grób ppor. Anatola Piotrowskiego
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 23, 2005, 15:00:39 »
Niestety to nie ten Arct. Sąsiadem Piotrowskiego jest major Latariusz Paweł Arct , który zginął 13 grudnia 1938 r. (zapewne w wypadku).

Bohdan Arct pochowany jest chyba w Siedlcach (tam gdzie zmarł).
: Listopad 02, 2005, 15:05:17
Małe uzupełnienie do tego co napisałem wcześniej.
mjr pil. Lotariusz Paweł Arct (nie tak jak niżej napisałem Latariusz) był w chwili śmierci dowódcą  I Dywizjonu Bombowego. Zginął w Warszawie w czasie lotu ćwiczebnego na "Łosiu" wraz ze swoim podopiecznym kapralem strzelcem Włodzimierzem Piergutem 13 grudnia 1938 r.

v2

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 24, 2005, 22:21:24 »
Dzięki różnym zbiegom okoliczności nawiązałem kontakt z panią zajmująca sie dziecmi ze szkoły podstawowej w Grudziądzu, które opiekują sie grobem jednego z bohaterów polskiego Września a mianowicie kpr. Benedykta Mielczyńskiego. Grób znajduje się w Grudziądzu, jest zadbany a przy okazji prac przy nim dzieci poznają kawałek naszej historii. Udało sie doprowadzic do spotkania z osobą, która pamięta okoliczności  śmierci Mielczyńskiego. Wygląda na to, że historia jest nieco inna od tej znanej w literaturze...
A oto wygląd grobu i pomnika:

Kolejny wrześniowy grób znajduje się w podkrakowskiej wsi Morawica. Tam, na przedłużeniu pasa startowego lotniska w Balicach znajduje się mogiła pierwszego lotnika poległego w czasie II Wojny kpt. Mieczysława Medweckiego. Oto zdjęcia:

PS. Szukamy miejsca pochówku Floriana Laskowskiego...

« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 24, 2005, 23:37:06 »
PS. Szukamy miejsca pochówku Floriana Laskowskiego...
Według moich ubogich żródeł kpt. pil. Florian Laskowski pochowany jest na cmentarzu w miejscowości Gruta koło Grudziądza. Koło tej miejscowości zginął ,atakując kolumnę niemieckiej piechoty. Ale na ile prawdziwe i aktualne są te informacje, niestety nie wiem.

v2

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 25, 2005, 18:15:45 »
Dziękuję, tam właśnie wybieramy się na poszukiwania. Pierwszy trop ( wygląda na mylny ) prowadził do Gardeii.
No i jeszcze pozostaje sprawa mogiły 3 pilota atakujacego kolumnę pancerną Niemców- Antoniego Urbana... Wiecie coś na ten temat???

« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 25, 2005, 18:39:33 »
Znów posłużę sie mymi żródłami. Ppor. pil. Antoni Władysław Urban został zestrzelony nad miasteczkiem Rogoźno (Rogóźno), a pochowano go na cmentarzu w miejsowości Mełno koło Grudziądza. Spojrzałem na mapę Polski i jest to przysłowiowy rzut beretem na południe od Gruty.

Oczywiście prosimy o jakieś zdjecia i relację, po pomyślnych (trzymamy kciuki :001:) poszukiwaniach.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2005, 18:41:15 wysłana przez piotrek z. »

v2

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 26, 2005, 16:07:27 »
I to  jest bardzo cenna informacja. Miałem kłopot z lokalizacją bo w "Księdze Lotników Polskich poległych, zmarłych i zaginionych  1939- 1945" jako miejsce pochówku figuruje miejscowośc Modzele. A owe Modzele są w okolicach Olsztyna... Byłoby to dziwne.
Czy jest lista poległych we wrześniu polskich pilotów myśliwskich?

PS. Zdjęcia będą jak będą. Będzie też historia B. Mielczyńskiego...
v2

« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 26, 2005, 20:23:42 »
Czy jest lista poległych we wrześniu polskich pilotów myśliwskich?

Tak. Spójrz tutaj:
http://www.psr.netfriend.org/mysliwcy/1939/polegli.htm