Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #105 dnia: Lipca 24, 2009, 14:18:58 »
1. Czy wystarczy mi klej typu Kropelka czy lepiej od razu zaopatrzyć się w jakiś specjalistyczny ze sklepu modelarskiego (od razu napisze,że wszelkie zakupy wolałbym robić w sklepach u siebie w Poznaniu a nie przez internet) ?

Na początek nie polecam. Jeśli nie masz możliwości zrobienia kleju we własnym zakresie to lepiej kupić w sklepie specjalny klej do modeli plastikowych. Wybór jest duży i decyzja jaki weźmiesz należy wyłącznie do Ciebie. KROPELKA też się przyda więc i ten rodzaj kleju możesz kupić i niech sobie na razie spokojnie leży.

2. Czytałem, że jako szpachlówkę często wykorzystuje się resztki ramki z tego samego modelu rozpuszczone w nitro, lub jakiś rozpuszczalniku. Czy mógłby ktoś doświadczony podać dokładniejszy "przepis", tzn dokładna nazwa jakiegoś przykładowego sprawdzonego rozpuszczalnika, który łatwo kupię w markecie typu Praktiker czy Castorama, czy trzeba podgrzewać jakoś tą "miksturę" oraz mniej więcej ile go wlać. Czy może lepiej jakaś szpachlówka ze sklepu?

Również na początek nie polecam. Niewłaściwie dobrane proporcje składników takiej "szpachlówki" mogą zniszczyć model. Lepiej zaopatrzeć sie w szpachlówkę w sklepie modelarskim np. szpachlówka TAMIYA. Nie jest tania ale za to bardzo dobra.

3. Czytałem coś o możliwości użycia Sidoluxu jako lakieru bezbarwnego(?). Jeśli dobrze kojarzę to jest wiele rodzajów tego preparatu, prosiłbym o podanie konkretnej nazwy.

SIDOLUX - kamień i terakota; firmy LAKMA. Tak się to nazywa.

4. Model swój będę malował za pomocą pędzla. Pytanie jakie kupić i ile? Myślałem o 2 - jeden większy, płaski do większych powierzchni. Drugi mniejszy, okrągły do miejsc trudniej dostępnych i mniejszych powierzchni. Czytałem, że powinny być miękkie.

Nic dodać, nic ująć. Zasada jest taka - im większa powierzchnia do malowania tym większy pędzel stosujemy. Tak więc może się jednak okazać, że potrzeba będzie więcej pędzelków niż dwa.

5. Kolejne nurtujące mnie pytanie to podkład. Jaki najlepiej kupić, coś firmowego Humbrol, Pectra itp? Czy może zna ktoś jakąś tanią alternatywę ze sklepów z farbami czy marketów np w sprayu.

Jako podkład możesz na początek użyć farb olejnych np. Humbrol, najlepiej w kolorze jasnoszarym. Oczywiście jeśli nie przeszkadza Ci zapach rozpuszczalnika. Do farb akrylowych powinieneś zaopatrzyć się w podkłady dedykowane dla tego rodzaju farb. Niestety, też nie są tanie. Bardzo dobrym podkładem jest tzw. Surfacer (500, 1000, 1200) ale jest to specyfik dość drogi.

6. Jakie farby kupić do malowania pędzlem. Humbrole, Pactry? Jaki rodzaj? Farby do modeli miesza się z wodą, alkoholami, rozpuszczalnikiem (takim samym co przy produkcji szpachli? ) ? Na pomalowanie modelu w skali 1/72 ile będzie potrzeba pojemników, ml - chodzi mi o kolor, którego będzie około 80-90 % (czyli np u mnie Aluminium w PL Migu-21)

Tu sprawa nie jest taka prosta. Możesz malować i farbami olejnymi jak też i akrylowami. Oba te rodzaje mają swoje wady i zalety a to jaki rodzaj wybierzesz zależy wyłącznie od Ciebie. Dodam, że farby akrylowe są bardziej "przyjazne środowisku" niż olejne ale malowanie nimi wymaga więcej zabiegów niż malowanie olejnymi. Co do ilości to każdego potrzebnego koloru bedziesz musiał kupić jedno opakowanie (buteleczka, słoiczek lub puszka). Wystarczy najmniejsza pojemność takiego opakowania.

7. Papier ścierny. Jaka gramatura najczęściej wykorzystywana jest w modelarstwie? Rozumiem,że przydałby się jakiś o małej i większej gramaturze. PS do czego używa się papieru wodnego? Rozumiem że jakąś b.dokładna polerka ale czego? Owiewka?

Papier ścierny powinieneś zakupić zarówno zwykły jak i wodny. Zwykły, o gramaturze 200, 400, 600, 800 stosuje się do szlifowania zgrubnego obrabianych elementów natomiast wodny o gradacji od 1000 do 3000 służy do obrabiania dokładnego, niekoniecznie musi to być owiewka.
Dziadek Kos

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #106 dnia: Lipca 24, 2009, 22:46:32 »
Muszę Cię ostrzec przed jednym aspektem malowania pędzlem swojego MiGa - farby metaliczne nakłada się nim bardzo trudno. Nie jest łatwo uzyskać jednolitą powłokę w kolorze aluminium. Ideał to aerograf...
Można spróbować malować metalizerami, które to można polerować ale to rozwiązanie ma swoje wady:
1. Powierzchnia modelu musi być idealna. Metalizery nie kryją modelu a warstwa pigmentu jest zdecydowanie cieńsza niż w przypadku innych farb.
2. Metalizyery schodzą z modelu, np po dotyku palcami. Po prostu się wycierają. Koniecznie powłokę należy zabezpieczyć np wspomnianym Sidoluxem, który ma tą zaletę, że można go szlifować po zaschnięciu papierem o wysokim numerze > 2000.

Możesz spróbować malować normalnymi farbami modelarskimi a powierzchnię po wyschnięciu delikatnie przeszlifować np. flanelą. Pozwoli to w pewnym zakresie zniwelować efekty nakładania farby pędzlem. Zdecydowanie trudniej malować pędzlem niż aerografem, jak dla mnie. Popróbuj na jakimś kawałku polistyrenu najpierw...

PS. Być może powinieneś spróbować z farbami do figurek Warhammer. Są droższe, kolory ahistoryczne ale aluminium to aluminium. A i jakośc farby ponoć lepsza. Może ktoś z userów ma jakieś doświadczenie i napisze coś na ten temat.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #107 dnia: Lipca 26, 2009, 12:17:34 »
Dziękuje Panowie za rady. Postaram się powoli ruszyć z tym projektem. W razie kolejnych wątpliwości pewnie zgłoszę się po dalsze wskazówki.

« Odpowiedź #108 dnia: Lipca 26, 2009, 20:58:08 »
Postaram się i ja coś pomóc.

Jeśli chodzi o klej, ja polecam "Tamiya Extra Thin Cement". Klej bardzo łatwy w użyciu oraz o dobrych właściwościach łączenia. Łatwo i precyzyjnie się nakłada za pomocą pędzelka w zakrętce. Klej nie skleja jego włosia nawet po zaschnięciu. Jednak rewolucyjność tego specyfiku jest taka, że klej ten nie topi plastiku z którego sa wykonane części. Krócej mówiąc, można złożyć na sucho części, nanieść trochę kleju pędzlem, poczekać aż przereaguje i gotowe. Po doświadczeniu z każdym innym klejem szybko docenia się te walory. Z wad: stosunkowo wysoka cena jak na klej 17~20 PLN oraz zauważalna woń :020:

Również polecam szpachlę TAMIYA o której mówi Kos. Szybko twardnieje i dobrze trzyma się tworzywa oraz nie wietrzeje w tubce. Po doświadczeniach z innymi, np. ITALERI, która schnie "do jutra" a przy szlifowaniu wszystko wypada... Trudna w użyciu ( z racji, że bazuje na nitro, które się szybko odkłada) może też być szpachla polskiego producenta "WAMOD", choć zaletą jest cena ~5 PLN.

Sidolux ma w modelarstwie wiele zastosowań. Można go używać jako lakieru błyszczącego, podkład pod kalkomanie, do zabezpieczania kalkomanii, nabłyszczania owiewki, zabezpieczania modelu przed różnymi zabiegami...  Zaletą jest ładny zapach, proste rozcieńczanie za pomocą wody ( o ile w ogóle potrzeba, bo jest od razu w odpowiedniej gęstości), bardzo dobrze nakłada się go pędzlem.

Z farb na początek polecam Pactry. Tak jak napisali koledzy, zapach do przyjęcia, łatwo się rozcieńcza wodą, a ponad to łatwo się nakłada pędzlem. Biorąc pod uwagę szybki czas schnięcia, ładną powłokę farby akrylowej można osiągnąć kładąc kilka, czy nawet wiele stosunkowo mocno rozcieńczonych warstw. Nalezy jednak pamiętać, że pierwsza nie może być za rzadka, gdyż farba nie będzie się trzymac powierzchni modelu i skupiać się w krople pod wpływem napięcia powierzchniowego.
Używając konkretnie Pactr należny zwrócić uwagę na  utrzymywanie gwintu buteleczki w czystości, zapobiegnie to przyklejaniu się nakrętki (z reguły na amen) oraz kartonowej wkładki w nakrętce. Lepiej stracić trochę farbki z gwintu jak pół buteleczki  :004: Sam podkład sądzę, że na początek będzie dobrze odpuścić, same farby się obejdą bez niego, a pędzlem za pierwszym razem pewnie i tak nie uzyskasz nie nagannej gładkości. Zaś jeśli w trakcie malowania dostrzeżesz jakieś wybrakowania w powierzchni modelu to malowanie możesz spokojnie poprawić.

Papier ścierny wodny, to taki który należy pomoczyć przed szlifowaniem oraz w trakcie pracy utrzymywać wilgotność. Super zaleta tego jest taka, że zamiast mieć w pokoju chmurę pyłu wszystko zbiera się w "mokrych glutach". Jeśli sam sprzątasz w domu szybko docenisz szlifowanie na mokro.
Do polerowania owiewki stanowczo polecam narzędzie znane naszym "lepszym połówką", tzw. bloczki do polerowania paznokci, czy jakoś tak.   

« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 14, 2009, 16:24:14 »
Mam pytanie odnośnie Sidolux'u. Musi to być ten konkretny Sidolux "Kamień i terakota"? Szukam po wszystkich sklepach, supermarketach i lipa  :005:. Można kupić do paneli, drewna itp ale tego do kamienia i terakoty nie widziałem jeszcze.

PS chodzi mi oczywiście o sklepy stacjonarne a nie internetowe na których niby jest. Może ktoś poleci jakiś konkretny market np?

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 14, 2009, 19:39:07 »
Castorama, Praktiker, Leroy Merlin w takich sklepach szukaj.

« Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 16, 2009, 11:10:26 »
Ja używam PCV linoleum i nie ma problemów.

« Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 17, 2009, 16:28:25 »
Rozcieńczacie jakoś ten "magiczny"  :004: Sidolux? Jeśli tak, tak w jakim stosunku?

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 18, 2009, 08:05:58 »
Nie ma takiej potrzeby. Konsystencja tego "specyfiku" jest odpowiednia zarówno do malowania pistoletem jak i pędzlem. Jeśli jednak uprzesz się by go rozcieńczyć to wystarczy do tego celu zwykła woda (może też być destylowana) a dolewasz jej taką ilość aby uzyskać zadawalającą Cię (zamierzaną) gęstość Sidoluxu. Pamiętać jedynie trzeba aby całość była dokładnie wymieszana.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 18, 2009, 10:42:08 »
A co z błyszczeniem? Po lakierowaniu modelu Sido model nie będzie świecił się jak psu... wiecie o co mi chodzi?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 18, 2009, 11:04:41 »
Im więcej warstw z sidoluxu dasz tym bardzie model będzie się świecił.

A tak wogóle to po co chcesz używać sido jak nie chcesz żeby się świecił?

Sidolux to środek do nabłyszczania podłóg. W modelarstwie znalazł zastosowanie jako bardzo tani, ładnie pachnący, błyszczący lakier akrylowy. Wystarczy pomalować nim model (pędzlem lub aerografem), a otrzymamy piękną błyszczącą powierzchnię. Preparat stosuję bezpośrednio z butelki.

To cytat z polskiego forum o modelarstwie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2009, 11:12:37 wysłana przez Syringe »

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 18, 2009, 11:08:43 »
A co z błyszczeniem? Po lakierowaniu modelu Sido model nie będzie świecił się jak psu... wiecie o co mi chodzi?

Skąd takie twierdzenie? Sidolux zastępuje bezbarwny lakier błyszczący.

Im więcej warstw z sidoluxu dasz tym bardzie model będzie się świecił.

Hm... tu bym polemizował. Z mojego doświadczenia wynika, że wystarczy jedna, najwyżej dwie warstwy Sido by uzyskać efekt połysku. Warunek - powierzchnia musi być gładka a lakier kładziony równomiernie na całej malowanej powierzchni. Nie ma też potrzeby w takiej sytuacji polerowania nałożonego lakieru. Im więcej warstw tym grubsza powierzchnia co w końcowej fazie może utrudnić nakładanie np. "łosza" albo wręcz tą czynność uniemożliwić.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2009, 12:05:55 wysłana przez Kos »
Dziadek Kos

« Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 18, 2009, 12:30:42 »
Chciałem użyć Sido aby lepiej siadły kalki a później zabezpieczyć po ich nałożeniu. Tak przynajmniej radzą na innych forach. A z tym błyszczeniem to pytam z ciekawości bo sam nie mam doświadczenia.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 18, 2009, 12:38:58 »
Jak chcesz żeby ci lepiej siadły kalki 2 preparaty Micro-Set i  Micro-Sol. A co do tego sido kładziesz go na model -> kalki -> matowy lakier. Robisz to po to bo na kalkomaniach jest taki błyszczący, przeźroczysty film i dlatego sido (który zastępuje lakier błyszczący) na dół, żeby tego filmu nie było widać.

« Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 18, 2009, 15:06:13 »
Już rozumiem powoli idee tych zabiegów  :004:

A jako lakier matowy może być np. ten Humbrol Matt Cote

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115414&kateg=115297

Czy polecacie coś innego, może tańszego?