Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #300 dnia: Listopada 16, 2014, 12:34:27 »
Maskol ogólnie mało nadaje się tam gdzie chcesz mieć kontrolę nad przejściem kolorów. Poza tym jest wodorozcieńczalny, więc od razu po nałożeniu pędzel można w wodzie wypłukać. Ale ponieważ szybko zasycha lepiej użyć pędzla którego mniej szkoda. Jeśli zauważysz, że maskol w słoiczku lekko zastyga też można dodać wody.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #301 dnia: Listopada 16, 2014, 13:43:09 »
Yoyo, tak ja Ci napisał Wind - Maskol zmywasz i rozcieńczasz wodą. A z racji tego, że mocno przylega nie nadaje się do tworzenia rozmytych linii. Ostre krawędzie wychodzą całkiem OK, zwłaszcza w przypadkach gdy wycinanie taśmy zajęłoby wieki...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #302 dnia: Listopada 21, 2014, 21:07:43 »
Trochę się wziąłem i podgoniłem prace, bo już 1,5 miecha stół zajęty, bo składać się nie chce, a zaczynają się opr w związku z tym ;).
Oto wynik prac, czyli stworzenie linii wgłębnych plus przenitowanie kadłuba. Teraz już z górki (oby). Pochwalcie, że jest ok :] bo kupę pracy i czasu w to poszło bo i model duży, a i w sumie to 1-raz na aż taką skalę zeszlifować cały model do zera u mnie i stworzyć wszystko na nowo.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #303 dnia: Listopada 21, 2014, 21:28:20 »
Jeśli chodzi o mnie to wygląda cacy ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #304 dnia: Listopada 21, 2014, 23:25:15 »
IMO SUPER!
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #305 dnia: Listopada 22, 2014, 00:26:29 »
Jak dla mnie wygląda świetnie. Jak patrze na to co robisz, to aż korci mnie aby też popełnić jakiś model (a trochę ich w piwnicy czeka na lepsze czasy :-)).

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: Listopada 22, 2014, 12:35:22 »
Dałeś czadu. Upierdliwa robota.

Czyli na srebrnym pre shading działa, z tym, że jakoś nie jest to taki realistyczny efekt, a bardziej chyba zabieg pod publikę.

Yoyo, bo Ty nie tworzysz zminiaturyzowanego prawdziwego samolotu, jeno swego rodzaju miniaturową wizualizację 3d. Ty decydujesz na co kłaść akcent, jak oszukać oko, by wywołać u odbiorcy określone emocje. To samo się tyczy Twojej uwagi o nieodpowiadającej skali grubości linii działowych ;)

« Odpowiedź #307 dnia: Listopada 22, 2014, 23:47:30 »
A ja mam pytanie "techniczne". Humbrol wypuścił nową serię "autentyków" do LW (numery od 24x), użyłem i tu zonk. Mianowicie zostają białe smugi:

Rozpuszczalnik "Humbrol enamel Thinners", odstęp czasowy między kolejnymi warstwami "od wieczora do wieczora" więc raczej powinny zaschnąć. Kombinowałem już z różnymi gęstościami farby, otwarłem nawet nowy rozpuszczalnik, próbowałem z różnymi rozmiarami pędzli i efekt ten sam (a raczej jego brak). Wspomóżcie dobrą radą.

PS. Yoyo - jest OK.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #308 dnia: Listopada 23, 2014, 03:50:40 »
@Akbar
Humbrole to jak na dzisiejsze standardy niestety dość słabe farby. Do tego restrykcje UE sprawiają, że są co raz słabsze technicznie-chemicznie. Oryginalny rozcieńczalnik dość szybko (choć farba długo schnie) paruje więc farba może zastygać nie równomiernie, szczególnie jeśli malujesz pędzlem i na pewno nie kładziesz farby w 100% równą powłoką (widać to nawet na jasnym zielonym). Mi się zdarzało mieć biały nalot z Humbrola nawet po malowani aerografem... Całkiem nie najgorzej maluje się Humbrolami jeśli rozcieńczymy je rozcieńczalnikiem Gunze. Ale wtedy malować da się jedynie aerografem. Polecam przejście na aerograf albo malowanie akrylami z pędzla. Chodzi o akryle na bazie winylowej np. Walejo, Lifecolor. Sam używam tych drugich i jestem bardzo zadowolony. Akryle Tamiya czy Gunze to farby na bazie celulozowej i mają zupełnie inne właściwości nie współgrające z pędzlem. Na plastik pod akryle możesz dać podkład samochodowy ze spraja i nie ma problemów z przyczepnością.

« Odpowiedź #309 dnia: Listopada 23, 2014, 14:10:15 »
Tak niestety spadek jakości na przestrzeni ostatnich lat sam zauważyłem. Co niektóre moje 15-to (tyle mniej więcej miałem przerwy) i więcej letnie farby są w lepszym stanie niż to co kupuje się obecnie, zwłaszcza dobrze to widać w przypadku srebrnej (nr. kat. 11), jedno użycie i można wyrzucić -robi się kisiel i puchnie w puszce. Ponoć jest efekt zakazu stosowania przy produkcji i konserwacji farb związków ołowiu.
(widać to nawet na jasnym zielonym)
To właśnie te nowe H. nr. 240 niby RLM 02 Grau. Inne użyte to 242 - RLM 71 Dunkelgrun (po mojemu to bliżej jej do Schwarzgrun) i 247 - RLM 65 Hellblau. Ogólnie w puszkach dość gęste po rozcieńczeniu do stanu używalności dość transparentne. Położone po 7-8 warstw.

A z innej beczki:
Chcecie nowego Łosia? To głosujcie,może kiedyś będzie ("Be sure two ..." jak to często tu piszą ;)):
http://ideas.revell.de/ideas/item/1186/
strona nie wymaga rejestracji, wystarczy zagłosować.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #310 dnia: Listopada 27, 2014, 01:21:51 »
Z ty głosowaniem na Łosia to trochę taka ściema, Revell niby zrobi to czego chcą modelarze, a tak naprawdę to może badają rynek co najwyżej. Była już mocno wyforsowana  Iskra i potem Iryda, jak osiągały ilość głosów 2-3 razy większą od innych propozycji to były kasowane. Nie za bardzo opłaca się masowa produkcja modelu do sprzedawania tak naprawdę w jednym kraju.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #311 dnia: Listopada 30, 2014, 23:52:12 »
Dwa pytanka na przyszłość:

1/ Sidolux - ten do PCV najlepiej: http://cod.cwr.pl/sidolux/img/up/filter/large/img/sx_oin_500new_pvc.jpg ? Nie rozcieńczać, nakładać od razu aerografem?

2/ Kabinka Vacu - czym najlepiej ją ciąć? Zwłaszcza jeśli są elementy zaokrąglone a wszystko znajduje się w większej wyprasce. Też mogę spotkać się z problemem, tak myślę, samego okratowania owiewki. Pomalowanie Vacu może nie być dobrą sprawą, bo to ta sama powierzchnia, a co myślicie o zrobienie wycinanki i przyklejeniu do vacu (jak to się robi do modeli kartonowych, akurat skala zacna 1:32)? Np. z papieru lub taśmy. Potem pomalowanie i polakierowanie. Może sprawdza się coś innego? Chodzi oczywiście mi o MiG-21 PF.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #312 dnia: Grudnia 01, 2014, 15:35:32 »
Sidoluks fajna rzecz. Który rodzaj to chyba nie ma aż takiego znaczenia, grunt żeby nie był to Sidolux expert czy jakoś tak, bo zawiera detergent i się pieni strasznie. Można leciutko rozcieńczać wodą. Tak samo fajnie nakłada się pędzlem jak i aerkiem. Jest jednak dość delikatny i jeśli planujesz poważniejsze zabawy z washami to daj mu kilka dłuższych dnia na wyschnięcie lub zainwestuj w lakier od Tamiya  ;) Ja używałem kiedyś z lubością Sidoluksu, ale w końcu mi się znudziło.

Owiewkę Vacu możesz wycinać np. czeską piłką zostawiając naddatek do opiłowania papierem/pilnikiem. Lepiej zostawić troszkę i dopiłować niż przesadzić. Malować Vacu można spokojnie ale najlepiej przyklejoną. Pomysł z oklejaniem nie jest zły ani nowy, ale przydałaby  się do tego blaszka trawiona. Papier to kiepski pomysł.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2014, 17:45:15 wysłana przez Leon »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 01, 2014, 17:45:56 »
Yoyo, do vacu tylko:
Marcin Widomski

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #314 dnia: Grudnia 04, 2014, 19:03:46 »
Papier to kiepski pomysł.

Nie będzie tak źle. Wszystko się w Vacu ładnie odkształciło jednak, na zdjęciu tego nie widać, ale są tam nawet lekko zarysowane nity na obwodzie :).

Fotka:

Czeska żyletka już zakupiona. Niedługo zatem montaż.

Na dole już sklejony ;> (dokładnie będzie miał takie kalki).

www.yoyosims.pl