Autor Wątek: Mi-24 Hind - Urzekla mnie twoja historia...  (Przeczytany 85313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Mi-24 Hind - Urzekla mnie twoja historia...
« Odpowiedź #120 dnia: Września 09, 2009, 23:25:05 »
Podobno R-60 założyli mechanicy tegoż Hinda po prostu dla żartu :D
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #121 dnia: Września 10, 2009, 19:43:26 »
Może ktoś pokusi się o wyjaśnienie do czego slużyła ta tajemnicza belka. Zdjęcie przedstawia enerdowskiego Hinda D w muzeum. Czy to jakiś ichni pomysł, czy to ustrojstwo od Mateczki Rosijii?.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Września 10, 2009, 21:02:43 »
Chyba właśnie jakiś "ichni" bo u radzieckich tego jeszcze nie widziałem. Na początku skojarzyło mi się z przenoszeniem jakiś cięższych npr'ów (S-13, S-24), ale to powinna być zwykła szyna więc to nie to. Co śmieszniejsze chyba gdzieś to już widziałem u Czechów... ale może się mylę.

« Odpowiedź #123 dnia: Września 10, 2009, 21:52:41 »
Moim zdaniem może to być belka do przenoszenia manpadów coś jak nasz GAD tylko na trzy wyrzutnie. Skłania mnie do tego fakt występowania tych obejm co trzymają czerwone krążki ponieważ oznacza to że ta broń musi być w jakiejś tubie.

« Odpowiedź #124 dnia: Września 11, 2009, 08:51:37 »
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Września 15, 2009, 00:57:05 »

A ta firma z RPA co robi obrzydlistwa na bazie Mi-24 to chyba postanowiła zrobić downgrade kabiny a'la Mi-24A. Na szczęśćie chyba zrezygnowali bo strona nie odpala.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Września 27, 2009, 20:25:41 »
Ops!  :001:

« Odpowiedź #127 dnia: Października 13, 2009, 00:58:14 »
Mi-24 SuperHind Mk. IIIB o nr bocznym "SB-51" należący do Algierii.

http://images33.fotosik.pl/399/9f81a213e9935007med.jpg

Ostatnio widziałem go w TV w fabularnej produkcji "Krwawe diamenty" o konflikcie w Siera Leone. Gdzie grał afrykanerską maszynę. Nieźle to wygladało.
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2009, 15:49:40 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #128 dnia: Października 17, 2009, 19:26:00 »
Witam!

Dla wszystkich kogo urzekła historia hokeja ciekawy problem do rozwiązania ( no dobrze ciekawy przynajmniej dla mnie   :004: ). Otóż wszystkie zdjęcia kabiny pilota Mi-24D wyglądają tak:

Po środku tablicy przyrządów nieprawdopodobnie irytująca zaślepka. Tylko głupi się nie domyśli że de facto mamy do czynienia z tablicą Mi-24W tylko bez ASP-17, zwłaszcza iż eksportowe D zaczęły być produkowane jednocześnie z W dla Związku Radzieckiego w 1978 roku. Pytanie więc brzmi jak wyglądała tablica przyrządów w kabinie pilota oryginalnego Mi-24D dla WWS.

Wiem że mało komu podoba się to co z 24 zrobili w RPA. Przyłącze sie do narzekań. Tak prawdopodobnie wyglądałyby kolejne warianty hokeja gdyby nie powstał Mi-28.

Trzeba przyznać, że nie robi ten widok lepszego wrażenia.

« Odpowiedź #129 dnia: Października 17, 2009, 19:58:26 »
Wprawdzie to screen z jakiegoś symulatora ,ale sądzę ,że może nieco poszerzyć wiedzę :

oraz filmik (kabina od 0:40) :
http://www.youtube.com/watch?v=uFnTdXwIAwE&feature=player_embedded#
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: Października 17, 2009, 21:55:37 »
Tak prawdopodobnie wyglądałyby kolejne warianty hokeja gdyby nie powstał Mi-28.
...prawdopodobnie nie , bo raczej był wykorzystywany jako "nośnik" do testowania aparatury pod kątem wykorzystania jej w
przyszłym Mi-28.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #132 dnia: Października 17, 2009, 22:54:17 »
Dziękuję za reakcję na pytanie.
Jednak przedstawione fotki dotyczą Mi-24W ewentualnie ostatnich seryjnych D tzw. serii 400, a ja się zastanawiałem nad D w oryginalnym nie eksportowym wydaniu. :121:

Co się zaś tyczy ostatniego zdjęcia dlatego użyłem slowa "prawdopodobnie" :004:.

« Odpowiedź #133 dnia: Października 18, 2009, 00:30:24 »
Nie jest to zdjęcie ale rozrysowany cały Mi-24 D (był w artykule o nim więc myśle ....)
http://www.airwar.ru/other/draw/mi24.html
do zaciągnięcia (w formacie pcx).
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #134 dnia: Listopada 23, 2009, 17:44:29 »
Po macedońsku: