Autor Wątek: 1.2 "Black Shark"  (Przeczytany 141425 razy)

maverickdan

• Gość
Odp: 1.2 "Black Shark"
« Odpowiedź #495 dnia: Listopada 05, 2006, 13:55:01 »
Nie sądzę, że zrobienie na HUDzie dwóch literek to taki problem dla nich. Dla zasady nie kupie tego gówna dopóki nie będzie IFF,albo będzie kosztować symboliczne 30zł. Nie wiem co to za frajda siedzieć w Migu i walić do Miga. A co do F -15 w naszej kampanii to pilotów na F-15 mamy więcej niż na MIGa29 bo aż 6sciu a na Miga 2uch. Nawet zabrakło samolotów dla kierowców F-15 więc musieli się przesiąść na A-10  :001:

« Odpowiedź #496 dnia: Listopada 05, 2006, 14:01:50 »
IFF nie zrobią, bo nie ma takiego zapotrzebowania.

Zresztą chyba jest zbędny - chyba, że do identyfikacji innych F-15 czy A-10.

1. Przecież kompatybilne systemy mają tylko państwa będące w ścisłym sojuszu (i z wiadomych wględów parametry są dobrze strzeżoną tajemnicą), a gra nie determinuje takich sojuszów - możemy sobie dowolnie je komponować przy planowaniu misji i grze on-line.

2. Czyli w sumie taki IFF mógłby mieć MiG-29G, ale nie samoloty ukraińskie czy rosyjskie.

3. Gra jako taka toczy sie wokół fikcyjnego konfliktu Ukrainy z Rosją (tak jest od czasu pierwszego "Flankera") o Krym i podstawą konfliktu są maszyny produkcji rosyjskiej (radzieckiej - bo to zależy od roku produkcji :002:)

4. Samoloty amerykańskie są tylko dodatkiem do tego wszystkiego.

5. Zastanówcie się jakby to było w "realu", bo przecież cały czas dążymy do zbliżenia naszych gier tego "mitycznego realu":

- gdyby nastąpiła jakaś amerykańska interwencja w taki lokalny konflikt, dwóch państw z których żadne nie jest stałym sojusznikiem USA to faktycznie IFF na F-15 by nie rozróżniał samolotów poszczególnych stron konfliktu - bo po prostu nie miałyby one odpowiednich nadajników.

- czyli pilot rzeczywiście nie móglby bazować na IFF podczas walki - zostaje radio, stanowiska dowodzenia, wiedza o tym gdzie są własne jednostki itp. czyli pomyłki by się zdarzały.

- inna sprawa, że IFF nie jest cały czas włączony bo wysyła sygnał, który zdradza gdzie jest własny samolot, który tego nadajnika IFF używa. Stad są strefy gdzie IFF się włącza - zwykle nad własnym terytorium, gdzie wystepują własne środki OPL czy myśliwce w patrolach

- nad terenem wroga IFF się nie używa! Właśnie dlatego podczas Pustynnej Burzy "uziemiono" Mirage bo Irak też miał takie i na radarach samolotów strony USA i spółka byłby to taki sam sygnał. Ponieważ przewaga atakujących była olbrzymia można było sobie pozwolić na takie manewr, ale gdyby nie można było tego zrobić to piloci mieliby taki sam problem ja "kierowcy" F-15 w LO.

- w LO IFF jest w samolotach produkcji rosyjskiej włączany domyślnie wraz z radarem - jeżeli używasz systemów pasywnych to identyfikacji też nie ma.

Gdyby chcieć zrobić sensowny IFF - to należałoby zrobić system pozwalający na odrębne uruchamianie z możliwością programowania kodu sygnału dla dostowania go do aktualnie stworzonej "koalicji", to może jeszcze wprowadzić transpondery i mody itd. ... no może bez przesady.

Mnie ciekawi czy będzie w BS ten "reklamowany" Jak-40?

Nie wiem co to za frajda siedzieć w Migu i walić do Miga.

A tu już dotykasz kwestii gustów, a gustach się nie dyskutuje  :004: :021:
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2006, 14:14:28 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #497 dnia: Listopada 05, 2006, 14:07:35 »
W F-4.0 też nie mają IFF i jakoś żyją, można identyfikować jedynie za pomocą AWACS, my będziemi chcieli uzyskać ten sam, lub lepszy efekt za pomocą wirtualnych stanowisk dowodzenia.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2006, 14:16:04 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: Listopada 05, 2006, 14:19:51 »

chyba, że do identyfikacji innych F-15 czy A-10.
Ok. to niech zrobia chociaż taki  :118: Dajcie pomażyć  :001:
Albo niech wam wyłączą będzie łatwo i sprawiedliwie  :banan

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #499 dnia: Listopada 05, 2006, 14:36:32 »
Razorblade, w kampanii to problemu nie ma, problem jest na serwerach Dogfight, gdzie nagle przed tobą przelatuje Su-27 i nie masz po prostu jak, ani kogo spytać, kto to jest. Natomiast w Sukach mogą sobie rozróżniać do czego strzelają.

Żeby było zabawnie, gdy misje były symetryczne, gdzie po jednej stronie były amerykańskie F-15, a po drugiej stronie izraelskie, to Suki i tak je rozróżniały, a F-15 nie miały jak. Więc tą realność IFF w LO można sobie o kant wiadomo-czego rozbić  :121:

« Odpowiedź #500 dnia: Listopada 05, 2006, 14:39:24 »
Życzeń jest tyle ilu grającyh.I nie ma się czemu dziwić, bo wiele rzeczy jest zwyczajnie niedorobionych , potraktowanych po macoszemu.
Weźmy teraz takiego Ka -50. Zgadzam się że faktycznie, będzie frajda polatać sobie niezłym wiatrakiem, klikalny kokpit , odwzorowane systemy, bla bla bla. Ale po diaska ludziez ED wkładają tyle roboty i wysiłku w zrobienie tych rzeczy do sprzętu , którego prawie,że nie ma. Niechby ten czas i pracę włożyli lepiej w istniejące samoloty. Zapowiadają ponoć ,że nie będą robić maszyn dwumiejscowych  i tych z cikłokrystalicznymi Multifunctional displays. No to na diabła spuszczają się nad Ka -50. Ja chcę poklikac przed startem w kabinie MiGa 29, efa 15 go czy w A-10 tce!. Chcę F-16 flyable- skoro dali efa 15, to czy grzechem jest chcieć aby Falcon byl do polatania? Dodanie Ka-50 to tak jak dodawanie F-22. Nie mam nic przeciwko wrzucaniu nowości do gry, ale najpierw trza by było zrobić porządek z tym, , co już jest.
A z tych ekstremalnych naszych marzeń polatanie sobie we dwójkę w maszynie dwumiejscowej to dopiero byłaby przyjemność!!!

PS  A tak swoja drogą, to gdyby "wrzucili " do gry sławnego już tutaj Jaka 40 , czy tłokowego JAka 18 , ba!  nawet stareńskiego Jaka 12 czy jakąś poczciwą maszynę szkolną  ,  to samolociki te sprawiły by mi lepszą może nawet frajdę niż wybajerowany "wiatrak"
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: Listopada 05, 2006, 14:58:51 »
Życzeń jest tyle ilu grającyh.

A ja bym chciał więcej odwzorowanego terenu, na przykład Czeczenię :).

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: Listopada 05, 2006, 15:30:46 »
Jak mi IFF nie zrobią w BS dla F-15, wtedy nie kupie tego dziadostwa, zostanę przy FC.

Kupisz  :020: Mogę się założyć  :banan

A imho opóźnienie rzędu kilku miesięcy w świecie simów, to jak tydzień, dwa w świecie pop-gier.
Dlaczego robią dodatek z taką a nie inną maszyną...? Problem dość skomplikowany i powiedziałbym, że EA, czy ktokolwiek związany z serią Flankera, bo do tej serii niewątpliwie zalicza się LO, jakoś od początku robiło mało maszyn flyable. Zwróćcie uwagę, że dopiero w schyłkowym okresie Flankera 2, wyszedł dodatek 2.5x wprowadzający miga29. Tak więc w ujęciu historycznym 15, a10, su25x w jednym produkcie z linii Flanker, to dużo, a wręcz bardzo dużo (to magiczna ręka Ubi-kacji). Ja oczekiwałbym mig21, ale jakbym miał dostać produkt w postaci FB/PF/FS a w nim 100 samolotów, które różnią się tak jak tyskie od żygca (w sumie to wolę (baczność on) Krakonosa (baczność off) z Trutnova, piwko niepasteryzowane, ok 1.5pln z kaucją, a cud-mniód :-), to ja dziękuję, też zostanę przy FC :-)

pozdrawiam,
qrdl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #503 dnia: Listopada 05, 2006, 15:45:03 »
Cytat: Edelmann
Dodanie Ka-50 to tak jak dodawanie F-22. Nie mam nic przeciwko wrzucaniu nowości do gry, ale najpierw trza by było zrobić porządek z tym, , co już jest.

Widzisz ty chcesz, tylko pomyślmy chwilę:
Ile osób kupiłoby dodatek w którym będzie tylko usprawnienie isniejących samolotów? Sądzę, że nie więcej niż ma obecnie LO + FC. Do tego część nie kupi bo stwierdzi, że znowu olano ich ulubionego... (tu wstawić nazwę jednego z samolotów flyable). Bo powiedzmy sobie szczerze, nikt chyba nie myśli, że w czasie który ED poświęciło na zrobienie BS'a, byłoby w stanie zrobić na tym poziomie wszystkie dostępne w grze samoloty. A zrobienie super dokładnego MiG'a bez ruszenia pozostałych samolotów (F-15 na przykład) dopiero by nam zachwiało równowagę w multi. Jeden pilot myśliwca aby wystartować będzie musiał gmerać nad checklistą przez 10 minut a drugi depnie Ctrl-PgUp i po sprawie.
Natomiast śmigłowiec - to nowa nisza marketingowa, bo nawet nie pamiętam nawet kiedy wyszedł ostatni sim śmigłowca bojowego. Więc mamy nową grupę klientów, którym znudziło się już brykanie cywilnymi helikopterami w FS'ie (dodajcie do tego, że BS będzie działał jako stand-alone). A dotychczasowi posiadacze LO: FC i tak w dużej ilości kupią BS'a bo będą chcieli zachować kompatybilność z serwerami i zachęcą ich dodatkowe małe usprawnienia w grze. Nie wszystkich oczywiście, ale i tak klientów będzie więcej, rozkład sił w multi nie zostanie specjalnie naruszony a i pracy jakby mniej :). Nie czarujmy się - niszowy, czy nie niszowy produkt, tworzony przez entuzjastów czy nie, przede wszystkim liczy się $$ dla autorów i wydawców.

O tym, że Ka-50 jest o tyle wyjątkowy, że jednomiejscowy nawet nie chce mi się znowu pisać.

Cytat: Maverickdan
Nie wiem co to za frajda siedzieć w Migu i walić do Miga

A ja nie wiem co to za frajda wsiadać ciągle do F-15 narzekając na każdym kroku jak gówniano został odwzorowany przez ED. Masochizm jakiś? ;)

Cytat: iq85
A tak na poważnie to na co im kolejne pół roku?! Na filmikach z wersji beta nie widać jakiś strasznych niedoróbek. Jak już mają przesuwać premierę na wiosnę to niech chociaż dadzą coś ekstra! (np. Hinda flyable )

A pamiętasz jak doskonale dopracowany był Lock On ver. 1.0.? Na filmikach też fajnie wyglądał.

Wybaczcie ton mojej wypowiedzi ale ględzicie jak stare baby w długi zimowy wieczór. I nic z tej dyskusji nie wynika poza lepszym chyba samopoczuciem co niektórych. I gorszym w moim skromnym przypadku.

A qrdl znowu o piwku niepasteryzowanym. Będę musiał kiedyś zahaczyć o tamte strony i spróbować  :002:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #504 dnia: Listopada 05, 2006, 16:02:51 »
Problemy z F-15 wynikają głównie z tego, że maszyny amerykańskie zostały sworzone niejako "na siłę" - nie pasują do terenu działań i konfliktu pomiędzy dwoma państwami powstałymi po rozpadzie ZSRR. I tu właśnie bardziej pasowałby właśnie MiG-21 czy MiG-23 i Su-17.

Żeby było zabawnie, gdy misje były symetryczne, gdzie po jednej stronie były amerykańskie F-15, a po drugiej stronie izraelskie, to Suki i tak je rozróżniały, a F-15 nie miały jak. Więc tą realność IFF w LO można sobie o kant wiadomo-czego rozbić  :121:

A co realnego w walce Amerykańskiego F-15 z Izraelskim F-15  :021:

Dlatego napisałem, że ideałem byłaby możliwość programowalnego IFF, ale bez przesady problem braku IFF w F-15 nie jest chyba największym problemem w tej grze ... mamy tam flyable Su-33, Su-27, MiG-29A,S i G, Su-25 i Su-25T (na A10 też nie widzę wiele narzekań - no ma "zwalone" rozmieszczenie uzbrojenia na podwieszeniach - ale to łatwo poprawić), które raczej są dobrze oceniane czyli 7 lub 8 niezłych samolotów i jeden "spaprany" - bądźmy sprawiedliwi to bardzo dobry wynik.

A co do Ka-50 to został stworzony zapewne właśnie dlatego, że to jedyny śmigłowiec bojowy jednomiejscowy - nie chcą się podobno bawić w maszyny wielomiejscowe. A wiatrakiem chętnie polatam - bo od czasu EE straszna posucha.

Jak jeszcze zrobią tego Jaka-40 oraz jakąś maszynę szkolną i będą to samoloty zrobione na poziomie obecnych Su-27 czy MiG-29 to będę w pełni szczęśliwy i nie dam złego słowa na ED powiedzieć, a jak jeszcze nam tam Polskę z MiG-29A dorzucą to zamówię poemat na ich cześć   :004:  :021:

Zresztą odnoszę wrażenie, że temat o "pobożnych życzeniach" w tej grze już raz mieliśmy i chyba trochę go dublujemy ...  :021:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #505 dnia: Listopada 05, 2006, 16:03:57 »
I kolejne dwa filmiki z Igromiru (dwa poprzednie strona wcześniej).

Katapultowanie w Ka-50;
http://rapidshare.com/files/2071709/smoking_kills.avi.html

Procedura startowa;
http://rapidshare.com/files/2064907/Ka50startup_flying.avi.html
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #506 dnia: Listopada 05, 2006, 16:22:51 »
Wiecie, co? dla mnie to ten BS jest nieporozumieniem.

Nie tylko dla Ciebie  :002: Mnie np. wiatraki w ogóle nie kręcą i dodanie Ka-50 interesuje mnie znacznie mniej niż dodanie Jaka-40. Black Sharka na 99,9% kupię ale i tak będę latał samolotami  :118: Natomiast głównym celem pilotów latających na Ka-50 będzie CAS, a jak zachowują się jednostki AI każdy wie, zaatakowany konwój jedzie sobie dalej i nie reaguje, nie próbuje się bronić np. rozproszeniem, zmianą kierunku itd. Obecnie lecąc A-10 wystarczy podlecieć do konwoju "zbadać" go na którym miejscu jest SAM, wyeliminować i do reszty strzelać jak do puszek. Jeśli tutaj się nic nie zmieni to Ka-50 będzie rzeczywiście porażką. Poza tym piloci Ka-50 będą najniżej "łańcucha pokarmowego" i będą narażeni na ataki nawet ze strony pilotów szturmowców. O ile takiego Su-25 czy A-10 da się eskortować myśliwcem to eskortowanie wiatraka który leci na granicy przeciągnięcia samolotu będzie wyjątkowo interesującym doświadczeniem  :002:

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #507 dnia: Listopada 05, 2006, 16:37:39 »
A ja się bardzo cieszę. Polecieć na misje i dzięki taktyce wykonać i przeżyć -- bedąc najniżej łańcucha pokarmowego --- to jest wyzwanie. No i ten klikany kokpit (wątpię żeby ktoś w ferworze walki go używał zamiast skrótów klawiszowych) ..... :banan

Były ort.
Kusch
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2006, 16:58:50 wysłana przez Kusch »
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #508 dnia: Listopada 05, 2006, 17:50:25 »
No własnie Panowie uderzamy o tę cholerną równowagę sił online w symulatorach. Wkurza mnie to , bo jeśli już producent dodaje coś flyable to patrzy przez pryzmat tego czy owy sprzęt będzie miał odpowiednika po przeciwnej stronie. Mieliśmy przykład  w serii PAcyfic Figters, gdzie dodanie maszyny pokroju Do335 zmusiło twórce gry do szukania przeciwwagi poprzez dodanie po stronie przeciwnej coś równie szybkiego , tudzież stuningowania wbrew zdrowemu rozsądkowi istniejącego dotychczas samolotu czy nawet okaleczenie z osiągów Do335.
W przypadku BS nie ma się co oszukiwać-  rozgrywki dogfightowe zwyczajnie "stłamszą" ten helikopter , nikt nie będzie nim online latał, chyba że w takich wynalazkach   jak my tu chcemy sobie zorganizować (kampania).  I teraz - gdyby chcieć "odwalić " klikalny kokpit w MiG 29, czy Su 27, trzebaby automatycznie zrobić to samo w F-15.
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #509 dnia: Listopada 05, 2006, 18:07:54 »
No własnie Panowie uderzamy o tę cholerną równowagę sił online w symulatorach.I teraz - gdyby chcieć "odwalić " klikalny kokpit w MiG 29, czy Su 27, trzebaby automatycznie zrobić to samo w F-15. 

Tyle, że w konflikcie dwóch państw powstałych po rozpadzie ZSRR obie strony używają tego samego sprzętu czyli jest równowaga sił - F-15 to tylko taki niezbyt udany "ponadplanowy" dodatek do LO.

W przypadku BS nie ma się co oszukiwać-  rozgrywki dogfightowe zwyczajnie "stłamszą" ten helikopter , nikt nie będzie nim online latał, chyba że w takich wynalazkach   jak my tu chcemy sobie zorganizować (kampania). 

A to się zobaczy? Strącić helikopter w terenie szybkim myśliwcem to też chyba nie takie proste - zobaczymy jak to w BS odwzorują.