posiadacze track ir źle trafili. ten wątek nie jest dla nich. sam track ir'a nie posiadam i
bez tego programiku nie wyobrażam sobie już od dawna latania. szczególnie ful ril, a inaczej raczej nie latam. umożliwia płynne rozglądanie się hat'em na joystick'u (poprzez emulację track ir'a). niestety nie działa ze starym iłem, a tylko od FB w górę.
tutaj jest tutorial, ale nie czytałem, a z tego co widzę dotyczy wersji aktualnej inaczej, choć nie wykluczam, że zawiera przydatne informacje. mi się nie chce za dużo pisać - mam nadzieję, że obrazki wystarczą. jakby co - wiadomo - pytać. programik ściągamy
stąd - nie instaluje się go, wystarczy rozpakować gdziekolwiek.
po uruchomieniu wybieramy język, dodajemy dll do rejestru i tworzymy plik konfiguracyjny.

wybieramy joystick i grzybka. zatwierdzamy.
usuwamy wszystkie przypisane komendy (jeśli są). będzie potrzebna tylko jedna - centrowanie widoku. ewentualnie jeszcze np. rzut oka na instrumenty... ale tego akurat nie używam.
tutaj ustawiamy parametry ruchu. na początek pozbywamy się - cholernie denerwującego - "bujania" widoku przy machaniu joy'em (dwa ostatnie parametry na 0). jeśli chodzi o resztę ustawień, polecam wypróbować domyślne albo moje (na obrazku) i poeksperymentować.

jeszcze kilka dupereli:

na koniec trzeba zapisać zmiany w .ini (pierwszy obrazek), następnie w iłku usunąć wszystkie komendy związane z rozglądaniem się (pan view... i center view), żeby gra nie wchodziła nam w konflikt z newview. jeśli hat ma przypisane funkcje w nv to w grze powienien być "czysty" (co nie przeszkadza mi używać go z shift'em do trymowania).
uwagi dodatkowe (z następnych postów):
- w iłowym conf.ini jest linia trackIRUse. wartość parametru powinna wynosić 1. jeśli wynosi 0, to należy zmienić.
- program nie musi być uruchomiony w trakcie gry. ani przed grą. ani wcale - uruchamiamy tylko, jeśli chcemy zmienić jego ustawienia.
- w iłku jest taki przełącznik pod Fileśtam - nazywa się to bodajże Toggle Snap/Pan View. żeby można się ładnie rozglądać, gra musi działać w trybie Pan, a nie Snap.
- jeśli czasem po załadowaniu misji hat nie działa, trzeba wcisnąć F1 (mimo, że już jesteśmy w kabinie).