Autor Wątek: Newview.  (Przeczytany 27763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaa

• Gość
Newview.
« dnia: Czerwca 13, 2005, 19:41:58 »
posiadacze track ir źle trafili. ten wątek nie jest dla nich. sam track ir'a nie posiadam i
bez tego programiku nie wyobrażam sobie już od dawna latania. szczególnie ful ril, a inaczej raczej nie latam. umożliwia płynne rozglądanie się hat'em na joystick'u (poprzez emulację track ir'a). niestety nie działa ze starym iłem, a tylko od FB w górę. tutaj jest tutorial, ale nie czytałem, a z tego co widzę dotyczy wersji aktualnej inaczej, choć nie wykluczam, że zawiera przydatne informacje. mi się nie chce za dużo pisać - mam nadzieję, że obrazki wystarczą. jakby co - wiadomo - pytać. programik ściągamy stąd - nie instaluje się go, wystarczy rozpakować gdziekolwiek.

po uruchomieniu wybieramy język, dodajemy dll do rejestru i tworzymy plik konfiguracyjny.

wybieramy joystick i grzybka. zatwierdzamy.

usuwamy wszystkie przypisane komendy (jeśli są). będzie potrzebna tylko jedna - centrowanie widoku. ewentualnie jeszcze np. rzut oka na instrumenty... ale tego akurat nie używam.

tutaj ustawiamy parametry ruchu. na początek pozbywamy się  - cholernie denerwującego - "bujania" widoku przy machaniu joy'em (dwa ostatnie parametry na 0). jeśli chodzi o resztę ustawień, polecam wypróbować domyślne albo moje (na obrazku) i poeksperymentować.

jeszcze kilka dupereli:

na koniec trzeba zapisać zmiany w .ini (pierwszy obrazek), następnie w iłku usunąć wszystkie komendy związane z rozglądaniem się (pan view... i center view), żeby gra nie wchodziła nam w konflikt z newview. jeśli hat ma przypisane funkcje w nv to w grze powienien być "czysty" (co nie przeszkadza mi używać go z shift'em do trymowania).

uwagi dodatkowe (z następnych postów):

- w iłowym conf.ini jest linia trackIRUse. wartość parametru powinna wynosić 1. jeśli wynosi 0, to należy zmienić.

- program nie musi być uruchomiony w trakcie gry. ani przed grą. ani wcale - uruchamiamy tylko, jeśli chcemy zmienić jego ustawienia.

- w iłku jest taki przełącznik pod Fileśtam - nazywa się to bodajże Toggle Snap/Pan View. żeby można się ładnie rozglądać, gra musi działać w trybie Pan, a nie Snap.

- jeśli czasem po załadowaniu misji hat nie działa, trzeba wcisnąć F1 (mimo, że już jesteśmy w kabinie).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2010, 17:50:19 wysłana przez KosiMazaki »

newview
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2005, 22:15:22 »
uzywam go juz dosc dlugo i jest wypasiony.
pozdro
Kostek
JG300

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
newview
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2005, 22:32:00 »
Lata sie z tym extra, choc jedna rzecz mi nie pasi: jak ustawiam sobie gunsightview to celownik nie jest w centrum ale nieco wyzej połowy ekranu i jakos mi to zawęża pole widzenia. Czy pływanie kokpitu jest normalne?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

kaa

• Gość
newview
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 13, 2005, 22:34:11 »
von Rutkov, jeśli chodzi o celownik, to może masz źle wycentrowany widok - może nie usunąłeś bindów z iła. jeśli chodzi o "pływanie" to mam pytanie, czy zrobiłeś wszystko jak należy? dokładnie skopiowałeś moje ustawienia?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
newview
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 13, 2005, 22:44:09 »
Dokładnie mam jak Ty. Pływanie nie przeszkadza mi, jest nawet takie realistyczne :). Gorzej z tym celownikiem. Kokpit zajmuje mi wtedy ok 65% ekranu reszte celownik i widok poza nim :(. Pokombinuje troche może się to zmieni.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

kaa

• Gość
newview
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 13, 2005, 22:56:05 »
domyślnie w newview pod numpad ins jest "rzut oka na przyrządy" - może z czymś kolidować. ja tej opcji nie używam - przy dobrych ustawieniach wygodniej patrzeć na przyrządy hat'em, szczególnie, że przeważnie chodzi np. o rzut oka na wariometr przy podejściu do lądowania, a nie o skontrolowanie ułożenia stóp na pedałach orczyka.

aha i jeszcze jedno - program nie musi być uruchomiony w trakcie gry. ani przed grą. ani wcale - uruchamiamy tylko, jeśli chcemy zmienić jego ustawienia.

Elwood

• Gość
newview
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2005, 00:58:17 »
Dzięki Kaa. Nigdy nie miałem czasu ani nerwów gdzieś "w gościach" poustawiać i poznać zachwalone mi onegdaj przez Josiva zalety NView. Teraz może wreszcie sobie poradzę :)

kaa

• Gość
newview
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2005, 01:09:47 »
spoko.

zapodaję niniejszym mój plik ini z trzema "ale":
- nie wiem, czy to wystarcza do pełnego przeniesienia konfiguracji, czy też może coś istotnego jest zapisywane w rejestrze wraz z plikiem dll
- nie jest to zapewne konfiguracja idealna, ale najlepsza*, do jakiej udało mi się na razie dojść (ostatnio po każdym locie coś zmieniam... a dziś nie zmieniłem nic, dlatego się tym dzielę)
- nie zalecam iść na gotowe, moim zdaniem lepiej samemu popróbować korzystając z moich wcześniejszych wskazówek (żeby poznać program), a powyższe potraktować jedynie jako koło ratunkowe.

* nie buja, można się dość szybko rozglądać nie tracąc przy tym orientacji, ale też delikatnie opuszczać wzrok na przyrządy.

i jeszcze jedno: w moim konfigu za centrowanie widoku odpowiada przycisk nr 4 na joy'u. oczywistym jest, że w grze ów nie powinien mieć przypisanej żadnej funkcji. naturalnie,  przycisk można zmienić wg uznania.

[ Dodano: Wto 14 Cze, 2005 01:22 ]
przypomniała mi się ważna rzecz jeszcze: w iłku jest taki przełącznik pod Fileśtam - nazywa się to bodajże Toggle Snap/Pan View. żeby można się ładnie rozglądać, gra musi działać w trybie Pan, a nie Snap.

jeśli czasem po załadowaniu misji hat nie działa, trzeba wcisnąć F1 (mimo, że już jesteśmy w kabinie).

newview
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 14, 2005, 07:05:25 »
Cytat: kaa
i jeszcze jedno: w moim konfigu za centrowanie widoku odpowiada przycisk nr 4 na joy'u. oczywistym jest, że w grze ów nie powinien mieć przypisanej żadnej funkcji. naturalnie, przycisk można zmienić wg uznania.

Udało mi się ustawić newview w taki sposób, że za centrowanie widoku odpowiada Num5 - we wczesniejszych opisach programu zalecano wyłączyć wszystkie bindy z gry, ale ja zostawiłem ten jeden i mam wolny jeden przycisk na joyu.
"Spojrzenie na przyrządy" dopisałem do klawisza, ale w "praniu" przyzwyczaiłem się do stosowanie "hata". Panel przyrządów zajmuje 3/4 ekranu (można to sobie precyzyjnie ustawić), widać pas przy podejściu, ale nie trzeba tracić czasu i uwagi na "gałkowanie".

Dzięki kaa za przypomnienie tematu newview, zapomniałem już że używam go od dawna.
Ciekawe, że wersja 0.29 (datę pliku mam z połowy 2004 )nie jest poprawiana.
Leszek

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
newview
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 14, 2005, 10:28:12 »
Bardzo ciekawy temat. Nie mając wcześniej doczynienia z Newviev zapytyje kolegów: Czym sie różni rozglądanie za pomocą tego programu od klasycznego rozgladania się za pomąca "grzybka"? Nie bardzo wiem, co ten programik usprawnia. Wyjaśnijcie proszę troche bardziej " łopatologicznie", bo jestem srtrasznie ciekawy, czy sobie tego nie zainstalować. Dzieki.

Bis zum bitteren Ende.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
newview
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 14, 2005, 10:44:08 »
Ja używam newview od miesiąca, może dwa, i mam taki eine problem, mianowicie co pewien czas new view jakby nie działa w grze i musze wyjść i restetować dll'ke i .ini w newview, co oczywiście jest niemożliwie w locie na froncie wirtualnym
Ktoś wie, ktoś słyszał??:))
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

newview
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 14, 2005, 10:44:12 »
Łopatologicznie można opisać to tak.
Po użyciu tego programiku uzyskujesz możliwość rozglądania się za pomocą hatu tak jak myszką, czyli płynnie i bez skoków. Standardowo w ile możesz rozglądać się skokami co 45 stopni lub w miarę płynnie lecz z automatycznym powrotem do pozycji początkowej (czyba nic nie przeinaczyłem ;) )
Oprócz tego programik wprowadza kilka innych usprawnień...przynajmniej zdaniem części użytkowników :)

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
newview
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 14, 2005, 10:48:27 »
zack, wyobraź sobie to tak, rozglądasz się HAT-em (POV-em) na joyu, tak jakby to byla myszka, z podobną precyzją.
zła się nie uleknę...

kaa

• Gość
newview
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 14, 2005, 11:00:08 »
zack, myślę, że już wszystko jasne. dzięki newview można się rozglądać normalnie, a nie w olegowo-paralityczno-pokurczowy sposób.

Filip, a próbowałeś F1 wcisnąć, gdy nv nie działa? u mnie to rozwiązuje zawsze ten rzadko dość pojawiający się problem (najczęściej przy przełączaniu widoków gdy łapie screeny offline albo przy wychodzeniu do menu). nigdy nie musiałem restartować nv czy iła z tego powodu.

Leszek, co kto lubi. dla mnie centrowanie na przycisku obok grzybka to mus. w czasie walki nie mam czasu na "ręczne" wracanie do widoku do przodu. instrumenty tak, jak napisałem, oglądam grzybkiem, "ręcznie".

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
newview
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 14, 2005, 11:01:45 »
Dzięki Kaa, spróbuje to F1 przy najbliższej okazji gdy mi newview nie będzie działać:)
zła się nie uleknę...