Autor Wątek: Air Show Radom 27-28 sierpień 2005  (Przeczytany 38554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jas39gripen

• Gość
Air Show Radom 27-28 sierpień 2005
« dnia: Czerwca 14, 2005, 07:32:14 »
Jak zapewne wszyscy już wiedzą w Radomiu odbędzie się kolejna edycja Air Show w dzisiejszej prasie (Gazeta Wyborcza wydanie Radomskie z 14 czerwca 2005) można było się dowiedzić co nas czeka na płycie lotniska i ile będzie nas ta przyjemność kosztowała.
W imprezie będziemy okazję zapoznać się z wielomaz myśliwcami i śmigłowcami bojowymi oraz z lotnictwem cywilny zarówno tym współczesnym jak i historycznym. Z informacji prasowych wynika że na niebje pojawią się:

F-16 (Będzie napewno bardziej widoczny niż w Góraszce)
F-15 (w barwach Izraela)
F-18 (w barwach Izraela)
Mig-29
SU-22
SU-27

Jeśli chodzi o śmigłowce:

Mi-8
Mi-24
Mi-17
W-3 Sokół

PZL-Kania (należący do naszej straży granicznej)

Fani zespołów akrobacyjnych także nie powinni się martwić o atrakcje na radomskim niebie:

Zespół akrobacyjny Orlik - z Radomia :lol:
Zespół akrobacyjny Biało-Czerwone Iskry - z Dęblina (dawniej z Radomia :567: )
Zespół akrobacyjny Red Arrows z Wielkiej Brytani
Zespół akrobacyjny Patrouille de France z Francji (wspaniale prezentowali się na każdym z pokazów :shock: )
Zespół akrobacyjny Patrulla Aguila z Hiszpani
Zespół akrobacyjny Żelazny

Na płycie lotniska mają się zaprezentować także lotnicze ciekawostki jaki niewiadomo posłużę się cytatem do zobrazowania tego tematu: "... Trwają również negocjacje co do obsady pokazu, który roboczo nazywa się `Latające ciekawostki`. Chcemy pokazać statki powietrzne z różnych względów niekonwencjonalne - z uwagi na napęd, kształt czy możliwości - zapowiada kapitan Grzegorzewski...."
Podczas pokazów będzie można się zapoznać także z efektami wielomiesięcznej pracy modelarzy z różnych regjonów naszej Ojczyzny.

Pokazy 27 i 28 sierpnia 2005 (tj. sobota i niedziela) rozpoczną się o godzinie 10 pokazami lotnictwa cywilnego. Aby mieć przyjmność dostać się na płytę lotniska należy ujścić opłatę w wysokości:
20 PLN za bilet Normalny
10 PLN za bilet Ulgowy (dla żołnierzy służby zasadniczej, ucziniów i studentów)
GRATIS dla dzieci do 10 roku życia (szkoda że nikt nie pomyślał  o ujęciu niepełnosprawnych w tym obszrze)

Napewno to co opisała gazeta będzie stanowić wycinek tego co można będzie zobaczyć w rzeczywistości dlatego wszystkich serdecznie zapraszam do Radomia na Pokazy. Gdy bendą napływały nowe informację postaram się zamieszczać je na formum.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 14, 2005, 09:31:35 »
Oczywiscie imprezka tez dla mnie obowiazkowa, tym bardziej ze 2 lata przerwy bylo,
mam nadzieje ze sie sprawdzi zapowiedz co do Su27 i Horneta !
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

noe

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 14, 2005, 09:53:57 »
Witam!!
To co zamieściła gazeta jest tylko wycinkiem tego co ma być i to są nigdzie nie potwierdzone informacje!Wyciągają takie newsy od władz lotniska które zajmują sie zaproszeniami różnych ekip ze świata-coś im muszą powiedzieć.Co do obnecności nawet wymienionych zespołów akrobacyjnych niema pewności.

Wszystko co opisuje gazeta przed 1 sierpnia to są to tylko przypuszczenia.

Wczoraj spotkałem się z człowiekiem zaangażowanym w organizację pokazów(wojskowy -kolega) potwierdził mi że została zaproszona cała śmietanka światowa nawet Tomcaty.
Wszystko rozchodzi sie o to że termin potwierdzeń obecności zespołów zaczyna sie dopiero od 10 lipca czyli od tego terminu do konca lipca będą napływać faxy do jednego człowieka z lotniska z potwierdzeniami uczestnictwa w pokazach ekip z całego świata.Wcześniej nikt nie ma żadnych informacji kto tak naprawdę będzie na pokazach, oczywiście wchodzą w grę jeszcze ustne zapewnienia że będą  no bo inaczej mało kto zdecydowałby sie na organizacje tak dużej imprezy, ale jest to i tak trudny temat gdyż wiele grup w tamtym roku porezerwowała sobie terminy na Radom a nasz piekny kraj (normalka)powiedział NIE będzie.
Zespoły z innych krajów w tym roku wzieły poprawkę na humorki Polaków.Tak więc sami widzicie niczego nie można być pewnym.
Trochę zdradzono mi na co najbardziej liczą wojskowi organizatorzy, minowicie od wielu lat planują na pokazach zademonstrować tankowanie w powietrzu i jest szansa że w tym roku im się uda -zobaczymy.

Tegoroczne pokazy maja być wyjątkowe jak żadne wczesniejsze!!!

Przepraszam jas39 jeśli trochę zmieniłem optymistyczna wizję pokazów ale zdecydowanie wolę aby nasi koledzy byli mile zaskoczeni niż zawiedzeni-tyle tematem uzupełnienia świetnych wiadomości jakie przedstawił nasz kolega jas39grippen (jeszcze raz sorki)

Co do spania w Radomiu powoli zaczynam sie rozglądać i poajwiła sie fajna alternatywa na spanie w akademiku czekam na wycenę będę informował-jeśli ktoś sobie życzy inne informacje co do bazy noclegowej służę pomocą moge poszukać.
 :569:
Dodam że jestem mocno zaangażowany w zorganizowanie "osobnych pokazów" dla społeczności forumowej-miałoby to wyglądac tak że zostalibyśmy wpuszczeni na zaplecze pokazów w piatek (jedyny termin) a wiąże sie on z naprawdę ciekawymi atrakcjami (macanie samolotów może zasiadanie nawet w nich,rozmowy z pilotami ,mechanikami,itd.)
wszystko zależy jak bardzo uda mi się zmotywować człowieka  :564: !!aby nam pomógł.
Oczywiście nie jest możliwe aby była to bardzo liczna grupa ale robie co w mojej mocy (pierszeństwo mają tu piloci P.A.T,NJG1,administratorzy forum)
Jak znam życie chętnych na przyjazd w piątek do Radomia będzie dużo a w rzeczywistości pojawi sie parę osób także każdy ma szanse.
Tyle co ma do doniesienia wasz szpieg z krainy dzeszczowców!!!

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2005, 11:13:40 »
Trochę intryguje mnie informacja:

Cytat: jas39gripen
F-18 (w barwach Izraela)

Ale dla Su-27 muszę tam być :D
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 14, 2005, 18:49:31 »
Jedno jest pewne! Będzie się działo, oj będzie.....  :roll: , niby nic nowego bo praktycznie zawsze dużo się działo w radomiu! Już nie mogę się doczekać  :D ,... tylko torchę szkoda że będę na szarym końcu tych coś się wybiorą w piątek.. :( , oby im wyszło z tymi su 27 i tomcatami... ale nie ukrywam że bardzo bym chciał zobzczyć moje ulubione mszynki czyli Migi 29

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2005, 20:21:24 »
A to one maja byc w sierpniu, a ja durny caly czas myslalem ze w lipcu  :lol: .  Ale by bylo, wybralbym sie a tu cicho i pusto.  :lol:

A sa moze jakies wiesci czy beda jakies starsze samoloty, tzn. z czasow IIWS.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2005, 21:12:52 »
Jak dla mnie najlepsze pokazy lotnicze to byly w '91 w Poznaniu... Klasa ;)
PFS_milo

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2005, 21:32:56 »
Cytat: JOE.KING

Pokazy w Poznaniu były pierwsze, i może dlatego pozostawiły takie wrażenie. Były inne przepisy - przeloty nad publicznością, no i su-27 (niestety kobry nie było) :D.
Nie było jednak żadnej "zawodowej" grupy akrobacyjnej, no chyba z wyjątkiem trójki franzuzów na Mirage. No i był pokaz trojki naszych MiG-ów, szkoda że teraz dają tylko pokaz indywidualny.  Był korkociąg wykonany przez odżutowiec na niskiej wysokości, piwo dla tego co pamięta jaka maszyna to wykonala.

No i było coś koło 100 tys osób.

Martin

PS "W penych dobrze poinformowanych kręgach chodzą słuchy, że AriShow ma powrócic do Poznania. Miejmy nadzieję że na przemian z, a nie zamisat Radomia"
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 14, 2005, 21:52:32 »
Cytat: martin

No i był pokaz trojki naszych MiG-ów, szkoda że teraz dają tylko pokaz indywidualny.

był jeszcze jeden indywidualny.

A moj wojek latal w tej trojce jako 'lewy'  8)
PFS_milo

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 14, 2005, 22:01:32 »
Cytat: martin

No i był pokaz trojki naszych MiG-ów, szkoda że teraz dają tylko pokaz indywidualny.

był jeszcze jeden indywidualny.

A moj wojek latal w tej trojce jako 'lewy'  8)

A był indywidalny, MIGacz popisał się najkrótszym rozbiegiem :D

Czyli ten który odpadł nieznacznie w pętli wykonywanej przez chmury ?
Pozdrowienia dla wójka  :564:

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 14, 2005, 22:15:26 »

Czyli ten który odpadł nieznacznie w pętli wykonywanej przez chmury ?

moze miał za duzy ping... z reszta juz nie pamietam kto tam troche wiecej musial przykurzyc po ktoryms manewrze, zeby nadgonic... mam to na kasecie video, ale odtwarzacza juz nie posiadam.

...a poza tym on mowil ze te migi to kazdy inaczej lata
;)
PFS_milo

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 14, 2005, 22:54:21 »
Ja bedę na pewno, jeżeli Noe uda się tobie załatwic dla nas jakiś nocleg, to będzie super, prawdopodobnie przyjadę tam z Rybnika (zawsze trochę bliżej niż z Darłowa :D )

Calafior

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 15, 2005, 11:44:48 »
No no to sie ciekawa impreza zapowiada :D  . Chetnie sie tam zjawie ale to jeszcze kawalek czasu i wszystko sie moze zdarzyc  ( oby nie to najgorsze brak $$$$  ) bo czas sie zawsze znajdzie.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 15, 2005, 13:38:57 »
Panowie, zapowiada się, że pojedzie kilka grupek ludzi, generalnie związanych z niniejszym FORUM... Może by tak wymyślić coś po czym można by rozpoznać każdego, że to Forumowicz! Przecież nie wszyscy się znają, a z widzenia to już mało kto.

Tam może być nawet 200 000 ludzi Więc nie wiem ... Może by tak każda grupa wyłoniła łącznika i wszyscy łącznicy wymienili by się numerami kom.

A poza tym nie wiem, kwiatek w butonierce :lol: ???

kaa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 15, 2005, 14:08:08 »
ja w przyszłym tygodniu wylatuję do ciepłego kraju, ale w Radomiu też na pewno będę. 8)