Autor Wątek: Porady Prawne  (Przeczytany 50115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Porady Prawne
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 01, 2011, 21:36:54 »
Witam

Dostałem propozycję dorobienia grosza za wysyłanie e-maili o treści takiej:

"Szanując Państwa prywatność i zarazem przestrzegając obowiązujących przepisów (Ustawa z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną - Dz. U Nr 144, poz.1204) zwracamy się z prośbą o wyrażenie zgody na przesłanie Państwu oferty promocji KREDYTÓW BANKOWYCH HIPOTECZNYCH dla firm i osób prywatnych KTÓRYM ODMÓWIONO KREDYTU .
Jeśli są Państwo zainteresowani otrzymaniem oferty, proszę o odpowiedź na niniejszego maila, wpisując w tytule wiadomości TAK

Jeżeli nie są Państwo zainteresowani, serdecznie przepraszamy
jednocześnie prosząc o zignorowanie i usunięcie tej wiadomości."

Baza danych maili ponoć zawiera jawne dane firm, nie osób prywatnych. Powiedziano mi, że ochronie danych osobowych nie podlegają jawne dane firm. Czy wiec ogólnie mówiąc takie rozsyłanie maili z zapytaniem, a dopiero po zgodzie aktualnej oferty, jest w pełni zgodne z prawem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #106 dnia: Lutego 24, 2012, 11:22:53 »
To, znaczy, że jest firma, która proponuje, że Ty będziesz to rozsyłał, a jeśli ktoś odpowie na Twojego maila to przekazujesz kontakt dalej do nich? Tak?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: Lutego 24, 2012, 12:50:55 »
Już nieaktualne YoYo, spójrz na datę. ;) Dyskusja Mirona została przeniesiona gdzie indziej i wyskoczył na wierch mój stary post.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 14, 2012, 10:01:04 »
Podłączę się tutaj prosząc o poradę.
Witam.
Mam taką sytuację.
W  2009 kupiłem samochód w komisie.
Dostałem ubezpieczenie na ten samochód opiewające na I właściciela. Zrezygnowałem z niego i zawarłem nowe ….

Obecnie 2012 dostałem monit wzywający do zapłaty zaległego ubezpieczenia w jeszcze innej firmie (WARTA) ubezpieczeniowej za 2009 rok.
Przemiła osoba w firmie windykacyjnej Warty nie raczyła mi powiedzieć kto był nabywcą owej polisy tylko z rozbrajającą szczerością powiedziała że w na samochód były zawarte dwie polisy (w tym ta z której zrezygnowałem)
oraz druga z której nie zrezygnowałem bo w ogóle nie wiedziałem o jej istnieniu.
Poinformowała mnie że jako nabywca powinienem to wiedzieć (niby skąd? Kto normalny zawiera dwie polisy na ten sam samochód? I niby jak, obdzwaniając firmy czy przypadkiem nie mają polisy na pojazd xxx?)
a z racji niedopełnienia obowiązków mam płacić i cześć (komisu po 3 latach już dawno nie ma więc nie ma komu nawet mordy obić).

Wiedziałem już dawno że nasz „wymiar sprawiedliwości” nie jest po to aby wymierzać sprawiedliwość ale po to by łapać leszcza, lecz nie spodziewałem się że dopadnie to i mnie….

I pytano co mam robić?

Suma taka sobie 300zł, czy pokornie skulić uszy i zapłacić i mieć to w d…. czy nie, ale już naczytałem się że do rejestru dłużników trafia się szybciutko a później to odkręcić to droga przez mękę….. i czy taka suma w ogóle jest poważna na tyle by się ciągać po sądach.

Dymana dupa domaga się sprawiedliwości bo to kpiny w biały dzień ale rozum mówi że święty spokój jest bezcenny….
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 14, 2012, 10:28:52 »
Jak kupujesz samochód to masz 30 dni na wypowiedzenie umowy lub z automatu jest ona przedłużana i wtedy wpadasz w pułapkę podwójnego OC. Teraz od 13 lutego nastąpiła nowelizacja i i chyba dzień przed końcem terminu możesz powiadomić ubezpieczyciela o rezygnacji. Jeśli nie masz na piśmie rezygnacji, nie masz potwierdzenia wysłania pocztą, faksem itd. to raczej nie przeskoczysz i będziesz musiał zapłacić. Aczkolwiek nowe przepisy niby pozwalają na rezygnacje z automatycznie przedłużanych polis - musisz doczytać.

Natomiast jak dobrze zrozumiałem to jest jakaś stara polisa, więc ja osobiście bym poszedł do Rzecznika Praw Konsumenta i poprosił o poradę. Możesz wskoczyć na forum prawne i również się zapytać. Walka z ubezpieczycielami/firemkami windykacyjnymi nie należy do najłatwiejszych dlatego lepiej zapytać kogoś mądrzejszego. Zresztą Ty jako nowy nabywca dopełniłeś obowiązku wymówienia polisy itd., więc na chłopski rozum jesteś czysty ale życie życiem... Niech ścigają tego co nie dopełnił obowiązku.

Warto się zapoznać:
http://wyborcza.biz/finanse/1,105684,11106685,Koniec_z_pulapka_podwojnej_polisy_OC.html

Ps. A gdzie ta firma była wcześniej w sensie czemu np. rok temu nie zadzwoniła z upomnieniem?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 14, 2012, 11:12:40 »
Poinformowała mnie że jako nabywca powinienem to wiedzieć (niby skąd? Kto normalny zawiera dwie polisy na ten sam samochód?

Niestety być może po prostu otrzymasz odpowiedź, że trzeba było to sprawdzić. Obecnie stan polisy auta można sprawdzić online, także z wsteczną datą: https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1
Ciekaw jestem co dostaniesz na temat swojego auta.
W 2009 pewnie tak łatwo nie było, ale zapewne też dało się to zrobić.

Nie chcę tutaj wyrokować, ale tak jak Mazak pisze, może nie być łatwo udowodnić, że to nie Twoja wina. Nie jest to niestety jedyny przypadek, kiedy po kupnie samochodu "z przeszłością" najbardziej dostaje po tyłku obecny właściciel.

Najlepiej jednak zapytaj mądrzejszych od nas.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 14, 2012, 11:18:20 »
Mazak - ja czuję że mnie ru..... ale wszystko w majestacie prawa.

W momencie zakupu pojazdu przeze mnie był on ubezpieczony w dwóch firmach (po co to tylko Bóg jeden wie) jedną z polis dostałem w rękę i z niej zrezygnowałem o istnieniu drugiej nie wiedziałem do dnia dzisiejszego więc trudno mi było z niej zrezygnować.
Pani z WARTY to nie interesuje bo i po co mają jelenia (czyli mnie) i jest komu zapłacić i gites. Ma bardzo jasną argumentację to na mnie jako nabywcy spoczywał obowiązek dowiedzieć się o wszystkich sprawach związanych z nim (inna sprawa jak to zrobić?)[dziękuję za podpowiedź na przyszłość], czy nie jest obciążony długiem itp, itd.

Szkoda że przepisy się zmieniają bo można nielubianemu sąsiadowi nieźle życie zasrać.
Na dwa tygodnie przed sprzedażą zawrzeć ze 20 umów, sprzedać mu autko i przekazać jedną poliskę a po jakimś czasie niech płaci za pozostałe..

Im się częściej ze sprawami prawnymi (spadki, darowizny itp.) stykam ostatnio tym bardziej mi włosy dęba stają jak w tym pięknym kraju doskonale działa klika bankiersko-prawnicza..

Jakby chodziło o większą sumę to bym się nie zastanawiał ale za 300zł kopać się z koniem, to więcej wydam na paliwo i jak już pisałem czytałem że do rejestru dłużników trafić łatwo a się z niego wyplatać bardzo trudno, ludzie pisali, że mimo wyraków sadowych na swoją korzyść nie mogą się doprosić o usunięcie z KRD przez długie miesiące lub nawet lata...

Ps. A gdzie ta firma była wcześniej w sensie czemu np. rok temu nie zadzwoniła z upomnieniem?

Che che odpowiedź prosta - sprawa przedawnia się po trzech latach (są na styk) i te słodkie odsetki które stanowią obecnie 1/3 sumy wyjściowej....
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 14, 2012, 12:32:49 »
Przejdź się do Rzecznika Praw Konsumentów w swoim Urzędzie Miasta. Jeśli jest jakieś wyjście z tej sytuacji to on Ci powie jakie. To nic nie kosztuje. Te firmy żerują na takich przypadkach, poza tym warto się dowiedzieć na przyszłość.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: Lipca 22, 2012, 13:44:33 »
Witam.

Na początku maja, przed samym weekendem, padła mi karta graficzna - XFX Radeon HD4850, kupowana była przez Allegro i odbierana osobiście w jednym z lokali firmy. Karty odwieźć do serwisu wtedy już nie mogłem, było za późno, w weekend to wiadomo serwis nie pracuje, a po weekendzie gwarancja się kończyła. Napisałem więc maila do sklepu z zapytaniem czy coś takiego by przyjęli. Na odpowiedź czekałem prawie 2 tygodnie, ale zgodzili się. W serwisie poszło bez kłopotów - kartę oddałem, dostałem kwit ("rewers"), który jest jedynym dokumentem uprawniającym do odbioru sprzętu. Powiedzieli, że pójdzie to w 2-3 tygodnie. Karta była przyjęta warunkowo (kurz, brak karty gwarancyjnej, modyfikacje Overdrive) i ka kwicie pisze że w takim przypadku może to się przedłużyć do 3 miesięcy.

Po 3 tygodniach, ponieważ nie było żadnej informacji, zadzwoniłem do serwisu, a by się czegoś dowiedzieć. Serwisant odpowiedział, że "serwis zewnętrzny nie świadczy usług nie świadczy usług w postaci informacji, jak idzie naprawa". Czekałem dalej. Po około półtora miesiąca po oddaniu kraty, dzwonię znowu, przez kilka dni, telefon nie odpowiada. Zacząłem więc dzwonić do palcówek tej firmy w innych miejscach miasta, ale telefon również nie odpowiadał. W międzyczasie zauważyłem, że strona sklepu zniknęła z netu.

W końcu dodzwoniłem się na giełdę (tam mieli jeden z lokali), tam ktoś odpowiedział mi, że ta firma wypowiedziała umowę najmu około ~20 czerwca, ale obiecała podpytać co i jak z tą firmą. Po kilku dniach dzwonię pod ten sam numer, gdzie ktoś inny informuje mnie, że jakoby ta firma pozostawiła cześć sprzętu do zwrotu klientom na giełdzie. Po sprawdzeniu numeru kwitu z serwisu, facet powiedział, że karta została zwrócona, ku mojemu zdziwieniu. Podobno ktoś najpierw dzwonił, i dokładnie wiedział o co chodzi, po czym przyjechał, wylegitymował się dowodem osobistym i na tej podstawie wydano mu kartę. Facet upierał się, że to pewnie jakiś mój kuzyn czy kolega, że pewnie zapomniałem że poleciłem mu odebrać tą kartę. To co najbardziej go przekonywało to to, że tamten ktoś wiedział już dokładnie o co chodzi. Kiedy powiedziałem, że znam przynajmniej jeszcze jedną osobę, która zostawiła tam sprzęt, stwierdził, że nie chce, aby mu tam ktoś przychodził.

Co można w tej sprawie zrobić?
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #114 dnia: Lipca 22, 2012, 14:23:05 »
Masz kwit, że zostawiłeś sprzęt do reklamacji na serwis. Oni przy wydawaniu sprzętu powinni ten kwit Ci zabrać, a Ty powinieneś coś podpisać o odbiorze. Na gębę się nic nie wydaje, nawet jak przychodzi ciocia, brat, kuzyn, itd. Tak nie było. Moim zdaniem jesteś na prawie, bo to oni dali ciała i w takiej sytuacji powinni oddać kasę lub sprzęt. Wybierz się do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta przy UM ten Ci powie co i jak. Na kwicie też jest pieczątka, jest czyjś podpis, nr. zgłoszenia itd. To wszystko sprawia, że można się ubiegać o to co swoje. W najgorszym przypadku sprawa cywilna.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: Lipca 26, 2012, 15:56:56 »
Udało mi się odzyskać kartę na giełdzie. Problem w tym, że nie została oczywiście naprawiona. :/

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 03, 2014, 20:12:37 »
Czołem Panowie! Chciałbym sprzedać zakupione i nieużywane już dodatki do FSX-a w wersji download (Flight1 i Nemeth Design), w jaki sposób zrobić to w zgodzie z literą prawa? Nie chciałbym odstępować kupującemu konta e-mail, ze względu na inne "latające zakupy".
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 18, 2014, 09:42:00 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #118 dnia: Września 17, 2014, 18:54:17 »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM