No więc sam jestem zaskoczony wynikiem porównania P-61 i Mosquito i jak pisałem prawdopodobnie sam postawiłbym kasę na to, że Komar spierze tyłek Czarnej Wdowie w każdej konkurencji.
Możliwie, że amerykanie przygotowali w jakiś sposób swoją maszynę, chociażby z powodu perspektywy wydania 5 stów na wódę pędzoną na rudych myszach.
Nkuta pisałeś, ze amerykanie korzystali z doświadczeń z Mosquito podczas konstruowania Black Widow.
Jeżeli nawet trochę o nim myśleli, to jakoś wyszłedł im kompletnie inny samolot:
Mosquito - konstrukcja drewniana, a Black Widow metalowa,
M. - dwumiejscowy załoga siedzi obok siebie, B.W. - trzymiejscowy, załoga w wydzielonych kabinach,
M. - silniki chłodzone cieczą, B.W. - gwiazdowe,
M. - bez uzbrojenia obronnego, B.W. przynajmniej teoretycznie miał takie uzbrojenie.
Wydaje mi się raczej, że zamierzali od początku wybudować nocny myśliwiec dopasowany do swoich potrzeb i nie zwracali sobie głowy jakimiś oszczędnościami "surowców strategicznych".
Po prostu wyszedł im wielki, ziejący ogniem skurczybyk, czy był lepszy od Mosquito??
Szczerze w to wątpię, choć możliwe, że sentyment do Mossiego się we mnie w tej chwili odzywa.