Autor Wątek: Wątek porządkujący i nie prowokacyjny  (Przeczytany 13132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elwood

• Gość
Wątek porządkujący i nie prowokacyjny
« dnia: Sierpnia 30, 2005, 13:14:32 »
W związku z ciągłymi i powtarzającymi się cyklicznie od prawie czterech lat awanturami i spięciami z osobami ze składów 303 a obecnie 306, zakładam poniższy wątek.
Może byśmy sobie wreszcie wyjaśnili parę spraw:

Administracja forum i jej przyjaciele nie są grupą ociekających krwią słowniańskich niemowląt kryptonazistów, szerzących nienawiść. Tak samo jak większość rozsądnych ludzi uważamy Hitlera za zbrodniarza tej samej ligi co Stalin, a jego system za równie zbrodniczy. Nie ma dla nas znaczenia kto więcej milionów wymordował. Niektórzy zdają się tego nie rozumieć. Informacja dla nich: wielu ludzi nie lata w polskich składach z powodu "Polaków" tam latających, robiących typowo polski syf i wojny podjazdowe. Sercem jednak zawsze byliśmy i będziemy po stronie tych którzy nad kanałem w 1940r. lecieli na skrzydłach eliptycznych.

Posiadamy wiedzę na temat lotnictwa teoretyczną i praktyczną, i możemy to łatwo wykazać i udowodnić. Jeśli coś jest niejasne, można przecież zapytać. Mając inne argumenty, można rozpocząć dyskusję.

W przypadku jaskrawego złamania prawa bądź niesprawiedliwego potraktowania przez moderatorów, wystarczy wcisnąć przycisk PW i napisać o tym do Grupy Trzymającej Władzę.

Jesteście tu za darmo dzięki naszej dobrowolnej pracy za damski wuj. Jeśli się tu komuś nie podoba, to niech po prostu odejdzie zamiast pyskować. To jest nasze forum dla Was. Jeśli do kogoś to nie dociera bo szwankuje mu logika, tłumaczenie: Administracja i moderatorzy są władni przesuwać w inne miejsce, zmieniać i usuwać posty wedle swojego uznania i nikomu nic do tego. Dlatego mają tę władzę że mam do nich zaufanie i uważam ich za ludzi rozsądnych, którzy bez powodu nie nadużyją swoich uprawnień, a gdy powód nastąpi- nie zawachają się użyć.

Można być w polskim dywizjonie, i być naszym waflem. Są osoby z polskich składów z którymi znamy się od początku tej sceny i znamy nie gorzej niż z osobami ze składów "niemieckich" i "fińskich". Ale są i tacy z którymi od początku są problemy, bo wiecznie coś im nie pasuje, a najbardziej chyba to że w ogóle istnieją ludzie nie latający u nich. Tak być nie może. Jeżeli w jakimś wątku ktoś pisze że P-51 jest lepszy niż Bf-109 "bo tak", to niestety musi liczyć się z tym że ktoś go zaprosi do dyskusji i przejdzie do konkretów, w których trzeba będzie uzasadnić swoje twierdzenia.

Ponieważ sytuacje opisane powyżej zaczynają być już uciążliwe, zapraszam do dyskusji i zajęcia jakiegoś stanowiska poniżej. Piszczie, co wam leży na sercu, bo może faktycznie coś robimy źle i niepotrzebnie się czepiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Re: Wątek porządkujący i nie prowokacyjny
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2005, 14:11:13 »
Cytat: Elwood
Sercem jednak zawsze byliśmy i będziemy po stronie tych którzy nad kanałem w 1940r. lecieli na skrzydłach eliptycznych.
Oj to niewielu ich było :wink:
Polacy wtedy głównie na Hurrikach latali, a te miały skrzydła trapezowe z zaokrąglonymi końcówkami :P

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2005, 14:45:28 »
Chyba wszystko jest Ok skoro nikt nic nie pisze  8) :roll:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Re: Wątek porządkujący i nie prowokacyjny
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 30, 2005, 14:53:21 »
Cytat: Elwood

To jest nasze forum dla Was. Jeśli do kogoś to nie dociera bo szwankuje mu logika, tłumaczenie: Administracja i moderatorzy są władni przesuwać w inne miejsce, zmieniać i usuwać posty wedle swojego uznania i nikomu nic do tego.

Pieknie napisane. Mozna sobie ten teks pozyczyc? ;) Zartuje oczywiscie. Zapewne wiecie, ze prowadze forum o FS2002/2004 ( http://aztec.histo.pl ) i powiem Wam, ze takiego zapisu w regulaminie mi brakuje. Jasny, czytelny, klarowny, bez owijania w bawełne. A nie raz miałem sytuacje, gdy ktos sie rzucał, ze skasowano jego post, mial pretensje, ze skasowano mu nieaktywne od poł roku konto, ze wytykano bledy ortograficzne. Nie raz dostałem w morde epitetami. A tu prosze, prosta zasada. Nie podoba sie, sio. Tak trzymać.
Bartek
Aztec.pl

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 30, 2005, 15:10:32 »
No ewentualnie, można by dorzucić do regulaminu uwagę, że wszelkie uwagi, pytania, prośby o uzasadanienie takiego, a nie innego poraktowania należy kierować na PM moderatora/admina, aby nie zaśmiecać forum niepotrzebnymi topikami i "wylewaniem żółci".

Naprawdę we wszystkim można się dogadać, nawet sprawach najtrudnieszych, trzeba tylko schować miecz, wykazać chęć porozumienia i zrozumienia, i zasiąść do negocjacji. Życie to sztuka kompromisów, w małżeństwie, społeczności... i na forum pewnie też ..
Tak więc wszystkim życzę chłodnego spojrzenia, wyciszenia emocji, a wszyscy na tym skorzystamy. A jeśli kogoś w danym momencie "nosi", to powinien odejść od klawiatury, wyjść na dwór pobiegać, pójść na silownię, poboksować w wór - wyładować się!!! A życie jego i osób wokół będzie łatwiejsze i przyjemniejsze :)

Sprawdzone i przetestowane - zalecam!! :D
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 30, 2005, 15:28:34 »
Można by dodać też taką uwagę:
"Zamiast wypowiadać się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia,pytaj - to drugie nie szkodzi a to pierwsze denerwuje i powoduje niesmaczne awantury na forum".
Regulamin jest owszem restrykcyjny ale boję się pomyśleć co by się tu działo gdyby taki nie był,a chyba wszyscy chcemy aby to forum trzymało jakiś poziom i takich zdarzeń jak ostatnio z adik230 było jak najmniej.

Pozdrawiam.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2005, 15:55:32 »
Witam.

Ja to forum raczej czytam niż na nim piszę.
Nie mam też tyle czasu ani dostępu do netu aby sledzić co sie dzieje na forum na "okrągło", wiec o niektórych tematach (lub ich braku) dowiaduję sie z duzym opóźnieniem.
Podstawowa sprawa:
-rozdzielnie gry IŁ:FB+AEP+PF od historii lotnictwa wojskowego.
Jeśli to się uda zrobić to będzie git.
Czasami jest tak że ktoś jest na "anty" tylko dlatego że jego adwersarz w dyskusji lata w grze po przeciwnej stronie. Może to co napisałem jest zupełnie błędnym spostrzeżeniem ale takie mam wrażenie. To co sie dzieje w grze rzutuje później na całą dyskusję. Jeśli ktoś używa swojej wiedzy technicznej czy o historii wojskowości (a lotnictwa w szczególności jesli chodzi o to forum) w rozmowie z człowiekiem który nie przełknie jakiegokolwiek rozsądnego argumentu tylko dlatego że ten pierwszy lata z haczykami czy czerwoną rozgwiazdą to jest to tylko strata czasu ...
Wiele sie dowiedziałem na tym forum  - nie tylko o samym lotnictwie.
Zasadę mam jedną - zanim wyślę posta  - dwa razy zastanowię się czy dobrze dobrałęm słowa i czy jasno wyjaśniłem o o mi chodzi. Większość "bójek" zaczyna sie od niedomówień.

Pozostając w głębokim szacunku do Adminów i Moderatorów :)
Rammjager
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2005, 16:01:17 »
Dlatego należy wyprowadzić dział lotnictwo wojskowe z zakamarków zaplecza , i dobudowac II Wojnę Światową , Lotnictwo Współczesne oraz Walkę radioelektroniczną i postawić Kuscha na strazy porządku

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2005, 16:11:26 »
Jestem zarejestrowany na Waszym forum od niedawna, ale czytuję je od jakiegoś czasu, więc pozwolę sobie zabrać glos.
    Moim skromnym zdaniem, niektórzy z nas (miłośników symulatorów lotniczych) chyba zapominają, że programy którymi się bawimy są stworzone dla rozrywki i że powinniśmy używając ich rozładowywać napięcie (po pracy, szkole, studiach, kłótni z teściową itp. - niepotrzebne skreślić), a nie rozpalać kolejne konflikty. Dyskusje w stylu czy P-51 był w rzeczywistości (lub jest w grze) lepszy czy gorszy od Bf-109 byłyby by nawet ciekawe gdyby nie zostały tak nacechowane negatywnymi emocjami.
    Niestety jak w każdej działalności wymagane są pewne uregulowania, które trzeba przestrzegać aby wszystko nie przemieniło sie w totalny bajzel i musi być ktoś kto jest instytucją ostateczną i nieodwołalną. Widząc polemikę w stylu "to słowo jest lub nie jest wykropkowane czy wypikane w mediach więc mogę go używać" czy "dlaczego mojego posta usunięto, a innego nie" odnoszę wrażenie, że wychodzi z nas jedna z naszych narodowych przywar - jak jest jakiś przepis to zaraz kombinujemy jak go ominąć, a poza tym lubimy sie kłócić, a nie dyskutować.
    Jako osoba zawodowo związana z lotnictwem cienię wysoko poziom jaki dotychczas prezentowało Wasze forum i nie chciałbym aby miały tu miejsca wybryki osób w rodzaju adika. (Ale się rozpisałem ... :shock: )
    Pozdrawiam Panowie i tak trzymać - nie dajmy się chamstwu.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2005, 17:05:12 »
Cytat: Schmeisser
Dlatego należy wyprowadzić dział lotnictwo wojskowe z zakamarków zaplecza , i dobudowac II Wojnę Światową , Lotnictwo Współczesne oraz Walkę radioelektroniczną i postawić Kuscha na strazy porządku

Cios poniżej pasa.Dlaczego wytłumaczę Ci z towarzyszami jutro o piątej* rano.Psa lepiej ukryj jak nie chcesz żeby stało mu się coś złego.

*Zawsze przychodzimy wczesniej od konkurencji.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

306_OswalD

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 30, 2005, 17:44:58 »
Panowie Admini !

Ja mam tylko jedną drobną prośbę by wiadomości z wewnątrz dywizjonowych forów nie były przez szanowną dyrekcję przeglądane bądź nawet cytowane w innych miejscach.  

Panowie - nie wiem czy moje przypuszczenia są słuszne ale sądzę, że głównym powodem odejścia 303 z forum była właśnie pernamentna inwigilicja wewnętrznej strony deonu przez zacnych administrtorów tego forum. Nie rozdawajcie proszę banów za wypowiedzi w miejscach   pozornie dla Was niedostęnych !

Hmmm

Pozostaje mi już tylko wybrać kolano ... !

Pozdrawiam

306_Rzeznik

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 30, 2005, 18:01:04 »
Jeszcze jedno czy Elmwood to ta sama osoba co Schmeisser
Bo cos tu smierdzi

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 30, 2005, 18:06:14 »
Elwood to edyta gorniak vel szmajs, vel sylwia saint, vel schmeisser, i cholera wie kto jeszcze.
Ponoć zna ponurego.

[ Dodano: Wto 30 Sie, 2005 19:06 ]
Rzeznik, p.s Ojczyzna to fatherland, nie motherland (to Macierz:)
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

306_OswalD

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 30, 2005, 18:07:47 »
Szanowny kolego Rzeźniku !

Powyższy temat, jeśli pamięć mnie nie zawodzi, już był na tym forum bodajże publicznie nawet poruszany.  Z powodu zawiłości tematu i zaangażowania naczielstwa sprawa nie doczekała się jednoznacznego roztrzygnięcia.

Dziś zostanę kaleką ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 30, 2005, 18:20:49 »
Cytat: OswalD

Ja mam tylko jedną drobną prośbę by wiadomości z wewnątrz dywizjonowych forów nie były przez szanowną dyrekcję przeglądane bądź nawet cytowane w innych miejscach.  

Panowie - nie wiem czy moje przypuszczenia są słuszne ale sądzę, że głównym powodem odejścia 303 z forum była właśnie pernamentna inwigilicja wewnętrznej strony deonu przez zacnych administrtorów tego forum. Nie rozdawajcie proszę banów za wypowiedzi w miejscach   pozornie dla Was niedostęnych !

Do działów prywatnych mają dostęp tylko admini ale nie dlatego że tak chcieli a tylko dlatego że na to pozwala phpBB (jako najwyższa uprawniona osoba). Żaden z moderatorów tam nie ma wstępu. Przyznam się szczerze że zdarzyło mi sie biegać po prywatnych forach ale tylko po to żeby dodać do listy ignorowanych tematy tak żeby nie mieć podświetlonych tematów. Więc Szanuje Waszą prywatność i nie mam czasu i chęci na babranie się w prwatnych brudach. Jedynie sam Ojciec dyrektor Apacz z racji tego że ma dostęp do wszystkiego bo stoi to na jego kompie może zrobić co mu się podoba ale to chyba naturalne i logiczne...prawda?

A 303 odszedł po tym jak wyszło na jaw że zwykły user nie będący w grupie może dostać się na każde prywatne forum. Było to zwykłe przeoczenie podczas nadawania uprawnień a nie specjalne działanie. Wyszło to po tym jak Mazak wszedł na forum JG300 i sie dopisał  dla checy. Później towarzystwo uznało że to świetny pretekst na opuszczenie tego miejsca.

A pozwolę sobie jeszcze ustosunkować się do wypowiedzi Ramm'a i Razora:

Otóż napewno macie rację z oddzieleniem gry od prawdziwego latania. To jest niby symulator więc oczekujemy po nim odwzorowania rzeczywistości i w pewnym momencie niestety musimy porównać go do prawdziwych źródeł. Niemniej zgadzam się jak zaczniemy traktować to jak tylko grę to sprawa jest prostsza choć przyznam że to bardzo trudne po 4 latach obcowania z nią.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"