Mniejsza o definicje routera...w kazdym razie sluszenie zauwazyles ze moze on jedynie pogorszyc cala sprawe, ale na pewno nie moze w niczym pomoc(juz o tym pisalem) ja jestem z routerami, switchami i innym szajsem sieciowym na bierzaco ze wzgledu na zainteresowania jak i kierunek studiow.
Proszę Cię Funny, przestań już bić pianę... kiedy ja zaczynałem studia też uważałem, że wiem bardzo dużo o informatyce i że sam fakt, iż ją studiuję uprawnia mnie do twardych osądów, prawie werdyktów (bbbbuuuuhahahaha). Teraz jestem kilka lat po studiach, czynnie pracuje w tym zawodzie i wcale nie gonie się do zabierania tak mocnego głosu na tematy, które ze względu na swoją specyfikę i wykładnicze tempo przyrostu wiedzy bardzo szybko się rozwijają...
Tak na szybko, żeby skończyć jałową dyskusję o routerach.
Rozgałęziacz o którym pisał kochany Mazak, to nic innego jak zwykły HUB, jest on tylko rozgałęziaczem fizycznym, pozbawionym logicznych mechanizmów.
Trochę bardziej zaawansowanym rozgałęziaczem jest SWITCH (przełącznik, przełącza się między liniami - bardzo duże uproszczenie, ale wystarczy), poza fizycznymi rozgałęzianiem sieci pełni on również rolę separatora, ponieważ nie tylko rozgałęzia sygnał, ale kieruje go bezpośrednio do wybranego odbiorcy, tak by rozmawiające między sobą komputery nie "zagłuszały" się nawzajem "paczkami".
ROUTER, to jeszcze inne urządzenie, które ma za zadanie nie tyle rozgałęziać fizycznie sygnał, co logicznie go uporządkowywać, przetwarzać i kierować (lub nie - wbudowany firewall) dalej. Router nie tyle separuje od siebie poszczególne komputery, co poszczególne sieci. Przetwarzanie, o którym mówię to na przykład przesyłanie paczek zewnętrznych do odpowiedniego komputera wewnątrz sieci wewnętrznej z nierutowalnym adresem IP. Tak więc ROUTER, w przeciwieństwie do poprzednich urządzeń, wcale nie musi mieć kilku wejść, może mieć tylko jedno wejście i jedno wyjście, na przykład LAN/WAN (tak na prawdę oba porty są dwukierunkowe, to tylko umowne określenie)
ROUTER obrabia sygnał LOGICZNIE, a to, że przy okazji ma zintegrowany SWITCH z wieloma wyjściami, to tylko taka "komplikacja" i w zależności od balansu możliwości, nazywa się to ROUTER/SWITCH, lub tylko SWITCH, z możliwościami ROUTINGU.
ROUTERY o których my tu cały czas nawijamy, to są ROUTERY, które po stronie linii "WEJŚCIOWEJ" - umówmy nie

- mają MODEM xDSL.
Nie chodzi tutaj o to, że jest to ROUTER, tylko o to, że jego MODEM (ang. MOdulation/DEModulation) jest zazwyczaj urządzeniem o lepszej jakości niż MODEMY TPSA, dawane z NEOSTRADĄ. Poza tym MODEMY TPSA, są zazwyczaj modemami USB i są to modemy hardware/software, trzeba więc instalować sterowniki, których jakość i stabilność również jest pod znakiem zapytania. W przypadku ROUTERA wyposażonego w MODEM xDSL nie ma żadnego software'u na PC jest tylko Soft w routerze, o wiele bardziej efektywny, stabilny i niezależny od stabilności jakże przez nas ukochanej platformy Microsoft'u
Reasumując, chodzi nam o jakość urządzenia, MODEMU, nie sam ROUTER.
I jak jeszcze raz napiszesz tekst w stylu...
" ... W ogole ktos wie tutaj do czego sluzy router? ... "
To jak Boga Poważam, chociaż nie mam żadnych uprawnień admina, to wezmę kartkę, zbiorę podpisy (nawet od sąsiada), sklecę petycję i zacznę napastować Mazaka, aż w końcu albo mnie wywali z forum, albo Tobie da ostrzeżenie

.
Na tym forum, z tego co wiem dzielimy się wiedzą i piętnujemy złą wiedzę (w celach jej oczyszczenia), ale nie piętnujemy niewiedzy, bo niewiedza jest rzeczą ludzką.
Nie gniewaj się wiec nam nie, ale zastanów się jak ubierasz w słowa swoje myśli.
REASUMUJĄC
Uważam, że skoro ludzie, którzy gryźli ten temat przed nami, wypowiedzieli się, iż pierwszą rzeczą jest podpięcie do xDSL przez dobry, markowy ROUTER, to jest to sprawa warta PRZYNAJMNIEJ sprawdzenia, aczkolwiek wszyscy zdajemy sobie sprawę, ze jedyne co w ten sposób możemy wywalczyć, to stabilniejsza praca przy 7 graczach, po prostu kopać będzie przy 8.

(no chyba, że cud będzie i 8 też wytrzyma co pozwoli na loty 4 vs 4). Dlatego nikt nie będzie kupował specjalnie ROUTERA, Tracek go ma i trzeba to sprawdzić. AMEN!