Autor Wątek: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych  (Przeczytany 161424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych
« Odpowiedź #315 dnia: Marca 18, 2006, 12:43:54 »
Z tego co wiem, bardzo trudno o takie template (ogólnie o template tych samolotów, którymi nie można latać w LO)...
D-Scythe, który robi bardzo dobre skiny do LO, pracował kiedyś nad bardzo dokładnym szablonem. Spróbuj podszukać jego skinów np. na www.lockonfiles.com. Bo na pewno wypuścił taki F-16 skin pack. Może gdzieś jest zawarty też szablon...

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #316 dnia: Marca 26, 2006, 00:50:37 »
Wie ktoś  może, w którym pliku jest gwiazda nakładana na MiGa-29? Rus znak jest dla większych, Nomera dla Su-27 np., a Nomera-Yellow dla Su-17 np., a dla malucha nie znalazłem...

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: Marca 26, 2006, 09:42:21 »
Samej gwiazdy jako takiej nie znajdziesz, ponieważ jest ona już zawarta w skin-ie. Więc jeśli chcesz np. usunąć gwiazdą to zamieniasz skin z gwiazdą na skin bez niej.

« Odpowiedź #318 dnia: Marca 26, 2006, 11:24:31 »
Wie ktoś  może, w którym pliku jest gwiazda nakładana na MiGa-29? Rus znak jest dla większych, Nomera dla Su-27 np., a Nomera-Yellow dla Su-17 np., a dla malucha nie znalazłem...

Podpowiem również, że z generowanymi znakami można sobie poradzić w taki sposób:

- przenieść wybrane samoloty do nowego państwa (nazwać je można dowolnie), stworzonego na bazie niewykorzystanych numerów CLSID (w pliku MEInit). W tym przypadku "usuwasz" gwiazdę tylko z wybranego przez siebie skina (pozostałe zostawiasz np. Rosji), a nie ze wszystkich maszyn danego typu.

- porady dotyczące modyfikacji pliku MEInit są na wcześniejszych stronach tego tematu.

- te "wolne numery" to:
CLSID="{62B2538D-3764-4EF1-ABF2-0E329615AB81}"
CLSID="{35DEF74B-3CB8-49AD-B2C8-D831792ECA66}"
CLSID="{EFAA38FB-3F84-4B5D-9C9E-DB69C842C7C1}"
CLSID="{FFDB6693-A220-4301-BE35-3E3AFF54A17A}"
CLSID="{57177E9F-A9B0-4CB9-9FEA-6DBBBBA59E81}"

Co do MiG-29 to tak jak napisał Schmicht nie da się tego tak zrobić trzeba zmienić skina, ale jeżeli chodzi Ci o jakiś kontretny skin to napisz jaki, mam sporo "materiałów roboczych" po produkcjach różnych modów i skinów, więc może znajdę coś podobnego i podeślę.

« Odpowiedź #319 dnia: Kwietnia 05, 2006, 14:45:47 »
Dla tych, którzy nie przeglądali wątku pt. "Wujek T. wrócił" (http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6554.0.html) informacja: pojawił się nowy element malowania MiG-a z numerem 77, a mianowicie "godło osobiste" Toya:

element ten został ujęty na skinie maszyny z numerem 77

na razie do spróbowania - pliki pod tym adresem: http://rapidshare.de/files/17249611/77_-_Toyo.zip.html

Pewnym zmianom uległy też skiny polskich F-16, co prawda kolorystykę możnaby trochę poprawić - ale to wymaga template'a, którego jak na razie nie zdobyłem (na wykonanie template F-16 nie mam czasu i prawdę mówiąc też ochoty - gdyby chodziło o maszynę "flyable" to co innego, ale na AI to trochę szkoda mi czasu).
Malowanie wykonane swego czasu przez przez Skopro nie jest złe - w porównaniu ze dostępnymi już zdjęciami to ten szary kolor powinien być tylko trochę bardziej niebieski - ale "plamy" są OK.
Obecnie zmieniłem wielkość i umieszczenie szachownic (na rzeczywistym samolocie są one mniejsze i trochę wyżej niż na rysunkach publikowanych wcześniej) oraz nadałem samolotom inne numery. Ponieważ numery są już znane (wersja F-16C - 4040 do 4075, a F-16D 4076-4087) to w PL-MOD2 "latać" będą samoloty z numerami 4042 i 4044 (3 elt), 4060 i 4062 (6 elt) oraz 4068 i 4070 (10 elt) - oczywiście nie wiadomo jaka eskadra otrzyma jakie egzemplarze samolotów - więc założyłem, że pierwsze 12 maszyn F-16C to 3 elt, drugie 12 to 6 elt itd.

Zestaw skinów polskich Viperów jest tutaj (wraz z aktualną wersją pliki MEInit - dla tych, którzy sobie składają mod sami w miarę postępu prac):
http://rapidshare.de/files/17254867/F-16C_Pol.zip.html

Co do prac na kompletnym PL-MOD2 to wygląda to następująco:

- dla wersji z pełnym zestawem naszych MiG'ów-29 - pozostało zrobić ostatni skin MiG-29G numer 4116 - samolot jest już ukończony i czekam na materiały od NORBERTA (to będzie już ostatni skin - ponieważ LO daje możliwość wstawienia 5 kompletnych skinów dla "niemieckiego" MiG-a).

- dla wersji z historią polskich maszyn - to w związku z tym, że skiny obejmują okres od 1989 do dzisiaj, zostanie dorobiony jeszcze MiG-23 z 28 plm (może w dwóch występujących w Polsce wersjach malowania).

« Odpowiedź #320 dnia: Kwietnia 07, 2006, 14:48:32 »
- dla wersji z historią polskich maszyn - to w związku z tym, że skiny obejmują okres od 1989 do dzisiaj, zostanie dorobiony jeszcze MiG-23 z 28 plm (może w dwóch występujących w Polsce wersjach malowania).

Na razie w najprostszej wersji malowania - naturalny kolor metalu - stosowany na m.in. samolotach MiG-23MF o numerach: 001, 005, 010, 062, 065, 102, 110, 115, 117 oraz w wersji UB - 831, 845, 846

Wzór oznaczeń - zaczerpnąłem z samolotu o numerze 115 - herb Słupska malowany na samolotach II eskadry od wiosny 1990 oraz godło II eskadry - "puma w szachownicy".

Skin to po prostu nieco "rozjaśniony" defaultowy skin z LO, z małymi modyfikacjami.

Niestety statecznik pionowy jest tylko jeden i występuje jako lustrzane odbicie, więc z jednej strony mamy szachownicę "nową", a drugiej "starą" (na to nie ma rady)

Skin do pobrania stąd: http://rapidshare.de/files/17409456/MiG-23_28plm.zip.html

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #321 dnia: Kwietnia 10, 2006, 09:52:51 »
zostanie dorobiony jeszcze MiG-23 z 28 plm (może w dwóch występujących w Polsce wersjach malowania).

Słupsk dziękuje i pozdrawia :010:. Ja proszę o więcej  :002:
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #322 dnia: Kwietnia 12, 2006, 10:47:11 »
Na razie w najprostszej wersji malowania - naturalny kolor metalu - stosowany na m.in. samolotach MiG-23MF o numerach: 001, 005, 010, 062, 065, 102, 110, 115, 117 oraz w wersji UB - 831, 845, 846
- chyba jasno szary, może sie mylę ale w Polsce nie było chyba MiG-23 w kolorze metalu
...ładniutkie te F-16, szkoda ze nie Flyable (choć wolałbym jednak zobaczyć Gripena na polskim niebie)
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: Kwietnia 12, 2006, 14:16:48 »
Dokładnie jest to taki kolor jak na zdjęciu. Czy jest to szary czy bardziej jednak kolor metaliczny można się sprzeczac. Chyba jednak jest faktycznie bardziej metalowy.

« Odpowiedź #324 dnia: Kwietnia 12, 2006, 16:58:57 »
Jeszcze kilka zdjęć z 28 plm:

- chyba jasno szary, może sie mylę ale w Polsce nie było chyba MiG-23 w kolorze metalu

Wiesz ja osobiście mam minus 4 dioptrie więc swoim oczom za bardzo nie ufam, ale wg mnie jednak naturalny kolor metalu (jaki byłby sens malowania samolotu na kolor zbliżony do naturalnego metalu: przecież farba swoje waży  :004:)

Jeżeli uważasz, ze skin ma kolor inny niż oryginał (zakładam, że testowałeś go w Locku) - to może podpowiedz co zmienić - lubię krytykę, ale konstruktywną.

...ładniutkie te F-16, szkoda ze nie Flyable (choć wolałbym jednak zobaczyć Gripena na polskim niebie)

Gripeny były już na polskim niebie  :004: - zapewniam żadna rewelacja - może to kwestia umiejętności pilotów, ale goście na F-16 pokazali swego czasu "dużo lepsze latanie".

Przy okazji mały przyczynek do wątku: Oznaczenia i malowania "low-vis", a polski F-16 - zerknijcie na zdjęcie nr 3 - dwa Gripeny: ten z numerem 14, w zwykłym malowaniu, a ten z numerem 40 w wersji "low-visibility" - ten czerwony kolor (podobny do takiego jak na naszej szachownicy  :020:) trochę rzuca się w oczy, nieprawdaż ?

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: Kwietnia 12, 2006, 17:07:25 »
No oczywiście, zwłaszcza, że ogony są akurat ujęte na tle nieba, czyli na tle, na jakim powinny być słabo widoczne :).
Ja się tylko zastanawiam, czy to, że my (znaczy się - oni) trzymamy się uparcie jaskrawo-czerwonej szachownicy nie wynika z faktu, iż wszyscy wiedzą, że w przypadku prawdziwego konfliktu z poważnym państwem nasze lotnictwo i tak zostałoby szybko ... posprzątane. Więc skoro te samoloty są i tak bardziej "na pokaz", to niech świecą, niech świecą z daleka naszą jakże napawającą dumą i spokojem szachownicą. :).

P.S. Ja wiem... Kiedyś ktoś mnie odstrzeli za sianie zwątpienia w przecież tak pięknie uformowanych mózgach narodu hahahaha.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #326 dnia: Kwietnia 12, 2006, 22:19:35 »
Co do poprawienia skina dla 77, to chyba trzeba by było poprawić wszystkie 5 MiGów co było na Litwie

Marcin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #327 dnia: Kwietnia 12, 2006, 22:32:33 »
Co do poprawienia skina dla 77, to chyba trzeba by było poprawić wszystkie 5 MiGów co było na Litwie

Po pierwsze -  nie na pięciu, a na czterech - tutaj fragment maila od Toya: W ostatnich dniach, a w zasadzie dzisiaj, na samolotach pojawiło się logo PKW "Orlik". W załącznikach wysyłam zdjęcia, czuć jeszcze świerzą farbę, na jednym ze zdjęć widać klej po szablonie, po wyschnięciu farby był on usunięty. Logo zostało namalowane na samolotach 77, 111, 115 i 40, która zamieniła samolot 56, ten ostatni poleciał na przegląd do Polski.
Na prawej stronie umieszczone jest takie samo logo, lecz głowa orzełka skierowana jest w drugą stronę.

Po drugie - zostało to już wykonane - zerknij na stronę 21 
(http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5073.300.html:002: :020:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #328 dnia: Kwietnia 12, 2006, 23:02:09 »
upssss :(

Spojrzałem na to: http://img158.imageshack.us/my.php?image=77toyo6os.jpg
i tam nie widać loga Orlika

A co tak 56 po macoszemu potraktowali ? W końcu był na Litwie.
No chyba, że to malowanie to na Litwie zrobili.

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #329 dnia: Kwietnia 13, 2006, 08:56:16 »
Co do MiG-23. Z tego co wyczytałem nigdy nie było MiG-ów 23 w naturalnym kolorze metalu.
Pierwsze malowanie było typowo rosyjskim malowaniem PWO jasnoszare, potem był zamęt z kamuflażami po remontach w Polsce ZSRR Bułgarii i NRD - oprócz łaciatych samolotów były też kamuflaże jasnoszare ale w innym odcieniu niż pierwotny..
Natomiast latało kilka MiG-23 wyremontowanych w Dęblinie i pomalowanychna srebrno.
Poszukam w domu ich numerów.