Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 321140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #240 dnia: Listopada 07, 2006, 18:18:19 »
I dobrze. Nie musimy mieć ich jutro. A fajnie by było jak późną jesienią by jakaś chlupnęła do Atlantyku? Jak na niektórych naszych wojskowych to całkiem ostrożnie idą i bardzo dobrze, bo o tej porze roku nad Wielką Wodą są niemiłe warunki i lepiej że nie ryzykują, i przelatują skokami niż polecą na uurraaaa i coś odwiedzi dno Atlantyku.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #241 dnia: Listopada 07, 2006, 18:40:25 »
Nie bierz tylko dosłownie wypowiedzi o F-16 jako złom bo to metaforyczne określenie tego, że nie jestem wielbicielem tej konstrukcji.
A kij narażę sie totalnym OT, ale mnie to lotto bo brykę mi zwinęli robote jak sie dowiaduję mam do końca roku tylko bo przywieźli kogoś w teczce, więc i tak się nie boję  :005: Jak ten Czech co się nie bał komunizmu bo miał raka. Ale do rzeczy.
Czy jak Ci czarli powiem, że jesteś idiotą, to też przyjmiesz to jako metaforę mojej niezgody na poglądy jakie głosisz?  :002:

Nagroda złotej czcionki tego tygodnia :D :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2006, 12:33:32 wysłana przez Schmeisser »

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #242 dnia: Listopada 07, 2006, 18:56:26 »
Panowie, spokój, to tylko F-16 :002: :002:
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

damos

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: Listopada 08, 2006, 12:11:46 »
Jeśli o F16 i okolicach:
Kiedy (6 m-cy, 6 lat ?) można spodziewać się pierwszej (nieoficjalnej  :021:) konfrontacji naszych F-16 z naszymi Migami i obcymi Gripenami ? jakieś manewry chyba są planowane ?
Czy Amerykanie zgodzili się w końcu na przenoszenie przez Gripeny nowych Sidewinderów, Mavericków i AMRAAM'ów ? (Nowsze niż AIM-9L, AGM-65D i AIM120B). Uprzednio nie zgadzali się na udostępnienie kodów i dokumentacji szyny MIL STD 1553B. Podobno jest to ściśle związane z systemem IFF, przełącznikiem częstotliwości radiostacji bodaj "Have Quick cośtam"  i koderem danych. Producent Gripena jest z kraju neutrealnego, więc nie mieli zaufania.
Czy rozwiązano problem braku kompatybilności systemu informacji pola walki - Gripen Link-39 i NATO Link-16 ?
Czy Czesi wzorem Węgrów podwieszą pod swoje Gripeny soś więcej niż AMRAAM i Sidewinder ? (tylko A-A  :010: :011:)
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2006, 12:17:41 wysłana przez damos »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #244 dnia: Listopada 08, 2006, 12:57:31 »
Kiedy (6 m-cy, 6 lat ?) można spodziewać się pierwszej (nieoficjalnej  :021:) konfrontacji naszych F-16 z naszymi Migami i obcymi Gripenami ?
Najwcześniej za 2 lata, dopiero w 2008 roku ma osiągnąć gotowość bojową pierwsza eskadra ( 3elt jeżeli dobrze pamiętam)

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #245 dnia: Listopada 08, 2006, 15:17:35 »
uffff...pierwsze 2 już podobno wylądowały w Krzesinach  :banan
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

Boxster

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: Listopada 08, 2006, 15:23:17 »
Czemu te co przyleciały nie mają zbiorników konforemnych po obu stronach kadłuba? W wersji 50/52+ to standard, no chyba, że przyleciały inne polatać w wiecu wyborczym 11/11 :-P

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #247 dnia: Listopada 08, 2006, 15:25:07 »
Nie mają? A to zacytuję :D

Dzięki za fotki Meehau  :003: Teraz to już mnie zastanawia brak zbiorników konforemnych, czyżby scenariusz chilijski?

Jak popatrzysz na górna cześć kadłuba na pierwszych dwóch zdjęciach to zobaczysz punkty montażowe dla tych zbiorników. Pylonów też nie ma co nie oznacza, że będzie latał tylko z dwoma Amraamami/Sidewinderami.

Co ty nie powiesz. Chilijski też ma zaczepy, też kupili zbiorniki tyle tylko, że leżą sobie w USA, a dostarczone zostaną, cytuję; "w najlepszym przypadku kiedy zajdzie taka potrzeba..."

Spokojnie Kusch, nie popadajmy w skrajności :) Chile to nie Polska i na odwrót (nawet jeśli pewne ekipy rządowe tego by chciały:P) Zbiorniki są i będą :)

No i gdzie są ja się pytam? W magazynach USAF, i wydają je dopiero na czas wojny? :D  :118:

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #248 dnia: Listopada 08, 2006, 15:27:53 »
Podobnie jak w wypadku FAST Packów dla F-15C/D, standardem jest możliwość ich montażu, ale jeżeli można sie bez nich obejść, to lata sie bez nich - powodują zwiększony opór, wiec i większe koszty związane z paliwem. W zasadzie są one tylko po to by latać dłużej kiedy nie ma sie wsparcia tankowców. Więc nie dziwi mnie, że przyleciały bez nich. W ten sposób również będziemy je oglądać na co dzień.

Boxster

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: Listopada 08, 2006, 15:29:33 »
@Kusch
Thx za info.
Już się bałem, że nasz wielki niebieski brat nas z czymś lekko cyknął...  :002:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #250 dnia: Listopada 08, 2006, 15:30:17 »
No jakoś greckie i izraelskie latają na codzień, ale oni nie mają Giertycha :D :D co by mógł się puścić na moskwę buachaha

Wiecej fotek:

« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2006, 16:12:39 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Boxster

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: Listopada 08, 2006, 15:36:39 »
U nas przy takiej bidzie to i może będą latały nawet bez pylonów... zawsze "kilka" litrów zupy do przodu.
Ja się ciszę, że po tych awariach nie przytachali ich na lawetach.  :118:

czarli sorok siem

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: Listopada 08, 2006, 16:41:41 »
Nasze F-16 maja te same problemy z elektroniką co miały (i mają dalej ale w mniejszym stopniu) F-22 i co wynika z niezakończonego w pełni procesu testownia oprogramowania i współdziałania całego wyposażenia (awaria radaru to nie awaraia mechaniczna tylko elektroniczna - zwykły bug).
HAMerykanie maja wpiz... kasy to wymieniaja całe bloki elektro.... w swych Raptorach.
A nasi biedni mechanicy (informatycy) będa całymi nocami lutować to i tamto oraz grzebać w oprogramowaniu, żeby ta kupa żelastwa mogła wogóle latać.
Ten zakup to najczarniejsze karty w historii naszego Lotnictwa Wojskowego po II wś, a będzie jeszcze gorzej jak pieniądze które miały np. zostać przeznaczone na ewentualny zakup nowych śmigłowców bojowych bedziemy musieli wpakowywać w F-16, żeby były sprawne.

PS:
Czy jak Ci czarli powiem, że jesteś idiotą, to też przyjmiesz to jako metaforę mojej niezgody na poglądy jakie głosisz?  :002:
Hmm... Wymiana opinii dotyczyła SAMOLOTU F-16, a Ty piszesz osobiste obelgi i wulgaryzmy na mój temat.
Nie zniżę sie do Twojego poziomu ,a nawet dam Ci radę: zastanów sie co piszesz, niezależnie od tego kim jesteś i jakie masz problemy.

« Odpowiedź #253 dnia: Listopada 08, 2006, 17:12:46 »
A nasi biedni mechanicy (informatycy) będa całymi nocami lutować to i tamto oraz grzebać w oprogramowaniu, żeby ta kupa żelastwa mogła wogóle latać.

W niczym nie będą grzebać bo samoloty, przez pierwsze 3 lata, będą serwisowane przez sprzedającego. Potem się zobaczy, ale w planach jak na razie jest WZL-2 w Bydgoszczy.

PS:
Hmm...Wymiana opinii...

Dalszą wymianę "uprzejmości" stanowczo proszę prowadzić za pomocą PW bo jak nie ... :icon_luger_148:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #254 dnia: Listopada 08, 2006, 19:07:34 »
Ten zakup to najczarniejsze karty w historii naszego Lotnictwa Wojskowego po II wś, a będzie jeszcze gorzej jak pieniądze które miały np. zostać przeznaczone na ewentualny zakup nowych śmigłowców bojowych bedziemy musieli wpakowywać w F-16, żeby były sprawne.
3 i 4... a i 5 też choćby za kontrowersyjny w pewnych kręgach avatar.

Najczarniejszą kartę historii naszego lotnictwa to prawdopodobnie zajmuje MiG-23, a konkretnie to co z nimi zrobiono - pozbyto się całkiem niezłych maszyn bez sprawdzania czy nie lepiej może pozbyć sie starszych MiG-21 i Su-20 (które to potem zabiły jeszcze paru pilotów). Jeszcze inna to cały program I-22 Iryda na który wyrzucono oszałamiająca ilość pieniędzy w wyniku czego powstało 17 maszyn, każda w innej wersji i żadna w reprezentującej seryjny samolot.
F-16 jeszcze technicznie u nas nie ma, mogą sobie te 2/4 postać na lotnisku, bo nie ma ich kto obsłużyć, o tym jak sprawa z nimi wygląda porozmawiamy sobie za 3 lata, kiedy zakończa sie dostawy, a pierwszy dywizjon będzie gotowy do obrony kraju.

Jeżeli coś się będzie działo z Viperami, to LM się tym ma obowiązek zając, nic więcej tutaj mówić nie trzeba. Tylko powiedz mi co nam po śmigłowcach bojowych skoro, nie będziemy mieli czym walczyć o nasze niebo ? Jeżeli dzisiaj nic się nie zrobi, MiGów w 2012 nie będzie, a same śmigłowce takiego Su-27 nie zestrzelą, bo zwykle po prostu nie mają czym. Myśliwce, to priorytet i podstawa obrony naszego kraju, lepiej sobie to uświadom.