Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 321526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #270 dnia: Listopada 09, 2006, 02:22:21 »
Tu deczko większe fotki z lądowania na EPKS:

#4043 http://eu.airliners.net/photos/photos/1/0/8/1135801.jpg
#4044 http://eu.airliners.net/photos/photos/0/0/8/1135800.jpg

I jeszcze pytanko odnośnie zasłoniętych szachownic. Czy to jakiś przepis prawny, zwyczaj lub postanowienie umowy? :570:

Najpierw myślałem, że to dlatego, że formalnie samoloty nadal są własnością USA. Ale przecież mieliśmy zdjęcia z Texasu gdzie szachownice były. Więc sam już nie wiem... :599:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #271 dnia: Listopada 09, 2006, 08:33:23 »
Olać wiadomości, wiadomo, że powstają przez ludzi niezainteresowanych tematem o Falconach, czasem jedynie wywiady są godne ogladania
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

kaa

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: Listopada 09, 2006, 09:17:55 »
W TX bujali się nad własną farmą to mogliby i haczyki mieć wymalowane. A lot w międzynarodowej przestrzeni to poważniejsza impreza. Myślę że to dlatego - żeby w razie czego było wiadomo kto jest odpowiedzialny.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #273 dnia: Listopada 09, 2006, 09:30:26 »
Zastrzegam się na wstępie, że lotnictwo współczesne raczej nie jest moim konikiem ( cos co nie ma wiatraczka  nie może latać przecież :D )

Wydaje mi sie, że F16 jest dla nas poprostu za drogi. Izrael użytkując swoje Falcony zrezygnował ze standardów amerykańskich. Stwierdzili po 3 latach, ze zbankrutuja jak tak dalej pójdzie, a Izrael jest państwem zamożniejszym niż Polska. Pragnę wam jeszcze przytoczyć wypowiedź człowieka, który pracuje w BAE w USA, a którego miałem okazję nie dawno poznać (wydaje mi sie , że osoba kompetentna, zajmuje się budową komputerów do samolotów ) :

"Widzialem wczoraj, ze dwa pierwsze F-16 beda mialy
  pare dni w Niemczech na naprawe. Ciagle jestem zdania
  ze Polska nie moze sobie pozwolic na te samoloty ze
  wzgledow finansowych... ...Poza tym z kim maja walczyc z tymi samolotami? Beda
  wykozystani przez "inne" kraje aby uporzadkowac
  problemy ktore nic nie maja wspolnego z Polska. To
  byla bardziej polityczna decyzja niz wojskowa, a ktos
  za to bedzie placil."

I niestety zgadzam się z nim. Oczywiście w tym wszystkim wiele niuansów, ale to byłaby dyskusja, na którą chyba nawet nie mam szczególnej ochoty.

NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

kaa

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: Listopada 09, 2006, 09:37:41 »
Weź tylko pod uwagę, że Heyl h'Avir ma do dyspozycji dużo więcej maszyn wiekszej liczby typów (choćby F-15), a w Polskich Siłach Powietrznych F-16 będą niedługo monotypem - maszyną do wszystkiego, z braku innych. Poza tym my mamy misję zjednoczenia Słowian a Izrael tylko się broni. ;)

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #275 dnia: Listopada 09, 2006, 10:52:03 »
he, he, he...obserwuję ten temat od jakiegoś czasu i nie mogę sie nadziwić jak sie wszyscy rozentuzjazmowali  :020: a biedny czarli wszystkim sie naraził swoimi opiniami  :004: i jeszcze chwila a zablokują go na tym forum.
Moim skromnym zdaniem powinniśmy sie cieszyć,że bedziemy mieli nowoczesne myśliwce. Sam raczej kibicowałem Gripenowi z racji tego że jest to nowoczesna konstrukcja, która może być jeszcze rozwijana wiele lat, natomiast F-16 powoli kończy swoją karierę i nie wiadomo czy bedziemy mogli liczyć na jego modernizację w przyszłosci. Jak sie ten samolot u nas sprawdzi, zobaczymy kiedy nasze F-16 uzyskają pełną gotowość bojową. jedyne co może niepokoić w tej chwili to kwestia "nie do końca" udanego offsetu. Być może na zakupie od Szwedów wyszlibyśmy lepiej, bo z tego co pamietam była tam nawet brana pod uwagę opcja montowania w Polsce Gripenów. No ale mamy już F-16 i nie ma sie co zastanawiać co by było gdyby...? Umieram tylko z ciekawości jakie były prawdziwe przyczyny tych kłopotów z przylotem i czekam z niecierpliwością na kolejne numery "fachowej prasy", może coś się wyjaśni bo od dziennikarzy telewizyjnych czy z dzienników, napewno nic konkretnego sie nie dowiemy.
Nie zapominajcie, że przed Polską teraz ważna decyzja wyboru samolotu do zaawansowanego szkolenia, mam nadzieję że tym razem bedzie ona bardziej merytoryczna niż polityczna
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #276 dnia: Listopada 09, 2006, 12:20:37 »
Wydaje mi sie, że F16 jest dla nas poprostu za drogi.
Wiesz, Mirage 2000 był oferowany drożej, a szanse na jego modernizacje w przyszłości są... ten, tego... żadne. Jak już wcześniej wielokrotnie pisałem, Gripen był tylko pozornie tańszy, szybko musielibyśmy wydać kupe pieniędzy na dostosowanie go do wykorzystywania nowszego uzbrojenia, którego ta maszyna nigdy nie miała przenosić, co się teraz lekko mści na Czechach. Ostatecznie wybraliśmy najlepiej jak się dało. Podstawa teraz to szkolić ludzi, kupić więcej maszyn i uzbrojenia, a będzie dobrze.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #277 dnia: Listopada 09, 2006, 13:31:24 »
Ceremonia już się zakończyła, kilka fotek dla tych co w pracy siedzą

Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #278 dnia: Listopada 09, 2006, 13:34:27 »
Imprezka była przednia, mogłi jeszcze różańce powieśić na lusterkach tych maszyn, nomen omen do zabijania.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

kozak

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Listopada 09, 2006, 13:58:17 »
Witam,

Właśnie wróciłem ze spottingu pod płotem. Cóż - czuje się zawiedziony, nie ma co ukrywać.
W planach był pokaz MiGów, co zresztą wczoraj ćwyczyli - jednak nie było ich można nawet usłyszeć, w ogóle się nie zgłosiły. F-16 , fakt przyleciały... ale z dużym opóżnieniem, zrobiły przelot nad lotniskiem i podchodziły do lądowania. To tyle.

Wszystko mam uwiecznione na taśme, łącznie z rządowym Jakiem i Mi :)

Co ciekawe, w oddali było wyraźnie widać rządowy samolot US - niebieski spód :) Jednak siadał na EPPO  zamiast EPKS... teraz on pomylił lotniska? :002:

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #280 dnia: Listopada 09, 2006, 13:59:08 »
Imprezka była przednia, mogłi jeszcze różańce powieśić na lusterkach tych maszyn, nomen omen do zabijania.
Ale tylko na zasadzie "oko za oko"  :004:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #281 dnia: Listopada 09, 2006, 17:09:46 »
Ktoś się orientuje czy ten napis "Jastrząb" na 4043 (i czy tylko na 4043) to na stałe czy tylko tak z okazji najazdu kaczek na Krzesiny?

Bo wicie, rozumicie w razie cóś to trza by skiny popoprawiać w LO   :004: :002:

czarli sorok siem

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Listopada 09, 2006, 17:17:40 »
Na zdjęciach zamieszczonych przez Shermana wygląda to na folię samoprzylepną (tak więc napis okolicznościowy).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #283 dnia: Listopada 09, 2006, 18:08:05 »
Uje... Moja Baba Jaga odbiera nową zabawkę ale ja nie latam, "bojem siem" http://img152.imageshack.us/my.php?image=image11091321tv14ss7.jpg
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #284 dnia: Listopada 09, 2006, 19:04:38 »
Ja się pytam, gdzie była eskorta ? Witek, co to MiGi nie nadążyły  :004: ?
Człowiek marznie, zapalenie płuc prawie lapie, o ON sobie nie przyleciał SKADAL TM !!!

Martin
PS "Fotki będą już wkrótce"
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.