Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 321242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #1185 dnia: Grudnia 10, 2009, 01:58:16 »
Ciężko przychodzi ludziom zrozumieć po co taka strefa ma być :) Nie mogą lub raczej nie chcą zrozumieć ze będzie to bezpieczne miejsce gdzie w razie czego można się spokojnie rozbić... Wola żeby ewentualne "katastrofy" spadały na nich na "chybił trafił"

Na kogo wypadnie na tego BĘC  :020:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #1186 dnia: Grudnia 10, 2009, 09:48:13 »
Na kogo wypadnie na tego BĘC  :020:

Proponuję prezasa "Marlewa", tak święcie w to wierzy , że to się naprawdę musi wydażyć.
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #1187 dnia: Grudnia 11, 2009, 21:39:36 »
http://www.tvn24.pl/2289690,0,0,1,1,prosto-z-nieba,wideo.html
Reportaż o "Oazie spokoju" (koło 31blot rzecz jasna). :karpik :icon_lol:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2009, 21:50:25 wysłana przez szturmowik »
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #1188 dnia: Grudnia 11, 2009, 23:24:01 »
Podwiesia bedom rzucać  :020: :020: :020:
Czasami odnoszę wrażenie, że nasze kochane społeczeństwo im mniej wie tym lepiej dla niego samego.

« Odpowiedź #1189 dnia: Grudnia 12, 2009, 00:17:01 »
W ramach ćwiczeń w bombardowaniu bogu ducha winnych Afgańskich wiosek.  :021: Powinni piznąc na te osiedla parę bombek i był by spokój.   :021:
... to jest moja prywatna opinia .... i tej wersji będę się trzymał   :118:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2009, 11:17:27 wysłana przez Syringe »

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1190 dnia: Grudnia 12, 2009, 10:03:43 »
Ja mam plan: jak się będą Su i MiGom resursy kończyć trzeba je porozstawiać po bazach lotniczych w których są problemy z otoczeniem, a potem ćwiczyć awaryjne wysiadanie nad takim marlewem na przykład. Rozwiązanie ma same plusy:
1. Brak problemów w stylu "nie wiemy co zrobić z nielatającym złomem"
2. Najpóźniej po drugim "wypadku" ludzie zaczną kojarzyć że tu nie ma co na sąd czekać, tu trzeba sp***dalać:)
3. Mamy sporo róznego rodzaju uzbrojenia made in USSR które po wycofaniu sprzętu rosyjskiego zostałoby w magazynach. Nie zostanie:)
4. Piloci będą oswojeni z wysiadaniem z samolotu.
5. Po skoszeniu polskiej chałupy pilot nie będzie miał problemów w koszeniu wrażych chałup.

PS: podwiesia? może ona myślała o zawiesiach? takich dźwigowych?:P
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #1191 dnia: Grudnia 12, 2009, 11:13:28 »
Podwiesia... zawiesia... jeden pies :)

Najbardziej boli to, że Ci ludzie myślą ze wojsko chce im zrobić poligon pod domem. Nie wierze, że nikt im nie wytłumaczył o co chodzi. Przecież w tej okolicy są osiedla nowych domków, a te jak wiemy trzeba kupić za grubą kasę... a kasy imbecyle raczej nie mają :)

Stąd podejrzewam ze całą akcje robią ekolodzy + miejscowe oszołomy albo miejscowe politykiery chcą zbić kapitał polityczny za wszelką cenę

PS. No przychodzi mi jeszcze jeden powód afery, mianowicie wszyscy wszystko wiedzą i rozumieją ale robią z siebie ofiary żeby na tym wszystkim zarobić :) Najnormalniej w świecie chcą wydębić odszkodowania od wojska i tyle :)

[gmod]Zwracaj większą uwagę na pisownię. Zapominasz o polskich znakach. Syr.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2009, 11:22:24 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #1192 dnia: Grudnia 12, 2009, 13:04:44 »
(...)4 tysiące spraw na kwotę około pół miliarda złotych(...) - ten koleś na końcu mnie zabił tym tekstem - my na prawdę tacy jesteśmy?

« Odpowiedź #1193 dnia: Grudnia 12, 2009, 14:17:35 »
A to nie było tak że ze względu na bliskość lotniska, kupili działki za grosze, a teraz chcą jeszcze wycyganić jakieś odszkodowanie. Przecież to lotnisko to chyba jeszcze Niemcy wybudowali a domki w pokazane w tym reportażu to  nówki??

Kubu

• Gość
« Odpowiedź #1194 dnia: Grudnia 14, 2009, 02:12:41 »
To jest polski standard. Kupują tanio ziemię bo wiadomo że koło lotniska to głośno i różnie bywa. A potem nagle im wszystko zaczyna przeszkadzać. W Lublinie ludzie taniej kupowali mieszkania na osiedlu Felin bo wiadomo było że ma być w tej okolicy ścieżka podejścia. A gdy plany lotniska stały się realne to nagle się okazało że im lotnisko przeszkadza, że się boją katastrof i że im będą hałasowały samoloty (jak by w planach było Heathrow).
Zresztą od lat w Świdniku jest lotnisko fabryczne i od lata coś lata. Wiadomo że teraz mniej intensywnie niż w latach 60 czy 70. No ale zdarzają się loty. Często niskie. I też nagle nie wiadomo skąd ludzie zaczęli marudzić że im śmigłowce przeszkadzają.

Ja to bym chętnie zamieszkał koło takiego miejsca. Tym bardziej że wiadomo że zrzuty nie będą 5 metrów obok domu tylko wewnątrz całkiem sporej strefy. Ale przynajmniej można by sobie pooglądać przeloty.

« Odpowiedź #1195 dnia: Grudnia 14, 2009, 16:15:59 »
Gdzie F16 zrzuci paliwo? Mediator pomoże się dogadać
Urząd Marszałkowski powoła mediatora, który będzie negocjował między wojskiem a gminami Kórnik i Mosina. Chodzi o granicę strefy zrzutu paliwa dla samolotów F-16 i ewentualne odszkodowania dla mieszkańców osiedli, które sąsiadują ze strefą
- To miało być ciche, urocze osiedle, z dala od miasta, kłopotów, blisko przyrody. A mamy jedno strapienie za drugim. Najpierw Polskie Sieci Elektroenergetyczne postawiły nam przed domami gigantyczną linię wysokiego napięcia, a teraz wojsko chce do pobliskiego lasu zrzucać paliwo z F-16 - skarżą się mieszkańcy osiedla Kamionki, którzy kilka dni temu spotkali się z posłami Platformy Obywatelskiej w Kórniku.

Strefa zrzutów to teren w pobliżu lotniska, nad którym w sytuacji awaryjnej pilot może zrzucić zbędny balast m.in. podwieszony sprzęt lub zbiorniki z paliwem. W skrajnym przypadku może się też katapultować.
Latem tego roku wojsko zwróciło się do marszałka województwa, by w planach zagospodarowania województwa uwzględniło buforową przestrzeń dla lotniska w Krzesinach. Proponuje, by strefa znajdowała się na terenach leśnych o powierzchni kilkudziesięciu hektarów między Kórnikiem, Kamionkami a Mosiną. - To obszar z dużym marginesem bezpieczeństwa. I w zasadzie jedyna możliwa lokalizacja dla podpoznańskiego lotniska - tłumaczy Marlena Bielewicz-Giochev, oficer prasowy 2 Skrzydła Lotnictwa Taktycznego w Poznaniu.

W Krzesinach stacjonują 32 samoloty F-16. Odbywają co najmniej kilkanaście misji dziennie. Pierwsze loty odbyły się tu trzy lata temu, ale decyzja o sprowadzeniu F-16 zapadła dużo wcześniej. Dlaczego wojsko dopiero teraz stara się o utworzenie strefy?

- Nie wiemy, wojsko tego nie tłumaczy. Nie ukrywam, że powstał duży problem. W okolicy planowanej strefy w ostatnim czasie powstało wiele nowych osiedli domów jednorodzinnych - mówi Jerzy Gładysiak, dyrektor departamentu infrastruktury w Urzędzie Marszałkowskim.

Mieszkańcy już zapowiadają protesty. Radni gminy Kórnik jesienią podjęli decyzję, że nie zgadzają się na wpisanie strefy do studium zagospodarowania przestrzennego i tym samym planu miejscowego. - Powód jest prosty: strefa zrzutów to już kolejna uciążliwość i zagrożenie dla naszych mieszkańców - tłumaczy burmistrz Kórnika Jerzy Lechnerowski.

Utworzenie strefy to zadanie rządowe. Teoretycznie więc rząd może nakazać samorządom lokalnym wpisanie strefy do studium. - Nie wyobrażam sobie jednak takiej sytuacji. Dlatego prawdopodobnie już w styczniu powołamy negocjatora, który rozpocznie rokowania między gminami a wojskiem dotyczącymi ewentualnej korekty granicy strefy i ustaleniem wysokości rekompensat dla mieszkańców - mówi Jerzy Gładysiak. - Do rozpoczęcia negocjacji brakuje nam tylko stanowiska gminy Mosina i uzupełnienia dokumentów przez wojsko.

Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,7360188,Gdzie_F16_zrzuci_paliwo__Mediator_pomoze_sie_dogadac.html
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #1196 dnia: Grudnia 22, 2009, 16:26:32 »
Od jakiegoś czasu klepałem u siebie profil polskiego F-16. Profesjonalista nie jestem, ale jakoś to szło. Pierwotnie miał to być 4065, ale z lekka zainspirowany filmikiem 13 WELT zmieniłem oznaczenie na 4043; kamuflaż jest raczej taki sam. A potem przerobiłem profil na tapetę:

Oryginalna rozdzielczość, 4096x2560 tu: http://www.sendspace.pl/file/de2ba4394045c358ed877fe
Inna kolorystyka tła, numer (tylko C), "Jaszczomp", "Żmija", "Viper" zamiast Falcona w podpisie, bez światłocienia, itp.: zgłaszać zapotrzebowanie to zmienię na specjalne życzenie
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

« Odpowiedź #1197 dnia: Grudnia 22, 2009, 19:09:43 »
Witam,
Mam takie pytanko, może z zupełnie innej beczki. Mieszkam niedaleko Wielunia (tego co stanął na drodze o czwartej z minutami panom z Luftwaffe). Nad naszą wsią często latają fajne samoloty. Przed aferą z F-16 widziałem nawet jak pilot jakiegoś MiG-a czy Su machał do mnie. (bardzo niskie loty raczyli Panowie ćwiczyć). A hałasu co nie miara (do tej pory żałuje, że nie pobiegłem za nimi  :003: ). Dzisiaj, niestety raczą już bardzo wysoko latać, tylko dźwięk silników uległ zmianie (inny na tych samych wysokościach) . Zastanawiam się czy mogą to być F - 16? Czy możliwe jest, że nasze "jarząbki" sobie tak latają? Może jest jakaś baza po drodze (nie wiem - Łazy?) z której startują? Co ciekawe; zawsze przed lotami wybierają się wiatrakiem chyba na rekonesans, a później już tylko grzmoty. Po zabawie również obserwujemy z Sołtysem helikopter. Nie wiem może patrzą czy coś nie odpadło? A poważnie to może ktoś z Szanownych Kolegów miałby jakieś informację co do tematu?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2009, 19:13:09 wysłana przez Syringe »
L'ordre règne à Varsovie!

Offline czarnyolek

• *
  • gg 9176114
« Odpowiedź #1198 dnia: Grudnia 22, 2009, 20:09:45 »
To są kochany F-16 z Łasku, niedaleko Widawy od waszej mańki jadąc :)

« Odpowiedź #1199 dnia: Grudnia 22, 2009, 22:14:19 »
A tak, przepraszam, nie z Łaz tylko z Łasku. To mówisz, że to nasze Efy? Mam nadzieję, że latem zrobię kilka zdjęć.  :020:
L'ordre règne à Varsovie!