Autor Wątek: Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder  (Przeczytany 27747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 02, 2005, 12:42:23 »
Kier jest wiecej. W skrócie:

1. Logitech Formula GP (żółta) - są wersje i pod USB i pod Game Port. Pedały mają tu tylko jedną oś. Split axis tak przydatnego w scigankach nie da rady tu zrobic.
2. Logitech Formula Force (czerwona) - tylko USB, z Force Feedback, pedały mogą pracowac jako spli axis
3. Logitech Vibration Force (plastikowa tandeta) - vibration nie ma nic wspolnego z FF. Pedały tez tylko jako jedna oś.
4. MOMO (ferrari w dziedzinie kierownic) cena sklepowa koło 500 zł.

1 mozna dorwac za około 60-80 zł. 2 chodzą po około 140 zł.
Bartek
Aztec.pl

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 04, 2005, 22:42:37 »
Znalazłem sobie ciekawą DEXXE, ma łądne symetryczne pedały.
Ktoś wie czy chodzi na jednej osi?

aa, i to coś:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74846804
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2005, 22:49:45 wysłana przez F. von Izabelin »
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 14, 2006, 12:03:15 »
Po pozytywnej wypowiedzi i dodatkowej konsultacji u ojca tego wątku, krmichal, zakupiłem przez allegro kierownicę Saitek R220. W zasadzie jestem zadowolony.  Trzeba ściągnąć ze  strony producenta dodatkowy program i ustawić urządzenie nie na 3,ale na 2 osi (jedna dla kierownicy, druga - wspólna - dla pedałów).  To zupełnie inne latanie, zwłaszcza  gdy udaje się okiełznać trymer wysokości (chociaż są z tym problemy).  Pedały mają jednak pewną wadę: nie "wystają" z podłogi jak w małym fiacie 126p, ale wiszą z góry i trzeba trzymać wyżej stopy, by nimi manipulować. Dobrym rozwiązanem wydaje się podłożenie pod stopy grubej książki. Na razie stosuję "KGB" Andrewsa i Gordijewskiego, ale przydałoby się coś innego  :001:                                               

Sky

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 20, 2006, 09:52:47 »
Ja posiadam kierownice Logitech WingMan FGP żółta Usb-ogólnie jestem zadowolony wady
jakie mnie denerwują to:
- pedał hamulca jest mniej precyzyjny od gazu trzeba lekko wcisnąć ok <1cm żeby zaczął działać
 (rozwiązanie to zastosowanie podkładek), gaz jest idealny lekkie naciśniecie i już ster sie wychyla
- najbardziej dobijający mnie problem to  rozkalibrowanie pedałów, często podczas latania
  po kilku min mam np  cały czas lekkie wychylenie na orczyku w prawo co utrudnia manewrowanie.
 Trzeba wyjść z gry odłączyć i znów połączyć do Usb często sie udaje (ale jak to zrobić on line).
Poza tym jestem zadowolony od początku latam na pedałach i teraz przestawienie sie na joya to
by była dla mnie masakra.
Czy u was Logitechy też mają takie same obiawy.
Pzd

kubacki

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 23, 2006, 17:22:06 »
Witam

A u mnie jako orczyk dziala MediaTech MT-172 CYBER RACE
za 50pln na allegro.

Pedaly ogromne, jednakowych rozmiarow i na jednej osi.
Calosc podpinana na usb i od razu widoczna bez sterownikow ( u mnie winda 2000)
Jakosc optycznie i w dotyku fatalna i skrzypi.
Ale co tam. Kierownica pod biurko a pedaly macane jeno stopami wiec wrazenia dotykowe nie istotne.
Podstawa pedalow leciutka ale z gumkami od spodu wiec trzyma sie dywanu az za dobrze.

Kulki przy manewrach jeszcze intuicyjnie w miejscu nie trzymam jak jeden z przedmowcow ale np prowadzenie maszyny w slizgu na skrzydlo wreszcie bez kurczowego zaciskania dloni.

Pozdrawiam 

[załącznik usunięty przez administratora]

czaro

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 10, 2006, 13:25:33 »
A wiec Jakie pedaly kupic najlepiej
nr1
nr 2
Ktore sprawiaja najmniej klopotow i sa testowane minimum 2 lata

czaro

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 30, 2006, 22:09:25 »
Czy ktos konkretnie napisze jakie pedaly i czy jestzadowolony?????
Jaka Firma i cena pozdr
[Proszę pisz poprawniej ortograficznie. -Jos]
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2006, 22:26:27 wysłana przez Josiv »

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 31, 2006, 23:48:56 »
Ja używam od ponad pół roku pedały (mechanikę oraz potencjometr) od zestawu firmy Trust bez ff, na początku działałem z elektroniką wymontowaną z kierownicy ale w końcu pedały wpiąłem w mjoya. Wybierałęm pod kątem symetrii i niewielkich rozmiarów. Dokładność nadal na fabrycznym potcie bardzo duża, bez szumów. Zestaw z allego za 40 zł.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 13, 2006, 16:16:13 »
Testował ktoś może kierownicę Tracera TRK-ER Easy Raider? Na allegro nówka ok. 50 - 60 zł (http://www.allegro.pl/item108559719__super_cena_kierownica_easy_raider_vibration.html). Wygląda całkiem całkiem, symetryczne i dość duże pedały, dużo przycisków. Pedały zapewne na jednej osi, ale wolałbym się upewnić.

DocPL

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 24, 2006, 13:56:26 »
Ponieważ sam długo :005: zmagałem się z wyborem kierownicy odpowiedniej do przerobienia na orczyk postanowiłem zebrać Wasze odpowiedzi i zrobić listy kierownic.

Proszę przysyłajcie na PW, e-mail (michelin4@wp.pl) albo GG (1356162) nazwy przetestowanych kierownic to będę uaktualniał listę.

KIEROWNICE Z 1 OSIĄ -pedały do wykorzystania jako orczyk

Apollo RW-1007
Apollo RW-1009 (tryb NEGCON) - tę kupiłem 24.07.2006 w Media Markt za 69zł)
Saitek R 220 (należy ściągnąć odpowiedni program ze strony producenta do zmiany trybu pracy)
Microsoft Sidewinder Precision Racing Wheel
Logitech Wingman Formula GP
Logitech Formula Force
Logitech Formula GP
Logitech Vibration Force
MediaTech MT-172 CYBER RACE

KIEROWNICE NIE DZIAŁĄJĄCE – tzw. 2 osiowe lub “split axis”
Microsoft Force Feedback Wheel

UWAGA : kierownice firmy Apollo mają na pudełku napis 1-oś lub 2-osie, modele oznaczone jako 1-osiowe można wykorzystać. Wersje 2-osiowe nie nadają się.

Mam nadzieję, że nie obrazicie się na mnie z powodu tego posta. Ot przyszedł nowicjusz i już nas ustawia, ale to nawyk z forum MW4 Merc gdzie moderowałem właśnie dział "Sprawy techniczne". Pomyślałem, że w ten sposób pomogę przede wszystkim tym z Nas, którzy chcieliby poeksperymentować ze swoim sprzętem

Pozdrawiam

PS - Pytanie do Admina/Moderatorów może ten temat należy "przykleić”? Przecież jest to ciekawy trick istotnie polepszający przyjemność z latania.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 24, 2006, 17:22:58 »
Odpowiedz Admina/Moda do Użytkownika

Wówczas należałoby przykleić 70% temnatów , w efekcie otrzymując nieczytelną liste przyklejonych tematów :D :D
Nikt Cie nie ma zamiaru ustawiac , a wręcz przeciwnie wielce jesteśmy usatysfakcjonowani  obywatelska postawa :)
Ustawia się tylko w przypadku gdy klient jest cham i zaczyna posta od ' ja was k.. a zaraz naucze jak powinno forum wyglądać" :D

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 24, 2006, 18:46:51 »
Odpowiedz Użytkownika do Admina/Moda  :020:
Wówczas należałoby przykleić 70% temnatów , w efekcie otrzymując nieczytelną liste przyklejonych tematów :D :D

Szmeisserku.. ale ten spis naprawdę byłby przydatny i pomocny tym, którzy będą w przyszłości chcieli zamontować sobie ped... hmm homos.. tzn... no te... żeby mnie nie posądzili o homofobie.. te.., no tego ... ORCZYK :)

bo ten spis na 4 stronie to niedługo zaginie w lawinie dyskusji.. nie możnaby go np. przesunąć na początek tego tematu ??

Ustawia się tylko w przypadku gdy klient jest cham i zaczyna posta od ' ja was k.. a zaraz naucze jak powinno forum wyglądać" :D

zaraz mnie odstrzelą  :021:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 24, 2006, 19:05:18 »
Ja bym ten przykleił............[łup]auuuu, dobra, już siedzę cicho.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 24, 2006, 20:16:32 »
no to gdzie ten spis?
może mam osobieście przeedytować i wydzielić z wątku?  :021: A może przykleić 4 strony dyskusji :P

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 24, 2006, 20:34:23 »
no to gdzie ten spis?
może mam osobieście przeedytować i wydzielić z wątku?  :021: A może przykleić 4 strony dyskusji :P

hehe 4 posty wyżej.. ale dla pewności:

Ponieważ sam długo :005: zmagałem się z wyborem kierownicy odpowiedniej do przerobienia na orczyk postanowiłem zebrać Wasze odpowiedzi i zrobić listy kierownic.

Proszę przysyłajcie na PW, e-mail (michelin4@wp.pl) albo GG (1356162) nazwy przetestowanych kierownic to będę uaktualniał listę.

KIEROWNICE Z 1 OSIĄ -pedały do wykorzystania jako orczyk

Apollo RW-1007
Apollo RW-1009 (tryb NEGCON) - tę kupiłem 24.07.2006 w Media Markt za 69zł)
Saitek R 220 (należy ściągnąć odpowiedni program ze strony producenta do zmiany trybu pracy)
Microsoft Sidewinder Precision Racing Wheel
Logitech Wingman Formula GP
Logitech Formula Force
Logitech Formula GP
Logitech Vibration Force
MediaTech MT-172 CYBER RACE

KIEROWNICE NIE DZIAŁĄJĄCE – tzw. 2 osiowe lub “split axis”
Microsoft Force Feedback Wheel

UWAGA : kierownice firmy Apollo mają na pudełku napis 1-oś lub 2-osie, modele oznaczone jako 1-osiowe można wykorzystać. Wersje 2-osiowe nie nadają się.

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel