Witam wszystkich!
Nie żebym miał jakieś preferencje, ale ten post skierowany jest głównie do mieszkańców Stolicy.
Otóż po wielu perypetiach (nagła awaria strony WWW, chroniczny brak $) zamierzam zrealizować tegoroczną podróż służbową do Warszawy. Służbową, tj. związaną z moimi pracami nad polskimi samolocikami w ramach projektów "Wrzesień 1939" oraz "Rajdy i Rekordy". W planie prócz spotkania zaprzyjaźnionych forumowiczów mam zaproszenie do Muzeum Techniki (przygotujemy dla nich prezentację) oraz penetrację wielu archiwów. Zatrzymam się kilka dni, ale i to może nie wystarczyć na zrealizowanie wszystkiego.
Dlatego
zwracam się z prośbą o pomoc.
Mój bliski współpracownik, JanuszB, zachorował i nie będzie mógł mi towarzyszyć, choć zapewne jakoś się spotkamy. Mnie przydałby się bardzo tubylec... eee, chciałem powiedzieć: miły Warszawianin chcący pokazać miasto koledze Roli

Ponieważ łażąc po mieście z mapą (a nie znając go) zmarnowałbym tylko czas i siły (tak bardzo potrzebne mi na negocjacje z szefami muzeów) prosiłbym o zgłoszenie się chętnej osoby, która ewentualnie mogłaby mnie podrzucić pod wskazane miejsce samochodem (bym sobie tam parę godzin pobuszował), no i też odebrać spod dworca - a generalnie problem jest w tym, że muzea itd. otwarte są w godzinach pracy...
Może Januszowi uda się kogoś mi przydzielić, ale wolę zawczasu zapytać, kto z Was mógłby mieć czas.
Ręka chory; Josiv, YoYo, Leszek957, Scoot w pracy, Labienus zajęty... kontaktuję się powoli z innymi...
Wstępny plan podróży:
środa 12.X.: przyjazd wczesnym popołudniem (jeśli nikogo nie znajdę z wolnym czasem, przybędę dopiero koło 16-stej, gdy zaczniecie wracać z pracy). Jako że będę nieco zmachany kilkugodzinną podróżą, dzień ten przeznaczę na spotkania z forumowiczami, np. Leszek957 zaprosił mnie już około 17-stej na Pole Mokotowskie w celu wspólnej konsumpcji napojów oczywiscie bezalkoholowych
Mile widziane transparenty z napisami "Teraz zawsze razem!" lub "Wodzu prowadź!" itd.
czwartek-piątek 13-14.X.: penetracja archiwów i muzeów. Mnóstwo miejsc, mało czasu. Janusz mam nadzieję załatwi gościa z cyfrówką znającego się na rzeczy, bo to i owo należy dokładnie obfotografować. Dlatego muszę szybko skakać z miejsca na miejsce:
- Centralne Archiwum Wojskowe
- Centralna Biblioteka Wojskowa
(muszę tam jedną sprawę omówić, na szukanie chyba nie starczy czasu, to studnie bez dna)
- Muzeum Techniki
(umówiona rozmowa z dyrektorem nt. przygotowania prezentacji w ramach moich projektów)
- Muzeum Wojska Polskiego
- MWP - Forty Czerniakowskie
(foto-sesja wybranych eksponatów, rozmowa z wierchowką)
- Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych
- Polskie Radio
(po tym jak zobaczyłem start eskadry Łosi i usłyszałem wywiad z F.Żwirko - wiem, że warto tam poszukać)
...tyle najważniejszych miejsc. Do tego dojdą wizyty u kilku ważnych osób (A.Glass).
sobota 15.X.: dzień rezerwowy, dla zapracowanych. Spotkam się m.in. z YoYo i Darkiem Kołodziejskim, który ma właśnie przyjechać. Po południu chciałbym załapać się na wykład w Klubie Miłośników Historii Polskiej Techniki Lotniczej.
niedziela 16.X. rano: powrót.