Autor Wątek: Rola Warsaw Tour 2005  (Przeczytany 5780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Rola Warsaw Tour 2005
« dnia: Października 10, 2005, 03:10:48 »
Witam wszystkich!

Nie żebym miał jakieś preferencje, ale ten post skierowany jest głównie do mieszkańców Stolicy.

Otóż po wielu perypetiach (nagła awaria strony WWW, chroniczny brak $) zamierzam zrealizować tegoroczną podróż służbową do Warszawy. Służbową, tj. związaną z moimi pracami nad polskimi samolocikami w ramach projektów "Wrzesień 1939" oraz "Rajdy i Rekordy". W planie prócz spotkania zaprzyjaźnionych forumowiczów mam zaproszenie do Muzeum Techniki (przygotujemy dla nich prezentację) oraz penetrację wielu archiwów. Zatrzymam się kilka dni, ale i to może nie wystarczyć na zrealizowanie wszystkiego.

Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc.

Mój bliski współpracownik, JanuszB, zachorował i nie będzie mógł mi towarzyszyć, choć zapewne jakoś się spotkamy. Mnie przydałby się bardzo tubylec... eee, chciałem powiedzieć: miły Warszawianin chcący pokazać miasto koledze Roli 8)  Ponieważ łażąc po mieście z mapą (a nie znając go) zmarnowałbym tylko czas i siły (tak bardzo potrzebne mi na negocjacje z szefami muzeów) prosiłbym o zgłoszenie się chętnej osoby, która ewentualnie mogłaby mnie podrzucić pod wskazane miejsce samochodem (bym sobie tam parę godzin pobuszował), no i też odebrać spod dworca - a generalnie problem jest w tym, że muzea itd. otwarte są w godzinach pracy...
Może Januszowi uda się kogoś mi przydzielić, ale wolę zawczasu zapytać, kto z Was mógłby mieć czas.
Ręka chory; Josiv, YoYo, Leszek957, Scoot w pracy, Labienus zajęty... kontaktuję się powoli z innymi...

Wstępny plan podróży:

środa 12.X.: przyjazd wczesnym popołudniem (jeśli nikogo nie znajdę z wolnym czasem, przybędę dopiero koło 16-stej, gdy zaczniecie wracać z pracy). Jako że będę nieco zmachany kilkugodzinną podróżą, dzień ten przeznaczę na spotkania z forumowiczami, np. Leszek957 zaprosił mnie już około 17-stej na Pole Mokotowskie w celu wspólnej konsumpcji napojów oczywiscie bezalkoholowych :mrgreen:
Mile widziane transparenty z napisami "Teraz zawsze razem!" lub "Wodzu prowadź!" itd. :lol:

czwartek-piątek 13-14.X.: penetracja archiwów i muzeów. Mnóstwo miejsc, mało czasu. Janusz mam nadzieję załatwi gościa z cyfrówką znającego się na rzeczy, bo to i owo należy dokładnie obfotografować. Dlatego muszę szybko skakać z miejsca na miejsce:
- Centralne Archiwum Wojskowe
- Centralna Biblioteka Wojskowa
(muszę tam jedną sprawę omówić, na szukanie chyba nie starczy czasu, to studnie bez dna)
- Muzeum Techniki
(umówiona rozmowa z dyrektorem nt. przygotowania prezentacji w ramach moich projektów)
- Muzeum Wojska Polskiego
- MWP - Forty Czerniakowskie
(foto-sesja wybranych eksponatów, rozmowa z wierchowką)
- Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych
- Polskie Radio
(po tym jak zobaczyłem start eskadry Łosi i usłyszałem wywiad z F.Żwirko - wiem, że warto tam poszukać)
...tyle najważniejszych miejsc. Do tego dojdą wizyty u kilku ważnych osób (A.Glass).

sobota 15.X.: dzień rezerwowy, dla zapracowanych. Spotkam się m.in. z YoYo i Darkiem Kołodziejskim, który ma właśnie przyjechać. Po południu chciałbym załapać się na wykład w Klubie Miłośników Historii Polskiej Techniki Lotniczej.

niedziela 16.X. rano: powrót.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #1 dnia: Października 10, 2005, 13:19:33 »
Rola, ja mam w piątek godziny dziekańskie cały dzień, a czwartek bardzo luźny od zajęć. Jeśli tylko uda mi się skutecznie wykurować to coś pomogę... ale niestety jestem bez samochodu, bo ten jest w warsztacie do końca miesiąca (Sunny wie co i jak :D ). Na spotkanie w miłym gronie na pewno znajdę czas. Swoją drogą gdybyś jechał do CBW to bym też się chętnie zabrał, bo mam do poszperania trochę.

Pozdrawiam!

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #2 dnia: Października 10, 2005, 14:08:01 »
Rola, środę mam całą wolną (tak się złożyło) więc mógłbym Cię odebrać z dworca (Centralnego ?), ale autkiem raczej nie będę dysponował (choć jeszcze popytam). Mógłbym służyć ewentualnie jako "tubylczy tragarz-przewodnik" i pomóc Ci dojechać z bagażami do miejsca zakwaterowania komunikacją miejską. (No właśnie gdzie sie zatrzymasz?)
Więc jeśli nie znajdziesz nikogo zmotoryzowanego, to służę pomocą (choćby od rana). Tylko powiedz o której konkretnie przyjeżdża twój pociąg?

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #3 dnia: Października 10, 2005, 14:10:39 »
Byłoby fajno, gdybyśmy razem wybrali się do CBW, Labi.
Dzięki za odzew, Piotrze.

UPDATE #1:

von Rutkov ma czas w środę, będzie więc mym rycerzem na białym koniu wydobywającym mnie z opresji :)

Przybędę elektrowozem pościgowym 8) EX-5310 o godzinie 13:58.
O 16:00 mam spotkanie z panem Szczepańskim w WOK.
O 17:00 - jak pisałem - zlot forumowiczów na Polu Mokotowskim (sensacja! okazja zobaczenia Roli w realu :lol: )
Zatrzymam się u Michała (big S!).

Wstępnie na sobotę umówione jest spotkanie na szczycie w Muzeum Techniki.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #4 dnia: Października 10, 2005, 14:50:35 »
Napisałeś;
O 16:00 mam spotkanie z panem Szczepańskim w WOK.

Czy chodzi o Jacka Szczepańskiego od balonów? I co to jest WOK?

Ja w zasadzie pracę mam dorywczą :D  i nie bardzo mogę w tej chwili coś zadeklarować, ale do wtorku/środy postaram się wyjaśnić swoje sprawy.
Gdyby wszystko poszło po mojej myśli to przypuszczam, że miał byś do dyspozycji minie z samochodem. Potrzebny był by jeszcze ktoś bdb. znający Warszawę :oops: , bo ja to jestem z Pragi :D .
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #5 dnia: Października 10, 2005, 15:10:27 »
Cytat: Scoot
Potrzebny był by jeszcze ktoś bdb. znający Warszawę  , bo ja to jestem z Pragi  .

Wystarczy Warszawiak z planem miasta :wink:, więc ja się pewnie nie nadam, bo też z Pragi jestem :D.
A tak poważnie, to pogadamy w środę przy piwie  :564:  

WOK -??? Wojewódzki Ośrodek Kultury ???

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #6 dnia: Października 10, 2005, 15:23:02 »
... bo ja to jestem z Pragi Very Happy

No tak, Ty jesteś z Pragi Północ, Piotrek też, ja z Pragi Południe. Wyglada na to, że trzeba przenieść Pola Mokotowskie na "naszą" stronę Wisły.
Leszek

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #7 dnia: Października 10, 2005, 15:33:43 »
Cytat: Leszek957
No tak, Ty jesteś z Pragi Północ, Piotrek też, ja z Pragi Południe. Wyglada na to, że trzeba przenieść Pola Mokotowskie na "naszą" stronę Wisły.

Zaraz... zaraz... hola! Ja też jestem z Pragi Południe to Piotrek mieszka za torami! :D  

Przecież mamy Gocław!

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #8 dnia: Października 10, 2005, 15:35:48 »
Zaraz... zaraz... hola! Ja też jestem z Pragi Południe to Piotrek mieszka za torami!  

A ty prawie na torach
 :D  :mrgreen:

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #9 dnia: Października 10, 2005, 15:54:53 »
WOK - Wiejski Osrodek Kultury ? :P
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2005, 19:12:15 »
Tylko bez regionalizmów proszę! Bo ja nic nie rozumiem :lol: Jeśli Praga to nie dzielnica Warszawy, to co? Czeska enklawa? Niedługo rozwiedziecie Warsa z Sawą, on weźmie za żonę pannę Star - i będzie miasto Starwars :P  A ja za to mieszkam na bagnie osuszonym przez Szkotów-kolonistów. Danzigtown, prastare szkockie miasto :lol:

Tak, pan Jacek Szczepański, kierownik muzeum w Legionowie.

Przez WOK miałem na myśli dawniejszy Wojewódzki Ośrodek Kultury (zostałem źle poinformowany) a dziś Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki, ul.Elektoralna 12.

W środę transport obiecał zapewnić von Rutkov, sobota też jest spoko. Pozostaje kwestia podrzucenia mnie pod wskazane adresy w czwartek i piątek. Mam nadzieję, że Ci się uda urwać, Scoot.

swier

• Gość
Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2005, 20:48:46 »
niestety  :?

w środę rano odpalam bolida do zakopca na kongres i wracam w piątek w nocy. Czyli dokładnie jak jesteś w GG Rolciu  :(

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #12 dnia: Października 11, 2005, 16:50:53 »
Już trochę wiem!  :D
Czwartek w najgorszym wypadku będę wolny dopiero około 13-14.
Natomiast w piątek na 99% mogę być wolny już od rana.
W środę na spotkaniu wszystko dogadamy i ja też będę już wiedział coś więcej.
W razie czegoś nagłego to dzwoń na komórkę.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #13 dnia: Października 11, 2005, 18:05:41 »
No to extra, Scoot! Nie dość, że pogadamy wreszcie nieco dłużej (będę już po rozmowie z J.Szczepańskim), to jeszcze gdzieś mnie podrzucisz ;)

Na piątek zaklepałem rozmowę z red.nacz. "Skrzydlatej Polski". I chyba wieczorem do pana Glassa podskoczę, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.

W muzeach nie zaklepałem wizyt na godzinę, bo dyro na urlopie chyba... więc mam "elastyczne terminy".

Rola Warsaw Tour 2005
« Odpowiedź #14 dnia: Października 12, 2005, 01:00:35 »
Rolciu Ty nie licz na jakieś wycieczki po tym spotkaniu, przewiduję, że raczej nie będziesz w stanie.  :D Na Pola wszyscy przychodzą pieszo tak dla kondycji :shock:  :D . Natomiast powroty bywają długie i męczące, bo droga robi się minimum dwa razy dłuższa :D . Wiesz takie anomalie geograficzne, trochę inne pole magnetyczne :D .

Przyjeżdżaj śmiało drzwi stoją otworem, i jak to się mówi „gość w dom .. żona w ciąży” oraz „postaw się a zastaw się”. Taka okazja „Rola w Warszawie” nie zdarza się często.