Autor Wątek: Ksiązki o lotnictwie  (Przeczytany 98055 razy)

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Ksiązki o lotnictwie
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpnia 18, 2013, 21:16:01 »
Jak by ktoś miałwątpilwości to wyjasniam:
"Pilot sztukasa. Mój dziennik bojowy H.U. Rudla" - to to samo co "Czas Wojny" z 1995 r.

Przeczytałem właśnie "Podniebna kawaleria" W. Herbsta.
Bardzo ciekawa książka. Zupełnie inne podejście niż znana mi literatura polskich autorów. Bez zadęcia, tak normanie facet opisuje swoje latanie. I co ciekawe - dosyć krytycznie i bez skrupułów mówi o wadach innych pilotów. O wadach nie tyle co jako pilotów, ale jako dowódców. O samym strzelaniu i lataniu jest stosunkowo niewiele, ale bardzo ciekawie i realistycznie opisane misje w któych brał udział ...
Czytając tą książkę odniosłem wrażenie, że jest bardzo podobna w swojej wymowie (jako całość) do książki Jerzego Damsza "Lwowskie Puchacze. Wspomnienia Lotnika" Wyd. Znak, Kraków 2009. Mało polityki, mało spraw związanych z PSP ogólnie, ale za to bardzo dużo z normalnego, codziennego, nudnego życia pilota mysliwca. Nie tylko tego służbowego, ale także prywatnego. I wrażenie , że każdy, nawet najprostszy lot mógł byc ostatnim.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #136 dnia: Września 08, 2013, 19:27:00 »
Ostatnio wróciłem po dłuższej przerwie do literatury obejmującej II wś na morzu.
Zakupiłem sobie trzy pozycje.

"Cel Tipritz" Patrick Bishop - Wyd. REBIS, Poznań 2013.
Ciekawa książaka opisująca próby zniszczenia bliżniaka "Bismarcka" przez brytyjczyków.
Bardzo solidnie napisana książka. Z racji tego, że opisuje wszystkie operacje przeciwko pancernikowi, to nie zagłebia się szczegółowo w każdą z operacji - ale opisuje je w sposób wg. mnie wystarczająco dokładny aby zrozumieć skalę przedsięwzięcia. Interesujące są opisy tego jak przedstawiało się życie na okrecie, który niemalże cały czas stał na kotwicy.
Oczywiście są tutaj opisy operacji związanych z północno-norweskim teatrem operacji morskich czyli konwoje do Murmańska (masakra PQ-17, zatopienie "Scharnhorsta") jak również zarysowane tło kto i dlaczego podejmował takie a nie inne decyzje.

Druga pozycja to "Ostatni U-boot" Wolfgang Hirschfeld, Wyd. Finna 2008.
Jeśli ktoś czytał takie tytuły jak "Zelazna trumny "Wernera, "Cisi myśliwi", czy "Okręt" - to chyba wie co może przeczytać w takiej książce.
Ale różnica jest taka, że tutaj pisze podoficer i niemalże zupełnie pomija sprawy prywatne i to co robili w bazie - skupiając się na opisach patroli bojowych.
Facet pływał na IXC więc nie brał udziału w typowych bitwach konwojowych. Książka bedąca znakomitym uzupełnieniem ksiązki Wernera.

Trzeciej jeszcze nie przeczytałem :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #137 dnia: Września 08, 2013, 22:44:40 »
A ja korzystając z likwidacji salonu "Empik"(-30%): "Specjalne operacje bombowców" i "Broń rakietowa w II Wojnie Światowej".
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #138 dnia: Września 09, 2013, 18:00:37 »
"Specjalne operacje..." mam za sobą. Fajna lektura, nie będziesz zawiedziony.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #139 dnia: Października 24, 2013, 16:25:07 »
W październiku została wydana książka pt. "Pilot Apacza" Ed Macy
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/2580/Pilot-Apacza---Ed--Macy
Czytał ktoś w wersji angielskiej ?
Na Amazonie są całkiem pozytywne recenzje http://www.amazon.co.uk/Apache-Ed-Macy/dp/0007288174
Jak by ktoś chciał ebook-a to można tylko dziś kupić za niecałe 21,00 PLN na woblink.com w promocji http://woblink.com/e-book,pilot-apacza-ed-macy,10207 z kodem.

« Odpowiedź #140 dnia: Października 26, 2013, 12:28:07 »
W "Stonka Niskie Ceny" za 12,99 zł  jest do odebrania książeczka autorstwa Micheal'a Korda "Bitwa o Anglię - strategia zwycięstwa". Tytuł warty uwagi. Szczególnie za tą cenę :).

« Odpowiedź #141 dnia: Października 26, 2013, 14:26:38 »
W październiku została wydana książka pt. "Pilot Apacza" Ed Macy
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/2580/Pilot-Apacza---Ed--Macy
Czytał ktoś w wersji angielskiej ?
Na Amazonie są całkiem pozytywne recenzje http://www.amazon.co.uk/Apache-Ed-Macy/dp/0007288174
Jak by ktoś chciał ebook-a to można tylko dziś kupić za niecałe 21,00 PLN na woblink.com w promocji http://woblink.com/e-book,pilot-apacza-ed-macy,10207 z kodem.

Ja czytałem w oryginale, kupiłem jakieś 2 lata temu na amzonie. Świetna książka! Jak masz okazję kupić za cenę to się nawet nie zastanawiaj!

« Odpowiedź #142 dnia: Października 26, 2013, 14:31:48 »
Dzięki tiger250 za odpowiedź.
Książkę już kupiłem w czwartek :)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 24, 2013, 09:55:55 »

« Odpowiedź #144 dnia: Grudnia 25, 2013, 00:45:42 »
Dziś moje "świąteczne last minute": "Niebo w ogniu" B. Arcta (za 12,00 PLN) i "Fieseler Fi 156 w II wojnie światowej" J. Piekałkiewicza (19,50) w "Dedalusie".
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #145 dnia: Marca 29, 2014, 15:22:33 »
Miałem dylemat czy wrzucić tu czy do postu o emancypacji, jednak artykuł w linku dotyczy książki o kobietach:

Giles Whittell: Kobiety w kokpicie. Zapomniane bohaterki drugiej wojny światowej.
http://lotniczapolska.pl/Giles-Whittell:-Kobiety-w-kokpicie--Zapomniane-bohaterki-drugiej-wojny-swiatowej-,33374
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 20, 2014, 14:25:08 »
Witam serdecznie.

Mam do Was pytanie.

Czy poleciłby mi ktoś jakieś tytuły książek opisujących uzbrojenie lotnicze ? Od bomb, po pociski rakietowe itd.
Chodzi mi głównie o zastosowanie, parametry, użycie. Istnieje w ogóle jakikolwiek tytuł zawierający szczegółowy opis lotniczych środków bojowych ? Pozdrawiam

« Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 20, 2014, 21:33:40 »
W ramach "Przeglądu konstrukcji lotniczych" ukazała się kiedyś publikacja pod tytułem "Uzbrojenie lotnicze wschód". Numer 3\93. Można na pewno wygrzebać gdzieś pdf'a w sieci, a jakby co, mam też gdzieś oryginał.

« Odpowiedź #148 dnia: Kwietnia 20, 2014, 22:14:34 »
Czy poleciłby mi ktoś jakieś tytuły książek opisujących uzbrojenie lotnicze ? Od bomb, po pociski rakietowe itd.
Chodzi mi głównie o zastosowanie, parametry, użycie. Istnieje w ogóle jakikolwiek tytuł zawierający szczegółowy opis lotniczych środków bojowych ? Pozdrawiam

Witaj
Jest jedna fajna publikacja: Nowoczesne Uzbrojenie Lotnicze (Podwieszenia-Taktyka-Technika) autorstwa - Martin J. Dougherty.
Aktualnie do kupienia za śmieszną kwotę (ok. 11zł + wysyłka)

http://www.ceneo.pl/11544017

Opracowanie jest bardzo fajne, dla mnie na początek stanowiło duży zasób wiedzy o większości uzbrojenia stosowanego aktualnie w lotnictwie. Wszystko jest przystępnie opisane, na przykładzie konkretnych wariantów uzbrojenia poszczególnych maszyn (ok. 22 samoloty), całość podparta niezłą szatą graficzną. Na końcu mamy krótki opis każdego pocisku z wyszczególnieniem danych technicznych i opisem zastosowania.
Za takie pieniądze z czystym sumieniem polecam.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 20, 2014, 23:22:27 »
Z serii "Przegląd Konstrukcji Lotniczych" jest jeszcze "Uzbrojenie lotnicze NATO" (tom 34).

Są również porządne pozycje "Uzbrojenie ZSRR i Rosji 1945-2000. Lotnicze systemy rakietowe" oraz "Uzbrojenie ZSRR i Rosji 1945-2002. Lotnicze środki strzeleckie i bombardierskie".

Jeśli interesuje cię budowa i rozwiązania konstrukcyjne uzbrojenia lotniczego o warto sięgnąć po tom "Uzbrojenie" z serii "Ilustrowany Leksykon Lotniczy".
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.