Autor Wątek: Ksiązki o lotnictwie  (Przeczytany 106120 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ksiązki o lotnictwie
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 16, 2010, 16:56:57 »
http://lotniczapolska.pl/Il-2-Shturmovik-Guards-Units-of-World-War-2,14334

Bardzo ciekawa pozycja z serii "Osprey Combat Aircraft" dla ortodoksyjnych kufajmanów. Polecam ! :001:
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 18, 2010, 19:43:46 »
Polecam tę książkę.

Adam Zamoyski "Orły nad Europą"

http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=984

Poznamy tu przede wszystkim nie bezpośrednie relacje z walk, ale to co działo się z Wojskiem Polskim oraz pilotów. Od okresu międzywojennego do lat powojennych. Chciałbym uprzedzić , że jeśli ktoś do tej pory uważał polskich pilotów jako rycerzy przestworzy i salonów to się wyleczy z tego poglądu dzięki tej książce. Czasami było mi wstyd, że jestem polakiem. Obraz polskiego oficera oraz pilota, który wpajali bądź co bądź sami najsłynniejsi oficerowie piloci ( bo skąd jak nie na podstawie książek Króla, Skalskiego , Arcta mogliśmy się o tym dowiadywać ) odbiega diametralnie od tego co znalazłem w książce. Nie chcę generalizować, bo w każdym stadzie znajdą się czarne owce, ale wg. mnie obraz wyłania się dość ponury z tej lektury. Są też gorzkie słowa pod adresem aliantów , zwłaszcza po śmierci Sikorskiego.   
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 18, 2010, 21:32:58 »
Red - czy "Orły nad Europą" nie są przypadkiem prze-edytowaną wersją "Zapomnianych dywizjonów"?
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 19, 2010, 09:03:15 »
Ja mam dokładnie to wydanie : http://www.kdc.pl/orly-nad-europa_p10703312.html
Tak. To może być wersja "Zapomnianych dywizjonów" , której nie mam.
NA PLASTERKI !!!

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 19, 2010, 09:29:58 »
Jeszcze jedna mini recenzja. Wprawdzie nie związana z lotnictwem, ale jednak uznałem, że napiszę. Kupiłem kilka książek Svena Hassela, trochę w ciemno, bo było kilka jego tutułów dostępnych i spodziewałem się , że będzie warto, czytając reklamy i życiorys autora. Niestety. Po przeczytaniu jednej to tak jak bym przeczytał wszystkie. Nie polecam.  Autor sili się na cynizm, który mu generalnie nie wychodzi, a język którym się posługuje jest na poziomie gimnazjalisty z najgorszej dzielnicy w mieście, brak oparcia w faktach historycznych, błędy merytoryczne ( o zgrozo ! ). Podsumowując : jedna tak ( obojętnie która i to z bólem ) , resztę można sobie podarować szkoda pieniędzy.
NA PLASTERKI !!!

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 21, 2010, 11:25:51 »
Tak jak napisał Redspider Svena Hassela można sobie spokojnie darować.

« Odpowiedź #81 dnia: Września 26, 2010, 13:40:04 »
Witold Urbanowicz "Ogień nad Chinami" czytał to ktoś?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #82 dnia: Września 26, 2010, 15:44:33 »
Ba! Czytał 2 razy, bo tak się spodobała. W książce autor opisuje swoją drogę z Anglii, poprzez Stany Zjednoczone, Amerykę Południową i Afrykę aż do Kunmingu. Niezwykle ciekawa opowieść, sporo można dowiedzieć się o tym, jak przerzucani byli piloci z USA na daleki wschód. Jednocześnie Urbanowicz przytacza różne ciekawe sytuacje ze swojego życia, oraz dzieli się z czytelnikiem swoimi przemyśleniami. Polecam gorąco.

« Odpowiedź #83 dnia: Września 26, 2010, 22:18:21 »
No to poluję w następną niedzielę, bo widziałem ją dziś na "pchlim targu".
                                                                                  S. Dali

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #84 dnia: Września 26, 2010, 23:21:45 »
No to poluję w następną niedzielę, bo widziałem ją dziś na "pchlim targu".
Bez polowania http://www.ceneo.pl/717325
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 10, 2010, 09:06:02 »
Poszukuje czegoś z polskiej literatury gdzie byłby opis (w miarę szeroki) F9F Phanter i wogole wczesnych odrzutowców USA. Niestety monografii Phantery w Polsce nie widać, ale moze ktos sie zetknal z jakąs ksiazka która porusza jakos wiecej niz tylko 3 rzuty i dane?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 14, 2010, 11:24:04 »
Orientujecie się czy "Seria ze Śmigiełkiem" jest jeszcze kontynuowana? Tzn. czy wyszły jakieś nowe pozycje w ostatnim roku? Sprawdziłem na stronie wydawnictwa ale nic nowego nie widzę poza "NA KURSIE BOJOWYM" Rieszetnikowa.

« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 20, 2010, 17:39:58 »
Co do tego F9F w polskiej literaturze jest bieda ale jakbyś skusił się na angielską to jest coś takiego:
http://www.bazarek.pl/produkt/1712703/grumman-f9f-panthercougar-first-grumman-cat-of-the-jet-age-brad-elward.html
ewentualnie coś takiego :
http://img149.imageshack.us/i/f9fnf67.jpg/
.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 14, 2011, 14:00:36 »
Orientujecie się czy "Seria ze Śmigiełkiem" jest jeszcze kontynuowana? Tzn. czy wyszły jakieś nowe pozycje w ostatnim roku? Sprawdziłem na stronie wydawnictwa ale nic nowego nie widzę poza "NA KURSIE BOJOWYM" Rieszetnikowa.
Zła wiadomość jest taka, iż wygląda na to, że seria nie jest kontynuowana. Ukazało się tylko 6 pozycji (jak liczę po grzbietach książek na półce). Szkoda, "Seria z kotwiczką" wychodzi w L & L dalej. Teraz dobra wiadomość: literatura lotnicza zaczęła się pojawiać w serii wspomnień z frontu wschodniego wydawnictwa Maszoperia Literacka, których dystrybucją zajmuje się w/w L & L.
Właśnie czytam "Ścieżki myśliwego" Adolfa Dickfelda
http://maszoperia.org/ksiazki/133-adolf-dickfeld-sciezki-mysliwego-wspomnienia-niemieckiego-pilota-9788362129775.html
Niezła i gruba rzecz (blisko 500 stron), napisana w formie feletionów.  Łamie różne stereotypy! Nie brakuje w niej odniesień do współczesnego świata lat 90.: Srebrenica, ONZ, "Błękitne hełmy", Ruanda itd. Właśnie czytam jak Dickfeld i Hermann Graf w drodze do Wilczego Szańca zatrzymali się na popijawę we Wrocławiu, rodzinnym mieście autora. W nocy urządzili niezłą jazdę tramwajem po Breslau. Dodam, że tramwaj skradli z zajezdni. Nawet zabierali pasażerów z przystanków...
Jak skończę, zabieram się za "Messerschmitty nad Sofią" S. Stojanowa
http://maszoperia.org/militaria/6-stojan-stojanow-messerschmitty-nad-sofia-wspomnienia-bulgarskiego-asa-lotnictwa-mysliwskiego-9788362129461.html
Informacja dla tych, którzy nie czytali albo nie mają "Zestrzelić Hartmanna" duetu T&C, którą wieki temu wydało Kagero.
Na ostatniej stronie wspomnień Dickfelda Maszoperia zapowiada jej wydanie. No cóż, uważam że mogli się raczej zabrać za tych z LW, których na polskim rynku dotąd nie było, czyli niemal za cokolwiek, ale z drugiej strony, sam tego nie mam... 
Brawo Maszoperia, żeby im tylko starczyło pary i zamówień!                                                               

« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 14, 2011, 22:42:54 »
Właśnie czytam "Ścieżki myśliwego" Adolfa Dickfelda
....
Niezła i gruba rzecz...                                             
Przeczytałem, potwierdzam, polecam.
                                                                                  S. Dali