Witam serdecznie.
Jako że jestem świeżo zarejestrowany więc wirtualne piwo dla wszystkich ...

Szczerze powiedziawszy od dawna czytam wiadomości na tym forum,ale nie odzywałem się do tej pory ponieważ nie jestem pilotem,ani nawet nie mieszkam w okolicy jakiegokolwiek lotniska,więc ciekawostek żadnych nie mam skąd wziąć,a na moje ewentualne pytania,odpowiedzi znajdowałem we własnym zakresie...do tej pory.
No właśnie...Pojawiły mi się w głowie pytania na które odpowiedzi nie znalazłem ani tu,ani w GOOGLE'landii.
Pytania dotyczą awioniki zmodernizowanych w Polsce MiG 29:
1.Czy na poniższym obrazku (z prospektu WZL nr2) wszstkie fotki pochodzą z tej samej modernizacji?
Wydaje mi się że zdjęcia dolne to modernizacja póżniejsza zawierająca już kolorowy MFD.
Jeśli mam rację,to jakie panele powinny być zamiast paneli ATM (z prawej) i Unimor (z lewej)?
Czy czasem nie powinny tam być panele TACAN,IFF ( zamiast ATM) i COMM (z lewej) jakiejś innej firmy?Jak one powinny wyglądać?
2.Czy mógłby ktoś objaśnić w łopatologiczny sposób obsługę tych paneli.
Rozumiem że panel Unimor służy do wprowadzania częstotliwości COMM za pomocą klawiatury numerycznej,ale nie ogarniam tych trzech
przełączników:GR,DF,SQ,oraz klawiszy oznaczonych jako K i P.
3.Panel ATM,ma za zadanie tylko przedstawiać,wcześniej ustawione gdzie indziej,dane:TACAN,VOR i ILS,czy też można na nim
wprowadzać/modyfikować powyższe dane?Jeśli tak to w jaki sposób?
4.Czy zaznaczony przeze mnie,na żółto,obiekt to wyświetlacz TACAN?
Jeśli tak to czym się go nastawia (niestety nie mam fotek lepszej jakości).
Pytania dotyczące kolejnej sweetfoci:
1.Do czego służy panel AAP?Podejrzewam że zastępuje panel RSBN.Ale nie znalazłem zdjęcia wystarczającej jakości żeby móc
odczytać na nim napisy...
2.Do czego służy panel UFCP i jakie dane można na nim wprowadzać?
3.Po co dwie radiostacje:R-826,oraz RT-8200?
I jeszcze prośba:
Czy ma ktoś może zdjęcia lepszej jakości panelu APP?Zależy mi na takich z których da się odczytać napisy na panelu.
Jeśli tak to bardzo ładnie bym poprosił,bo te z netu,które znalazłem są nieczytelne,niestety...

Pozdrawiam.
Huston mam problem,nie weszły obrazki...
A wcisnąłem "umieść obrazek" i nic...