Odświeżę nieco temat, bo znalazłem kilka interesujących dodatków, zarówno scenerii jak i śmigłowców:
Zbiornik "Bambi Bucket" do Bella 412 Jordana Moore`a. Kilka
screenów,
download. Zbiornik jak zbiornik, fajnie wygląda, można zrzucić wodę, na ziemi elegancko sie "składa". Przyda się w scenerii North Haledon

Alphasim wydał MH-53J, jak na płatny dodatek jakość średnia, jak na Alphasim całkiem nieźle (oceniam po screenach). Model zewnętrzny ładny, panel bardo prosty, bez symulacji prawdziwych systemów śmigłowca (jak to u Alphasimu), ot kilka budzików. VC graficznie jest całkiem fajny, ale pewnie prawie nic tam nie jest klikalne, nie licząc paru pstryczków typu światła czy wypuszczanie podwozia.
Tu można zobaczyć screeny i przeczytać opisNemeth Designs robią CH-53E, znając ich poprzednie helikoptery na pewno będzie rewelacyjny, ale niestety zdaje się, że FSX only
Fotki z produkcji i dyskusjaKilka ciekawych scenerii, niekoniecznie do lotów śmigłowcami, ale świetnie sie do tego nadają, są nieduże i szczegółowe.
Pellston Regional Airport - bardzo ładnie wykonane, prawie na poziomie FlightScenery (Firefox proponuje zamienić na "chuliganeryj" bądź "helioenergetyce"

). Fototekstury 4 pór roku, animowany ruch na drodze, nocne oświetlenie, ładne modele, działający system "dokowania do rękawa" (nie wiem jak to nazwać, w oryginale "docking system" - jaką to ma poprawną nazwę w języku polskim?). Naprawdę warto ściągnąć i przetestować, sceneria nie wali po klatkach
Sceneria, AFCAD i patchDosyć ciekawa sceneria Iraku i Afganistanu- a dokładniej kilku scenek w okolicach Bagdadu i Kahandaru. Najlepiej sami zobaczcie, jest tam kilka obozów US, wypadek Hummera i tym podobne obiekty. Jak znalazł na latanie wojskowym śmigłowcem.
Dostępna na AvsimieSceneria miasteczka North Haledon, przeznaczona specjalnie do latania low&slow. Można wylądować na policyjnym lądowisku, ale też na każdym dachu, boisku. Jako opcja dostępny też jest efekt pożaru lasu, niedaleko którego znajduje sie jeziorko do napełniania zbiornika np. Bella 412

.
2 wersje, zwykła i lżejsza dla słabszych komputerów.
W połowie prawdziwa, w połowie fikcyjna sceneria lotniska "Dixie". Dosyć ładnie wykonane, małe (zaledwie kilkanaście obiektów) lotnisko w pobliżu Portland - lokalizacja jest zaletą dla posiadaczy wspaniałego pakietu Flightzone02 od FlightScenery. Sceneria nie jest rewelacyjna, ale dosyć udana.
3 screeny i download Na koniec śmigłowiec Westland Wessex. Jeszcze go nie testowałem, ale wygląda nie najgorzej. Wersja Royal Navy na pewno ma VC, nie wiem jak z drugą. Jeśli ktoś chce sprawdzić, czeka
tutaj.