Mam pytanie do osób które latały bądź latają z HTR (wersja 1.4). Dotyczy ono ustawienia czułości układów sterowania.
W HTR testowałem ustawienia realizmu na 20% oraz na 60%. Włączyłem oczywiście wyświetlanie parametrów (display velocities). Pierwsza istotna sprawa, która rzuciła mi się w oczy to czułość i zakres pracy pedałów. Przy włączonym HTR wygląda, że ustawienia czułości z FSX są całkowicie ignorowane - nie widziałem żadnej różnicy pomiędzy ustawieniami: min, 50% oraz max. Natomiast zakres pracy pedałów jest silnie asymetryczny. Ustawienie neutralne (pedały w pozycji spoczynkowej) to 20% (PED wg HTR display), lewy maksymalnie wciśnięty to 100%, prawy maksymalnie wciśnięty to 0%.
Ta znaczna asymetria, jak się doczytałem, to (w uproszczeniu) normalne zjawisko - związane jest to z ustawieniem "collective pitch" dla wirnika ogonowego. HTR nie odwzorowuje zakresu "negative pitch". Nie sprawia to jednak specjalnych problemów. Po prostu inny jest dostępny zakres szybkości obrotu w lewo niż w prawo.
Czy u Was jest podobnie z tą asymetrią i jaką macie wartość (PED wg HTR display) dla pedałów w pozycji neutralnej?
Miałem za to problem z ustawieniami czułości (joystick sensitivity) w HTR, standardowo jest to 25. W moim przypadku dla nawet małych wychyleń dawało to zmiany "cyclic" w zakresie 0 do 25% i prowadziło do utraty kontroli. Ustawiłem czułość na 50 i dla takich samych wychyleń mam teraz zmiany w zakresie 0 do 8% i da się latać, tyle, że trzeba się drążkiem namachać. Niestety są efekty uboczne, pedały zrobiły się nadwrażliwe (antitorque osiąga wartości krańcowe przy stosunkowo niewielkim wychyleniu pedałów), ale z tym da się latać.
Jaka wartość "joystick sensitivity" była optymalna w Waszym przypadku? I jeszcze jedno pytanie czy to normalne, że ustawienie "joystick sensitivity" w HTR wpływa tak na joystick, jak i na pedały?
PS nie dałem rady latać z HTR 1.5(beta) - szybko wpadałem w efekt wahadła. Jak widać czeka mnie sporo treningu. Jak opanuję korelację prawidłowego używania "cyclic", "collective" i "antitorque" z HTR, to sięgnę po 206 od Dodosim.
--- (informacja o kontrolerach i ich ustawieniach) ---
Używam joysticka Saitek Cyborg 3D jako kontrolera "cyclic pitch",
przepustnicy wbudowanej w joystick jako "collectivce pitch"
oraz pedałów Saitek Pro Flight Rudder jako "antitorque"
Ustawiłem, zgodnie z zaleceniami, w FSX settinsg null zone na 0 i sensitivity na max oraz usunąłem duplikacje osi pomiędzy joystickiem a pedałami. Skalibrowałem oba kontrolery.