Autor Wątek: Stanowisko Iranu wobec Holokaustu  (Przeczytany 2932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Stanowisko Iranu wobec Holokaustu
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 15, 2005, 22:16:32 »
Zle zinterpretowales.Obecnie Izraela broni Arrow.Podczas wojny w Iraku to był Patriot.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 15, 2005, 22:19:59 »
Patrioty nadal sa wykorzystywane w Izraelu, ale do obrony punktowej ważnych punktów strategicznych przed samolotami. Tak jak napisałem izraelczycy nie ufają Patriotom na tyle by znowu powierzyc im rolę ochrony antyrakietowej, mimo nowej wersji w której rozwoju mają i swoje 2 grosze ;)

pawel

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 15, 2005, 22:58:58 »
Rozumiem że pod pojęciem system obrony przeciw rakietowej, kryje się nic innego jak system Patriot.
Faktycznie przetestowany, ale i tak nie zestrzelił wszystkich Scudów wystrzelonych na Tel-Awiw
Nie chodzi mi o zestaw przeciwlotniczy jakim jest Patriot, lecz o kompleksowy system obrony strategicznej całego państwa. Wyraźnie to napisałem. System Patriot nie zwalcza rakiet balistycznych we wczesnych etapach trajektori lotu, i nie wykonuje wielu innych zadań do których zdolny jest "parasol antyrakietowy". System taki także ma możliwość zwalczania rakiet klasy SCUD. Przypomnę, że system został zbudowany z pogwałceniem umów międzynarodowych, które traktują o hamowaniu wyścigu zbrojeń. Budowanie tarcz antyrakietowych miało podniść skuteczność atomowaj pięści w sposób zdecydowany. Był to jedyny sposób na zatrzymanie zmasowanego udeżenia rakietowago. Walka z samolotami, nosicielami strategicznej broni jądrowej to zupełnie inna bajka. Ponieważ ZSRS nie dysponował strategicznymi bombowcami międzykontynentalnymi dla tego właśnie tak bardzo bał się wprowadzenia owych systemów antyrakietowych przez NATO i dla tego tak walczył w latach 60tych i 70tych zakaz ich budowania. Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podać numer tej "nowej Techniki Wojskowej", lub jeżeli ktoś nie ma do nTW dostępu mogę coś pogrzebać i naskrobać.
W sumie, to po co się bawić w drogie głowice jądrowe jak można zastosować broń biologiczną czy chemiczną,
(chyba tylko dla prestiżu, albo aby postraszyć sąsiadów "bądziecie dla nas mili bo mamy atomka")skutecznośc rażenie dużo mniejsza ale i tak dużo ludzi przeniosłoby się na "łono Abrahama"
Powiedział bym tak. Wszystko ma się głównie dla prestiżu , jeśli można tak powiedzieć. Podstawowa rola sił zbrojnych to odstraszanie militarne. A to jedno z najpotężniejszych narzędzi politycznych. Wojsko to nic innego jak przedłużenie rąk polityków, niezleżnie do tego czy siedzi w bazie macierzystej czy walczy. Co do zakresu stosowania broni jądrowej, chemicznej biologicznej, czy jakiejkolwiek innej to temata na baaardzo długi elaborat. Naprawdę rozwaliłeśmnie tym zdaniem, nie bardzo wim co na to mam odpowiedzieć. to tak jak powiedxieć poc o strzelać na wojnie z karabinków jak można użyć granatników.

To wszystko opiera na trzech grupach posiadaczy broni jądrowej : na tych co już mają, niedługo bedą mieli i tych co bardzo chcą mieć. I  tu należy się zastanowić którzy z nich są gorsi

Tan podził formalnie jest trochę inny...

Paweł
'VIPER'

P.S. Macias, jeżeli jesteś zainteresowany tematem to polecam książkę "Patriot kontra SCUD" (chyba taki był tytuł) wydawnictwa ALTAIR. Jak zapolujesz, to no pewno znajdziesz na Allegro, teraz nie ma, sprawdzałem. Ale będzie jeszcze w "wysyłkowym". Po prostu kup sobie jakiś numer Skrzydlatej Polski i zobacz na stronę gdzie reklamuje się wydawnictwo. Ciekawa pozycja, polecam

: Grudzień 15, 2005, 21:42:49
Iran teorytycznie zakłada 10 grzybków nad izraelem.Jaka jest odpowiedz Stanów Zjednoczonych*.Używają taktycznych ładunków nuklearnych w celu wyeliminowania potencjału militarnego i nuklearnego Iranu,czy też może odparowywują ich miasta.Ja skłaniam się za opcją pierwszą,ale ciekawi mnie wasza opinia.

*Oprócz Izraela oczywiście.

Wydaje mi się, że Izrael sam by się obronił, odpowiedzieliby natychmiast nalotami atomowymi.
   Amerykanie natomiast staraliby się niedopuści do eskalacji konfliktu, i tym sposobem wyszli by na bohatera w oczach opini publicznej. Jeżeli natomiast Iran zagroziłby bezpośrednio bezpieczeństwu USA, farmerzy odpowiedzieliby z pewnością serią ciosów taktycznych. Nie użyliby na pewno rakiet strategicznych. Nie do tego one służą. Takie jest moje zdanie.

Paweł
'VIPER'

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 15, 2005, 23:27:12 »
Spoko ja narazie jestem na etapie tłumaczenia Squadron Signal, dostałem ostatnio od wujka wszystkie numery i troszkę tego jest
on miał od angoli co przylatywali do Krzesin
jestem na 12 numerze więc jeszcze mi zleci ale jak skończę to się pomyśli chyba kojarzę okładkę tej książki startujący pocisk?? jest w Skrzydlatej Polce na odworcie okładki??
: Grudzień 15, 2005, 23:03:28
Wydaje mi się że USA za przeproszeniem położyłoby na to lachę i skończylo na grożnym pohukiwaniu,
wysłało mediatorów i czekało rozwiązania sprawy,za ten czas Izraelczycy w przyplwie euforii zarzucili by bombkami większość kraii arabskich i zamiast Bliskiego wschodu mamy wielka dymiącą dziurę :002:

Nie wiem jak wy to widzicie ale dla mnie USA jest kraj który niemal do perfekcji opanował radziecką taktykę "Kija i marchewki"

U ruskich wygladało top tak: "Bądzcie grzeczni to dostaniecie czołgi,
a jak nie to też dostaniecie te czołgi, tylko że my na nich wjedziemy"

Wersja amerykańska: "Badzcie grzeczni to wam damy parę fajnych rzeczy dzięki którym będziecie dalej straszyć arabów,
a jak nie to zobaczycie jak można być samotnym, na tak zaludnionym terenie jak Bliski wschód"

5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

pawel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 15, 2005, 23:52:14 »
U ruskich wygladało top tak: "Bądzcie grzeczni to dostaniecie czołgi,
a jak nie to też dostaniecie te czołgi, tylko że my na nich wjedziemy"

Wersja amerykańska: "Badzcie grzeczni to wam damy parę fajnych rzeczy dzięki którym będziecie dalej straszyć arabów,
a jak nie to zobaczycie jak można być samotnym, na tak zaludnionym terenie jak Bliski wschód"

...tak dokładnie by było. Amerykanie wyręczają sie Izaeczykami. Przysyłają im kasę, broń itd, a oni giną...za siebe...za nich. i tłuką tych arabów. Jednym słowem Izrael w rękach Amerykanów to silne narzędzie. Stabilizują region a w regionie jest ropa itd... itd...

A wcale ten wujek Sam nie kocha tak bardzo tego młodego chłopca któremu na imię Izrael. Wujek ma mnustwo spraw do załatwienia na podwókru, sam nie pójdzie bo go potem rodzina zbałamuci, więc spotyka małego izraela, daje mu parę dolców, dobry karabin a ten jak zginie to trudno... to nie z rodziny wujka Sama....itd...

Tak to wygląda, ta brudna polityka...

Pozdrawaiam
Paweł
'VIPER"

Paweł

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 16, 2005, 17:07:15 »
Jednym słowem Izrael w rękach Amerykanów to silne narzędzie.
A nie jest przypadkiem na odwrót? Niektórzy twierdzą że Washington jest wręcz okupowany przez Izrael :P
pozdrawiam

« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 16, 2005, 17:53:05 »
Ktoś kiedyś powiedział:  "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 17, 2005, 22:08:00 »
A ja jeszcze do zasady MAD (Mutual Assisted Destruction), która to niby chroni nas przed zagładą nuklearną:

To my o niej wiemy.

Ale czy znają ją i biorą do serca fanatycy pokroju np. tego gościa z Iranu? Przecież słowa jego przemówienia są dowodem, że raczej racjonalnie to on nie myśłi.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 17, 2005, 22:12:21 »
To fakt o tym gościu dużo można powiedzieć ale na pewno nie to że myśli racjonalnie
właśnie dzięki takim gościom zaczyna się ogólno światowa rozpierducha

kaa

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 18, 2005, 21:36:50 »
Bliski Wschód jest to taki teren na, którym luzie zawsze wyrzynali się z innymi, wyrzynają nadal, i będą dalej to robić.
tjaaa... w przeciwieństwie np. do Europy, gdzie od wieków panuje pokój i miłość bliźniego. :P

dorzucić im tam broni, niech się wyrżną w pień, potem posprzątac co zostanie i w końcu będzie tam spokój [...]należałoby spuścić parę bomb i poczekać na efekty
moim zdaniem na takie "opinie eksperta" jest miejsce na onecie, nie tutaj.

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 18, 2005, 22:11:51 »
Walka z samolotami, nosicielami strategicznej broni jądrowej to zupełnie inna bajka. Ponieważ ZSRS nie dysponował strategicznymi bombowcami międzykontynentalnymi dla tego właśnie tak bardzo bał się wprowadzenia owych systemów antyrakietowych przez NATO i dla tego tak walczył w latach 60tych i 70tych zakaz ich budowania.

Czy mam rozumieć, że w związku z powyższym radzieckie samoloty nie prowadziły niezmiennie przez ponad czterdzieści lat stałych (24/7/365) dyżurów  wzdłuż wybrzeży USA aż do zupełnie niedawna ?

pawel

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 19, 2005, 23:10:24 »
Tak Elwood, dobrze mnie zrozumiałeś. ZSRS nie prowadził niezmiennie przez cały okres zimnej wojny dyżurów bombowych, taka była doktryna radziecka. Zaraz po tym jak w WWS pojawił się pierwszy pełnowartościowy międzykontynentalny bombowiec (Tu-95) powstały siły strategiczne (1959) i Chruszczow wprowadził doktrynę całkowitej rakietyzacji sowieckich sił zbrojnych. Ten element triady jądrowej nigdy nie był mocną stroną związku radzieckiego. Nie twierdzę, że ZSRS nie brał pod uwagę uderzenia na kontynent amerykański przy pomocy lotnictwa. Jeszcze w latach 70-tych, czyli ponad 10 lat po wprowadzeniu przez USA "doktryny elastycznego reagowania" Kufajmany przewidywały tylko jeden scenariusz pełnoskalowgo konfliktu - zmiecenie USA z powierzchni ziemi za pomocą strategicznych rakiet balistycznych, bombowce miały przylecieć dopiero potem. Lotnictwo zaś miało być wykorzystane do ataku na kontynencie europejskim, więc nie był im potrzebny zasięg międzykontynentalny (przykład Tu-16, Tu-22). Reasumując ZSRS całkowicie marginalizował wykorzystanie swoich bombowców dalekiego zasięgu, dla tego miał ich w swoim arsenale tak mało. Dysproporcja to dziesiątki po jednej stronie w stosunku do tysięcy po drugiej!

P.S. Małe wyjaśnienie. Chec oznacza w języku Yidish nic innego jak tylko Arrow.

pozdrawiam
Paweł