Z powodu spraw rodzinnych czasu na pisanie o OFF'3 mam niewiele, ale zachęcony wczorajszym mailem z pytaniami ...
Parę słów o wymaganiach sprzetowych OFF'a 3 - w porównaniu do OFF'2 wymagania niestety wyższe / średnie + /, co wynika z nowości jakie daje OFF 3, ale spoko nie ma tu jakiegoś kosmosu. Wystarczy nieznacznie zejść z ustawień maksymalnych, a sim staje sie płynny w lataniu, a strata na jakości grafiki ledwo dostrzegalna. Warto poświęcić parę godzin i skonfigurować ustawienia gry stosowane do posiadanego sprzętu - polecam tu główną stronę OFF'a i ich Forum, jest co czytać i kombinować. Jak już przebrniemy przez różne warianty ustawień to sim graficznie prezentuje się bardzo ładnie, a i z wydajnością nie jest źle.
Na sprzęcie / moje / E8400@3,00Ghz, Gibabyte 9800GT 1GB v.O/C 700/1800, 4GB RAM,XP PRO+SP3 wachania FPS są jednak bardzo duże,od 20 do 60 FPS. Najgorzej jest na lotnisku podczas startu /20-30FPS/, w czasie lotów na baaardzo niskich pułapach /20-35FPS/ i ... przy najdalszym oddaleniu widoku w kokpicie samolotu. Czasami zdarzaja się "przycięcia" gry i spadek do 15 FPS /doczytanie?/, ale trwa to ułamek sekundy i generalnie gra jest płynna. Im wyższy pułap, tym jest lepiej /min.35-45FPS/. Sima ciągnie głównie taktowanie CPU / jeden procesor! /, GPU odgrywa mniejsza rolę, ale nie jest bez znaczenia ,im lepsza karta tym lepiej.Co ciekawe autorzy sima nie zalecają maksymalnych możliwych ustawień graficznych nawet dla posiadaczy najmocniejszych kart nvidii serii 2xx :karpik
Po zainstalowaniu podstawowej wersji gry wraz z ostatnimi patchami sim zajmuje aż 15,2 GB na dysku / bez CFS3 !/ - konieczna defragmentacja.
Zwracam honor twórcom OFF'a - po zainstalowaniu gry w głównym folderze jest obszerny i świetny manual/pdf/ - moje niedopatrzenie

.Sama lektura manuala daje nam już posmak gry! Manual naprawdę wzorcowy,dodatkowo rys historyczny, archiwalne zdjęcia, postery i materiały szkoleniowe dla pilotów z tamtego okresu - jest Super
Mam wrażenie, że w stosunku do OFF'a 2, mocno poprawiono AI przeciwnika. Już poziom rooki prezentuje spore możliwości i trzeba się nieźle starać, aby strącić przeciwnika w walce kołowej. Dla każdego z dostępnych flyable samolotów opracowano naprawdę dobry FM, postarano się nawet o specyficzny model lotu dla Camela, który przecież z tego słynął / ciągle nie potrafię nim latać

/. Duży Plus
Sim jest cholernie klimatyczny

/ze świetnie dobrana muzą w tle/ i wciągajacy,szczególnie kampanie offline. Przelotom przez linie frontu towarzyszą fajerweki wybuchy pocisków ciężkiej artylerii i "baranki" z ostrzału artylerii plot, na ziemi możemy zaobserowoać linie transzei i okopów , zniszczone miasta w pobliżu frontu jak i ruch sprzętu i kolumn pieszych. Również w powietrzu nie jest całkiem pusto, w trakcie wykonywania np. misji obserwacyjnej możemy spotkać inne formacje samolotów własnych jak i npla.Po prostu czuć, że coś się wokól nas dzieje. Kampanie obejmują praktycznie cały okres trwania I wojny swiatowej, więc możemy sobie polatać zarówno maszynami z silnikami pchajacymi, jak i ostatnimi "superkonstrukcjami" z ostatnich miesięcy wojny. Autorzy zapowiadaja kolejne darmowe maszyny. Nic dodać, nic ująć

Poza niewątpliwymi zaletami, OFF 3 ma również niedociągnięcia, które niestety psuja realistyczny odbiór sima. Jednym z nich są mapy przelotu w briefingu kampani - kiepskiej jakości

Poza wyznaczoną trasą przelotu z waypointami, linią frontu i większymi miastami w pobliżu, z mapy nie odczytamy praktycznie nic więcej.Żadnych szczególów terenu potrzebnych do nawigacji wizualnej, a przecież to podstawa do lotów w tym okresie. Również nie jest możliwe wyłączenie ikonki samolotu na mapie jak i trasy przelotu, szkoda, bo wychodzi z tego swoisty GPS

Ale, ale .. i na to pasjonaci sima znaleźli już rozwiazanie. Dzięki staraniom jednego z nich możemy pobrać z neta świetnie zeskanowane oryginalne mapy terenu z tego okresu, w tym z lokalizacją lotnisk polowych, które możemy wykorzystać do nawigacji. Próbowałem, da się, nie bez trudności, bo mapa briefingu jest jednak mało dokładna nawet w lokalizacji celu misji jak i waypointów w porównaniu do oryginalnych map terenu.
Symulator wciągnął mnie kompletnie i obecnie nie latam nic innego :banan Absolutnie nie żałuję wydanych pieniędzy, całkowity koszt z dostawa do domu ok. 134zł. Nie kryję, że stałem sie jego entuzjastą

bo sim moim zdaniem ma zdecydowanie więcej plusów niż minusów, na które zreszta można przymknąc oko.
Moim zdaniem zasłużona 5-, a sim godny polecenia