Autor Wątek: OVER FLANDERS FIELDS  (Przeczytany 51676 razy)

narrator

• Gość
Odp: OVER FLANDERS FIELDS
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpnia 16, 2009, 11:42:19 »
Da się, da się. Kombinuj "R", "Shift + R", "Ctrl + R". Labelsy i komunikaty też da się wyłączyć "D" lub "L" z kombinacją lub bez z shiftem lub ctrl. Zobacz jak to jest w CFS3 bo klawiszologia jest identyczna (choć oczywiście siłą rzeczy skromniejsza). Ustaw też realizm na maksa, wtedy gra przestaje śmierdzieć CFS, a robi się rasowy sim:)

A mi się za to udało ustawić 5DOF na FT, dzięki za inspirację:)

empeck

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 16, 2009, 11:44:47 »
da się wyłączyć ten "radar"?)

SHIFT+T

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #182 dnia: Sierpnia 16, 2009, 12:37:40 »
Podoba mi się ten OFF P3. Gdybym miał wystarczająco mocnego kompa to chyba bym go sobie kupił a tak niestety pozostaje czytać o waszych wrażeniach... Ech, życie ;)
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

narrator

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: Sierpnia 16, 2009, 12:50:38 »
Ros, ale my tu nawijamy o P2:) O P3 niestety nikt się nie wypowiedział choć jedna osoba ponoć już go ma... A co do wymagań to jest dość skalowalny, nawet bardzo, więc spróbować można.

Cholera, jak bym miał więcej czasu to postarałbym się rozgryźć jak to po sieci lata.

Empeck, jeszcze jedno pytanie - wiesz może czy i gdzie w P2 da się ustawić jakość skinów? Polovsky pisze coś o "low skinach", "ultra skinach", etc. więc wnioskuję, że to jest jakaś osobna funkcja poza suwakami w menu.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #184 dnia: Sierpnia 16, 2009, 13:17:37 »
Ros, ale my tu nawijamy o P2:) O P3 niestety nikt się nie wypowiedział choć jedna osoba ponoć już go ma... A co do wymagań to jest dość skalowalny, nawet bardzo, więc spróbować można.

Cholera, faktycznie mi się coś popieprzyło. W każdym razie można przyjąć, jakkolwiek ryzykowną hipotezę, że P3 > P2... Odnośnie wymagań to choćby nie wiem jakby były skalowalne to na 5-letnim lapciaku z kartą graficzną Intel Extreme (sic!) Graphics 2 jest nierealne.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

empeck

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: Sierpnia 16, 2009, 13:36:18 »
Empeck, jeszcze jedno pytanie - wiesz może czy i gdzie w P2 da się ustawić jakość skinów? Polovsky pisze coś o "low skinach", "ultra skinach", etc. więc wnioskuję, że to jest jakaś osobna funkcja poza suwakami w menu.

CFS3 domyślnie ustawia limit rozdzielczości textury samolotu na 1024x1024. By właczyć textury 2048x2048 należy odpalić program (...)\CFSWW1 Over Flanders Fields\cfs3config.exe i ustawić jego parametry tak jak pod linkiem poniżej:

http://www.regshanger.com/Groundcrew/homepage/Garage/2048%20textures/Ground%20Crew%20Design%20CFS3%202048x2048%20settings.php

Oczywiście to działa też w zwykłym CFS3 i w jego modach (ETO/MAW/PTO/OFF).

« Odpowiedź #186 dnia: Sierpnia 16, 2009, 15:40:48 »
Klawiszologia dla OFF'a:/ wybrzebana na forum /

Those functions marked with an ******* should be converted to single keystoke in Control . Because at a moments notice, you don't want to be messing around with 3 keys, also it's one heck of lot easier for your joystick to accept a single command, than a macro.

There are many single key commands, not used in OFF that can be utilized this way
Flaps Up & Down .............. F & V
Gear ................................ G
Brakes ..............................B
That's 4, right there, I believe there's 9
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mixture Full Rich . . . . . . . . Ctrl+Shft+F7 **************
Mixture Increase . . . . . . . . Ctrl =
Mixture Decrease. . . . . . . . Ctrl -
Mixture Idle Cutoff . . . . . . .Ctrl+Shft+F6 ************
Aircraft Labels . . . . . . . . . .Ctrl+Shft+L ************
Virtual Cockpit . . . . . . . . . .Unassigned ****************
Float View . . . . . . . . . . . . Shft+F6 ( personal choice, for exterior view )
Disappearing Cockpit . . . . . F3.. . . . Place yourself in the V.C, first, want Gunsite .. F5
Start Engine . . . . . . . . . . . E
TAC Screen. . . . . . . . . . . Shft+T
TAC Targets . . . . . . . . . . . T
TAC View Range . . . . . . . . Ctrl+Shft+T ************
Fly-By View . . . . . . . . . . . Shft+F9
Auto Trim . . . . . . . . . . . . Ctrl+A ( Austrailian Autopilot )
Select Weapon . . . . . . . . . Back
Fire Weapon . . . . . . . . . . . Enter
Machine Guns . . . . . . . . . . Spacebar
Bomb/Rocket View . . . . . . . F9 *****Trackir Conflict
WARP . . . . . . . . . . . . . . . .X
Cancel WARP . . . . . . . . . . .Ctrl+X
HUD w/Gauges . . . . . . . . . .F5
Gauges Cycle. . . . . . . . . . . Ctrl+Shft+1/2/3/4/5
Emergency Brake . . . . . . . . Ctrl+Shft+B
Dive Brakes Strutter . . . . . . D
Bomb Bay Doors Strutter . . . Shft+B
Windshield on N17 . . . . . . . .Shft+C
Reload Lewis Gun N17 . . . . . Shft+C also the SE5a. Doesn't actually reload anything ( Just for Show)
Advance 1 Waypoint . . . . . .Shft+W
FPS and lots of info . . . . . . .Z. . . . . Red Jumble of numbers. . Upper Left of screen
Maps in Cockpit . . . . . . . . . F7
Bombsite in SHORT . . . . . . . F7 . . . Phase 3 Doesn't Feature a SHORT
Map . . . . . . . . . . . . . . . . . M
Pilot & Iron Sights . . . . . . . .F6
Rear Gunner . . . . . . . . . . . .F8
Zoom IN . . . . . . . . . . . . . . .]
Zoom OUT . . . . . . . . . . . . . .[
Why Bail Out - Got NO Chute
WINGMAN COMMANDS
Attack . . . A
Rejoin . . . .R
Help . . . . .H
Split . . . . .S

Make a Blip Switch from F10 & F11. . 10% & 100% Throttle
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #187 dnia: Września 28, 2009, 15:44:03 »
Mam następujące pytanie: czy do OFF'a 2 /CFS3/ da się przypisać obsługę pedałów od kierownicy wg własnych ustawień? Próbuję zrobić to standardowo tak jak dla innych symulatorów, ale nic się nie dzieje. OFF2 /CFS3/ widzi kierownicę i joya, daje się zmieniać wszystkie pozostałe przyciski, ale na próbę zmiany difoltowych ustawień pedałów /ster kierunku góra i dół / nie reaguje.
Mnie już naprawdę nadgarstek boli od kręcenia kołówek wajchą od x52  :002:     
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #188 dnia: Października 09, 2009, 18:35:56 »
JEST  :010: :010: :010:  Właśnie dotarł do mnie zamówiony dokładnie tydzień temu OVER FLANDERS FIELDS BETWEEN HEAVEN AND HELL   :banan :banan  :banan
W weekend napewno znajdę czas na instalację i pierwsze wrażenia z lotów  :004:

Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #189 dnia: Października 11, 2009, 22:12:07 »
Pierwsze wrażenia raczej mocno skromne - prawie cały weekend poświęcony na walce ze sprzętem :502: ale... jak już wysyłają grę to przydało by się chociaż pudełko dvd z grą zapakować w jakąś folię, bo to standard, a nie tak ... luzem.
Instalacja OVER FLANDERS FIELDS BETWEEN HEAVEN AND HELL  na CFS3 w wydaniu EkstraKlasyka - bez kłopotów. Nie musimy tworzyć pliku BACKUP w CFS3, instalować pojedyńczych plików jak w OFF'ie 2, ani podmieniać nazw exeków, klikamy ikonę OverFlanderFields v1.0 na płycie i dalej postepujemy zgodnie z pojawiającymi sie instrukcjami. Po zakończeniu instalacji nastepuje autokonfiguracja gry z naszym sprzętem, a my możemy wyjąć płytę z OFF'em z napędu, działa bez. Dalej instalujemy ostatnie patche dostępne ze strony http://www.overflandersfields.com/ Superpatch v.1.32 i Minipatch v.1.32g.Instalacja zakończona, i możemy ruchomić grę...ale sobie nie polatamy  :005:
Generalnie ekrany startowe w poszczególych zakładkach zostały wymienione na nowe lub poprawione graficznie, wygląda to naprawdę bardzo dobrze. W Workshops dodano wiele nowych ustawień gry w tym obsługę monitorów panoramicznych, wreszcie przestała mi się sypać rozdzielczość na pulpicie i ikony po wyjściu z gry.
Pierwszą opcję, którą musimy ustawić, aby uruchomić Campaign, Quick Scenarios, Quick Combat lub Multi Player jest Pilot Dossiers. Do wyboru mamy Brytyjczyków, Francuzów i Niemców / myśliwiec lub bombowiec jak w OFF2 / ...i a jakże inaczej... USA  :118: Tu pojawia sie pierwszy problem i minus gry - próba wyboru eskadry, w której chcemy sobie polatać kończy sie znanym z OFF'a 2 komunikatem "run-time error 13 type mismatch" - no niestety musimy pamiętać, że przed uruchomieniem sima musimy zmienić język z polskiego na angielski tak jak opisałem na str.10 dla OFF'a2. Szkoda, bo jest to niewatpliwie upierdliwe  :005:
Wydanie gry jest ubogie :005: żadnej instrukcji w wersji papierowej i elektronicznej, że o załączonych mapkach terenu do nawigacji nie wspomnę.
Pierwsze baaardzo krótkie loty z braku czasu i...pierwsze miłe zaskoczenie. Teren w niczym nie przypomina CFS3, a w stosunku do OFF2 ogromna poprawa.Tekstury terenu raczej zbliżone do FS9 i FSX/ to moje zdanie! /, ale woda ...kiepska, choć i tak lepsza niż w OFF2, idzie wytrzymać.Chmurki też zupełnie przyjemne i całkowicie akceptowalne, ale graficznie nie powalają. Podopnie kokpity samolotów, poprawione graficznie, ale daleko im do wypieszczonych kokpitów z RoF'a.
Ogólnie - jest to czego sie spodziwałem. Nie będe się rozpisywał na temat gry, co ma, a czego nie, bo wystarczy wejść na strone głowną sima - lista zmian w stosunku do OFF'a 2 jest imponujaca , a załączone skriny nie odbiegają graficznie do grafiki sima. No i mamy od razu dostępnych 39 samolotów w wersji flyable, a następne darmowe w drodze  :004:
C.d.n 

Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #190 dnia: Października 30, 2009, 17:06:38 »
Z powodu spraw rodzinnych czasu na pisanie o OFF'3 mam niewiele, ale zachęcony wczorajszym mailem z pytaniami ...

Parę słów o wymaganiach sprzetowych OFF'a 3 - w porównaniu do OFF'2 wymagania niestety wyższe / średnie + /, co wynika z nowości jakie daje OFF 3, ale spoko nie ma tu jakiegoś kosmosu. Wystarczy nieznacznie zejść z ustawień maksymalnych, a sim staje sie płynny w lataniu, a strata na jakości grafiki ledwo dostrzegalna. Warto poświęcić parę godzin i skonfigurować ustawienia gry stosowane do posiadanego sprzętu - polecam tu główną stronę OFF'a i ich Forum, jest co czytać i kombinować. Jak już przebrniemy przez różne warianty ustawień to sim graficznie prezentuje się bardzo ładnie, a i z wydajnością nie jest źle.
Na sprzęcie / moje / E8400@3,00Ghz, Gibabyte 9800GT 1GB v.O/C 700/1800, 4GB RAM,XP PRO+SP3 wachania FPS są jednak bardzo duże,od 20 do 60 FPS. Najgorzej jest na lotnisku podczas startu /20-30FPS/, w czasie lotów na baaardzo niskich pułapach /20-35FPS/ i ... przy najdalszym oddaleniu widoku w kokpicie samolotu. Czasami zdarzaja się "przycięcia" gry i spadek do 15 FPS /doczytanie?/, ale trwa to ułamek sekundy i generalnie gra jest płynna. Im wyższy pułap, tym jest lepiej /min.35-45FPS/. Sima ciągnie głównie taktowanie CPU / jeden procesor! /, GPU odgrywa mniejsza rolę, ale nie jest bez znaczenia ,im lepsza karta tym lepiej.Co ciekawe autorzy sima nie zalecają maksymalnych możliwych ustawień graficznych nawet dla posiadaczy najmocniejszych kart nvidii serii 2xx  :karpik
Po zainstalowaniu podstawowej wersji gry wraz z ostatnimi patchami sim zajmuje aż 15,2 GB na dysku / bez CFS3 !/ - konieczna defragmentacja.

Zwracam honor twórcom OFF'a - po zainstalowaniu gry w głównym folderze jest obszerny i świetny manual/pdf/ - moje niedopatrzenie  :icon_redface: .Sama lektura manuala daje nam już posmak gry! Manual naprawdę wzorcowy,dodatkowo rys historyczny, archiwalne zdjęcia, postery i materiały szkoleniowe dla pilotów z tamtego okresu - jest Super  :010:

Mam wrażenie, że w stosunku do OFF'a 2, mocno poprawiono AI przeciwnika. Już poziom rooki prezentuje spore możliwości i trzeba się nieźle starać, aby strącić przeciwnika w walce kołowej. Dla każdego z dostępnych flyable samolotów opracowano naprawdę dobry FM, postarano się nawet o specyficzny model lotu dla Camela, który przecież z tego słynął / ciągle nie potrafię nim latać  :020: /. Duży Plus  :010:

Sim jest cholernie klimatyczny  :010: /ze świetnie dobrana muzą w tle/ i wciągajacy,szczególnie kampanie offline. Przelotom przez linie frontu towarzyszą fajerweki wybuchy pocisków ciężkiej artylerii i "baranki" z ostrzału artylerii plot, na ziemi możemy zaobserowoać linie transzei i okopów , zniszczone miasta w pobliżu frontu jak i ruch sprzętu i kolumn pieszych. Również w powietrzu nie jest całkiem pusto, w trakcie wykonywania np. misji obserwacyjnej możemy spotkać inne formacje samolotów własnych jak i npla.Po prostu czuć, że coś się wokól nas dzieje. Kampanie obejmują praktycznie cały okres trwania I wojny swiatowej, więc możemy sobie polatać zarówno maszynami z silnikami pchajacymi, jak i ostatnimi "superkonstrukcjami" z ostatnich miesięcy wojny. Autorzy zapowiadaja kolejne darmowe maszyny. Nic dodać, nic ująć  :010:

Poza niewątpliwymi zaletami, OFF 3 ma również niedociągnięcia, które niestety psuja realistyczny odbiór sima. Jednym z nich są mapy przelotu w briefingu kampani - kiepskiej jakości  :005: Poza wyznaczoną trasą przelotu z waypointami, linią frontu i większymi miastami w pobliżu, z mapy nie odczytamy praktycznie nic więcej.Żadnych szczególów terenu potrzebnych do nawigacji wizualnej, a przecież to podstawa do lotów w tym okresie. Również nie jest możliwe wyłączenie ikonki samolotu na mapie jak i trasy przelotu, szkoda, bo wychodzi z tego swoisty GPS  :005:
Ale, ale .. i na to pasjonaci sima znaleźli już rozwiazanie. Dzięki staraniom jednego z nich możemy pobrać z neta świetnie zeskanowane oryginalne mapy terenu z tego okresu, w tym z lokalizacją lotnisk polowych, które możemy wykorzystać do nawigacji. Próbowałem, da się, nie bez trudności, bo mapa briefingu jest jednak mało dokładna nawet w lokalizacji celu misji jak i waypointów w porównaniu do oryginalnych map terenu.

Symulator wciągnął mnie kompletnie i obecnie nie latam nic innego  :banan Absolutnie nie żałuję wydanych pieniędzy, całkowity koszt z dostawa do domu ok. 134zł. Nie kryję, że stałem sie jego entuzjastą  :004: bo sim moim zdaniem ma zdecydowanie więcej plusów niż minusów, na które zreszta można przymknąc oko.
Moim zdaniem zasłużona 5-, a sim godny polecenia  :001:

Spokój cechuje Mistrza.

flatbeet

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: Października 30, 2009, 19:35:11 »
dzięki za obszerny opis. przekonałeś mnie że gra warta jest tych pieniędzy. tyle tylko że czuje ze mój sprzęt nie dźwignie tej gierki na w miarę rozsądnym poziomie - mam sprzęt sprzed 3 lat więc najpierw czeka mnie modernizacja kompa, z którą i tak noszę się już od dłuższego czasu.
dzięki za recenzję

« Odpowiedź #192 dnia: Listopada 05, 2009, 15:06:28 »
Sim rozwija się w najlepsze czego dowodem jest zapowiedz wydania oficjalnego addona. Na razie nie zapowiedziano ostatecznego terminu wydania dodatku /może na Boże Narodzenie :011:/ ani jego ceny. Na pewno będą dodatkowe samoloty, tekstury i wiele innych nowości  :banan
Szczegóły dla zainteresowanych simem tu http://forum.combatace.com/topic/49441-off-addon-1-will-contain/.
P.S.
Czy Ktoś z Forum oprócz mnie lata tego sima :011:
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #193 dnia: Listopada 20, 2009, 22:22:36 »
Oficjalna strona dodatku http://www.overflandersfields.com/Addon1.htm a cena zupełnie przystępna 19,99$ + koszty pozostałe.
Daty wydania jeszcze nie podano, ale można przypuszczać, że będą się chcieli wyrobić na początek grudnia.
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #194 dnia: Listopada 23, 2009, 21:16:33 »
W nawiązaniu do dyskusji na temat sterowców w RoF'ie mała próbka tego co możemy spotkać w OFF BHaH http://www.youtube.com/watch?v=gYcuOLVeK10  :001:

P.S.
Temat będzie chyba do zamknięcia bo zrobił się z tego monolog  :004:
Spokój cechuje Mistrza.