Autor Wątek: F-35  (Przeczytany 54328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: F-35A zdjęcia z produkcji
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 05, 2007, 12:12:56 »
A ja dalej twierdzę że jest brzydki jak kupa  :118:
Ale technologia robi wrażenie.

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 05, 2007, 13:59:39 »
Przesadzacie Panowie. Nikt z was nie widział go na żywo więc nie ma tematu. Na zdjęciach to nie to samo. Jak już wejdą do czynnej służby to na pewno pokażą się na pokazach lotniczych i będzie można je ocenić. W/g mnie maszyna wygląda zgrabnie, choć bardziej podoba mi się F-16 :021:
F-16C Block50 driver...

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 05, 2007, 17:50:08 »
W/g mnie maszyna wygląda zgrabnie, choć bardziej podoba mi się F-16 :021:
Jestem dokładnie tego samego zdania. ;)
ZenoPL

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 06, 2007, 08:20:30 »
Kolejna fotka hełmu;

http://img253.imageshack.us/img253/7259/newhelmetqa6.jpg

Cholera, paskudny ten hełm. Nie podobają mi się te nowe maski tlenowe.

Chociaż stuningowana szyba przednia w kolorze "mroczny złoty" całkiem ładna.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 06, 2007, 09:15:53 »
A na mnie to robi niesamowite wrażenie - Gwiezdne Wojny zaczynają wymiękać  :karpik
F-16C Block50 driver...

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 06, 2007, 09:53:07 »
A na mnie to robi niesamowite wrażenie - Gwiezdne Wojny zaczynają wymiękać  :karpik

He, he, miałem dokładnie to samo wrażenie jak zobaczyłem to zdjęcie. Piloci Tie Fighterów wyglądają mniej groźnie niż pilot F-35. :D
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 06, 2007, 10:13:03 »
Wrażenie robi, to fakt. Chyba wynajęli włoskich stylistów żeby to zaprojektowali.

Ale z tymi maskami coś jest nie tak, wolę starszy typ gdzie rura po środku wychodzi.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 06, 2007, 12:14:05 »
Możliwe że zastosowali takie rozwiązanie ze względów ergonomicznych - nie ciągnie tak mocno twarzy przy 9g  :020:
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 06, 2007, 13:07:34 »
Jak dla mnie ten hełm jest najbrzydszym jaki widziałem.. ale - podoba mi się  :118:  Jest w nim coś z Ciemnej Mocy...  :banan

« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 06, 2007, 21:53:37 »
Jak dla mnie ten hełm jest najbrzydszym jaki widziałem.. ale - podoba mi się  :118:  Jest w nim coś z Ciemnej Mocy...  :banan

Bo hełm nie ma być ładny, tylko srogi  :010: Jak ci przeciwnik zajrzy w owiewkę, to ma się bać  :010:  :118:

Swoją drogą, ciekawe czy ten hełm zapoczątkuje rewolucję w tej dziedzinie. W EF'ie też się ponoć planuje coś takiego.

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 06, 2007, 22:31:26 »
Cóż, w wojskowości liczą sie możliwości i skuteczność, a wygląd jest funkcją tych dwóch czynników ;) Czasem z tego wychodzi coś pięknego. Kto oglądał 9 kompanię, słyszał wywód, że bodajże Fidiasz powiedział, że tworzy rzeźby poprzez odcinanie tego, co niepotrzebne, z kamiennego bloku. Tak samo pracują projektanci sprzętu wojskowego - odcinają wszystko, co zbędne lub przeszkadzające żołnierzowi I jest w tym coś pięknego, jakiś taki minimalizm, w którym przejawia się uroda czystych linii i prostych krawędzi ;)

Eh, chyba za dużo wypiłem, sorry :D

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: F-35
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 19, 2007, 11:30:10 »
Rollout F-35B

http://www.lockheedmartin.com/news/press_releases/2007/1218ae_f35b_rollout.html

18 grudnia 2007 w wytwórni Lockheed Martina w Fort Worth odbyła się prezentacja pierwszego przedseryjnego egzemplarza samolotu F-35B (BF-1) Lightning II – wersji skróconego startu i pionowego lądowania, która wejdzie do wyposażenia USMC, RAF, Royal Navy i Marina Militare.
W lutym 2008 samolot ma rozpocząć testy zespołu napędowego, polegające m.in. na wykonaniu zawisu, a w maju zaczną się próby w locie. Najpierw wykonane zostaną klasyczne starty i lądowania, a potem stopniowo wykonywane będą skrócone starty i lądowania pionowe. Co ciekawe, silnik F135, z jakim zaprezentowano BF-1, zostanie wymieniony na inny egzemplarz przed próbami na stanowisku do badań pionowych ze względu na duże zużycie w trakcie takich prób. Wymieniony zostanie też wentylator nośny, ponieważ wykryto drobne usterki w jednym z elementów wirujących. W maju samolot ma wzbić się w powietrze z kompletnym, sprawnym zespołem napędowym.

Pierwsze seryjne F-35B mają być dostarczone do szkolenia lotników USMC w 2011. Uzyskanie wstępnej zdolności bojowej przez pierwszą eskadrę wyposażoną w samoloty tego typu zaplanowano na 2012. Jak mówi Dan Crowley, menadżer generalny programu F-35, pod koniec b.r. w próbach mają być cztery przedseryjne JSF (jedna para posłuży do testów w locie, druga – do naziemnych), a kilkanaście innych ma znajdować się w różnych stadiach montażu. Pierwszy F-35C (wersja przeznaczona do operowania z lotniskowców US Navy) ma wzbić się w powietrze w 2009.

Marines odbiorą 350 F-35B, które zastąpią w służbie F/A-18C/D i AV-8B. Dostawy seryjnych egzemplarzy, używanych do szkolenia lotników USMC rozpoczną się w 2011. Pierwsza eskadra USMC całkowicie wyposażona w Lightningi II ma uzyskać wstępną zdolności bojową rok później. F-35B lotnictwa Korpusu Piechoty Morskiej wykonywać mają ofensywne wsparcie lotnicze, przeciwlotnicze działania bojowe, walkę radioelektroniczną, rozpoznanie z powietrza oraz naprowadzanie statków powietrznych i pocisków na cel. Według niektórych źródeł, do nabycia ok. 250 F-35B przymierzają się także US Air Force. Samoloty te byłyby używane do misji bezpośredniego wsparcia jednostek naziemnych.

Kolejnym użytkownikiem F-35B będą Brytyjczycy. Londyn chce zakupić 138 maszyn (nazwanych na Wyspach Joint Combat Aircraft, JCA), które operować będą z pokładowych lotniskowców HMS Queen Elizabeth oraz HMS Prince of Wales. Okręty te wejdą do służby odpowiednio w 2014 i 2016. Grupa lotnicza każdego z nich obejmować ma 30 – 36 JCA, które mają być zdolne do działania przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych, niezależnie od pory doby, zapewniając obronę powietrzną macierzystej jednostki i wsparcie własnych jednostek na lądzie.

Brytyjczycy odbiorą pierwsze F-35B do prób operacyjnych w 2010, a wstępna gotowość bojowa jednostek Royal Air Force i Fleet Air Arm ma zostać zgłoszona w 2014. Pierwszy dywizjon JCA ma być gotowy do działań bojowych w 2016-2017. Do tego czasu lotniskowce wyposażone będą w samoloty Harrier GR.9.

Włosi, od kilku lat coraz silniej związani gospodarczo ze USA i W. Brytanią, zakupią 131 samolotów – 109 F-35A dla Aeronautica Militare Italiana (wojsk lotniczych) i 22 F-35B, które operowałyby z pokładu lotniskowca Cavour.

Zródło: Altair/Lockheed
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

baranek11

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 19, 2007, 12:43:42 »
Ktos orientuje sie, jak obecnie wygladaja plany zakupow F-35 przez USA ?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 31, 2008, 13:40:40 »
Dysza F-35B, polecam! (nie daję do filmów, żeby się nie zgubiło).

http://attach.high-g.net/attachments/nozzle_check.wmv
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 12, 2008, 14:58:04 »
> LINK <

Pierwszy lot F-35B odbędzie się prawdopodobnie później niż planowano (maj 2008). Powód: 4 lutego doszło do drugiej już awarii silnika P&W F135 (łopatki turbiny). 

Co ciekawe, od dłuższego czasu Pentagon robi wszystko by anulować program alternatywnego napędu (General Electric/Rolls-Royce F136).