Te "tweeki" są bardzo przydatne - w końcu udało mi się ustawić FSX tak, aby połaczyć przyzwoity widok z zadowalającą płynnością gry

Tutaj kolejna przydatna "ściągawka":
W FSX jest "zaszyty" edytorek umożliwiający ustawianie wielu/może wszystkich (nie sprawdzałem - strasznie tego dużo) obiektów z gry. Czyli do poprawiania scenerii nie potrzeba dodatkowego oprogramowania jak w FS9, a ponadto obiekty defaultowe gry nie powodują takiego spadku płynności jak to się dzieje gdy wstawiamy obiekty dodatkowe. Ten edytor jest chyba tylko w wersji
deluxe, ale producent "zapomniał" nas o tym poinformować, a domyślnie jest to opcja wyłączona.
Na Avsim w dziale FSX/Scenery Design jest instrukcja jak to włączyć i jak tworzyć własne poprawki scenerii FSX. Instrukcja zrobiona jest też "obrazkowo" więc osoby mające problemy z angileskim też na pewno sobie poradzą.
"Make Scenery with the Object Placement Tool" http://library.avsim.net/esearch.php?CatID=fsxsd&DLID=96257Przy okazji pytanko do obeznanych z "bezsilnikowcami". W FSX jest szybowiec i opcja holowania go na odpowiednią wysokość. Miła odmiana po FS9 gdzie trzeba było używać "podstępu" dla wyniesienia szybowca. W zasadzie to nie interesują mnie szybowce (bo pewnie kupiłbym sobie wtedy Condora), więc moja wiedza jest na ten temat niewielka, ale ciekawi mnie czy w FSX odwzorowano "w miarę" kwestie poprawnego lotu takiego obiektu. Ponoć termika jest już obecna w FSX (w FS9 zdaje się były tylko addony) - czy to prawda i jak to jest odwzorowane? Czy ktoś obyty z tematyką szybowców i FSX mógłby spróbować to zrecenzować?