Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator X  (Przeczytany 155682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Microsoft Flight Simulator X
« Odpowiedź #615 dnia: Października 01, 2007, 23:35:27 »
LOL, właśnie piję Okocim  :banan

Ja nie mam żadnych koneksji z ekipą z Blitza, no może poza dwoma moderatorami na liście gg  :021:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #616 dnia: Października 02, 2007, 00:33:18 »
U mnie Twoje miasto jest ;) Porównując z Google Maps, całkiem dokładne, nawet lasek jest w odpowiednim miejscu, do tego jeszcze jakiś komin radośnie dymi :)

Podobne jest choć trochę? Mam wrażenie, że w porównaniu z Google Maps jest nieco przesunięte, ale niewiele.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #617 dnia: Października 02, 2007, 00:47:43 »
Nie potrafię rozpoznać ze screenów, brakuje mi orientacji, żeby się zorientować co jest co musiałbym sobie ten widok pobracać trochę. Jak tam doleciałeś i jakie masz dodatki do FS? Ja leciałem z Balic nad Krakowem, znalazłem trasę E4 i kierując się wzdłuż niej leciałem na wschód, za Krakowem na wysokości Wieliczki minąłem wielgachny maszt radiowy, który jest świetnym punktem orientacyjnym (z dodatku VFR Ladmarks) i doleciałem do tego skrzyżowania które jest na moim screenie, i które wygląda tak, jak Skrzyżowanie E4, która na tym odcinku jest obwodnicą Brzeska z drogą nr 75 na Nowy Sącz. Po drodze nie zauważyłem również Bochni, która też powinna się znaleźć na tej trasie 10km przed Brzeskiem. Na drugim kompie miałem otwarte Google Earth dla porównania, ale możliwe że się machnąłem na którymś skrzyżowaniu i to wcale nie była E4 na dalszym odcinku. Muszę to jeszcze raz sprawdzić.
A taki komin faktycznie jest, i jest dobrym punktem orientacyjnym, tylko nie wiem skąd by się wziął w FSie, bo vfr landmarks dodaje chyba tylko obiekty powyżej 150m a on tyle nie ma. Zaintrygowałeś mnie, zaraz podrywam szmatolota i lecę na poszukiwania.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #618 dnia: Października 02, 2007, 00:58:41 »
Wystartowałem z Krakowa na wschód, minąłem lotnisko w Pobiedniku Wielkim, skręciłem nieco na prawo i następnie przeleciałem nad lasem po prawej stronie mając Bochnię.

Lasy i miasta pochodzą z dodatku xClass Europe. Jest to niedrogi dodatek (10$), ale rewelacyjny imho, z nim możesz z włączonym google maps nawigować VFR po miastach i lasach, na tyle ile widziałem to się pokrywają.

Na pierwszym screenie miasto jest przykryte samolotem, byłem nieco na wschód od niego, następnie zrobiłem kółko wokół miasta w lewo, minąłem je od północy i leciałem wylądować w Pobiedniku Wielkim. Na ostatni screenshocie zostawiam miasto odlatując na zachód.

Komin jest na pewno z VFR Landmarks Poland, może mam jakąś nowszą wersję.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #619 dnia: Października 02, 2007, 01:43:51 »
Sprawdziłem dokładnie, jednak wcześniej się pomyliłem, nie wiem gdzie wtedy byłem, ale i tak nie jest różowo. Tym razem Wystartowałem z lotniska w Łososinie Dolnej, jest bliżej i lecąc wzdłuż trasy nr 75 trudniej się pomylić. Układ dróg zgadza sie w 100% (oczywiście tych wiekszych), tylko oczywiście profile zakrętów nieco odbiegają od tych z reala :-) Na tym screenie widać zaorane pole w miejscu, gdzie powinien roztaczać się widok na samo centrum miasta. Szersza wstążka to E4, która na tym odcinku jest obwodnicą Brzeska od strony Krakowa, na tym rondzie krzyżuje się z E75 która biegnie od południa, za rondem w prawo jest kierunek na wschód na Tarnów i dalej Rzeszów. Ta węższa droga biegnie przez samo centrum miasta. Pozycje komina i lasku mniej więcej się zgadzają (komin jest całkiem OK, lasek powinien być moim zdaniem trochę dalej).

Na drugim screenie patrzę mnie więcej na południe z tego samego miejsca. W kierunku gór biegnie droga E75 na Nowy Sącz (właśnie m.in prze Łososinę Dolną, którą łatwo znaleźć bo jest zaraz obok wielkiego rozlewiska na Dunajcu - zalewu w Czchowie, niedaleko tego jest jeszcze większe jezioro Rożnowskie. Ten zalesiony pagórek po lewej stronie to właśnie wieś Okocim (sam Browar nie znajduje sie wbrew nazwie na jej terenie, tylko jeszcze w Brzesku, gdyby był w FSX powinien być właśnie na tym screenie widoczny na lewo od drogi 75).

Nie wiem jaka miejscowość znajduje się na Twoich screenach, mam u siebie autogen ustawiony na maksa, więc albo byliśmy w różnych miejscach, albo masz jakiś dodatek, który zmajstrował w tym miejscu miasto.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #620 dnia: Października 02, 2007, 06:02:40 »
Pisałem, że mam dodatek Cloud9 xClass Europe - to właśnie on dodał las i miasto.

« Odpowiedź #621 dnia: Października 02, 2007, 08:22:31 »
Witam

Panowie, czy ktoś z Was instalował FSX na VISTA, mając kartę graficzną bez obslugi DX10?
Wczoraj postawiłem sobie VISTE (home premium), chciałem wrzucic FSX i klops. Instalacja idzie do konca, po czym wywala rózne błędy w tym jeden bardzo ciekawy, ze niby DX jest niekompatybilny i ze mam zainstalowac DX9. Problem w tym, ze jak odpalam instalke DX9 to mi pisze, że nic nie trzeba instalowac, bo DX jest poprawnie zainstalowany.
Oba produkty (VISTA i FSX) to oryginały.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #622 dnia: Października 02, 2007, 14:56:21 »
@vowthyn
Dodatek Cloud9 xClass Europe to naprawdę kapitalny dodatek do FSX , żeby nie powiedzieć obowiązkowa klasyka , taki SP2  :004:.
Golas FSX wygląda ...jak wygląda , SP1 niewiele zmienia pod tym względem / bo zmienia co innego / i mniejszych miast i miasteczek poprostu nie ma , że o pojedyńczej zabudowie nie wspomnę. Podobnie jak Ty byłem zdziwiony , gdy wybrałem się na krótki przelot motolotnią z Dęblina Mil na Okęcie bez dodatku Cloud9 xClass Europe .
Praktycznie żadnej zabudowy Dęblina  :karpik . Po wgrarniu Cloud9 xClass Europe dostajemy w miarę wiernie odzwierciedloną zabudowę / oczywiście w dużym uproszczeniu /.
Dopatrzyłem się nawet kościółka w Dęblinie, który rzeczywiście w tym miejscu się znajduje  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #623 dnia: Października 02, 2007, 15:21:02 »
Nie wytrzymałem, właśnie skończyłem pobierać. Nie 10 tylko $12.19 (cholerny vat :icon_confused:) zaraz się przekonam czy było warto. Jakaś masakra z tym FSX, a tu jeszcze koncert Riverside w tym miesiącu  :651: NERKĘ TANIO SPRZEDAM!

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #624 dnia: Października 02, 2007, 16:00:17 »
To samo miejsce co poprzednio.

Ździebko się machnęli, całe miasto im się przesunęło, powinno być tutaj, gdzie stoi ten elewator zbożowy (chyba?), tak, jak pisałem wczoraj, czyli dokładnie po drugiej stronie tego lasu. Tam, gdzie jest teraz, jest sąsiednia miejscowość Jadowniki, z której nota bene pochodzę :-) Komin stoi jakieś 400m od mojego rodzinnego domu. Tam, gdzie stoi komin zabudowania miejskie powinny już bardzo się przerzedzać i przechodzić w wieś, jest dokładnie na odwrót. Żądam zwrotu kasy ;-)  A tak poważnie to lata się lepiej (niewiele miałem czas sprawdzić, ale kilka miast jest z grubsza (pewnie sporo, tak jak Brzesko bardzo z grubsza) tam gdzie powinny być). W Krakowie nie wypatrzyłem nadal Wawelu, no ale to szczególiki :-)

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
« Odpowiedź #625 dnia: Października 02, 2007, 17:33:45 »
Daj więcej zdjęć z różnych miast .Za 12$ to może i ja się skuszę  :banan

« Odpowiedź #626 dnia: Października 02, 2007, 17:39:10 »
W Krakowie nie wypatrzyłem nadal Wawelu, no ale to szczególiki
A jak zobaczysz Warszawę to pękniesz ze śmiechu  :020: ... jedyna wysoka zabudowa to kominy elektrociepłowni  :020: pomimo wgrania VFR Landmarks Poland  :020:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #627 dnia: Października 02, 2007, 18:12:40 »
Zamieszczam zdjęcie lotnicze dla porównania z moim poprzednim screenem (na google fotografie tego obszaru są tragicznej jakości). Wyraźnie widać rondo (w "ugięciu" obwodnicy) i całą zabudowę. Obszar na zdjęciu jest mniejszy niż na screenie z FSX i nie sięga lokalizacji komina (jest zaraz za prawą krawędzią zdjęcia). Wyraźnie widoczny Browar Okocim (poniżej ronda, obok stadionu sportowego Okocimskiego). W prawym górnym rogu zdjęcia widoczny kompleks zakładów Can Pack.

Więcej screenów innych miast wrzucę, jak więcej polatam. Póki co żona okupuje kompa i swój ulubiony sim, dokładnie Sims 2 :D

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #628 dnia: Października 02, 2007, 18:31:04 »
Tutaj, gdyby kogoś interesowało, opracowanie na temat kawałka historii lotniczej Brzeska z okresu IWS - lotnisk w Brzesku i Jasieniu Brzeskim: http://www.brzesko.pl/dokumenty/LOTNISKO.pdf

Według tego źródła lotniska te powstały zaledwie 11 lat po pierwszym locie braci Wright :-)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #629 dnia: Października 02, 2007, 19:11:33 »
Dzięki Vowthyn,

a miałem Ci napisać o tym przy okazji właśnie:) Dr Krzysztof Wielgus z Politechniki Krakowskiej, jako jedna z nielicznych osób w Polsce, zajmuje się tzw "archeologią lotniczą". Mam kilka jego książek i artykułów i je sobie niezwykle cenię, gdyż zawierają w sobie spojrzenie na kwestie lotnicze okiem architekta. Brzesko, tak jak Rakowice w Krakowie, czy Hureczko w Przemyślu, było ważnym lotniskiem C.K. armii, szczególnie w latach 1914-1916.

Taki mały OT ;)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.