Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator X  (Przeczytany 155355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: Microsoft Flight Simulator X
« Odpowiedź #975 dnia: Stycznia 23, 2009, 15:25:56 »
Na przykład 1C Company.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #976 dnia: Stycznia 23, 2009, 15:48:57 »
Tylko Ubisoft i Electronic Arts mają tyle funduszy by wydać swojego FSa.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #977 dnia: Stycznia 23, 2009, 16:05:03 »
Smutne to wszystko. Pocieszam się tym, że FSX ma w sobie masę potencjału i może być jeszcze eksploatowany przez kilka ładnych lat. Coś jak w tej chwili FS2004. Supportu przecież nie usuną oraz nie wstrzymają nagle sprzedaży. Szkoda mi tylko TS2 :/

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #978 dnia: Stycznia 23, 2009, 16:06:19 »
Ubi i EA mają też masę innych, bardziej zyskownych rzeczy do roboty niż pchanie się w tę niszę.

Oczywiście wielka szkoda że nie będzie TRS2 w przyszłym roku, a FS11 w zanastępnym. Z drugiej strony jeśli chodzi o samą serię FS'ów to w perespektywie najbliższych 2-3 lat, nic się nie zmieniło. Z punktu widzenia producentów dodatków to nawet lepiej - nie muszą się obawiać że produkty w które włożą spore pieniądze i dużo pracy za 2 lata się zdezaktualizują a połowy rzeczy trzeba się będzie uczyć na nowo. FSX'a można będzie jeszcze długo eksploatować, przez to że nie ma tak durnych ograniczeń jak FS9, da się go jeszcze poprawiać i upiększać przez parę ładnych lat.

Stawia to engine DCS w całkiem korzystnej sytuacji. O ile oczywiście ED też nie odpuści.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #979 dnia: Stycznia 23, 2009, 16:21:18 »
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #980 dnia: Stycznia 23, 2009, 17:35:23 »
Tylko Ubisoft i Electronic Arts mają tyle funduszy by wydać swojego FSa.
To mnie zasmuciłeś Sun, miałem nadzieję na następne FS'y sygnowane "Be sure technology" :005: Kurcze, w końcu kryzys uderzył w nasz światek.

« Odpowiedź #981 dnia: Stycznia 23, 2009, 18:33:50 »
myślę, że nie w końcu tylko od pierwszych dni spadku wartości złotego.
Wejdź sobie na forum Vatsim.pl w sekcję simy własnej roboty i zobacz, że wszystko stoi.
Dawniej za ściągnięcie z USA jakiejś części płaciłem 2,20 za dolara+6% prowizji dzisiaj za ściągnięcie jakiejś części musiał bym płacić +3,10 za dolara+6% prowizji.
Najgorszym w tym wszystkim jest fakt, że mój genialny bank ściągnął mi sumę z konta 2 miesiące później(w momencie inflacjii złotego) i części które kupiłem na ebay za nie wielki pieniądze kosztowały mnie fortunę.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #982 dnia: Stycznia 23, 2009, 18:52:20 »
To mnie zasmuciłeś Sun, miałem nadzieję na następne FS'y sygnowane "Be sure technology" :005: Kurcze, w końcu kryzys uderzył w nasz światek.
Nie wiem czemu zasmuciłem, kiedy 1C nie przeprowadza żadnej kontroli jakości i wypuszcza jak leci - wszystko co producenci zrobią, od DCS, poprzez ilka, po betę alphy WOV. Już bym wolał żeby UbiSoft się tym zajął chociaż po odcięciu się od Eagle Dynamics zrezygnowali całkowicie z rynku symulatorów lotniczych. EA byłby zapewne tutaj idealnym dystrybutorem, zważywszy na historię... ale i oni po zwolnieniu ekipy Jane's Simulations odeszli z tego rynku.

Inne możliwości to niezależne wydania - ale te potrzebują dekad doskonalenia produktu i koszty są spore - wystarczy spojrzeć na X-plane, który dopiero w 9 części jest jako tako konkurować z FS'em. A i droga ciernista - wystarczy spojrzeć na FLY! i Flight Unlimited, które nie wytrzymały konkurencji z FS'ami.

« Odpowiedź #983 dnia: Stycznia 23, 2009, 19:31:35 »
Aces mogą teraz robić dodatki do FS.

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #984 dnia: Stycznia 23, 2009, 21:43:39 »
Koledzy ! Najważniejsze to myśleć pozytywnie - jest w końcu czas, żeby sprzęt dogonił ten skądinąd wspaniały symulator. Producenci dodatków już opanowali FSXa, więc przez 3-5 lat na brak nowości i ulepszeń nie będziemy narzekać. Co potem ? Kryzys w końcu minie, Microsoft się otrząśnie i pewnie nam wyda FS 11. Tylko, że wtedy znowu się zacznie powszechny lament, że sprzęt nie wyrabia  :118:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #985 dnia: Stycznia 23, 2009, 21:50:26 »
Microsoft się otrząśnie i pewnie nam wyda FS 11.

Ta, na konsole  :118:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #986 dnia: Stycznia 23, 2009, 21:51:49 »
No cóż, wszystko się kiedyś kończy (za wyjątkiem "Mody na sukces"  :003:), a 10 wydań gry i 24 lata (82-06) to niezły "serial".

Pomimo faktu, że żałuję końca tej serii (bawiłem się nią od 10 lat), to zgadzam się ze zdaniem some1 - jeszcze przez kilka ładnych lat FSX ma rację bytu (i zapewni zabawę dzięki dodatkom i możliwościom modyfikacji wielu rzeczy).

Paradoksalnie może to wyjść grze na dobre. Twórcy płatnych, dobrych dodatków zyskali szansę na zarobienie, dzięki temu, ze FSX będzie trwał dłużej niż planowano. Warto inwestować w tworzenie, gdy wiadomo, że zbyt może być większy (bo nie skończy się - czy raczej ograniczy, bo zawsze są miłośnicy staroci - jak obecnie FS9) niż w sytuacji gdy co 2 czy 3 lata wychodzi nowa odsłona gry. Pewnie i motywację zyskają hobbyści tworzący dodatki darmowe - bo przecież to miłe gdy owoc twojej ciężkiej pracy żyje dłużej.

FSX ma wiele możliwości, a my może wreszcie wydusić z ostatniego FS-a wszystko co możliwe, bo rozwój domowych komputerów nie nadążał za ta serią. Można było sobie co roku wymieniać komputer na taki z "najwyższej sklepowej półki", a i tak do możliwości maksymalnych ustawień dochodziliśmy wtedy gdy dana wersja gry szła w zapomnienie, zastępowana przez nawą stworzona do komputerów jakich jeszcze nie ma.

FSX (przy swojej "otwartej" formule) starczy jeszcze na parę lat, a przyszłość? Kryzysy jak wojny zaczynają się i kończą. Ktoś dostanie w plecy, a ktoś to wykorzysta. Zresztą FS-y były chyba finansowym sukcesem Microsoftu ("społeczność" tej gry/gier jest na świecie spora), to zapewne do tego wrócą. Może dzięki takiej przerwie będzie to jakiś większy skok jakościowy? Bo po dłuższej przewie będzie można zrobić coś zupełnie nowego nie związanego z poprzednimi wersjami.

PS. Widzę, że międzyczasie Kelso wyraził podobny pogląd

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #987 dnia: Stycznia 23, 2009, 22:07:12 »
To co wcześniej napisałem to oczywiście żart, zapomniałem do pierwszego postu dodać ":118:".

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #988 dnia: Stycznia 24, 2009, 11:34:18 »
Panowie, wg mnie nie ma co panikowac. To po prostu na razie zerwanie umowy, by obnizyc koszty na jakis czas. Kryzys nie bedzie trwal wiecznie i na pewno projekty rusza znow z tym ze wymaga to czasu. FS to maszynka do zarabiania pieniedzy, chlopaki odwalili swoje , M$ zarobil a teraz w sumie ich utrzymuje. Jako ze projekt FS XI zostal zawieszony nie maja co robic zatem posuniecie niestety rynkowe. Pamietajcie ze po wydaniu FS'a paleczke i tak przyjmują dewelopperzy wiec i tak produkt bedzie żył jeszcze hoho. Niestety kryzys dotyczy nas wszystkich, u mnie w robocie tez czystki na maksa az nie wiem co ze mna  :005: znaczy wiem ale powiem tak - przez jakis czas bedzie gorzej. Heja
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #989 dnia: Stycznia 24, 2009, 12:28:48 »
Bardziej jestem ciekaw, co zrobią firmy pokroju Saiteka, czy CH Products, o modułach GoFlight nie wspominając. Spośród wszystkich symulatorów dostępnych na rynku, seria FS miała największą rozpoznawalność i największą penetrację rynku, nowe produkty Saiteka miały oficjalny support wyłącznie dla FSX (mówię o MFD w X52pro i switch panelu). Ciekawe, czy pozostali na rynku developerzy będą na tyle widoczni, by firmy oferujące sprzęt dla hardcorowych wirtualnych pilotów wypuściły w przyszłości nowe produkty.