Autor Wątek: Nowe zakupy samolotów [kto,gdzie,ile]  (Przeczytany 129944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe zakupy samolotów [kto,gdzie,ile]
« Odpowiedź #270 dnia: Kwietnia 07, 2010, 10:06:56 »
No cóż,to wygląda że tylko Algieria dokupuje :003:

« Odpowiedź #271 dnia: Kwietnia 13, 2010, 23:54:09 »
  Uganda natomiast 6 nowych Su-30MK2. Łączna wartość to 1,2mld $-czyli około 54mln za sztukę.
http://en.rian.ru/russia/20100405/158435702.html

No proszę a marzący o potędze III RP politycy polscy to wiedzą? Że nawet biedna jak mysz kościelna Uganda ma już myśliwce przewagi powietrznej...
Ach prawda zapomniałem, ze któryś z naszych ministrów wysyłał pilotów do boju na drzwiach od stodoły... To sobie polatają chłopaki Brawo dla Ugandy !!!
I niech ktoś mi powie, że jest rasistą i murzyni nie myślą...Teraz zaczyna mi być wstyd że nie mieszkam w bomie w Ugandzie.
 ;-))))))
A tak serio ciekaw jestem dalszych losów tych maszyn.
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #272 dnia: Kwietnia 14, 2010, 00:26:22 »
Su-30 to myśliwiec uderzeniowy, nie przewagi powietrznej.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Kwietnia 20, 2010, 18:09:00 »
Zaś w ostatnią sobotę Brazylii przekazano pierwszego z zamówionych Mi-35M oznaczonych lokalnie jako AH-2 "Sabre". Za altair: http://www.altair.com.pl/start-4435

Pierwszy brazylijski Mi-35

Nelson Jobim, brazylijski minister obrony, przyjął oficjalnie pierwszy z 12 zamówionych śmigłowców szturmowych Mi-35M. Śmigłowce otrzymały nazwę AH-2 Sabre.

Głównym zadaniem Mi-35/AH-2 w czasie pokoju będzie patrolowanie Amazonii, szczególnie dla likwidowania przemytu / Zdjęcie: FAB

Uroczystość miała miejsce w sobotę. Nowe śmigłowce będą stacjonować w bazie lotniczej w Porto Velho (Mi-35 podlegają wojskom lotniczym, Força Aérea Brasileira), na zachodzie kraju. Stworzą trzon 2. eskadry, 8 Grupy Lotniczej.

Sabre są przekazywane z brazylijskich zakładów, gdzie odbywa się montaż, z części dostarczanych przez Rosję (zobacz: Budowa brazylijskich Mi-35M). 12 śmigłowców zostało zakupionych na mocy umowy z października 2008. Rosyjska konstrukcja pokonała w przetargu Augustę A-129 Mangustę i Eurocoptera Tigera (AS-665). Prawdopodobnie kluczowym czynnikiem okazała się najniższa cena (zobacz: Brazylia kupiła Mi-35).

Do poczytania i pooglądania też tutaj: http://vootatico.com.br/archives/5055

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #274 dnia: Kwietnia 20, 2010, 20:35:07 »
A czym on się różni od naszych Mi-24W nie licząc kamo i tego X-owego śmigła ogonowego ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2010, 20:40:58 wysłana przez Norbertnaviedzony »

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

« Odpowiedź #275 dnia: Kwietnia 20, 2010, 21:04:25 »
Jak dla mnie to główna różnica tkwi w tej kulce pod kabiną strzelca :003:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: Kwietnia 20, 2010, 21:29:35 »
W przeraźliwym skrócie, tak na szybko to m.in.:

- wirnik główny oraz ogonowy z Mi-28N,
- nowa przekładnia,
- stałe podwozie zamiast wciąganego,
- skrócone wysięgniki uzbrojenia z pylonami typu DB-3UW (łącznie po 2 pkt. podwieszeń na każdym zamiast 3),
- nowe mocniejsze silniki turbowałowe WK-2500,
- kompleks nawigacyjno-celowniczy KNEI-24,
- stacja celownicza GOES-324,
- odbiornik systemu nawigacji satelitarnej SN-3700,
- centrala danych aerodynamicznych SWS-W1-1,
- sztuczny horyzont AGR-29RS-15,
- system IW-86-1,
- wskaźniki wielofunkcyjne MFI w obu kabinach kilku typów,
- nowe uzbrojenie: 16 x ppk 9M120 "Ataka" na dwóch wyrzutniach APU-8 oraz 2 wyrzutnie B-8M1 z nprami typu S-8 ,
- ruchome stanowiski strzeleckie z działkiem GSz-23-3,
- kokpit dostosowany do NWG w rodzaju OWN-1, ANVIS-9 (seria F4949) lub innego typu na kasku ZSz-7B,
- radiostacja HF/VHF Digitais R&D M3 AR, podobna do tej używanej na brazylijskich A-29 "Tucano".

itd. [...]

Generalnie przy tym można powiedzieć że brazylijskie AH-2 "Sabre"/Mi-35M mają podobną konfigurację do wenezuelskich Mi-35M2. Częściowo pokrywa się też ideowo z rosyjskimi Mi-24PN, te mają jednak m.in. inną stację celowniczą, nieco odmienne wyposażenie kabiny i radionawigacyjne. O ile wiem nie używają też m.in. silników WK-2500.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #277 dnia: Kwietnia 20, 2010, 22:16:53 »
A czym on się różni od naszych Mi-24W nie licząc kamo i tego X-owego śmigła ogonowego ?
Różni się............ jak Mig-23 do naszych F-16
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: Kwietnia 20, 2010, 22:23:01 »
Różni się............ jak Mig-23 do naszych F-16

Dziękuję za zobrazowanie. Zastanawia mnie tylko jeszcze dlaczego pakując tam mocniejsze dzwigaciele + lepszy rotor zrobili podwozie na sztywno co go na pewno spowalnia a przynajmniej nie poleci już 300km/h...?

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #279 dnia: Kwietnia 20, 2010, 22:36:11 »
spowalnia a przynajmniej nie poleci już 300km/h...?
Być może , ale pozbywając się instalacji chowania podwozia uzyskano lepszą niezawodność w przypadku ostrzelania śmigłowca. No i masa tez o "parę" kilo mniej , ale nie pytaj ile bo nigdy nie miałem okazji ważyć .
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Kwietnia 20, 2010, 22:45:47 »
Generalnie trudno mi powiedzieć, w możliwościach standardowych Mi-24D/W leży chyba nawet o ile pamiętam osiągnięcie sporo więcej niż 300km/h, zaryzykuję twierdzenie że do 280-300km/h nie powinno to mieć aż takiego znaczenia.

Warto pamiętać przy tym że podstawowym celem takiego "odchudzenia" Hinda tj. skromniejsze wysięgniki, lżejsze podwozie, nowe wirniki i przekładnia + mocniejszy silnik było polepszenie charakterystyk dynamicznych śmigłowca: przede wszystkim prędkości wznoszenia i pułapu statycznego z dotychczasowych ~1900 metrów do ~3000 metrów (dane z pamięci więc mogą być nieprecyzyjne). Nie jest to może pod tym względem klasa Mi-28N, AH-64A/D czy Ka-50 (zwykle ~4500-5000 metrów i wyżej) ale jest dostrzegalny pewien zysk. Myślę że nawet bez mocniejszych silników można by mówić o poprawie.

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: Kwietnia 25, 2010, 11:27:41 »
Jest latający http://www.patricksaviation.com/videos/ricardo.ricjam/4766/

p.s. Co to za działko? 20mm? 12,7mm?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Kwietnia 25, 2010, 12:00:01 »
To jest 23mm dwulufowe działko GSz-23-2 na stanowisku NPPU-24. Po prostu zastąpiło w którymś momencie stanowisko z 4-lufowym kaemem JakB-12.7. Wykonano nawet niewielką serię Mi-24WP z tym działkiem, widać na nowych Mi-35M na eksport też jest stosowane.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #283 dnia: Maja 28, 2010, 21:28:35 »
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2010, 21:33:53 wysłana przez Carolus »

« Odpowiedź #284 dnia: Lipca 07, 2010, 01:09:33 »
Su-30 to myśliwiec uderzeniowy, nie przewagi powietrznej.

OK ! Ale moje dane wskazują na to, że to samolot wielozadaniowy. A w warunkach lokalnych  (czarna Afryka) to pełno skalowy myśliwiec przewagi powietrznej z możliwością wykonywania precyzyjnych uderzeń na cele naziemne.

A czy widzisz jakąś alternatewę/przeciwwagę do ich możliwości działania jako myśliwców przewagi powietrznej w siłach powietrznych państw graniczących z Ugandą tzn: w Tanzanii, Kongo, Rwandzie, Sudanie lub w Kenii? Ja nie bardzo.

Chyba tylko w Etiopii mają Suczki. Ale to nieco dalej.
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."