Autor Wątek: R-27 i jej odmiany  (Przeczytany 44749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: R-27 i jej odmiany
« Odpowiedź #45 dnia: Października 29, 2009, 00:17:57 »
Tak ogolem mowiac, AIM-120B (i zas A) moze leciec 20km dalej na 10000m niz R-27R1 wystrzelony w tych samych parametrach.
Najsmieszniejsza rzecz ze ktos moze wciskac sobie i innym to tez, uzywajac braku wiedzy i logiki do prszekonania.

« Odpowiedź #46 dnia: Października 29, 2009, 08:25:20 »
... a tak smiesznie malutko prawdziwej wiedzy.  Najsmieszniejsza rzecz ze ktos moze wciskac sobie i innym to tez, uzywajac braku wiedzy i logiki do prszekonania...
Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi o śmieszność najstarszej socjotechniki na świecie ? :001:
Leszek

« Odpowiedź #47 dnia: Października 29, 2009, 14:43:44 »
Cytat: GGTharos
Musze sie zgodzic z exec-iem.

Wiedziałem, że to forum stosuje niedopuszczalne praktyki, jak możecie tak perfidnie zmuszać.  :021:

Modelowanie rakiety jest w sumie proste i polega na tym ze mamy rure o jakies dlugosci, czubek (zaokraglony lub nie), oraz jakas powierszchnia sterow i statecznikow.  Wlasciwie, srednica rakiety, chubek, oraz powierszchia i typ sterow dyktuja opor.

Modelowanie? Czy projektowanie?
Dodaj, że wypuszcza to ludek z kabinki  :003:

Nie mowiac za duzo juz o tym, instnieja sprawdzone symulatory balistyczne ktore daja nam bardzo, bardzo dorbe wyniki jezeli sie zna parametry rakiety z jakas dopusczalna dokladnoscia.

No jak instnieja to moze by Ty podala jakise dokladniojsze dany bo na slowp nie mam wiary, i generalmie mam gdziesis jakoms polszczyzne.

Do tych czasy moglismy sprawdzic system na dokladnych danych wiadomych, czyli AIM-9L oraz AIM-9 modyfikowany do sprawdzania sterow o innym ksztalcie, oraz na R-27R1, T1, RE, TE i AIM-7.  Wyniki byly bardzo dobre ;)

Do tych czasy to my nie widzielim wynika.  :003:

Te wyniki nam pokazuja ze R-27R1 nie ma nawet czym podskoczyc do AIM-120, a zasieg AIM-120B dopiero bobija R-27RE.   Tak ogolem mowiac, AIM-120B (i zas A) moze leciec 20km dalej na 10000m niz R-27R1 wystrzelony w tych samych parametrach.

Zawsze bałem się bobijania, szczególnie jak odpala się w tych samych parametrach, bo jeżeli zrobisz to w tych samych warunkach, to raczej nie ma czego się bać.

Ale jednak tez trafilo sie ze ktos kiedys postawil wideo HUDa F-16 noszace AIM-120A.  W tej walce wyraznie bylo pokazane ze na 3000m, zblizanie sie 900kph vs 900kph, head-on, zasieg maksymalny byl 19nm, co raczej jest mniej wiecej to samo co R-27R1 na 10000m.

Tak w kwestii formalnej. Co nosiło AIM-120A? Wideo, HUD, czy F-16?
I oczywiście na "wideo HUDa F-16 wszystko odczytałeś w kilometrach?
"Raczej mniej więcej" - to w końcu ile czego?

Duzo gadania i prszypusczania jest o AMRAAMie, a tak smiesznie malutko prawdziwej wiedzy.  Najsmieszniejsza rzecz ze ktos moze wciskac sobie i innym to tez, uzywajac braku wiedzy i logiki do prszekonania.

Szczera racja, śmiesznie, aż mi prypuszczania z twarzy odpadły tak się uśmiałem, szczególnie po przeczytaniu cytowanego posta.

Nara. ;)

Pochwa.

Jesus loves You, too.

PS: Dwa suche strzały i do LOL z tym, ku pamięci i kajaniu się gawiedzi.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Października 29, 2009, 16:19:27 »
Odnośnie pisowni (do dyskusji się nie wtrącam z braku czasu lol) GGTharosa to muszę stanąć w jego obronie :) Toyo zareagował tak a nie inaczej bo po prostu myśli, że to jeszcze jedno dziecko neostrady, ale gdy by wiedział, że GGTharos jest Belgiem i język polski zna tylko jego matka to zaregował by trochę bardziej powściągliwie ;)
Dodam tylko, że GGTahros jest moderatorem na forum DCS'u a zagląda tutaj bo sporo u nas alte experten tak jak właśnie Toyo ;)

Peace :D
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #49 dnia: Października 29, 2009, 16:33:49 »
Przepraszam bardzo, muszę przyznać, że przez chwilę przyszło mi to do głowy, ale w swym zadufaniu brnąłem dalej.
Skoro tak, to niech mój post zostanie ku przestrodze i kajaniu się gawiedzi co sę stanie jak ni dokonamy dobrego rozpoznania i zignorujemy choćby najmniejszy sygnał z wewnętrznego RWR.

Very sorry GGTharos for my rude post, now I need Jesus's love, I totally ignored recce, verry sorry.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #50 dnia: Października 29, 2009, 17:32:21 »
Heh, ale numer.. teraz ta wymiana postów tym bardziej nadaje się do LOL-a ;)
Też mi coś tak się jarzyło w okolicy potylicy, że nawet jak na dziecko neo, to te "błędy" były jakoś tak z innego gatunku :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #51 dnia: Października 29, 2009, 18:09:41 »
Bez obawy, wiem ze moja pisownia jest do kitu - reakcja oczekiwana :D

Moge pisac po angielsku, ale to polski forum wiec proboje pisac po Polsku.  (Thanks Kusch ;) )

Poza tym, czy sa pytania jezeli chodzi o temat?

Rowniez zostal poruszany temat HOJ jezeli chodzi o R-27R1.  Widzialem schemat tego systemu i musze powiedziec ze on jest bardzo prosty i raczej nie rospoznal by 'madrego' zaklucania od prawdziwgo sygnalu - jezeli dobrze pamietam to chodzilo tylko o zmiane typu nawigacij jezeli sygnal byl 'za glosny' lub 'szumiacy'.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Października 29, 2009, 21:53:39 »
Wystarczyło na początku zaznaczyć, że jest się innej narodowości i nie byłoby żadnych niedomówień.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #53 dnia: Października 30, 2009, 03:35:12 »
...Poza tym, czy sa pytania jezeli chodzi o temat?....
.... sygnal byl 'za glosny' lub 'szumiacy'.
Wystarczyło na początku zaznaczyć, że jest się innej narodowości i nie byłoby żadnych niedomówień.
To może zrzucimy się na słownik... dla Kolegi - żeby nie "wpadać" mu na Forum i nie bełkotać "po belgijsku".
Leszek

« Odpowiedź #54 dnia: Października 30, 2009, 14:11:05 »
Poza tym, czy sa pytania jezeli chodzi o temat?

Ja mam. Z chęcią zobaczyłbym wykres dozwolonych stref odpaleń dla AIM-120A i B jeśli Kolega takowy posiada. O ile w kwestii R-27R1 sprawa jest jasna - stosowny kwit wyciągnął John, o tyle jeśli o AIM-120A i B chodzi ciągle padają tylko przypuszczenia bez żadnego podparcia ich faktami. Wiemy mniej więcej jakim zapasem paliwa dysponują oba pociski, wiemy że R-27R1 jest cięższy i ma najprawdopodobniej większy opór aerodynamiczny i na podstawie tego możemy sobie ewentualnie coś wyobrażać n/t zasięgu AIM-120. Z racji tego jednak, że na forum nikt nie wierzy propagandzie (zarówno rosyjskiej jak i amerykańskiej) byłoby miło, aby Kolega swoje uwagi podparł jakimiś dowodami.

« Odpowiedź #55 dnia: Października 30, 2009, 14:57:02 »
Ja mam. Z chęcią zobaczyłbym wykres dozwolonych stref odpaleń dla AIM-120A i B jeśli Kolega takowy posiada.

Wykresow nie ma - one sa nadal tajne.  Natomiast to co mam to pokaze za kilka godzin (material nie jest mi pod reka) - film ktory pokazywal strefe odpalenia AIM-120A (120B bedzie to samo, zmiana z A do B polegala na tym ze B mozna programowac) na HUD F-16.  Film sie pojawil na patricksaviation.com i zostal szybko wycofany.

O ile w kwestii R-27R1 sprawa jest jasna - stosowny kwit wyciągnął John, o tyle jeśli o AIM-120A i B chodzi ciągle padają tylko przypuszczenia bez żadnego podparcia ich faktami.

A w tym samym czasie poprosze sprawdzic dokumenty F-16 MLU - cytuje ze strony 150:
Description.
The AMRAAM contains an inertial mid-course guidance system used to fly the missile towardan intercept point, and an active radar used to acquire the target and to provide intercept guidance during theterminal phase.  Prior to the missile's radar going active, the missile receives and reacts to data link updatesfrom the launching aircraft.  The range of the missile is approximately 30 miles with a cruising speed of approximately Mach 4.

http://www.scribd.com/doc/2326267/F16-MLU-Manual-Part-1

Dokument MLU to instrukcia uzytkowania ulepszonego F-16 dla pilotow.  Raczej propagandy tam malo bedzie - oczywiscie 30nm sie osiaga dopiero na pulapie ok. 10000m.  Dokladne wykresy oczywiscie tajne, ale nie sadze ze to jest propaganda broszurkowa.

Wiemy mniej więcej jakim zapasem paliwa dysponują oba pociski, wiemy że R-27R1 jest cięższy i ma najprawdopodobniej większy opór aerodynamiczny i na podstawie tego możemy sobie ewentualnie coś wyobrażać n/t zasięgu AIM-120. Z racji tego jednak, że na forum nikt nie wierzy propagandzie (zarówno rosyjskiej jak i amerykańskiej) byłoby miło, aby Kolega swoje uwagi podparł jakimiś dowodami.

Rowniez istnieje (juz sprawdzona) symulacja cech balistycznych roznych rakiet o nazwie Minizap.  Ta symulacja jest oparta na wiedzy zawartej w tej ksiazce, napisanej prszez czlowieka ktory projektowal pociski dla wojska: http://www.amazon.com/Tactical-Missile-Design-Aiaa-Education/dp/1563474948
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2009, 15:04:55 wysłana przez GGTharos »

« Odpowiedź #56 dnia: Października 30, 2009, 15:35:10 »
Wykresow nie ma - one sa nadal tajne.
I kto ty ma zakręcone na punkcie tajemnic.Wykres "sdiełano w USRR" do wglądu(nie sądzę że John'y nocami zakradał się do Malborka lub bazy w Rosji) a tu taka tajemnica. Coś mi się wydaje że nie zrobiono takowego dla AIM-120, zastosowano zasadę-złapie się radar i jak się zablokuje na celu to odpalaj  :005: na co ci szczegóły.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #57 dnia: Października 30, 2009, 15:48:45 »
A moze tez ma wykres dla R-77? ;)

AIM-7, AIM-9 tez nadal maja wykresy utajnione mimo to ze dosyc dokladne cechy tych rakiet sa opublikowane, a DLZ AIM-9 tez czesto widoczne w wideo na youtube.

Sprawy wojskowe za zwyczaj tajne - to ze wykresy dla R-27R, RE, T/TE, oraz R-73 i kilka starszych rakiet sa dostepne nie znaczy ze wykresy dla zadnych innych rakiet beda dostepne.

I kto ty ma zakręcone na punkcie tajemnic.Wykres "sdiełano w USRR" do wglądu(nie sądzę że John'y nocami zakradał się do Malborka lub bazy w Rosji) a tu taka tajemnica. Coś mi się wydaje że nie zrobiono takowego dla AIM-120, zastosowano zasadę-złapie się radar i jak się zablokuje na celu to odpalaj  :005: na co ci szczegóły.

« Odpowiedź #58 dnia: Października 30, 2009, 15:50:19 »
No cóż, rozmawiałem dziś z osobą która miała styczność zawodową z rakietami R27.
Jeżeli jakieś dane nie są tajne to będę je niedługo miał. Wtedy je zamieszczę. Może pozwoli to zwiększyć "zasób wiedzy", a na pewno ją uściśli.

Nadal myślę że poruszamy się w sferze domyśleń. Osobiście przypuszczam że R-ka ma większy opór niż AIM-120, lecz nawet w przybliżeniu nie będę się starał zgadywać o ile. Tym bardziej nie będę się starał zgadywać jak to wpłynie na osiągi w porównaniu z AIM-120, szczególnie że masy inne, silniki inne ilości paliwa inne i wiele rzeczy inne. Stąd też moje zdziwienie dla wypowiedzi GGTharos,
"Musze się zgodzi z exec-iem."
Nikt nie stwierdzał że exec nie ma racji (wydaje się zasadnym sądzić że opory tych rakiet są różne) , wszyscy chcieli za to poznać szczegóły wywodu. Łatwo stwierdzić że opór jest większy o 60%, ale wypadałoby poprzeć to czymś więcej niż obliczeniami na oko. Jeżeli Pan GGTharos lub ktoś inny ma dostęp do takich danych to poproszę o nie. Ze swojej strony będę niedługo uzupełniał dane o R-27.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #59 dnia: Października 30, 2009, 16:06:22 »
Stąd też moje zdziwienie dla wypowiedzi GGTharos,
"Musze się zgodzi z exec-iem."
Nikt nie stwierdzał że exec nie ma racji (wydaje się zasadnym sądzić że opory tych rakiet są różne)

Zgadzam sie tylko z tym ze opor R-27 bedzie wiekszy, bez omawiania procentow itp.  Tak jak pan poprawnie pisze, rzeczywisty wykres przedstawiajacy sile oporu to rzecz trudna do otrszymania lub nawet do bardzo dokladnego obliczenia.  Ale jezeli chodzi o obliczenia to znowu zwroce sie to ksiazki omowjonej tutaj: http://www.amazon.com/Tactical-Missile-Design-Aiaa-Education/dp/1563474948

Wskazane obliczenia oraz reguly sa wystarcajaco dokladne do ogolnych porownan rakiet, o ile sie zna rozmiary i zapas paliwa, i oczywiscie parametr 'specific impulse' musi byc dobrze dobrany.  Parametrow jest duzo, wiedzy malo - ale trudno jest dobrac realne parametry ktore pozwalaja R-27R podskoczyc to AMRAAMa w zasiegu.  Roznica jest za duza.   Tak samo, R-27RE ma zasieg o wiele wiekszy niz AMRAAM (okolo 10 km dalej).