Szmajs, powstaje coraz więcej wersji i modernizacji Stonerów, nawet HK wzięło się za to. Nie chce mi się w tej chwili szukać, ale na prawdę jest tego multum, zarówno na rynku cywilnym jak i wojskowym. Agencje ochroniarskie takie jak Blackwater stosują najczęściej stonery w przeróżnych konfiguracjach i odmianach. Najnowsze karabinki i karabiny spotterskie armii amerykańskiej oparte są na bazie stonera mk11mod0, mk12mod0, SPR i inne.
Zarzutów co do AK jest o wiele wiele więcej niż mówisz. Jeden z największych problemów to zamek. Trzon zamkówy ma srodek ciężkości położony wyżej niż oś lufy, co z w połączeniu z jego dużą masą i bezwładnością powoduję że broń jest bardzo niestabilna podczas strzelania, pomijam już precyzję wykonania. Zaś podpinanie urządzeń celowniczych i innych nie stanowi takiego problemu. Jest wiele nakładek z szynami picatinny do montowanie na różne wersje kałasza.
Co do samej amunicji, zgadzam się , że siła obalająca kalibrów 5.56 jest niewystarczająca w wielu przypadkach, tyczy się to jednak tylko odmian z lufami krótkimi (m4 i krótsze) i przypadków strzelania z nich na długie dystanse, długie lufy (m16) nie posiadają już tego problemu, amunicja podczas penetracji ciała koziołkuje i fragmentuje powodując potworne zniszczenia, taka jest już specyfika balistyki tej amunicji. Poza tym dużo większe zniszczenia powoduje pocisk, który wchodzi w ciało ludzkie z prędkością ok900 m/s niż o 150 mniejszą. Powstaje wtedy kanał chwilowy i w przypadku większych prędkości ma on dużo większą średnicę , więc nie sama energia pocisku się liczy. Właściwości penetracyjne (ppanc) amunicji 5.56 są większe niż 7.62x39, z jednej strony to zaleta z drugiej wada, gdyż pocisk dłużej oddaje energię. Wracając do odległości strzelania. Energia na dużych dystansach spada szybciej niż amunicji "kałachowej", lecz walke prowadzi sie na krótkich dystansach, a jaka jest celność i skupienia z kałacha na amunicję 7.62x39 nie trzeba mówić.
Kaliber 5.56 też nie jest problemem, istnieją stonery na amunicję 7.62x51NATO i inne. Między innym wielki potencjał modernizacyjny konstrukcji stonera polega na tym , że można broń przystosować do strzelania przeróżną amunicją, począwszy od pistoletowej, przez pośrednią i karabinową standardową a skończywszy na silnej amunicji lapua magnum i wielkokalibrowej. W tej chwili za namową amerykańskich spec opsów trwaja poszukiwania takiej amunicji pośredniej która podobnie jak 7.62x39 szybko oddają energię celowi i ma większą moc obalającą niż 5.56. Z tego co wiem przetarg juz się odbył, ale nie wiem jaka amunicja została zwucięzcą. Zgadzam się z faktem , że błędy wieku dziecięcego były przyczyna niechęci do konstrukcji stonera, jednak dziś nie stanowią one już problemu.
Ja zadam takie pytanie - dla czego na całym świecie jednostki specjalne stosują stonery a nie kałasze i na dodatek do tej pory sie ja zamawia?
a drugie brzmi: dla czego od tylu lat Rosjanie nie rozwijaja kałacha a wręsz szukaą jego następcy?
poza tym uprzedził mnie Sun swoim postem, za długo mi się pisał

Paweł
'VIPER