Tyrael_MG
Ad 1.
Joystick albo zostałeś trafiony (eksplodującą rakietą, pocisk)
Ad 2.
W pierwszym przypadku wycentruj joystick(zrób większy dead zone jeżeli to możliwe). Najlepiej zrób kalibrację w Windowsie od nowa. Jeżeli to nie pomaga to sprawdź inny joystick (ja na swoim analogowym co pól roku robię przegląd i czyszczę potencjometry). W drugim przypadku, zrzuć uzbrojenie AG, zawróć do bazy (najlepiej nie nad żadnymi celami tylko nad jakimiś lasami) następnie wytrymuj samolot na lewej skrajnej konsoli (pomoże też w pierwszym przypadku o ile nie jest to na zasadzie pojawia się i znika)
Ad 3.
Ja używam prawie wyłącznie TWR do BVR i NAV. Do startu powinieneś ustawić sobie 20 mil. Po opuszczeniu lotniska i zmianie częstotliwości z TOWER spytaj AWACSa o Picture. Ustaw TWR na 40 mil. Jak nic się nie dzieje to ustawiam 80mil. W przypadku misji bombowych przy których mam eskortę i wróg nie wejdzie poniżej 25mil z tendencją do szybkiego zbliżania to nie zwracam uwagi.
Twoje pierwsze źródło informacji to AWACS i inne samoloty w Twoim Package. Więc właściwie mógłbyś wylączyć radar i jedynie śledzić korespondencję radiową ustalając gdzie względem bullseye jest gorąco. Do tego dochodzi sygnalizacja akustyczna i wizualna na RWR. Przez większość czasu będziesz słyszał jedynie radary F-16 z Twojego skrzydla. Jeżeli jest inaczej to trzeba się zainteresować (opanuj sterowanie wyświetlaniem RWR). Następny w kolejności to radar. Wszystko co widzisz na radarze jest przed Tobą. Ponieważ poruszasz się do przodu to zupełnie wystarcza.
Jeżeli spotka Ciebie te szczęście i na RWR będziesz widział spike wrogiego samolotu i wydedukujesz, że to te same co widzisz na radarze w odległości 25 mil zrób pojedynczy namiar (tzn dwa razy nie lokuj, żeby nie wejść w tryb STT chyba, że zakluca). Zorientuj się u AWACSa czy to faktycznie bandit „Q2”) , po potwierdzeniu od razu odpalaj rakietę i zrób weapons free swojemu packagowi. Nie przerywaj lock dopóki na HUD litera A nie zamieni się w T. Po tym czasie możesz odlockowac cel i zalokować na sąsiedni i powtórzyć całą sekwencję.
Nigdy nie leć na wprost do celu po odpaleniu rakiety, tylko tak pod kątem, żeby wciąż mieć na radarze obraz sytuacji (czytaj ze trzy poprzednie posty).
Może być tak, że AWACS mówi, że wrogie samoloty są 25 mil przed Tobą, ale ty ich nie widzisz. Np. podaje Angels 3 a Ty jesteś na FL220. W takiej sytuacji ustaw sobie kursor na radarze gdzie powinny być samoloty i następnie zrób tilt antena down i up odpowiednio tak, żeby kursor wyświetlal dolną granicę poniżej, a górną powyżej.
Jeżeli odległość spadnie poniżej 10mil to zrzucaj uzbrojenie AG i przelączaj się w tryb DF z ustawieniem radaru 60x10 i wzrokowo wylapuj cele.
4) wybacz, ale kiepsko znam klawiszologie w F4. Mam 64 komend pod palcami i wszystkie te funkcję uzyskuję wręcz „bezmyślnie” na HOTASie.
Pozdrawiam