Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 261811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ambrzyk

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 11, 2006, 22:08:33 »
Sorry, masz racje Track While Scan. Po pierwsze RWS nadużywałem w F3, stad fajnie mieć teraz cos innego. Po drugie moim największym problemem jest SA (situational awareness). I znacznie większy jest SA przy używaniu TWS niż w RWS. Nie trzeba porównywać historii, żeby określić kierunek i prędkość, tylko od razu widać. Jest mniej zaśmiecony ekran. Przy przełączaniu do STT i z powrotem, przy zmianie skali, przełączaniu do EXP i z powrotem lepiej, łatwiej mi jest porównywać, że te odbicie to był dwudziesty pierwszy, a te dwa to SEAD.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2006, 22:17:06 wysłana przez Ambrzyk »

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 12, 2006, 09:27:19 »
Odnośnie budowania SA - masz zdecydowanie rację, zakres informacji w trybie TWS jest istotnie większy jednak kosztem :
 - mocniejszego "siania" radarem
 - wolniejszej pracy radaru

Przy wąskim skanowaniu i manualnym operowaniu zakresami pracy istotna jest szybkość z jaką jesteśmy w stanie "zamieść" dany wycinek przestrzeni - w tym wypadku RWS sprawdza się lepiej. W przypadku złapania "kontaktu" i zaistnienia konieczności uważnego skanowania (priorytet wynikający z SA) przejście na TWS pomaga dokładniej śledzić poczynania przeciwnika ale ... ewentualne ogarnięcie przestrzeni poza rejonem śledzonego celu w trybie TWS znów napotka problem "wolniejszej" pracy. Kluczem jest więc chyba łącznie zalet oby trybów pracy radaru z uwzględnieniem korzyści jakie dają w określonej sytuacji taktycznej.

Trochę więcej w sekcji "Instrument Scans" ciekawego post'u Fundamental Air to Air Mission Strategy and Tactics dostępnego pod adresem : http://forums.frugalsworld.com/vbb/showthread.php?t=113730.

Pozdrawiam,
Marek

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 17, 2006, 15:31:16 »
Moze mi ktos powiedziec o co chodzi z tym debriefingiem? Mialem misje zatopic 2 fregaty, co oczywiscie wykonalem (nawet zrobilem kolko aby sie upewnic, ze zatonely), a pisze mi, ze nie zdolalem wykonac celu misji, jednakze udalo sie to komus innemu (!!!)... Oczywiscie moj rating drastycznie sie obnizyl... Domyslam sie, ze to jakis bug, bo nie po raz pierwszy takie cukierki mi wychodza, ale moze sie ktos podzielic radami jak unikac tego typu sytuacji?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 17, 2006, 15:43:56 »
Pewnie zatopiles nie ten task :) Nastepnym razem przy wykonywaniu misji, w ktorych cel sie porusza, zapytaj AWACSa o koordynaty celu bo nad waypointem, nad ktorym masz cel moze juz go nie byc a zamiast niego bedzie inna jednostka.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 17, 2006, 15:54:53 »
Jestem na 100% pewien, ze zatopilem wlasciwe. W okolicy nie bylo nic poza moimi 2 kontenerowcami. Poza tym fregate raczej latwo odroznic od innych statkow :004:
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 17, 2006, 19:09:50 »
Ja mam takie dwa pytania: Po pierwsze - lecę w misji jako dowódca, później spokojnie ląduję. Dlaczego więc moja misja cały czas pozostaje w mission schedule jako RTB? Co ten skrót oznacza? Jak temu zapobiec?
Po drugie - i to już jest ważniejsza sprawa - zdarzyło się tak, że w czasie kampanii wszystkie loty dostały polecenie "abort" i kompresja czasu została całkowicie wstrzymana, tak, że nie dało się jej wznowić. Czy ktoś może wie, o co tu poszło?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 17, 2006, 19:16:13 »
RTB - Return to base / Returning to base

To informacja, że flight powraca do bazy. Podobne znaczenie ma "egress" - czyli odlot znad strefy celu, przeciwieństwo "ingress".

Flight będzie widniał na mapie dopóki ostatni samolot nie wyląduje (a może jeszcze trochę dłużej nawet). Nie przejmuj się nim ;)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 17, 2006, 23:29:18 »
wszystkie loty dostały polecenie "abort" i kompresja czasu została całkowicie wstrzymana, tak, że nie dało się jej wznowić
Koniec kampanii.

« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 27, 2006, 14:33:09 »
Witam
Mam pewien problem związany z konwersję plików zapisanych opcją ACMI w Faclon AF na pliki typu AVI.Poruszyłem ten problem w wątku Rekord AVI,ale wątek ten dotyczy  Lock-on.Nie wierzę,że nikt z forum Falcom nie zamieniał plików na AVI aby je np. wypalić na CD lub obejrzeć na innym odtwarzaczu.Pliki zapisywane podczas nagrywania są typu VHS,tak je rozpoznaje Windows.Widziałem w internecie klipy video z Falcom AF,dlatego musi być jakiś program do konwersji tych plików.Poza tym można z plików AVI zmontować ciekawy film np.przy pomocy Pinnacle Studio.Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na konwersję powyższych plików to proszę o sugestie
pozdrowienia
vito

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 27, 2006, 14:37:14 »
A jeszcze jedno pytanie - co oznaczają dokładnie szare linie, widoczne na HSD?

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 27, 2006, 15:35:37 »
A jeszcze jedno pytanie - co oznaczają dokładnie szare linie, widoczne na HSD?

Szkoda, że nie wrzuciłeś screena, ale chodzi zapewne o FLOT - Forward Line Of Troops. Linia oddzielająca nasze terytorium od terytorium wroga - front.

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 27, 2006, 17:21:42 »
vito_zm, prawdopodobnie te filmy były nagrywane w czasie gry używając np. FRAPSa. Nie ma bezpośredniej metody zrzucania nagrań acmi (.vhs) do avi. No, oczywiście można ponownie użyć frapsa w okienku podglądu ACMI falcona :D ale rozwiązań wbudowanych nie ma, niestety.

http://fraps.com/

« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 27, 2006, 22:46:08 »
BigMac masz rację.Zainstalowałem program Frap i nagrałem film w czasie gry.Ponieważ posiadam program Pinnacle Studio to mogę te pliki dowolnie obrabiać dogrywając np.swój komentarz następnie można je wypalić na CD lub DVD stosując kompresję.Można to wykorzystać do celów dydaktycznych
pozdrowienia
vito_zm

extradd

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 28, 2006, 09:49:46 »
Witam all.Jestem nowy.Od dłuższego czasu przeczesuje to forum, ale z powodu dużej ilości postów(i nie wszystkich w temacie) strasznie błądzę.Falcona mam od kilku dni i juz opanowałem podstawy.Jak narazie latam na misjach treningowych i udało mi się zestrzelić jeden cel w powietrzu :banan.Bardzo proszę o jakieś najważniejsze wskazówki dla początkującego.Największy problem mam z bindami oraz z obsługą radaru.Owszem wiem że F1 to AA a F2 to AG.Raz udało mi się też zniszczyć cel za pomocą Mavericka :karpik

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 28, 2006, 11:29:36 »
extradd. Najwazniejsze wskazowki znajdziesz w instrukcji, a jak będziesz miał jakieś konkretne pytania, na które odpowedzi tam nie znajdziesz to napisz na forum. Chętnie wówczas pomożemy.