Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 261783 razy)

Schizoid_man

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 04, 2007, 16:49:26 »
A jeszcze takie pytanie do "starych wygów" :020: : Czy często korzystacie z FLIR? Jeśli tak, to w jakich sytuacjach?

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 04, 2007, 20:29:01 »
FLIR? Jedna z moich ulubionych zabawek. Specjalnie zbindowałem sobie cztery klawisze na klawiaturze pod odpowiednie OSB na MFD, żeby móc sprawnie nim operować.

W walce AA FLIR przydaje się do identyfikacji celu. Trzeba najechać dziobem samolotu mniej więcej na cel i stopniowo zoomować FLIR aż zobaczymy obiekt. Trzeba uważać bo przy dużym zbliżeniu lekki ruch drążkiem powoduje znaczne przemieszczenie obrazu - nie ma sprzężenia z radarem. Poza tym na FLIR widać moment odpalenia rakiety przez wroga (misje dzienne, w nocy załatwia nam to NVG) - jesteśmy wcześniej ostrzeżeni o wrogim amramskim.

W misjach CAS/BAI FLIR umożliwia odnalezienie przydzielonych celów (np piechota nie jest widoczna na radarze) oraz ich identyfikacje. Opuszczając kamerę i zbliżając obraz można się zorientować czy potencjalny cel to przydzielony w briefingu batalion czołgów czy tylko jakieś jednostki inżynieryjne.

Do nocnych zabaw typu lądowanie czy tankowanie kamerki na podczerwień nie stosuję, gdyż znajduje się ona na dole kadłuba, przez co odległości jej obraz nie pokrywa się dokładnie z tym co normalnie widać przez HUD.

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 05, 2007, 01:25:02 »
Pod klawiszem "L" mamy taki przesmaczny wynalazek jak wzmocnienie obrazu. Mówiąc po normalnemu - zoom. Problem mój jest następującej treści: po kliknięciu "L" obraz faktycznie powiększa się, jednak cały jakby przeskakuje do góry. Skutkuje to tym iż prowadząc atak (np na cel naziemny) w kokpicie 2D, tracę cel z oczu i celownika.
Da się to zmienić ?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 05, 2007, 07:57:28 »
Zmień widok na [shift]+[1] lub [1]/[5] i dopiero wtedy "lornetkuj"  :004: Może byc lepiej ale ciagle nie zawsze. I pamiętaj żeby wyciągnąc z kosiaka  odpowiednio wcześniej:002:

S!

« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 05, 2007, 11:32:33 »
Jakiś czas temu udało mi się wejść w jakieś ustawienia dotyczące właśnie tego "zooma". Pamiętam, że zrobiłem to na mfd i miałem do wyboru 3 opcje: widzenie wzdłuż osi samolotu, widzenie wzdłuż własnej osi (to było ok) i jakieś tam jeszcze jedno. Niestety nie pamiętam czy to było na prawdę czy mi się tylko przyśniło. Jeśli mi się przyśniło tzn, że za dużo czasu poświęcam tej grze hłe hłe...

« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 05, 2007, 12:56:18 »
Odnośnie zooma w kokpicie 2D - ja wtedy przełączam się na kokpit wirtualny i wtedy zoom jest tam gdzie powinien a nie wyżej.

Pzdr Mark

« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 05, 2007, 19:59:33 »
Widok 3D - wiem, też tak można, ale myślałem ze jest jednak inny sposób. No nic, dzięki za pomoc.

arcik

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 06, 2007, 16:12:24 »
Witam, od dzisiejszego dnia jestem szczęśliwym posiadaczem Falcona 4.0 AF  :002: i mam problem z orczykiem w setupie. Do sterowania sterem kierunku używam pedałów z kierownicy i w każdym innym simie np Lockon czy FS2004 można je bez problemu skonfigurować jako orczyk, a tu w F4.0 AF nie mogę (nie umię)tego zrobić. Program je wykrywa i ustawia jako... ster wysokości, a orczykiem mogę sterować jedynie z klawiatury , i .
Można coś z tym zrobić? Proszę o pomoc, latanie bez orczyka jest daremne.
pozdr

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 06, 2007, 18:23:26 »
Musisz najpierw wybrac w rudder jaki sprzet masz do tego (czyli np Saitek R220) i potem detect i wcisnac pedal zeby znalazl na ktorej osi dziala. Czasem trzeba ustawic kierownice z peadalmi na 2 osiowa zeby pedaly dzialaly na 1 osi. Na koniec ewentualnie odwrocic os zeby dzialalo w prawidlowa strone. Powodzenia
F-16C Block50 driver...

arcik

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 11, 2007, 20:30:40 »
Witam po zainstalowaniu patcha 1.0.9. już wszystko gra, teraz mogę dowolnie konfigurować joy i pedały,
lecz wraz z zainstalowaniem patcha pojawił się kolejny problem, mianowicie kiedy odpalam misję treningową "take off" grafika zaczyna wariować tzn zamiast płynnego startu mam SLAJDY dopiero kiedy uda się jakoś wzbić w powietrze grafa jest płynna. Dzieje się tak jak zauważyłem tylko na ziemi, po wylądowaniu znowu grafa skacze. Na gołej wersji F4.0.AF nic takiego nie miało miejsca. Czym to może być spowodowane???
Mój komp: Pentium4 3 GHz, 1GB RAM karta grafiki GeForce 6600 GT 128MB
Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 11, 2007, 20:36:45 »
Drzewa. Po prostu siedząc na ziemi jest zbyt dużo obiektów wokoło, które nie są renderowane w trakcie lotu. Jedyne co można zrobić, to poszukać odpowiednich sterowników do karty graficznej (na jednych chodzi wolniej,na innych szybciej) oraz zmniejszyć detale.

arcik

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 11, 2007, 21:04:38 »
W gołej wersji AF też są drzewa, a chodzi płynnie, dopiero po zainstalowaniu patch'a grafa krzaczy, poza tym Falcon ma chyba mniejsze wymagania niż np Lockon, który u mnie śmiga bez problemu na max detalach.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 11, 2007, 21:15:19 »
Skąd to stwierdzenie, że ma mniejsze wymagania ? Ten sim ma już 9 lat, on został napisany na zupełnie inne maszyny niż są obecnie , a ciągłe grzebanie w kodzie przez ludzi, którzy go nie tworzyli nie wychodzi na dobre.

Powiem, tak, ten sim był kiedyś odpalany na maszynach z Pentium 133 na pokładzie, ale nie z grafiką rozciągniętą powyżej rozdzielczości 800x600 i do tego z takimi wymysłami jak FSAA, czy filtrowanie anizotropowe, a o TrackIR to nikt wtedy nawet nie myślał. Falcon kiedyś działał szybko, bo nie wymagano od niego zbyt wiele.

arcik

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 11, 2007, 21:35:41 »
po kilku odpaleniach treningu "takeoff" znowu chodzi płynnie przy ustawieniach na maxa, nie wiem o co chodzi... Stare czasy pamiętam,  :004: ćwiczyłem Falcona 4.0 na Pentiumie 133 MMX i było fajnie, a teraz jest jak jest  :005:
Dzięki za pomoc, RAMP już opanowałem teraz kolej na resztę ale z tym poczekam aż dostarczą mi nowego Thrustmaster'a z oddzielną przepustnicą, wtedy się zacznie  :021:

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 13, 2007, 20:18:35 »
Moze mi ktos tak lopatologicznie wytlumaczyc jak to jest z HARMami? Z tego co sie orientuje AGM-88 jest pociskiem typu 'wystrzel i zapomnij' czyli po wystrzeleniu nie musze trzymac celu zalockowanego. Mimo wszystko tylko najwyzej polowa (jesli moj komputer ma dobry dzien) trafia. Strzelam oczywiscie bedac w zasiegu, w cele, ktore nie 'migaja' tylko sa caly czas aktywne. Czy to normalne, ze mam tak niska skutecznosc? Moze cos robie zle?

Latam na Falconie 4.0 AF z patchem 1.09.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."