Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275069 razy)

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwca 26, 2007, 21:03:08 »
Musisz podlecieć w odpowiednie miejsce z tylu pod tankowcem i lecieć z nim równo, tak to wygląda teoretycznie. Pod kadłubem tankowca jest sygnalizacja świetlna, która pokazuje czy jesteś za bardzo do przodu czy do tyłu ustawiony. Poza tym z tankowca podają Ci komunikaty jak masz lecieć. Wszystko musisz robić z dużą precyzją i z wyprzedzeniem. Oczywiście musisz też uwzględnić to że maszyna robi się coraz bardziej ciężka wraz z przybywającym paliwem, więc trzeba uważać żeby nie poszła za mocno w dół  :004:

Good Luck
F-16C Block50 driver...

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: Czerwca 26, 2007, 21:47:06 »
Jankes no to wiadomo oczywiście . Mi chodzi o same podczepienie ciągiem manewruje dobrze ale tanker skacze mi z góry na dół choć nie wiem jak bym się wysilał  delikatnie czy ostro narywając joyem nie umiem w pionie ustabilizować (tuż przy tankowcu) zresztą nie tylko ja mam z tym problem  .

Aż mnie to dziwi z żadnymi innymi suszarami siorbiącymi w powietrzu paliwo nie spotkałem się z takim czymś no chyba że ja mam jedną rękę z drutu a drugą z drzewa i nic nie potrafią
 :'(

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #227 dnia: Czerwca 26, 2007, 22:08:30 »
Nie skupiaj wzroku na tankowcu, patrz przed siebie, utrzymuj wysokość 19950 (jeśli tanker jest na 20k). Jeszcze łatwiej jest jeśli włączy się widok samego HUDa (klawisz 1).

Względnie ustaloną na przepustnicy prędkość łatwiej jest kontrolować z dużą dokładnością za pomocą hamulca aerodynamicznego (Shft+B; Ctrl+B).
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Czerwca 26, 2007, 22:15:30 »
Tankowanie w Falconie jest raczej umiarkowanie trudne. Grunt to nie szarpać, szczególnie w pionie i kontrolować prędkość zbliżenia w granicach maks 3-5 kts (najlepiej poniżej trzech w pozycji pre contact). Rada - jeżeli rozbujasz F-kę w pionie tak, że musisz wykonać więcej niż 1-2 duże korekty, przepustnica na minimum, hamulec, wycofaj się na pozycję i podejdź jeszcze raz. Stracisz dużo mniej czasu i nerwów. Jeżeli tego nie zrobisz i tak tankowanie się nie uda, ty zaczniesz się denerwować i przy następnym razie pójdzie ci jeszcze gorzej, znowu zaczniesz sie denerwować jeszcze bardziej i nie zatankujesz nigdy.
Co do widoku ja tankuję w widoku HUD-up lub w padlocku. Nie polecam 1 bo mało widać do góry, ale oczywiście każdy ma swoją technikę.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: Czerwca 26, 2007, 22:27:44 »
Hamulcem właśnie najbardziej operuje .
Co do tego utrzymania wysokości spróbujemy może hmm faktycznie dla tego że staram się utrzymać za tankowcem a nie trzymam wysokości spróbujemy zobaczymy.
A co do tego widoku z HUD’a może i lepiej ale nie ma klimatu  zresztą jak dla mnie to jak latanie w ila-2 z celownikiem na pół ekranu czyli (Ctr+F1) a tfuu tfuu  wolę się męczyć .

A ja wcale nie jestem jakiś nerwus lol wręcz ostoja spokoju tylko ten tankowiec jakoś na mnie zle działa .
 :twisted:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #230 dnia: Czerwca 26, 2007, 22:43:17 »
Hmm, ja tam jak tankuję, to na prędkość/wysokość praktycznie nie patrze (tylko w precontact, żebym się nie obudził 100m za KC z za dużą prędkością). Co najwyżej kukam na FPM żeby się pokrywał z horyzontem, jeśli ustalę się na odpowiedniej już wysokości.

Przeczytałem kiedyś poradnik, w którym było napisane mniej więcej tak, że "kiedy starasz się utrzymać na drodze za samochodem jadącym z przodu, nie patrzysz na prędkościomierz, tylko na samochód". Nawet była rada żeby tankować z wyłączonym kompletnie HUDem, bo skupiasz się wtedy na cyferkach a nie na pozycji :)

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Czerwca 26, 2007, 23:10:26 »
BigMac no to teraz namieszałeś . Bo tak robię czyli na wyczucie i nie patrzę przecież cały czas na prędkość czy wysokość (ale spróbuje jak napisałem wcześniej) ja podążam za tankowcem ale to nie o to mi chodzi z podchodzeniem jest ok
Tylko stabilizacja wysokości gdy minę ten cholerny siorbacz  patrzę na lampki i staram się minimalnie korygować pozycję góra/dół  i maszyna zaczyna się bujać jak na gumce echh trochę ciężko to opisać ale coś jest nie tak.

Zresztą coś mi się o uszy obiło że przed jakimkolwiek puchem powinno się tekstury „Hititles” odinstalować chociaż wątpię żeby to była przyczyna.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: Czerwca 26, 2007, 23:29:42 »
Właśnie sobie zatankowałem i przypomniało mi się kilka kolejnych rad.
Po podejściu na małą odległość, widać światła naprowadzające. Jeśli oba (prędkość i wysokość) są na czerwonym polu, to lepiej odejść, poczekać, ustawić się ponownie i spróbować jeszcze raz, niż poprawiać. Przynajmniej na początku, poprawianie dwóch rzeczy na raz może być kłopotliwe i prowadzić właśnie do "skakania" w górę i w dół..

Ja robię tak, zbliżam się do tankowca z dosyć dużą prędkością (żeby nie tracić czasu, ale na początek można pomalutku) aż zobaczę, że obniża badyla. Wtedy zwalniam (bez hamulców, po prostu ściągam przepustnicę, ale to kwestia gustu) i staram się ustawić na wysokości ok 20 metrów pod końcem badyla. Przy okazji zgłaszam "ready to take fuel". Jak już widzę, że wysokość jest w miarę ok (nie patrzę na wysokościomierz, tylko na cysternę), to dodaję powolutku gazu i zbliżam się. Przy odrobinie szczęścia, kiedy zobaczę światła pozycyjne, wysokość będzie już na zielonym polu.

Jak ocenić te 20 metrów? No powiedzmy, że to ma być kolejna długość tego kija - nie wiem czy to faktycznie 20 metrów, ciężko to ocenić w grze, ale wysokość jednej długości kija poniżej się sprawdza.

Jesteśmy prawie w domu. Tanker mówi wtedy "forward!", ale ja nie dodaję gazu, bo przecież lecę już do przodu. Powoli bo powoli, ale to mi się paliwo kończy, nic mu do tego ;) Ignoruję skurczybyka. W ogóle dobrze go ignorować, bardziej się liczy własna obserwacja pozycji względem cysterny. Zdarzało mi się popełnić błąd, że kiedy usłyszałem "up!", nie zważając na nic, ciągnąłem do siebie i zaczynało się jojowanie (overcompensating). Lecimy powoli pod brzuchem bydlaka i możemy zauważyć, że jakoś dziwnie się on przesuwa na boki. Nie należy się tym przejmować ani próbować naśladować jego drgań, tylko starać się utrzymać względnie w cieniu jego kadłuba. Operator patyka ma całkiem spore pole manewru i trafi w nas.

Jeszcze jeden szczególik - dobrze mieć w miarę porządnego joya. Ja mam Cyborga EVO. Wcześniej miałem Logic3 Phantoma (pamięta ktoś to jeszcze?) i trudniej było zdecydowanie.

W trakcie pisania zatankowałem znowu, żeby porobić screeny. Oto one.

Jeszcze daleko, więc spokojnie 350 na budziku (tanker leci 315-320).

Widać już obniżony patyk, zwalniam i zgłaszam "ready to take fuel"

Zbliżam się dalej, prędkość koło 320. Wysokość, jak widać, jedną długość kija poniżej końcówki.

Troszkę za nisko...

Ops, przedobrzyłem. Na szczęście na tym obrazku mam prędkość dokładnie taką, jak tankowiec - w tym momencie zbliżanie było na poziomie 1-2 węzłow więc zwolniłem od razu. Nie ma co kombinować, odskok i poprawka...

O, już lepiej, nie? Kontynuuję zbliżanie z prędkością względną jakiś 3 węzłów

Jestem w cieniu jego kadłuba. Może nie widać, ale lewe światło pozycyjne (wysokość) jest zielone - czyli gra i buczy. Prawe jest czerwone, bo jestem zbyt z tyłu, ale to kwestia czasu, w końcu mam te 3 węzły. Więc nic nie poprawiam, tylko ew. koryguję kurs lewo-prawo i czekam.

Oba światełka zielone. W tym momencie orientuję się, że nie otworzyłem klapki :D Wciskam ctrl-shift-r i natychmiast słyszę "connect". I już, teraz pozostało trzymać kurs i wysokość. Prędkość utrzyma się sama, o ile nie walniemy dopalaczy albo nie zrobimy czegoś równie głupiego, bo tankowiec nas trochę "holuje". Kiedy już jesteśmy podpięci, to jest łatwo, bo to holowanie nam zdecydowanie pomaga utrzymać pozycję.

Mogę się delektować tą wielką rurą w mojej małej dziurce, wypełniającą mnie życiodajnym płynem  :118:

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: Czerwca 27, 2007, 00:17:22 »
Dodam od siebie:
Jeśli jesteś mocno obwieszony podarkami/zbiornikami maszyna jest bardziej czuła na gazy wylotowe cysterny. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że istnieje coś w rodzaju progu w niewielkiej odległości za cysterną, który jest trudno pokonać jeśli masz zbyt małą prędkość zbliżania (1-2 kts). Musisz wtedy dodać odrobinę rpm i poczekać chwilkę aż Twoja maszyna zacznie przyśpieszać powinieneś zauważyć mały skok do przodu - wtedy oczywiście cofamy przepustnicę na ustalony wcześniej FuelFlow.

Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze tego doświadczył czy może mam zwidy z przepracowania :D

Co do jojowania - zdaje się od 1.0.10 wprowadzili mechanizm ułatwiający tankowanie. Jest to ogranicznik ruchu samolotu w pionie po zbliżeniu na małą odległość do cysterny, czyli nawet jak robisz zbyt wielkie wychylenia steru wysokości program je filtruje. Nie pamiętam tylko w jakiej odległości to się załącza ale na pewno po pre-contact. Trzeba by poszukać w readme do patcha.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwca 27, 2007, 13:56:42 »
Ja jeszcze zawsze jak się podłączę do "życiodajnej rury" to zwiększam minimalnie ciąg coby utrzymać opór i się przypadkiem nie odłączyć nabierając paliwka.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: Czerwca 27, 2007, 17:28:31 »
No i wyszło za pierwszym razem faktycznie nie jest to trudne .
Chyba zbyt bardzo narywałem samolotem a wystarczy dobrze się ustawić i regulować ciągiem.

Wielkie dzięki Panowie za pomoc bo bez was to chyba bym dalej się męczył
 :D

« Odpowiedź #236 dnia: Czerwca 27, 2007, 18:52:56 »
W Open Falconie to dopiero jest tankowanie.... Samolot jakby bardziej czuły, kołysze na boki jak na maminym cycu  :banan

Solo

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: Lipca 04, 2007, 08:34:48 »
Dwa proste pytania:

1. jak przełączyć samolot w tryb nawigacji, jeśli jestem w jakimkolwiek z trybów bojowych?
2. czy ILS można włączyć ręcznie, czy jest to jakiś automat, włączający się niedaleko lotniska?

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #238 dnia: Lipca 04, 2007, 09:22:34 »
1. jak przełączyć samolot w tryb nawigacji, jeśli jestem w jakimkolwiek z trybów bojowych?

Kliknąć jeszcze raz tryb w którym jesteśmy - czyli jak jesteśmy w trybie A-A to klikając ponownie przycisk A-A przełączy nas w tryb nawigacji. Zawsze też możesz wywołać na MFD tryb HSD - pokazuje Ci zaprogramowaną trasę. Chyba nic nie pomyliłem :)

« Odpowiedź #239 dnia: Lipca 04, 2007, 11:33:33 »
Tak. ILS włącza się ręcznie - w sumie to nie spotkałem się, żeby się włączał automatycznie, zawsze to ręcznie robię... Tryby nawigacji masz koło kompasu, na samym dole. Musisz jednak pamiętać iż ILS chwyta lotnisko w odległości od kilku do kilkunastu mil - zależy od lotniska.