Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274848 razy)

Solo

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #270 dnia: Lipca 08, 2007, 23:17:28 »
Zdecydowanie taki mam zamiar.
A tak z ciekaowści spytam - jakie misje lubicie wybierać i wykonywac w kampanii? Jaki ich rodzaj wybieracie suwakami na początku kampanii?

kober

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: Lipca 09, 2007, 20:29:22 »
Witam, postanowiłem nauczyć się latać i tak trafiłem do Was. A że dopiero zaczynam przygodę z lataniem to musze najpierw zainwestować w joystick bo bez niego chyba ani rusz. Nie jestem pewien czy tu mogę umieszczać linki do allegro no ale zaryzykuje, bo zależy mi na waszej opinii. Nie chcę zarazie kupować jakiegoś cuda bo nie wiem  na ile starczy mi zapału w studiowaniu tego manuala ale ten by się nadal?
http://www.allegro.pl/item210231727_joystick_tracer_jetforce_cobra_stick_v2_vibracje.html
lub ten
http://www.allegro.pl/item213846615_markowy_mocny_joystick_usb_trust_gm_2500_od_ss_.html

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: Lipca 09, 2007, 20:44:52 »
W dziale Software i Hardware jest przyklejony temat "Szukasz joysticka, zajrzyj tu"

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: Lipca 13, 2007, 11:31:17 »
Witam!!
Ostatnio ćwicząc zrzut bomb LGB natrafiłem na problem, który jak się później okazało stał się bardzo uporczywy. Chodzi mi dokładnie o zasobnik celowniczy który na MFD oznaczony jest jako TGP. Problem polega w tym że w momencie gdy przelecę nad celem, celownik "przykleja" się do celu po czym jego ruchoma część obraca się o 180 stopni do tyłu, i tak po kilku nawrotach mam poważny problem z ustawieniem następnych celów, ponieważ ciężko mi ustawić ten kwadrat na cel. Od razu mówię że odblokowanie celu nic nie pomaga. Czy można uruchomić tryb BORESIGHT dla tego systemu celowniczego, czy jest jakiś sposób by tego uniknąć, ewentualnie ustawić go ponownie na któryś ze Stp. ??
Proszę o odpowiedź

« Odpowiedź #274 dnia: Lipca 13, 2007, 13:04:05 »
:D Ja na Twoim miejscu zacząłbym nową kampanię. I tak nie masz nic do stracenia.
Witam. Wydaje mi się, że jest bardzo dużo do stracenia - REALIZM. Postępując w analogiczny sposób można wrócić do poprzedniego save-a w przypadku zestrzelenia i się odegrać próbując aż do skutku  i tak dalej, i tak dalej. Coś mi tu nie pasuje do "realizmu Falcona" :121:

Wracając do tematu zniszczonego pasa startowego. Są dwa wyjścia (w tym jedno lekko lamerskie :) ).
1. Pozwolić komputerowi wystartować samemu i "wsiąść" do kokpitu po starcie.
2. Przenieść się na inne lotnisko przy okazji wzywając jednostki inżynieryje do naprawy zniszczonego (oczywiście zakładm, że lotnisko nie wpadło w łapy wroga).

Bardzo często, na początku kampanii wykonujemy loty niszczące lotniska przeciwnika. Później "wystarczy" już tylko pilnować, aby jednostki inżynieryjne wroga, były w odpowiednim czasie niszczone, a lotnisko dobite (nawet wtedy gdy "recon" pokazuje jego całkowite zniszczenie). Pamiętajcie - najważniejszy jest pilot i samolot. Zadanie można wykonać za drugim razem .... jeżeli wrócicie na lotnisko za pierwszym :)

Pozdrawiam, Banan.
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

Solo

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Lipca 13, 2007, 13:15:18 »
2. Przenieść się na inne lotnisko przy okazji wzywając jednostki inżynieryje do naprawy zniszczonego (oczywiście zakładm, że lotnisko nie wpadło w łapy wroga).

Jak??
W jaki sposób wydawać polecenia jakimkolwiek wojskom?
Jak przenieść się na inne lotnisko?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: Lipca 13, 2007, 15:04:16 »
@Flanker
Jest coś co się nazywa CZ (Cursor Zero - czyli zerowanie kursora). Wystarczy kliknąć odpowiedni guzik obok MFD ewentualnie skorzystać ze skrótu klawiatury [shift] + strzałka w dół.
Jeśli to nie rozwiązuje Twojego problemu zapytaj jeszcze raz z dokładniejszym opisem problemu.
S!

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Lipca 13, 2007, 19:13:02 »
W jaki sposób wydawać polecenia jakimkolwiek wojskom?

Klikasz na ikonę jednostki, pojawia się białe kółko czasem z linią obrazującą bieżący azymut i punkt docelowy, przeciągasz kółko na obiekt, do którego chcesz skierować daną jednostkę, np. lotnisko które chcesz naprawić.

Jak przenieść się na inne lotnisko?

Przed wejściem do kampanii wybierasz inną eskadrę. Oprócz tego w starym Falconie, ewentualnie OFie czy RV eskadra przenosi się na lotniska bliżej frontu lub położone od frontu (w przypadku kiedy twoje lotnisko jest zagrożone), ale dzieje się to wtedy, kiedy linia frontu zbliża bądź oddala się od lotniska na którym stacjonujesz a nie w przypadku zniszczenia pasa.

Jest jeszcze jedna opcja poradzenia sobie w przypadku zniszczenia lotniska (jednak misje muszą być generowane) a mianowicie start z taxiwaya :)

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: Lipca 14, 2007, 00:05:10 »
BTW - Iceman,wzięlibyście polatali ze starymi kumplami :P

« Odpowiedź #279 dnia: Lipca 14, 2007, 01:54:26 »
To Wy już wzbiliście swojego zakurzonego Falcona w chmury Wacha ? Ostatnio narzekaliście na brak możliwości latania itd... ale skoro się to zmieniło to z przyjemnością wejdę Wam na ogon  :118:

Przepraszam za sekundowy off top i oszczędzić moje kolana.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Lipca 14, 2007, 09:51:56 »
BTW - Iceman,wzięlibyście polatali ze starymi kumplami :P

Uwierz, że bym z chęcią polatał, ale CZASSSS. Do tego za niedługo zaczynam budowę chałupy i dopiero zacznie go na wszystko brakować :( Po prostu dużo łatwiej usiąść na 45 minut przed kompem i szybko polecieć singla. Sad but true :(

Solo

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Lipca 14, 2007, 10:39:12 »
Jest jeszcze jedna opcja poradzenia sobie w przypadku zniszczenia lotniska (jednak misje muszą być generowane) a mianowicie start z taxiwaya :)

Ale to niemożliwe, bo po prostu kiedy klikam przycisk "FLY", komputer mnie informuje w okienku, że nie mogę wystartować bo pasy są zniszczone i  w ogóle nie wchodzę do gry, tylko wracam do menu.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: Lipca 14, 2007, 18:36:39 »
Ale to niemożliwe...

Stare przysłowie wojskowe mówi, że nie da się orzełka z hełmu odkręcić albo jeża [autocenzura].

Jeśli przyjdzie Ci startować z uszkodzonego lotniska to jak mówi Iceman używasz taxiwayu. W tym celu wybierasz fly ale minimum 2 minuty i 1 sekundę przed planowanym czasem startu a jeszcze lepiej dodaj kilka sekund na opóźnienie ładowania. Na ekranie ładowania kliknij ikonkę Taxi - nie Ramp, nie Take Off. Po załadowaniu znajdziesz się na Taxiway'u, dojeżdżasz do jednego z końców TW, zwrot o 180 stopni i heja na całego.

To Wy już wzbiliście swojego zakurzonego Falcona w chmury Wacha ?

Częściowo tak, częściowo nie. Ale nie ma sprawy Whiskey ;) Jak tylko się znajdziemy:P

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #283 dnia: Lipca 15, 2007, 16:20:31 »
Od ostatniego patcha mam problem z TIR2. Muszę po kilka(naście) razy odpalać sima zanim załapie, że w 3d ma korzystać z tracka a nie grzybka. W OF i RV takiego problemu nie mam. Spotkał się ktoś z takim problemem?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Kosmo

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: Lipca 18, 2007, 11:15:41 »
Witam, właśnie się dowiedziałem, że można ustawić TACANa także z poziomu ICP a nie jak dotychczas z lewego panelu bocznego. Wszystko byłoby super gdyby nie to, że nie można zmienić BAND – X na Y. Domyślnie jest X zaś po wciśnięciu „0” na ICP, teoretycznie DED powinien wyświetlić Y ale tak się nie dzieje.
Czy ta funkcja działa w Falconie 4.0 AF v1.0.12 (max realizm, kokpit Stopworks) ?

Oto mój rachunek sumienia z misji treningowej Refuel:
(TCN krowy 126Y )
1. Wciskam T-ILS na ICP
2. Na DED podświetla mi się miejsce gdzie mam wpisać TCN ---> *_ _ _*
3. Wstukuję na  ICP 126 i potwierdzam ENTER--> *1 2 6*   
4. Podświetlenie przeskakuje na *CMD STRG*, w tym momencie prztyczkiem CNI-SEQ mogę zmienić TCN na A/A TR lub TR ----> zmieniam na A/A TR
5. Teraz chcę sobie zmienić BAND X na Y..........resztę już wiecie

Moje "mądrości" czerpałem z http://www.candyparty.com/ST/Download/Checklists/AF_Balkan_AF02.zip