Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 261784 razy)

Ostach

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #405 dnia: Stycznia 31, 2008, 12:22:33 »
witam

F4 mam od wczoraj :) miałem problem z odpaleniem gry ale forum okazało się pomocne, dzięki.

mam kolejny. nie dotyczy on rozgrywki lecz konfiguracji joya. otóż mam Logitecha Wingman extreme 3d. I jak wiadomo, posiada on kontrolę osi z. Tylko, że przez tyle lat użytkowania potencjometr się rozregulował i sygnał wariuje :) po odpaleniu F4AF nie da się latać - ciągle znosi w jedną stronę a opcji żeby wyłączyć kontrolę steru kierunku z joya nie ma. Próbowałem przez konfigurację i kalibrację w windowsie, ale ciągle uparcie wykrywa mi ten model samoczynnie. Próbowałem tworzenia joyów 2osiowych ale tych mi nie chciało wykryć po podłączeniu wingmana. Co robić?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #406 dnia: Stycznia 31, 2008, 13:43:52 »
Wejdź w Setup->Controllers. Tam zmieniasz sterowanie rudder na keyboard i powinno być OK.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: Stycznia 31, 2008, 14:31:31 »
Ok, działa, ale dopiero po zainstalowaniu patcha :) Dzięki.

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #408 dnia: Lutego 02, 2008, 02:19:22 »
Jestem po pierwszej misji poważniejszej :) No cóż, ekhem, zestrzelili mnie w rejonie celu ;p Ale sam zniszczyłem SAMa, a skrzydłowy na mój rozkaz drugiego. Była to SEAD z TE zaimplementowanych w F4AF.

Może wyda się to śmieszne ale no nie mogę wylądować :D Nie wiem co robię źle - zgodnie z manualem lece ścieżką 3stopniową, jednak muszę sporo szybciej podchodzić niż zalecane w manualu 130kt, wychodzi średnio 160 - by utrzymać 12-13st AOA. Może patrzę nie na te odczyty? Sugeruję się tylko hudem. Za każdym razem wale w pas jak kamień i trace wiele systemów... Jaka musi być prędkość schodzenia bezpośrednio przed przyziemieniem? I jak bardzo trzeba podciągnąć FPM przed przyziemieniem? Bo tak właśnie przy -2-3stopniach lądowanie kończy się na zielonym z cała prawą konsolą w ostrzeżeniach  :015: Jaka jest maksymalna prędkość przyziemienia?

A propos SEAD z TE - miałem wielki problem ze zlokalizowaniem wrażych samolotów - jednego już miałem zalockowanego i potwierdzonego awacsem ale zniknął od razu... ;/

Ale postępy widzę od wczoraj - umiem zrzucać już różne bomby w trybach ccip i ccrp - te pamiętam jeszcze z zamierzchłych czasów gry F-16 Fighting Falcon od Digital Integration :) zagrywałem się nią w podstawówce... Tam tryb ccrp nazywał się lay. Umiem odpalać HARMy, tylko muszę jeszcze wykuć symbole z MFD, mam kilka zestrzeleń Aim-9... tylko ciągle mam problemy z radarem.

Powiem Wam, czuć ogromną różnicę gdy przesiądzie się z F-22L3 na Falcona :) Ale to dobrze, nauczy się człowiek czegoś nowego. Tam to nie pamiętam kiedy mi lądowanie nie wyszło, a tu proszę, wyzwanie - dopiero raz mi się udało spokojnie zatrzymać się na pasie bez żadnych przykrych scen...

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #409 dnia: Lutego 02, 2008, 03:01:39 »
Może wyda się to śmieszne ale no nie mogę wylądować :D Nie wiem co robię źle - zgodnie z manualem lece ścieżką 3stopniową, jednak muszę sporo szybciej podchodzić niż zalecane w manualu 130kt, wychodzi średnio 160 - by utrzymać 12-13st AOA. Może patrzę nie na te odczyty? Sugeruję się tylko hudem. Za każdym razem wale w pas jak kamień i trace wiele systemów... Jaka musi być prędkość schodzenia bezpośrednio przed przyziemieniem? I jak bardzo trzeba podciągnąć FPM przed przyziemieniem? Bo tak właśnie przy -2-3stopniach lądowanie kończy się na zielonym z cała prawą konsolą w ostrzeżeniach  :015: Jaka jest maksymalna prędkość przyziemienia?
Generalnie zależy to od tego ile masz jeszcze paliwa, jaki jest twój stan podwieszeń itp. Nigdy nie trzyma się jakichś "podręcznikowych" prędkości. Polecam ten tutorial: http://www.87th.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=22

A propos SEAD z TE - miałem wielki problem ze zlokalizowaniem wrażych samolotów - jednego już miałem zalockowanego i potwierdzonego awacsem ale zniknął od razu... ;/
Zmień azymut skanowania/zakres/ilość barów. Klawiszy niestety nie pamiętam, wszystko mam przypisane na przepustnicy (ale powinno być w manualu).
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #410 dnia: Lutego 02, 2008, 03:18:56 »
Generalnie zależy to od tego ile masz jeszcze paliwa, jaki jest twój stan podwieszeń itp. Nigdy nie trzyma się jakichś "podręcznikowych" prędkości. Polecam ten tutorial: http://www.87th.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=22
Zmień azymut skanowania/zakres/ilość barów. Klawiszy niestety nie pamiętam, wszystko mam przypisane na przepustnicy (ale powinno być w manualu).
Ok, dzięki za linka, zajmę się bardziej kątem i mocniejszym flare'waniem pod sam horyzont. Co do radaru to chyba ustawię sobie jakąś misję z czymś co bedzie latać w kółko nad określonym miejscem i potrenuje namierzanie tego :P

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #411 dnia: Lutego 02, 2008, 03:22:18 »
Jeszcze co do radaru to polecam manuala AN/APG-68: http://rapidshare.com/files/88478467/f4_AN-APG-68-v5.pdf.html
Wszystko ładnie łopatologicznie wyłożone.

EDIT:
Poprzedni link nie działał.

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: Lutego 02, 2008, 17:49:35 »
No wychodzi już to lądowanie, idealnie dziś wyszło za każdym razem  :banan tak jak powinno być. Wystarczyło bardziej podciągnąć nad pasem. Próbowałem jeszcze raz misji SEAD - zestrzeliłem jednego miga i tradycyjnie rozwaliłem SA6 - jednak znów mnie zestrzelono. Ale zapoznałem się z odpowiednim tematem na forum i będę próbował bardziej efektywnie uciekać.
Nauczyłem się też odpalać mavericki. Czy można jakoś zwiększyć kontrast pojazdów z podłożem? W misji treningowej te pojazdy było ledwo widać - zorientowałem się dopiero, że tam są po kurzu jaki wzbijały :) Chwilę wcześniej rozstrzelałem jakiś domek myśląc, że to ciężarówka :D

Jeszcze pytanie na temat radaru - czy zbliżając sie do rejonu celu, bądź po prostu do terytorium przeciwnika ciągle zmieniacie schemat omiatania? O ile "ząbków"? I ile takich "ząbków" potrzeba by znacząco zmienił się obraz? Chociaż to i tak zdaje się zależy od odległości....

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #413 dnia: Lutego 02, 2008, 19:02:32 »
Możesz zmieniać powiększenie FOV/EXP.

Co do skanowania. Na singlu nie ma zbyt dużego wyboru, ale na multi każdy może skanować jakiś dany obszar. Generalnie - im większy obszar skanujesz tym dłużej trwa wykrycie kontaktu. Wszystko zależy od sytuacji. Sprawna obsługa radaru to coś co trzeba wypracować latając, latając i jeszcze raz latając. Wątpię by dało się tego nauczyć w jeden dzień z jakiegoś manuala ;)

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: Lutego 02, 2008, 21:54:54 »
dzieki, na pewno spróbuje i pewnie zadziała :)

właśnie wróciłem z pierwszej misji w kampanii - sukces :)

pas zniszczony ładną serią sześciu durandali w jednym przelocie, kilka zabudowań wziętymi "na wszelki" mk82. Próbowałem zestrzelić wrażą maszynę ale się nie udało. Zaskoczyło mnie ATC - zupełnie intuicyjne jeśli ktoś grał kiedykolwiek w FS. Przy okazji zrodziło się kolejne pytanie: po odpaleniu pierwszego amraama-c i przeszedłem do nav. Jakiś czas później namierzyłem drugiego MiGa, ale nie mogłem uzbroić właśnie amraamów-c, mogłem tylko b. Probowałem klikać guziki do zmiany typu broni jak i tego guzika do wyboru belki startowej - zero efektu. Od czego to zależało?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #415 dnia: Lutego 03, 2008, 02:43:26 »
po odpaleniu pierwszego amraama-c i przeszedłem do nav.
Nie wystarczy samo odpalenie (w większości przypadków). Trzeba trzymać jeszcze locka aż do pitbula (czyli aż Slammer przejdzie w tryb aktywny).

Jakiś czas później namierzyłem drugiego MiGa, ale nie mogłem uzbroić właśnie amraamów-c, mogłem tylko b. Probowałem klikać guziki do zmiany typu broni jak i tego guzika do wyboru belki startowej - zero efektu. Od czego to zależało?
Hmm... Nie za bardzo wiem o co ci chodzi. Uzbroić? Chodzi o wystrzelić? Jeśli tak to w tej chwili nic mi nie przychodzi na myśl.

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: Lutego 03, 2008, 16:01:02 »
Nie wystarczy samo odpalenie (w większości przypadków). Trzeba trzymać jeszcze locka aż do pitbula (czyli aż Slammer przejdzie w tryb aktywny).
Czyli trzymać aż do momentu gdy znaczek ">" dojdzie do tej mniejszej kreseczki na linii zasięgu rakiety po prawej HUD? Teraz nie pamiętam jak to dokładnie wygląda, sprawdze w manualu.
Hmm... Nie za bardzo wiem o co ci chodzi. Uzbroić? Chodzi o wystrzelić? Jeśli tak to w tej chwili nic mi nie przychodzi na myśl.
No nie mogłem po prostu wybrać AIM-120C do odpalenia, mogłem tylko B. Mimo, że C wdzięcznie wisiał pod skrzydłem.

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: Lutego 03, 2008, 16:17:07 »
sorry za post pod postem ale chyba juz nie moge edytowac. Dzięki za uwagę o amraamach, sprawdziłem w manualu jak to jest dokładnie i już wszystko wiem :)

« Odpowiedź #418 dnia: Lutego 03, 2008, 17:35:16 »
witam

F4 mam od wczoraj :) miałem problem z odpaleniem gry ale forum okazało się pomocne, dzięki.

mam kolejny. nie dotyczy on rozgrywki lecz konfiguracji joya. otóż mam Logitecha Wingman extreme 3d. I jak wiadomo, posiada on kontrolę osi z. Tylko, że przez tyle lat użytkowania potencjometr się rozregulował i sygnał wariuje :) po odpaleniu F4AF nie da się latać - ciągle znosi w jedną stronę a opcji żeby wyłączyć kontrolę steru kierunku z joya nie ma. Próbowałem przez konfigurację i kalibrację w windowsie, ale ciągle uparcie wykrywa mi ten model samoczynnie. Próbowałem tworzenia joyów 2osiowych ale tych mi nie chciało wykryć po podłączeniu wingmana. Co robić?

Mam Extreme tylko bez 3d :) . Miałem problem z osią z (obrotowy drążek ? ) nie dało się skalibrować. Tak więc rozkręciłem i okazało się że ten potencjometr był luźny. Okleiłem go (chyba- bo już za bardzo nie pamiętam) teflonem i jakoś działa do dziś.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #419 dnia: Lutego 03, 2008, 18:29:17 »
No nie mogłem po prostu wybrać AIM-120C do odpalenia, mogłem tylko B. Mimo, że C wdzięcznie wisiał pod skrzydłem.
Gdy jesteś w trybie MRM, to na stronie SMS kliknij przycisk znajdujący się po prawej stronie na górze obok A-120B.