Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275068 razy)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #495 dnia: Sierpnia 27, 2008, 08:45:57 »
Jeszcze mam dwa pytania:
1. Niektóre samoloty na radarze są widoczne jako takie dwa "^" - jedno nad drugim. To oznacza, że ma zakłócanie i nie da się go zablokować?
Generalnie tak, ale nie do końca. Możesz zawęzić wiązkę radaru żeby łatwiej się przepalić przez zakłócenia. *hint hint* Nie "zablokować" a zalockować albo zabugować czy też namierzyć :).

2. Kiedy lecę tuż nad ziemią (150-300ft) na RWR pojawiają się samoloty z takim łukiem od góry (górna połówka okręgu nad symbolem samolotu). Nie znalazłem wytłumaczenia tego symbolu w manualu.
Hmm... Nie za bardzo wiem o co chodzi. Możesz dać screenshota?

Czy będąc tuż nad ziemią jestem jeszcze bezpieczny, czy to znaczy, że mnie widzą na radarze?
To zależy od wielu czynników i w dużej mierze także od farta. Jeśli dobrze zaplanowałeś trasę i unikasz radarów, jednostek naziemnych oraz samolotów wroga to masz dużą szansę nadlecieć nad cel niewykryty. Trzeba też pamiętać, że MCH nie zaleca latania nisko na całej trasie a tylko w koniecznych momentach (ale można to olać, chyba że bardzo dba się o realizm :)).

PS
Dokładnie takie same problemy miałem jak pierwszy raz zaczynałem kampanię :D
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #496 dnia: Sierpnia 27, 2008, 10:45:12 »
2. Kiedy lecę tuż nad ziemią (150-300ft) na RWR pojawiają się samoloty z takim łukiem od góry (górna połówka okręgu nad symbolem samolotu). Nie znalazłem wytłumaczenia tego symbolu w manualu.
Taki symbol zazwyczaj oznacza pojawienie się nowego zagrożenia (new threat) i dotyczy celów powietrznych i naziemnych:
"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #497 dnia: Sierpnia 27, 2008, 11:43:55 »
W sprawie SEADa, przeczytaj dokładnie briefing, będzie tam gdzieś na pewno podana nazwa i typ celu

Potem wyszukujesz w Recon tą jednostkę

Jak widać, pokazali koordynaty. Jeśli chcesz, możesz później wklepać je do komputera misji żeby mieć uberprecyzyjnie umieszczony stp TGT. Wybierasz jako aktywny steerpoint TGT, klikasz na ICP "STPT 4" i zwyczajnie wklepujesz na ICP jego nowe koordynaty. Enter przeskakuje z szerokości na długość geograficzną i odwrotnie.

« Odpowiedź #498 dnia: Sierpnia 27, 2008, 18:51:17 »
Czy będąc tuż nad ziemią jestem jeszcze bezpieczny, czy to znaczy, że mnie widzą na radarze?
W AF siła radarów i ich zasięgi czasami jest zakłamana i np. radar na lotnisku potrafi Cię wykryć kiedy lecisz za górą. W RV pod tym względem to majstersztyk ;). Z tego co pamiętam, w OFie też jest to poprawione. Ale pomimo tego i tak nie raz grając w AF z Bobą wykonywaliśmy naloty na lotniska na tyłach wroga przelatując całą trasę kanionami szorując brzuchami po ziemi :). Po takiej misji aż chce się żyć :). Szczególnie, kiedy w drodze powrotnej masz eskortę migów na plecach i mało paliwa w baku, a pomimo wszystko udaje Ci się cudem dolecieć do bazy z misją success :).

mj

• Gość
« Odpowiedź #499 dnia: Sierpnia 27, 2008, 21:13:30 »
Dzięki. Lepiej wyjaśnić się nie dało :) Co do SEAD - problem w tym, że miałem jako cel "anti-aircraft defences" i nic więcej.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #500 dnia: Sierpnia 27, 2008, 21:26:10 »
Pociągnę jeszcze trochę temat ukształtowania terenu w wersjach Falcona. Interesuje mnie jak wygląda sprawa z ewentualnymi dodatkami, które poprawiają jakość terenu (głównie pogłębiają doliny i wypiętrzają góry). W RV teren wydaje mi sie przesadnie płaski, OF daje widoczną różnicę, ale jeszcze nie jest to to, co można zobaczyć na niektórych filmikach w sieci, gdzie Vipery ganiają w kanionach niczym w Loczku. Wiem, że istnieją takie dodatki, ale nie jestem pewien do jakich wersji się nadają. Mam RV oraz OF 4.6. Ciekawi mnie też, czy poprawie ulega w nich tylko strona wizualna terenu, czy ma to również realny wpływ na wykrywalność przez radar?

kRzaQ

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: Sierpnia 28, 2008, 13:32:43 »
Hm... nie chce zakladac dodatkowego tematu wiec tu sie wetnę... Powiedzcie mi drodzy koledzy czy da się wylądować poza obszarem lotniska tak aby nie urwać sobie podwozia?  Mimo ładnych lądowań na lotnisku, na równym trawiastym gruncie ta sztuka mi nie wychodzi... Przynajmnie w Falconie AF bo tylko tego poki co męczę.

Pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: Sierpnia 28, 2008, 13:39:40 »
Hm... nie chce zakladac dodatkowego tematu wiec tu sie wetnę... Powiedzcie mi drodzy koledzy czy da się wylądować poza obszarem lotniska tak aby nie urwać sobie podwozia?  Mimo ładnych lądowań na lotnisku, na równym trawiastym gruncie ta sztuka mi nie wychodzi... Przynajmnie w Falconie AF bo tylko tego poki co męczę.

Pozdrawiam

Mnie się kiedyś udało. W zasadzie to mojej maszynie, bo ja się katapultowałem. A ona przeleciała dobrą milę i usiadła gładko na trawce. Sam bym jej lepiej nie posadził.

True story :)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #503 dnia: Sierpnia 28, 2008, 15:15:52 »
Ta, też mi się to zdarzało. Lądowanie na trawce jest możliwe w każdej wersji Falcona, choć jest dość trudne do wykonania. Najlepiej lądować na jak najbardziej płaskim terenie, z niewielką prędkością i z małym AOA (przy większych, nawet 8st. raczej się nie uda). Najgorsze co może być to spadać pionowo w dół, bez prędkości poziomej. Wtedy najlepiej od razu dać eject.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #504 dnia: Sierpnia 30, 2008, 11:54:32 »
Pociągnę jeszcze trochę temat ukształtowania terenu w wersjach Falcona. Interesuje mnie jak wygląda sprawa z ewentualnymi dodatkami, które poprawiają jakość terenu (głównie pogłębiają doliny i wypiętrzają góry). W RV teren wydaje mi sie przesadnie płaski, OF daje widoczną różnicę, ale jeszcze nie jest to to, co można zobaczyć na niektórych filmikach w sieci, gdzie Vipery ganiają w kanionach niczym w Loczku. Wiem, że istnieją takie dodatki, ale nie jestem pewien do jakich wersji się nadają. Mam RV oraz OF 4.6. Ciekawi mnie też, czy poprawie ulega w nich tylko strona wizualna terenu, czy ma to również realny wpływ na wykrywalność przez radar?
Nie bawiłem się nigdy takimi dodatkami, więc nie wiem jak to jest z nimi.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #505 dnia: Sierpnia 30, 2008, 12:46:35 »
Był dodatek autorstwa BaZT, który zmieniał siatkę wysokości terenu na taką wziętą z SRTM (topografia z satelity). Czyli full real ;)

Pojawiały się ZTCP jakieś problemy z AI i krzywymi lotniskami, ale to było daaawno i już nie pamiętam. Poguglajcie "bazt srtm" lub "bazt korea". Nawet pojawia się link do naszego forum ;) Tylko to są stare dzieje, nie wiem czy cokolwiek z tego jest kompatybilne z AF, FF4 lub OF. To wychodziło w czasach SP4 i FF3.

« Odpowiedź #506 dnia: Sierpnia 31, 2008, 11:52:45 »
Mam pytanie związane z panelem MISC a konkretnie z ADV Mode.Moim zdaniem oprócz funkcji wskaźnika (lampki ACTIVE oraz STBY) jest także funkcja   przełączania przełącznikiem monostabilnym typu push button (kombinacja Shift+Ctrl+A).Proszę o odpowiedź czy się mylę czy mam rację.
Pytam dlatego,że zostałem wprowadzony w błąd czytając opis Falcona pod linkiem http://www.xflight.de/ ,gdzie jest mowa tylko o funkcji wyświetlania a nie przełączania.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #507 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:15:45 »
Zgadza się, tam jest przycisk aktywacji TFR.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #508 dnia: Sierpnia 31, 2008, 15:07:48 »
Był dodatek autorstwa BaZT, który zmieniał siatkę wysokości terenu na taką wziętą z SRTM (topografia z satelity). Czyli full real ;)

Pojawiały się ZTCP jakieś problemy z AI i krzywymi lotniskami, ale to było daaawno i już nie pamiętam. Poguglajcie "bazt srtm" lub "bazt korea". Nawet pojawia się link do naszego forum ;) Tylko to są stare dzieje, nie wiem czy cokolwiek z tego jest kompatybilne z AF, FF4 lub OF. To wychodziło w czasach SP4 i FF3.

BaZT SRTM Korea instaluje się samoczynnie z.. i tu nie jestem pewien czy RV 1.004 czy OF4.5 bo ostatnio oba instalowałem i w któryś był na bank, a może nawet w obu :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #509 dnia: Sierpnia 31, 2008, 19:02:00 »
Na pewno w trakcie instalacji OF 4.5 pojawia się info o SRTM. W RV nie zauważyłem.