Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274858 razy)

kiki

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #915 dnia: Września 28, 2009, 09:59:26 »
.
2. Przypuszczam, że align w powietrzu nigdy nie wyjdzie tak dobrze jak podczas stojanki na ziemi. Coś tam pamiętam z MCH, że nie jest tak różowo z in flight alignment.

No OK, ale ponad 600 mil różnicy w przeciwnym kierunku to coś więcej niż "niedokładność" :001:

Dam przykład. Lecę na wprost do punktu nawigacyjnego ,od którego jestem oddalony o 10nm(kurs N). W tym momencie włączam kalibracje("in flt align"),
czekam aż osiągnie ona najwyższą dokładność(xxx/10 RDY) i z powrotem włączam tryb nawigacyjny(NAV).
W tym momencie HSI pokazuje mi kurs do punktu  powiedzmy z 7nm na północ(bo przelecieliśmy w czasie kalibracji),
ale HSD i HUD ma te punkty przesunięte o ponad 20nm w innym kierunku(NW).

Nie jest to więc problem w samej kalibracji, bo ona jest skuteczna, co widać po wskazaniach HSI, ale tego, że HUD i HSD pokazuje te punkty nieprawidłowo.

Sprawdzałem dzisiaj to bardziej dokładnie i to samo dzieje się przy pierwszej kalibracji w bazie,
znaczy jeżeli będąc na lotnisku przed startem po skalibrowaniu nawigacji i przełączeniu jej w tryb "NAV" zgaszę ją, ponownie skalibruję i ponownie uruchomię w tryb "NAV",
to waypointy na HUD i HSD cudownie "przeskoczą" w inne miejsce ,niż znajdowały się jeszcze przed chwilą.

Po kilku "zgaszeniach i włączeniach" HSI i wyświetlacz radaru  nadal będzie wyświetlał punkty nawigacyjne na swoim miejscu, natomiast HUD i HSD
po każdej kalibracji je "oddala i obraca", aż dochodzi do sytuacji że punkt nawigacyjny który znajduje się od nas 5nm kurs: N, jest pokazywany przez HUD, 750nm  kurs:S
(do uzyskania takiego efektu wystarczyło pięciokrotne zgaszenie i włączenie nawigacji przed startem).

Nie wiem czy wynika to po prostu z jakiejś niedoróbki w Allied Force, bo z manuala wynoszę,
że powinno to pracować normalnie, zwłaszcza że na DEST punkty nawigacyjne mają cały czas te same współrzędne, a i współrzędne samolotu są kalibrowane prawidłowo,
zarówno na ziemi, jak i w powietrzu przy użyciu wspomnianego "In flt align".

Powiedzcie koledzy, czy u was też tak się dzieje przy kilkukrotnym "resecie" nawigacji(może być w bazie przed startem), że punkty nawigacyjne na HUD i HSD są wyświetlane błędnie.

Nadal nie wiem o co tutaj chodzi. Kalibracja jest za każdym razem przeprowadzana prawidłowo.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #916 dnia: Września 28, 2009, 10:35:53 »
In-flight alignment służy do skalibrowania żyroskopów w stopniu podstawowym. Nie bez przyczyny wysiadujesz na rampie bez ruchu przez około 7-8 minut przed lotem: żyroskopy by były precyzyjne potrzebują takiego czasu. W czasie lotu o takich warunkach mowy być nie może dlatego system ten służy jedynie podstawowemu skalibrowaniu urządzenia, niezależnie od tego jak długo to trwa. Dalej: błędne wskazania będą się nawarstwiać i im dalej będziesz leciał tym gorsza będzie dokładność. Generalnie: po in-flight alignment precyzyjniejszym wskazaniem jest GPS aniżeli INU. W innych symulacjach statków powietrznych może wyglądać to jeszcze inaczej: np w DCS wykonuje się kalibrację INU poprzez lockowanie specjalnie wyznaczonych punktów terenu (obiektów), i przy dłuższych lotach niezbędne może być wykonanie kilku takich kalibracji dla zachowania precyzji wskazań.

Na dodatek mała uwaga: nie spodziewaj się, że w AF wszystko (cała awionika) działać będzie prawidłowo w każdej z możliwych sytuacji - to jest ponad 11 lat od czasu ukazania się gry i niektóre z błędów/nedoskonałości znajdują się również w produkcie LP.

kiki

• Gość
« Odpowiedź #917 dnia: Września 28, 2009, 11:23:45 »
In-flight alignment służy do skalibrowania żyroskopów w stopniu podstawowym. Nie bez przyczyny wysiadujesz na rampie bez ruchu przez około 7-8 minut przed lotem: żyroskopy by były precyzyjne potrzebują takiego czasu. W czasie lotu o takich warunkach mowy być nie może dlatego system ten służy jedynie podstawowemu skalibrowaniu urządzenia, niezależnie od tego jak długo to trwa. Dalej: błędne wskazania będą się nawarstwiać i im dalej będziesz leciał tym gorsza będzie dokładność.

Rozumiem.
Problem polega na tym, że to nie jest wina systemu nawigacyjnego(INS),
bo on kalibruje się zawsze w sposób poprawny, zarówno na ziemi, jak i w powietrzu (choć z mniejszą precyzją).
Problem leży w tym że trasa widoczna na HSD, oraz HUD, po kilku krotnym zgaszeniu nawigacji nie pokrywa się z wskazaniami INS(?),

obrazowo rzecz biorąc:

-mam trasę złożoną z punktów nawigacyjnych leżących nad Włochami

-punkty są wyświetlane prawidłowo na HSI oraz HUD a trasa jest pokazana
na wyświetlaczu HSD(domyślnie prawy MFD)

-kilkakrotnie wyłączam a następnie włączam i kalibruję nawigację
( nieważne czy na ziemi czy w powietrzu)

-po tym system nawigacyjny nadal pokazuje punkty prawidłowo nad Włochami.
(mogę bez problemu do nich dolecieć korzystając z HSI, są też pokazane na wyświetlaczu radaru)

-trasa na HSD "przeskoczyła" i leży według wskazań gdzieś w Chorwacji

-wyświetlacz HUD pokazuje punkty podobnie do HSD (błędnie)

system nawigacyjny INS cały czas widzi punkty prawidłowo, jeżeli bym chciał zrzucić bombe używając CCRP i naprowadzania poprzez punkt nawigacyjny (STP),
to bomba zostanie zrzucona prawidłowo i trafi w cel, pomimo iz według HUD i HSD jest on oddalony tysiące mil od nas.

HSI pokazuje punkty nawigacyjne prawidłowo,
współrzędne punktów nawigacyjnych jak i samolotu są prawidłowe.

dlaczego trasa widoczna na HSD, nie pokazuje punktów nawigacyjnych według INS?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #918 dnia: Września 28, 2009, 11:39:28 »
HSI działa wg wskazań INS (wg manuala do Block 50) więc też powinien być rozregulowany. kiki, moim zdaniem in flight alignment jest po prostu niedopracowany/zbugowany, a jako że praktycznie się z niego nie korzysta to nikomu z LP nie chciało się go poprawiać.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

kiki

• Gość
« Odpowiedź #919 dnia: Września 28, 2009, 12:00:18 »
HSI działa wg wskazań INS (wg manuala do Block 50) więc też powinien być rozregulowany.

Zgadza się. INS kalibruję się poprawnie, wszystkie współrzędne punktów nawigacyjnych są prawidłowe po kalibracji, odpalone wedle nich pociski skutecznie trafiają w cel.

Natomiast trasa widoczna na HSD(dom. prawy MFD) "przeskakuje" przy każdym zgaszeniu i włączeniu INS( nie ma tu znaczenia czy kalibracja będzie w powietrzu, czy na ziemi), a wyświetlacz HUD pokazuje wedle HSD.

podejrzewam, że to po prostu jakiś bug w allied force, bo inaczej już tego nie potrafię wytłumaczyć...

czy u innych też tak się dzieje, czy tylko u mnie? :001:

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #920 dnia: Września 28, 2009, 15:05:36 »
Chyba jednak nie do końca wszystko poprawnie robisz (mam wrażenie).
Byłbyś uprzejmy opisać dokładnie poszczególne kroki potrzebne do odtworzenia tego co u Ciebie występuje? Włącznie z typem samolotu, punktem startu (oczywiście teatrem działań) itd.
Ja starałem się odtworzyć "zjawisko" ale niestety u mnie nie występuje (a przynajmniej nie na taką skalę jak u Ciebie) i w związku z tym mam pewne podejrzenie, co ewentualnie robisz źle. :004:

kiki

• Gość
« Odpowiedź #921 dnia: Września 28, 2009, 17:24:55 »
Chyba jednak nie do końca wszystko poprawnie robisz (mam wrażenie).
Byłbyś uprzejmy opisać dokładnie poszczególne kroki potrzebne do odtworzenia tego co u Ciebie występuje? Włącznie z typem samolotu, punktem startu (oczywiście teatrem działań) itd.
Ja starałem się odtworzyć "zjawisko" ale niestety u mnie nie występuje (a przynajmniej nie na taką skalę jak u Ciebie) i w związku z tym mam pewne podejrzenie, co ewentualnie robisz źle. :004:

W porządku.
Powiem szczerze, mam nadzieję że to ja jednak coś robię źle , a nie że jest to błąd w allied force.

Postaram się to zjawisko wywołać najprościej.

-włączam misję treningową "Nav and Timing"

-lecę prosto do 'punktu nawigacyjnego 4', odległość wynosi 30nm.

-przełączam DED ,aby wyświetlał parametry INS(przycisk LIST>6)
(kalibracja wynosi 8.0/10)

-przełączam nawigację na tryb "IN FLT ALIGN"

-czekam aż skalibruje się powyżej 8.0/10,
odległość w tym momencie od 'punktu nawigacyjnego 4' wynosi około 23nm, widzę ją na wyświetlaczu HUD, oraz na busoli HSI, jest ona identyczna.

-przełączam nawigację z "IN FLT ALIGN" z powrotem w tryb "NAV"

-w tym momencie na HSD trasa "przeskakuje", 'punkt nawigacyjny 4' który przed sekundą był idealnie na wprost znajduje się teraz nieco po lewej, odległość do niego wzrosła

-odczytuję odległość od 'punktu nawigacyjnego 4' na HUD: 24nm,
porównuję ją z odległością na HSI:20nm(prawidłowo)

-lecę do 'punktu nawigacyjnego 4' według wskazań HSI, gdy go osiągam widzę na wyświetlaczu HSD, że punkt nie jest "pod samolotem"

-wybieram 'punkt nawigacyjny 9'(macierzyste lotnisko "Matera" 082X), wybieram kanał TACAN 082X
(T-ILS '1'- kanał 082X jest już domyślnie)

-porównuję wskazania HSI  'punkt nawigacyjny 9" z wskazaniami TACAN'a, pokrywają się.
utwierdza mnie to w przekonaniu że HSI działa prawidłowo

-ponownie przełączam nawigację w tryb "IN FLT ALIGN", a po pełnym skalibrowaniu w tryb "NAV"

-w momencie przełączenia w tryb "NAV", trasa na HSD znów "przeskakuje", HSI nadal pokazuje 'punkt nawigacyjny 9' pokrywający się z TACAN'em lotniska

-po kilku-kilkunastu próbach wskazania HSD oraz HUD nie mają już nic wspólnego ze wskazaniami
HSI, które cały czas kalibruje się prawidłowo.

-po wylądowaniu na lotnisku "Matera" sprawdzam wszystkie współrzędne na wyświetlaczu DED:
wspólrzędne N oraz E samolotu, wysokość, kurs, prędkość względem ziemi.

-sprawdzam wspólrzędne lotniska Matera. zgadzają się samolot według INS jest na tym lotnisku.
odległość na HSI od TACAN, oraz 'punktu nawigacyjnego 9' wynosi 0.

-według HSD oraz HUD znajduję się jakieś 40nm od lotniska

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie mogące to wyjaśnić.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2009, 17:36:00 wysłana przez kiki »

« Odpowiedź #922 dnia: Września 28, 2009, 17:55:24 »
Nie żebym się czepiał ale powiedz poco tyle tych kombinacji ?
Czekasz na parkingu aż się żyroskopy skalibrują, i dopiero jazda na pas. 

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #923 dnia: Września 28, 2009, 18:01:48 »
Koledzy co byli na LLTM mogą powiedzieć po co :D.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #924 dnia: Września 28, 2009, 20:18:13 »
Koledzy co byli na LLTM mogą powiedzieć po co :D.
No to słucham, bo latam w Falcona od 98roku i ani raz nie było mi to potrzebne.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #925 dnia: Września 28, 2009, 21:54:22 »
No to słucham, bo latam w Falcona od 98roku i ani raz nie było mi to potrzebne.

... bo nie byłeś na ostatnim LLTM (chyba).
Jedna z misji przewidywała start w trybie alarmowym bo baza była akurat atakowana, co oczywiście łączy się z in-flight align INSu, oraz stalowymi nerwami   13-ej, olewającej zalecenia poprzez wykonanie pełnego alignment i tracącej dzięki temu trochę punktów. :118:

Ad rem:
Jeśli wykonać in-flight alignment jeden raz i zgodnie z procedurą wszystko wydaje się być OK. Od drugiego razu zaczyna się to rozjeżdzać, co wydaje się byłoby w zgodzie z założeniami tej opcji choć to moje prywatne zdanie.
Nie wiem, czy już było to gdzieś opisane. Generalnie, jak słusznie zauważył Fiero, jest to niezmiernie rzadko używane i ja osobiśćie nie przejmowałbym się tym. Traktuj to jako bardzo przesadne pokazanie iż in-flight align prowadzi do błędnych wskazań :D
Zaraz jeszcze sprawdzę, jak to działa w OFie (bo FF nie mam zainstalowanego, nie wiedzieć czemu :118:)

Sprawdziłem: w OF działa poprawnie, nawet po wielokrotnym in-flight align, także za znalezienie dziury w całym medale, honory, bukiety kwiatów i całusy od pięknych hostess dla Ciebie Kiki :021:

kiki

• Gość
« Odpowiedź #926 dnia: Września 29, 2009, 09:23:55 »
Czekasz na parkingu aż się żyroskopy skalibrują, i dopiero jazda na pas.

1. W razie wystąpienia jakiegokolwiek błędu, zwarcia czy spadku napięcia może dojść do "zawieszenia się" sytemu INS
(podobnie jak nasze komputery się czasem zawieszają,hehe).
Kod zaistniałego błędu można odczytać na DED(list>0> i tam chyba jest 'insm' czy coś podobnego).
W przypadku lotu w nocy lub w złej widoczności("lot na przyrządach"), po zaprzestaniu pracy przez układ nawigacyjny,
lot najprawdopodobniej nie mógłby być kontynuowany.Konieczny jest "reset" systemu INS.

2. System INS nawet po całkowitym skalibrowaniu posiada niedokładność, która powiększa się wraz z pokonywaniem odległości.
Dlatego przy długiej trasie ,konieczne niekiedy jest "podkalibrowanie" go, aby nadal działał precyzyjnie.

3.W razie ogłoszenia "alarmu", kiedy wszystkie samoloty "dyżurujące" mają natychmiast znaleźć się w powietrzu, nie ma czasu na pełną kalibrację systemu INS.

Nie żebym się czepiał ale powiedz poco tyle tych kombinacji ?

Niestety należę do tych  ludzi, którzy nie mogą spać po nocy wiedząc że w kokpicie jest przycisk którego działania nie rozumieją :002:.
A tutaj nie dość, że zostawili tylko trzy tryby pracy nawigacji(najważniejsze, w tym "in flt align")
to jeszcze coś tu dziwnie chodzi...
Interesuje mnie w jaki sposób to wszystko działa i denerwuje, jak nie potrafię się czymś prawidłowo posłużyć. Tyle na ten temat.

Jeśli wykonać in-flight alignment jeden raz i zgodnie z procedurą wszystko wydaje się być OK. Od drugiego razu zaczyna się to rozjeżdzać

Niestety zaczyna się rozjeżdżać od samego początku, dokładnie od momentu przełączenia
pokrętła z "in flt align" na "nav", po osiągnięciu statusu kalibracji,
w dodatku nie dzieję się to tylko podczas kalibracji w czasie lotu, ale także po wylądowaniu na jakimkolwiek lotnisku.

Każde "zgaszenie i włączenie" nawigacji powoduje przeskok.

.... co wydaje się byłoby w zgodzie z założeniami tej opcji choć to moje prywatne zdanie

Nie jest to za bardzo zgodne z założeniami, ponieważ jeżeli występuje jakakolwiek niedokładność w systemie nawigacyjnym,
to powinna być ona taka sama na wszystkich przyrządach,nie może być sytuacji że na wyświetlaczu HUD występuje, a na busoli HSI już nie.
W opisanej przezemnie sytuacji system INS cały czas, nawet po kilkunastokrotnej kalibracji działa w 100% prawidłowo.
Jedynie trasa widoczna na wyświetlaczu HSD ulega przesunięciu( a wyświetlacz HUD najwyraźniej bierze dane z HSD, a przynajmniej jest tak w Falcon 4.0)

Generalnie, jak słusznie zauważył Fiero, jest to niezmiernie rzadko używane i ja osobiśćie nie przejmowałbym się tym.

Problem leży w tym że również po wylądowaniu i próbie "rekalibracji" na ziemi także dochodzi do przeskoku,
więc jakiekolwiek międzylądowanie ze zgaszeniem systemów nie wchodzi już w gre.

Sprawdziłem: w OF działa poprawnie, nawet po wielokrotnym in-flight align;

No to wygląda jednak na to, że to jednak jest niedoróbka w Allied Force :005:
Rozumiem że Open Falcon jest bardziej dopracowany?
Szkoda że nie da się go na AF zamontować. Zobacze jeszcze RV w najbliższym czasie.
Nie wiem czy jest szansa, żeby to w jakimś patchu do AF poprawili(jeśli jakiś patch jeszcze powstanie)

Dzięki wszystkim za pomoc, myślę że już doszliśmy do sedna sprawy :001:

Pozdrawiam.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #927 dnia: Września 29, 2009, 10:21:23 »
Kiki, IMHO odkryty przez Ciebie problem należałoby zgłosić do twórców AF-a, Lead Pursuit. Może by coś z tym zrobili.

Domyślam się, że Twoje obiekcje co do instalowania OF-a wiążą się z nieposiadaniem oryginału starego Falcona 4.0. Nie martw się, niedługo powinien się ukazać OF 4.8 jako wersja pełna, bez konieczności posiadania "praojca", podobnie jak obecnie FF5.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

kiki

• Gość
« Odpowiedź #928 dnia: Września 29, 2009, 11:08:23 »
Kiki, IMHO odkryty przez Ciebie problem należałoby zgłosić do twórców AF-a, Lead Pursuit. Może by coś z tym zrobili.

Domyślam się, że Twoje obiekcje co do instalowania OF-a wiążą się z nieposiadaniem oryginału starego Falcona 4.0. Nie martw się, niedługo powinien się ukazać OF 4.8 jako wersja pełna, bez konieczności posiadania "praojca", podobnie jak obecnie FF5.

Jeżeli jest możliwość ,że można to im zgłosić to jestem jak najbardziej za. :001:

Niestety obawiam się ,że mój angielski nie jest dostatecznie dobry, bym był  im w stanie wytłumaczyć o co konkretnie chodzi,
ale może znalazłby się ktoś, kto podjąłby się zgłoszenia tego błędu???

Co do Open Falcona, jest dokładnie tak jak sądzisz :004:
w takim razie czekam na  OF4.8, a narazie zobaczę RV i FF5.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #929 dnia: Września 29, 2009, 15:25:27 »
Panowie a tak przy okazji z tym INS mam problem otóż chciałbym się dowiedzieć odnośnie jeszcze dwóch pozycji przełącznika a mianowicie CAL oraz ATT. Moje pytanie to, co to za tryby pracy o ile CAL podejrzewam oznacza kalibracje, choć nie mówi mi to za dużo i jest to jedynie tak na mój chłopski rozum :004:, a co do ATT jakoś już nic nie przychodzi mi do głowy. Jakieś pomysły? :001: